Când te gândești la un cadou de Crăciun de făcut persoanelor dragi, îngrijorarea că s-ar putea să nu îi placă sau să nu i se potrivească apare instant.
Lista de cadouri este mare pentru că vrei să aduci zâmbete frumoase tuturor. De ce are nevoie? Ce ar trebui să cumperi ca să fie frumos și util în același timp? Există ceva cu care nu dai greș niciodată: o carte.
O carte despre magia Crăciunului, despre tradiții, o poveste de dragoste, o poveste de viață, despre iarnă și despre primii fulgi de zăpadă – există o carte pentru fiecare, copil sau adult, prieten sau rudă, coleg sau profesor.
Lumea cărților este la fel de mare ca cea a cadourilor. Lasă îngrijorările de o parte și alege un cadou frumos, relaxant care merge de minune alături de o pungă cu ceai, o pereche de mănuși, un fular sau… încă o carte.
Te invităm să vezi recomandările noastre de cărți de Crăciun de oferit cu zâmbete și, de ce nu, pe ritmuri de colinde frumoase.
Top 10 cărți de oferit cadou de Crăciun recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
Care sunt obiceiurile de Crăciun în Franța? Dar în Mexic? ”Enciclopedia Crăciunului” te poartă într-o călătorie în jurul lumii în care vei descoperi obiceiuri și legende neîntâlnite la noi, unele emoționante, altele poate puțin ciudate. O carte tocmai bună de pus sub brad!
Crăciunul este o sărbătoare mare pe care creștinii o sărbătoresc cu multă veselie și bogății culinare. Diferit în fiecare țară, bineînțeles. Vei găsi și povestea lui Scrooge, celebrul personaj al lui Charles Dickens.
Vei călători în trecut dar și în prezent și te vei bucura ca un copil de ilustrațiile frumoase și de articolele bine documentate. Este de citit alături de copii și de familie, în jurul bradului, în miros de cozonac aromat.
CRACIUNUL ÎN LUME de Lesley Sims
Știi cine a trimis prima felicitare de Crăciun? Oare ce se mănâncă de Crăciun în Brazilia? De ce împodobim brazii? Răspunsurile le găsești în această carte, potrivită pentru copii între 3 și 8 ani. Alături de copilul tău, vei descoperi tradiții și obiceiuri de Crăciun din întreaga lume.
Împreună cu copilul tău vei descoperi povești magice de Crăciun și desene frumoase care vorîncânta imaginația celui mic. Citind alături de copilul tău, chiar și în zilelede sărbătoare, va crea o apropiere și mai mare.
Copiii sunt foarte curioși și pun multe întrebari despre orice. Moș Crăciun, darurile, colindele, pomul de Crăciun, toate sunt pe lista lui plină de ”de ce-uri”. Cu siguranță curiozitatea lui va fi răsplătită cu aceste povești frumoase.
O SCRISOARE PENTRU MOȘ CRĂCIUN – Walko
Scrisorile pentru Moș Crăciun ne stârnesc amintiri frumoase din copilărie, o stare de nostalgie amplificată de toate celelalte obiceiuri care sunt altfel când esti mic. Cei mici trăiesc aceleași emoții pe care le-am trăim și noi, părinții. Și, la fel ca tine când erai copil, și el se întreabă: Oare există pe lume o zi mai frumoasa decât Ajunul Crăciunului?
Iepurilă și Ursoc cred că nu. Chiar este cea mai frumoasă zi a anului. Este ziua în care Moș Crăciun se pregătește să împartă toate cadourile, după ce a citit toate scrisorile de la toți oamenii cuminți.
”Scrisoare pentru Moș Crăciun” este un cadou de Crăciun frumos pentru un copil de 5 -7 ani.
ZILE DE CRĂCIUN de Jeanette Winterson
Fară nicio urmă de îndoială, toți suntem gurmanzi în perioada Crăciunului. Cu cât masa este mai bogată, aromele mai îmbietoare, cu atât Crăciunul este mai gustos. Dacă preparatele speciale vin alături de povești vesele, totul este magic.
Jeanette Winterson chiar crede în magia Crăciunului și crede ca e o sărbătoare a intimității și orele petrecute alături de persoanele dragi sunt cadouri pentru suflet. Astfel, a ales 12 povestiri și 12 rețete care îți vor aduce bucurie și savoare la masă: plăcintă cu măr, șarlota New York, budincă însiropată cu cherry… și pe restul trebuie să le descoperi tu.
Fiecare rețetă este însoțită de o poveste plină de emoție, de amintirile copilărie, de bucuria adunării oamenilor în jurul bradului de Crăciun. În fiecare poveste vei găsi emoție și magie, ingrediente pe care ar trebui să le pui în pregătirea mesei de Crăciun.
Este cadoul perfect pentru mame, soacre, nașe, fine, prietene foarte bune.
CRĂCIUNUL REGAL de Principesa Margareta a României și Principele Radu al României
Și părinții care au fost cuminți primesc cadouri. Da da, și bunicii. Iar această carte este cadoul tău pentru ei.
Te-ai întrebat vreodată cum arată un Crăciun Regal? Cum sărbătoresc Crăciunul prinții și prințesele sau regii și reginele? Nu cei din cărțile pentru copii. Cei mari, cei reali, cei ai noștri: regele Carol, regele Ferdinand, regele Mihai.
În decembrie 1866, tânărul Principe Suveran Carol găzduia, în modestul sau Palat Domnesc de pe Calea Victoriei, primul Crăciun în România. Regele Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai au petrecut la București, la Palatul Regal din Calea Victoriei, la Palatul Cotroceni, la reședința princiară din Soseaua Kiseleff și la Palatul Elisabeta, dar și la Sinaia (Castelele Peleș, Pelișor și Foișor), locul care rămâne, prin excelență, Scaunul Casei Regale.
Cartea este frumos prezentată de Principesa Margareta a României și de Principele Radu al României și cuprinde fotografii din acea perioadă.
FULGI DE IUBIRE. TREI POVEȘTI ROMANTICE DE CRĂCIUN de John Green & Maureen Johnson & lauren Myracle
Cum ar fi perioada sărbătorilor fără romantism? Trei dintre cei mai cunoscuți autori americani de literatură pentru adolescenți – John Green, Maureen Johnson și Lauren Myracle și-au unit fortele și au adunat fulgi de iubire într-o carte cu 3 povești romantice de citit de Crăciun.
O furtună dezăpadă iscată în Ajunul Crăciunului, 14 majorete vesele, un restaurant Waffle House și un tip învelit în folie de aluminiu. Aparent nu au nimic în comun, însă finalul este inteligent și neașteptat. Poveștile sunt spuse cu umor și romantism și sunt pline de aventură. Sunt mixul perfect pentru un cadou care va fi apreciat de adolescenți, alături de o pereche de manuși cool, poate.
Cărțile lui John Green au fost publicate în peste douăzeci de limbi și figurează constant în topul celor mai bine vândute titluri al publicației New York Times. Lauren Myracle este autoarea a numeroase cărți pentru copii și adolescenți, printre care Shine, Kissing Kate, seria The Winne Years și The Internet Girls. Maureen Johnson a fost aleasă în 2012 Queen of Teen în Marea Britanie.
O ZI DE DECEMBRIE de Josie Silver
Dacă ești în căutarea unui cadou pentru o persoană romantică, visătoare, iubitoare de finaluri fericite, ”O zi de decembrie” este exact ce cauți. Josie Silver scrie povești de dragoste atât de frumos, încât personajele ei rămân în suflet mult timp după de termini cartea.
Povestea unei zile de decembrie povestite de Josie se poate transforma ușor în realitate. Laurie, personajul principal, poate fi oricare dintre noi care nu crede în dragoste la prima vedere. Laurie este convinsă că dragostea la prima vedere e un mit. Dar, într-o zi de decembrie, printr-o ninsoare puternică, zărește din autobuz un bărbat și știe imediat că l-a găsit pe EL.
”Chiar dacă ninge ca-n povești, nu suntem în Narnia. Suntem la Londra, în viața reală, unde inimile sunt frânte, învinețite, rupte și, totuși, reușesc să bată mai departe”
UN ALTFEL DE CRĂCIUN de John Grisham
Este adevărat că maturitatea vine la pachet cu scepticismul, pe lângă multe altele. Și ajungi să te întrebi ce rost are să aștepți un cadou pe care poți să ți-l cumperi singur, de ce să te emoționezi la o reclamă de Crăciun pentru că este doar publicitate, ce se întâmplă cu toți oamenii de cumpără atât de multe lucruri și golesc rafturile magazinelor atât de repede. Unii chiar își împodobesc casa. Vai!
”Un altfel de Crăciun” spune povestea lui Luther și a simpaticei sale soții, Nora, care se hotărăsc să sară peste Crăciun anul acesta și să meargă într-o croazieră de 10 zile în Caraibe. Dacă citești această frază de 2 ori, ai putea ușor să iei și tu această decizie, așa-i? Dar ce-ar spune familia, vecinii și prietenii despre decizia ta?
Vei găsi mult umor în povestea lui John Grisham și vei putea ușor să identifici situații și personaje din carte cu situații și personaje din viața reală.
Este un cadou perfect de oferit persoanele care cred că orice trebuie făcut cu un rost și cu măsură. Chiar și când vorbim despre magia Crăciunului.
ȚARA ZĂPEZILOR de Yasunari Kawabata
Cititul iarna, la căldură, cu o cană de ceai alături, este relaxant. Dacă citești și povestea lui Shimamura în țara zăpezilor este și mai plăcut. Poate fi un cadou inspirat pentru colegi.
Shimamura este un bărbat însurat cu copii care are obiceiul de a se retrage iarna în Țara Zăpezilor, într-o micuță stațiune montană, lăsând în urmă agitația capitalei și viața de familie. Aici o întâlnește pe Komako. Relația dintre ei este nedefinită, dar există dincolo de fapte și de vorbe.
”Țara zăpezilor” este un roman clasic al literaturii japoneze moderne și a figurat printre cele trei opere citate de juriu în 1968, când lui Yasunari Kawabata i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură.
CRĂIASA ZĂPEZII de Michael Cunningham
O dată cu apariția acestei cărți a lui Michael Cunningham, adulții pot spune că au și ei o crăiasă a zăpezii, nu doar copiii. Și nu, nu există niciun punct comun între crăiasa lui Cunningham și crăiasa lui Christian Andersen. Poate doar puritatea zăpezii așternută peste New York.
Albul lui Cunningham este golul tristeților personajelor sale: prafurile pe care le trag pe nas Tyler și Andrew, așternurile imaculate ale patului în care zace Beth în perioada bolii sale. Îi vei cunoaște și pe Berret care vede o lumină miraculoasă pe cer într-o noapte, în timp ce se plimbă prin Centrak Park și pe Liz, o tipă trecută de 50 de ani dar care umblă în continuare cu tipi sub 30 de ani.
Beth se însănătoșește miraculos și Barrett crede că acea lumină pe care a vazut-o în parc încearcă să îi transmită ceva, un semn de mângâiere și de speranță.
Este o carte pecare ți-o poți face cadou . O carte ca o meditație poetică asupra vieții și a morții care, poate te va motiva să crezi și să lupți.
Echipa 1cartepesaptamana îţi doreşte sărbători fericite alături de cei dragi.
La cât mai multe cărţi de citit în noul an 🙂