Mărunțilă sunt eu, autorul lui, sunt copilul care strângea fiecare monedă pe care o primea și avea grijă să nu cheltuie nesăbuit; nu cheltuia mai mult decât avea sau ceva din ceea ce a strâns, pentru că avea un vis.
Fiecare mărunt punea pecetea unei părți din vis și reprezenta certitudinea îndeplinirii scopului final și îndepărtat.
Bancnoțilă reprezintă copii rudelor care tot ceea ce aveau sau primeau cheltuiau nesăbuit, nu aveau nici de ce să o facă, pentru că nu își creionaseră niște obiective; considerau că totul li se cuvine, iar dacă nu, timpul le va oferi ceea ce își vor dori la acel moment și trăiau, negreșit, clipa.
Așa a luat nașterea povestea: ”Mărunțilă și Bancnoțilă”; o poveste reală, cu comportamente regăsite în viața de zi cu zi și, de asemenea, cu mentalități întâlnite în viața reală.
Cartea se adresează copiilor, dar și părinților, căci tuturor ne plac poveștile, mai ales dacă sunt bazate pe fapte reale și ne ajută în viață, în deciziile pe care le luăm.
Deciziile spun despre noi ceva, despre cum am fost învățați, cum am făcut până acum un anumit lucru, experiența, și, în momentul în care decidem să ne luăm o jucărie, o bomboană sau o mașină, decidem în baza obișnuințelor.
Nu spun că este greșit să cheltui.
Cartea prezintă desfășurarea de acțiuni în paralel: economisire și cheltuiala, în aceleași timpuri, în aceeași familie, practic aceleași gene și în aceeași cultură. Fiecare dintre personajele principale, acționează așa cum el consideră că este mai bine.
Timpul și consecințele deciziilor oferă rezultatul final, care este unul diferit, iar copiii vor pricepe ceea ce s-a întâmplat, astfel vor înțelege principii economice și financiare care altfel ar fi greu de ”digerat” și vor trage singuri concluziile.
Părinții vor înțelege și ei ceea ce au de făcut pentru a își atinge un vis, un obiectiv demult dorit și, lucrând în familie, vor pune bazele unei familii prospere și longevive financiar.
Nimic nu e bun sau rău în viață sau, cel puțin, nu este prezentat așa în această lectură, nimeni nu greșește, decât că fiecare acțiune duce la un rezultat diferit.
Conștientizarea drumului corect pentru fiecare în parte este necesar a fi realizata încă, de la fragede vârste. Obișnuințele create la începutul vieții sunt cele mai durabile.
Copiii, chiar dacă sunt mici, ei pot învăța multe la această vârstă. Ei pot alege să chetuie banii primiți sau să îi economisescă, astfel că, educația cu privire la bani, nu trebuie ocolită.
Așa cum se comportă acum cu banii, se vor comporta și când vor avea ei banii lor. Și chiar dacă nu primesc bani, ei văd că oamenii cumpără cu anumite hârtii și este necesar a le explica ce sunt acele hârtii, cum se primesc ele și ce rol au ele.
În povestea lui Mărunțilă și a lui Bancnoțilă aceste explicații le primesc într-o manieră ludică, sub formă de poveste. Ceea ce oamenii fac cu banii, copiii învață în urma acțiunilor întreprinse de cele două personaje care se află la poluri opuse din punct de vedere al comportamentelor cu privire la bani.
Explicațiile din poveste pot fi întărite de către părinți, în momentul lecturii, ceea ce face să consolideze relația afectivă a copilului cu părintele său.
Ilustrațiile de colorat, conținute în cartea care însoțește povestea, sistematizează lectura prin păstrarea firului epic, iar odată ce colorează, copiii își amintesc povestea și consolidează informatiile obținute, de asemenea, decizia cu privire la banii câștigați.
Este o carte excepţională pe care echipa 1cartepesaptamana.ro o recomanda cu drag părinţilor pentru copiii lor.
Cartea o poţi găsi uşor pe:
Sper să-ţi fie de folos această recomandare!