Acest articol este scris de Raluca Ciceu, freelancer și autoare al blogului de poezii Zburalda.
Dimineață. Ora trezirii.
Este timpul declanșării unui nou azi.
Mă așez la birou în față am o cafea care abia așteaptă să fie savurată și trag o ocheadă peste niște post-it-uri. “Azi nu uita să trăiești!” Pare rupt din oligofrenie.
Dacă nu văd scris undeva, chiar nu știu să trăiesc?! Dar o tranșantă analiză îmi spune ceva, acel ceva de care eu azi, acum, în secunda aceasta am nevoie. Să trăiesc! Cuvintele au multe de zis. Cuvântul poate însemna totul, dar niciodată nimic.
“Nu există cunoaștere care să nu fie putere” afirma Robert Browning. Şi azi trebuie să fac acel ceva pe care nu-l voi regreta mâine, asta îmi repet învârtoșat în gânduri.
Este imperios să recunoaștem că am fost cu toții la pământ în anumite încercări ale vieții și am simțit nevoia de a culege din copacul optimismului cele mai puternice sentimente, dar uneori semințele acestuia nu au dat roade, astfel a fost necesar un stimulent.
Şi cu siguranță am aspirat cu toții la o pastilă a fericirii, dar spre regretul nostru nu există la farmacie o asemenea medicație.
Terapia adecvată în cazuri de mâhniri, întristări sau alte minusuri ale vieții rutiniere este motivația. Aceasta deține efecte miraculoase, iar aplicată în acele momente când ne simțim nenorociți și asupriți de soartă ne poate împinge colțurile gurii, în mod simultan, unul spre stânga și altul spre dreapta, dând naștere jubilației.
De cele mai multe ori cuvântul pus într-o anumită ordine este combustibil pentru motorul reușitei. Tolstoi, Platon, Cicero, Seneca, Hesiod, Churchill, Einstein, Iorga, Blaga sunt doar câțiva dintre cei care furnizează citatele motivaționale, absolut necesare nouă, spunându-ne ce este succesul, viața, speranța sau alte sentimente ce ne încearcă.
Ce frumoasă cuvântare poate fi cea a lui Alvin Sprecht: “Succesul înseamnă a continua când ceilalți renunță”. E ca o gură de oxigen într-o stare de sufocare declanșată de un eventual și temut eșec.
Persoane cu perspectivă, mai exact motivational speakers, au dezvoltat chiar o profesie din a face oamenii să parcurgă drumul succesului pavat cu discursuri motivaționale.
Orice repetare devine obișnuință. Şi nu e deloc dificil să ne obișnuim să ne meargă bine.
Nu este utopie să încercăm să fim optimiști, iar citatele motivaționale au puteri colosale în a ne determina să privim mai încrezător viața, fără a lăsa dâra efectelor secundare.
“Înțelepciunea în toate problemele de viață nu constă în a ști ce să faci, ci în a ști ce să faci mai devreme și a ști ce să faci mai târziu” – Lev Tolstoi.
Despre Raluca Ciceu
Am 24 de ani, sunt din Cluj, am absolvit dreptul. Sunt redactor și freelancer pentru Petzoom.
Am un blog de poezii numit Zburalda, pe care scriu cu pasiune.