Îmi amintesc de copilărie cu multă bucurie în suflet.
Chiar zilele trecute îmi povestea mama că o puneam să îmi citească aceeași carte de atâtea ori încât la un moment dat o știa pe de rost, de abia aștepta să învăț să citesc singură.
Deși cu toții am fost fascinați de lumea fraților Grimm, sau de micul Remi al lui Hector Malot, poveștile scrise de autorii noștri români nu sunt mai prejos.
De aceea am pregătit o listă cu câteva cărți scrise de autori români, special pentru tine și micuțul tău.
10 Carti pentru copii scrise de autori Romani recomandate de echipa 1cartepesaptamana
AMINTIRI DIN COPILĂRIE de Ion Creangă
Ceea ce uimește și seduce cu precădere în Amintiri din copilărie este puterea privirii de a călători nestingherit, încoace și-ncolo, în acest univers lăuntric, fie evocând poznele lui Nică de parcă ar fi văzute chiar cu ochii copilului de odinioară, fie alunecând, în treacăt, peste melancoliile scriitorului adult.
LEGENDELE OLIMPULUI de Alexandru Mitru
Legendele și poveștile aparțin tuturor. Importanța este însă tălmăcirea lor, iar Alexandru Mitru ne-a oferit o versiune minunată, de neuitat și chiar de neegalat. Cărțile lui Alexandru Mitru nu se adresează în exclusivitate copiilor; adulții din prezent își amintesc cu plăcere basmele și legendele mitologice povestite simplu, plăcut, dar cu acuratețe de către acesta.
Această carte va zugrăvi cititorilor imaginea de legendă a unor timpuri demult apuse.
LEGENDE ISTORICE de Dimitrie Bolintineanu
Această colecție reunește scrieri remarcabile însoțite de Glosare ce readuc în atenția cititorului cuvinte și povești pierdute de mult.
Dimitrie Bolintineanu, poet, prozator, publicist, reprezinta exemplul cel mai elocvent al retorismului fara retorica.
Tabelele cronologice cuprind momente importante din viața scriitorilor, care au marcat evoluția și creația acestora.
BASMELE ROMÂNILOR de Petre Ispirescu
Povești precum Tinerețe fără bătrânețe, Prâslea cel voinic și Fata moșului cea cuminte ne-au colorat copilăria și ne-au stimulat imaginația cum puține povești au reușit. Toate astea și multe altele sunt unite în Basmele Românilor pentru tine și copilul tău.
CÂND MĂ FAC MARE de Ioana Chicet Macoveiciuc
Cea de șaptea carte din seria cu Ema și Eric scrisă de Ioana Chicet Macoveiciuc și ilustrată de Lavinia Trifan este plină de aventuri și dialoguri spumoase despre meserii, principii de viață, ecologie și campanii umanitare.
Ema se adaptează la școală, unde are uneori de-a face cu colegi prea energici sau care mai râd de ea. Eric încearcă diferite sporturi și e foarte implicat în a salva planeta. Cei doi mici Pofticioși pleacă într-o tabară singuri, fără mami și tati, din care se întorc foarte schimbați…
ȚUP ȘI PĂDUREA ÎNCREMENITĂ de Alex Donovici
Țup și Pădurea Încremenită este un bun prilej de a reîntâlni personajele dragi din cărțile anterioare. Însă vei fi surprins să le revezi într-o ipostază mai puțin fericită, căzute sub vraja jocurilor pe calculator si a „tipsurilor“, cu sănătatea șubrezită și cu voința anesteziată.
Încercarea disperată a lui Țup de a le salva este o excelentă lecție despre ce înseamnă prietenia adevărată și o invitație de a crede până la capăt nu numai în tine, ci și în ceilalți. Iar victoria neașteptată în confruntarea cu Bosu’ Lăcustă este ilustrativă pentru faptul că iertarea, nu răzbunarea, este singura cale prin care binele poate învinge cu adevarat răul.
FRAM URSUL POLAR de Cezar Petrescu
Îmi amintesc cum m-a impresionat lumea circului, cu lumini și aplauze, și, partea cea mai curioasă, nu am fost niciodată la circ. Când eram mică mă gândeam dacă fiecare animal are un scop și un țel precis așa cum îl avea Fram. Acum nu aș merge la un circ cu animale. Atunci, cred că aș fi vrut să văd un Fram real.
Ghiduș, blând și deștept, mergând pe bicicletă si boxând sau împărțind bomboane copiilor, îi cucerește pe spectatori și circul întreg răsună de strigătele lor: “Vrem Fram! Vrem Fram! Vrem Fram!”
BĂIEȚELUL CU ARIPĂ DE FLUTURE de Ioana Chicet Macoveiciuc
Cea de a treia carte pentru copii a autoarei bestsellerelor ”Te iubesc orice-ai face” și ”Mami, e gata?”, este o fantezie despre viața unui copil diferit. David este un băiețel care s-a născut cu o aripă de fluture în loc de mâna dreaptă. Părinții lui îl duc la medici și specialiști, însă, văzând că el e fericit cu aripa lui de fluture, decid să-l lase în pace.
Deși nu poate aplauda și nu se poate cățăra ca ceilalți copii, David e foarte mulțumit cu aripa lui de fluture. Visează că zboară, are mulți prieteni, e iubit și are încredere în oameni. Scena cea mai puternică din carte este cea în care un băiețel mai mare râde de el în parc. Dar David reușește să transforme situația tensionată într-o lecție de acceptare și personajul amenințător într-un prieten.
ÎNTÂMPLĂRI VINDECĂTOARE de Cristina Donovici și Alex Donovici
Poveștile cuprinse în această carte sunt, înainte de toate, o invitație de a intra într-o lume miraculoasă, fermecător ilustrată, o lume populată de șoricei năstrușnici, ciupercuțe poznațe, dovleci vorbitori sau sirene jucăușe de la care copii au mereu o lecție de învățat.
Deși destul de diferite între ele prin subiectele abordate și prin personajele cărora le dau viața, toate poveștile sunt, de fapt, fețe ale aceleiași monede; sau, pentru a folosi drept metafora titlul uneia dintre ele, fațete ale aceluiași „cub al fericirii“.
DUMBRAVA MINUNATĂ de Mihail Sadoveanu
Dumbrava minunată este descrierea peripețiilor prin care a trecut o fetiță Lizuca și câinele ei Patrocle pe parcursul drumului pe care l-au străbătut de la casa fetiței până la casa bunicilor fetiței.
Dupa moartea mamei Lizucăi , tatăl acesteia, domnul Vasilian, s-a recăsătorit cu o doamnă pe care o chema Maria Papazoglu și care nu o agrea deloc pe fetiță.
După ce s-a săturat de comportamentul mamei vitrege față de ea, Lizuca a decis să plece de acasă și să își caute bunicii împreună cu Patrocle. De aici înainte tot ce se întamplă în povestire pare ireal deoarece florile vorbesc, animalele vorbesc și tot ce se întamplă în dumbravă pare a fi dintr-o poveste.
Sunt sigură că aceste cărți te vor teleporta înapoi în copilărie și că micuțul tău le va adora.
Spor la citit cu bucurie!
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul