1 Carte pe Saptamana

Carti bune si dezvoltare personala

INTRĂ ÎN COMUNITATEA PASIONAŢILOR DE CĂRŢI

Şi vei primi GRATUIT pe email recomandări de cărţi bune şi sfaturi despre cum să devii mai deştept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Carti bune
  • Top Carti
  • Comunitate
  • Carti online

Shoe Dog – 5 sfaturi de antreprenoriat de la Phil Knight, creatorul Nike

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

  • Facebook
  • Gmail

Cine nu a auzit de Nike?! Dar știi povestea numelui sau a logo-ului? Merită să o știi. Compania a fost fondată pe 25 ianuarie 1964 ca Blue Ribbon Sports de către Bill Bowerman și Phil Knight și a devenit oficial Nike la 30 mai 1978. Nike – zeița greacă a victoriei.

S-ar putea spune cu ușurință că povestea lui Phil Knight este una tipic americană, un american dream classic. Ar putea fi. Dar eu cred că este mai mult decât atât. Este despre oameni, pasiune, sport, curaj, noroc. O poveste de viață și de business pe care orice antreprenor ar trebui să o citească.

Cartea în limba engleză o găsești aici.

Recunosc că sunt fascinată de poveștile marilor branduri și ale oamenilor din spatele marilor branduri. Citesc pe nerăsuflate astfel de biografii și niciodată nu am fost dezamăgită. Mai mult, Shoe Dog mi-a întrecut așteptările. Și ți-o recomand cu încredere!

Uite 5 sfaturi din biografia creatorului Nike de care merită să ții cont dacă ești antreprenor.

Nu te mulțumi doar cu o slujbă sau o carieră. Ascultă-ți chemarea!

La finalul cărtii, Phil Knight scrie ”Le-aș spune bărbaților și femeilor de 25 de ani să nu se mulțumească cu o slujbă, cu o profesie, nici măcar cu o carieră. Să își caute chemarea. Chiar dacă nu știi ce înseamnă asta, caut-o. Dacă îți urmezi chemarea, oboseala va fi mai ușor de suportat, dezamăgirile vor fi carburantul ei, succesele nu vor semăna cu nimic din ceea ce ai simțit vreodată.”

Ușor de spus, greu de făcut (ai putea spune). Dar cu siguranță merită încercat și, mai ales, merită să nu renunți. Pe parcursul poveștii lui Knight vei afla toate piedicile pe care creatorul Nike  le-a avut de-a lungul anilor.

A avut parte de trădări, de tragedii, de probleme serioase legale, de o concurență serioasă – Adidas și Puma, dar nu a renunțat, deși s-a gândit de multe ori la asta.

Pasiunea pentru sport care a fost chemarea lui care a vorbit mai tare decât orice amenințare fiscală.

Succesul este suma tuturor erorilor și obstacolelor depășite cu pasiune.

Ani de-a rândul, Knight se roagă de bancheri să îi acorde noi credite pentru a importa mai mulți pantofi și trăiește cu datorii care par să nu se mai sfârșească.

Compania este mereu amenințată cu falimentul și de multe ori, Knight se gândește să renunțe. Are o relație dificilă cu partenerii japonezi, o echipă de șase contabili și avocați (supraponderali sau cu depresie severă sau dizabilități) și probleme continue. Nimic nu prevestește succesul.

Și nu lipsește nici lupta cu Fiscul American.

Din 1964 și până în 2016 până când a condus imperiul Nike, omul care vindea pantofi de 8000 de dolari din portbagajul unei mașini a ajuns să aibă o cifră de afaceri de 30 de miliarde de dolari.

Îndrăznește să lupți în fiecare zi pentru pasiunea ta.

În primul an de liceu, după ce Phil Knight a fost exclus din echipa de baschet, mama sa i-a sugerat să încerce alergarea. Knight a intrat în echipa de atletism și a descoperit că putea să alerge repede – și i-a plăcut.

Zece ani mai târziu, tânăr și entuziast, Knight a împrumutat 50 de dolari de la tatăl său și a lansat o companie cu o misiune simplă: să importe din Japonia pantofi de alegare de foarte bună calitate.

Nu a fost ușor și o zice de multe ori. Dar își amintea în fiecare zi de ce face ceea ce face. A început cu un lucrător (un prieten bun), adăugându-se apoi o secretară, un jurist, un mare atlet care a început să facă rost de cumpărători, ajungând până la 68.000 de angajați.

Și-a dorit dintotdeauna să fie un atlet excepțional, dar și-a dat seama destul de repede că nu va reuși niciodată să își atingă visul. Alergarea a rămas activitatea lui preferată și sursa de inspirație pentru Nike care astăzi este unul dintre cele mai bine vândute și cunoscute branduri din întreaga lume.

Cumpara cartea de pe elefant

Cumpara cartea de pe libris

 

Ține aproape oamenii de încredere

Pe parcursul poveștii vei citi despre mulți oameni care i-au fost aproape în realizarea acestui vis. Începând cu tatăl său care l-a sprijinit în călătoria lui de inițiere care l-a dus în Japonia, continuând cu partenerii și angajații, ajungând la familie, la soția lui răbdătoare și înțelegătoare.

Shoe dog nu e o carte de dezvoltare personală sau un manual despre cum să reușești – e doar o poveste de viață. Există nenumărate moduri de a greși și nenumărate moduri de a câștiga. Este o poveste cu oameni pentru oameni.

Phil Knight a înțeles destul de repede că nu există om perfect, care să nu greșească niciodată și să ia mereu decizii bune pentru el și cei din jurul lui. Lucrurile care merită cu adevărat sunt de obicei dificil de obținut și se află la capătul unui drum lung.

Phil Knight s-a confruntat cu riscuri și eșecuri, dar și-a urmat întotdeauna propriul sfat. Continuă să mergi înainte. Nu te opri. Orice s-ar întâmpla, nu te opri.

Nu uita de viața personală.

Phil Knight și-a cunoscut soția în 1968 și s-au căsătorit repede. Prima oara a văzut-o la unul dintre cursurile pe care le-a ținut Ia Portland State University. Penny Parks era o studentă timidă dar inteligentă. Phil i-a oferit o slujbă la Blue Ribbon, firma lui, și ea a acceptat.

Phil povestește cu emoție momentele frumoase ale relației lor, când s-au mutat într-o casă mai mare și cochetă, când s-au născut cei doi copii. Nu doar o dată spune ca i-ar fi plăcut să își petreacă mai mult timp cu băieții lui.

În 2004, după moartea fiului său Matthew, se retrage din conducerea Nike și se dedică familiei și multor proiecte și acțiuni caritabile.

Povestea lui Phil Knight a fost adaptată pentru tineri și o poți găsi aici.

Citind cartea, pe parcursul lecturii m-am întrebat de multe ori: ”Eu ce aș fi făcut într-o astfel de situație?”. Întotdeauna răspunsurile au fost pline de admirație față de deciziile lui Phil Knight. Dacă ar fi să rămân în minte doar cu un singur lucru bun din această carte (deși e greu) acesta ar fi că merită să lupți și să riști pentru pasiunea ta.

Spor la citit!

Articol scris de VALENTINA NEACȘU

Sunt happy writer și big dreamer & believer in Social Media.

Așa cum scrie si pe contul meu de Instagram: @neacsuvalentinacristina.

Tot acolo poți afla mai multe despre mine. Putem chiar vorbi despre ultima carte pe care am citit-o și pe care ai citit-o.

  • Facebook
  • Gmail

Te-ar putea interesa si:

  • Top carti din prima jumatate a anului 2020
  • Cele mai bune cărți scrise de femei: o selecție a celor mai bune cărți scrise de femei, cu accent pe lucrări semnificative pentru literatură si…
  • Istoria cărților interzise: o privire asupra cărților care au fost cenzurate de-a lungul timpului și a motivelor din spatele cenzurii.
  • Ziua internationala a cartii - 35 de Lucruri interesante despre Carti
  • Carti de Citit in Casa: Ce am citit noi
  • Scriitorul lunii: Robert T. Kiyosaki

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Carti care merita citite

Dacă îţi place să citeşti în fiecare săptămână și ai nevoie de idei de cărţi bune, îți recomandăm să navighezi prin topurile de mai jos.

  • Cărți pentru oameni deștepți
  • Carti de dezvoltare personală
  • Cărți de afaceri
  • Cărți despre antreprenoriat
  • Cărți de marketing
  • Lista celor 100 de cărți citite
  • Cărți despre lifestyle design
  • Cărți despre motivarea oamenilor
  • Cărți despre relatii interpersonale
  • Cărți despre despre Steve Jobs

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Si vei primi GRATUIT pe email recomandari de carti bune si sfaturi despre cum sa devii mai destept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Despre Noi
  • Politica de confidentialitate, Cookie-uri şi Protectia Datelor
  • Contact
  • Recenzii Carti