Oamenii au multe fobii și multe din acestea au denumiri ciudate. Ne e frică de rechini, de întuneric, de insecte, de muncă (în cazul unora) și așa mai departe.
Cea mai mare teamă cred că este însă teama de necunoscut, o teamă ce se ramifică și ne cam pune stăpânire pe toată viața. Asta deoarece ne e teamă să ne schimbăm job-ul, ne e teamă de o călătorie neprogramată și tot așa.
Ne e teamă și de eșec dar ne este teamă și de… succes și cam astea sunt lucrurile care ne țin pe loc.
Dar dacă voi reuși și viața mea se va schimba?
“Sparge tiparele” ne vorbește despre asta. Este o carte micuță, de buzunar dar cu o “gură mare”. Mie mi-a picat la fix, e numai bună de citit pe metrou, ratb sau ceva de genul. Este o carte motivațională, Seth Godin a încercat în cartea asta să… spargă tiparele.
Inevitabil, fiind a doua carte a lui Godin pe care o citesc, automat o compar cu “Toți Marketerii sunt mincinoși”.
N-au nici o treabă una cu alta, doar ca stil, comparații și exemple folosite poate.
Dacă în acea carte Godin procedează aproape științific și disecă marketing-ul, în aceasta își ia mai în serios rolul de mentor, de profesor.
Nu știu pe care a scris-o prima dată dar sunt total opuse.
În “Sparge tiparele”, Godin a arestat o idee, pe care o biciuiește timp de vreo 93 de pagini.
Americanii spun că sunt mai multe metode să jupoi o pisică. Ei bine, Godin le folosește pe toate în cartea asta, iar “pisica” jupuită, adică ideea principală, este prezentată în fiecare cameră.
Iar această idee principală, îți spune cam aşa: pune mâna și fă ceva!!!
Nu sta pe loc, muncește, asuma-ți, bagă-te, fă ceva! Nu sta pe loc, nu-ți fie teamă, nu aștepta harți și minuni, că nu există așa ceva. Dacă nu faci ceva, dacă nu perseverezi în direcția aia, n-o să ai în veci rezultate.
Asta face cartea. Este o carte de dezvoltare personală, marketing și psihologie dacă vreți, asta pentru că îți ia temerile și dă cu ele de pământ, ca un pitbull cu un chiuaua.
Toate “nuu-urile” tale pe care le-ai strâns de când erai copil sunt cu siguranță aici, în această carte. Godin știe asta, eu știu asta, tu știi asta.
Depinde însa ce vrei să faci: să continui să mergi la job, făcând ceva ce probabil nu-ți place restul vieții tale sau să te eliberezi de temeri, să înțelegi de unde trebuie să începi și cum să lucrezi la proiectul vieții tale.
Iar proiectul vieții tale, trebuie să fie chiar viața ta. Restul, tot ce facem noi este o prostie.
Ar trebui sa muncim atât cât trebuie, iar munca să fie de fapt ce ne face placere să facem și pentru asta să primim și bani și să nu mai fii la modul “abia aștept weekend-ul să scap de mizeria asta” ci să fii la modul “abia aștept lunea să scriu, citesc, desenez, etc.”.
Deci, considera cartea asta un friendly șut în fund.
S-ar putea să te facă anxios, fiindcă teama de succes este mult mai mare decât teama de eșec, dar ai putea să treci peste asta, s-o cumperi și s-o citești și poate peste doi ani, o sa-mi lași un comentariu să-mi zici ca ți-a schimbat viața.
Cartea o poţi găsi uşor pe:
Recenzie oferită de InfraSun – amator de cărți de orice fel, oricând și oriunde. Îmi place să le vânez, să le descopăr și apoi să le disec.
Printre altele, mai scriu și pe: infrasunete.eu şi scriitoriromani.info