Am citit de curând prin intermediul prietenilor de la Okian, o carte excelentă despre schimbările mici care pot produce rezultate mari. Cartea aceasta se numește Nudge și s-a dovedit o lectură deosebită.
Uite aici un extras din recenzia mea de pe blogul Okian:
Eu sunt un om obsedat de optimizări. Îmi place să fac anumite lucruri diferit, în speranța că o să reușesc să găsesc diferite trucuri mici care aduc rezultate mari. Fiind un mare iubitor al distribuției lui Pareto (20% din eforturi care aduc 80% din rezultate), m-am bucurat ca un copil să pun mâna pe Nudge, un important bestseller internațional și o carte care vrea să îți demonstreze că poți să faci lucruri mari în viață, cu schimbări mici.
Ce reprezintă un “nudge”?
Inițial nu m-am uitat peste traducerea acestui termen în limba română, pentru că știam că sigur nu se poate traduce exact. Așa că am citit toată cartea fără ca să am un corespondent în limba română. Bine am făcut. Un “nudge” e ca un ghiont dat unei decizii, pe care ar trebui să o ia o persoană.
În viziunea autorilor, aceste “nudge”-uri au rolul de a îmbunătăți o decizie, chiar dacă acțiunea este una extreme de banală pentru om. Cartea promovează un nou tip de persoană numită “choice architect”. Acest tip de persoană studiază intens o decizie și caută modalități de a o îmbunătăți, prin mici “nudge”-uri.
Exemplul cu care își începe cartea argumentul este unul extrem de puternic.
Citește recenzia completă pe blogul Okian.