Din când în când mai resimt multă presiune și oboseală. Mai multe greșeli și activități care vin din urmă îmi dau bătăi de cap.
Eu rar pierd controlul vieții mele, dar când îl pierd, simt că sunt extrem de slab la ceea ce fac. Totuși, ca să recapăt control aplic o tehnică extrem de simplă, care mi-a salvat mulți nervi și energie, de fiecare dată.
După succesul pe care l-am avut cu această tehnică,în mod repetat reușind să îmi revin după multe task-uri nerezolvate și multe alte acțiuni pe care le-am evitat să le fac, consider că tehnica face deja parte din sistemul meu de productivitate și că voi căuta metode pe viitor pentru a o perfecționa.
Cât de raționali sunt oamenii de fapt
Ai crede că oamenii sunt ființe foarte raționale și datorită acestui lucru, oamenii fac doar lucrurile care sunt absolute necesare. Nu?
Nu-i așa că ți-a venit un pic să râzi când ai citit afirmația de mai înainte?
Oamenii sunt cât se poate de iraționali și de stângaci în a estima planurile lor de viitor, așadar, rar fac lucrurile precum și le planifică.
Sentimentele și emoțiile joacă un rol extrem de important în activitatea profesională, iar acestea deseori ne fac să părem niște ființe complet lipsite de ajutor.
Pentru că mă consider o persoană foarte logică, am considerat că lumea din jurul meu este la fel. Mare greșeală.
Lumea din jurul tău tinde să te acapareze.
Te face să te simți ca o furnică în spatele căreia se urcă zeci de greutăți (task-uri, rugăminți și alte cereri) și de la care se aștepta să facă totul în timp record. Fără să doarmă. Fără să mănânce.
Dacă te afli într-o astfel de situație, îmi pare rău să o zic, dar s-ar putea să fie din vina ta, pentru că nu ai avut curajul necesar să spui “NU” la 90% din lucrurile care ți se cer. Poate nu ar trebui să spui “NU” la atât de multe lucruri, dar ar fi util măcar să negociezi mai la sânge,
Așadar, data viitoare când cineva te roagă ceva sau tu te gândești să te mai apuci de încă o chestie,întreabă-te singur înainte de a accepta: “De ce naiba aș face asta?”.
Dacă nu găsesc un motiv suficient de bun, spun nu și mă ocup de altceva.
De ce să spui “De ce naiba?”?
Tendința intuitivă este să spui “DA” la orice oportunitate, să devii un “Yes Man!”. Spunând “DA” la orice oportunitate simți că ești peste tot, incredibil de activ și că oamenii te văd altcumva: mai de încredere, mai prietenos, mai la îndemână.
Problema este că oamenii din jurul tău nu îți cunosc limitele și limitările și poate că nici tu nu ți le cunoști, dar le descoperi abia atunci când ești suprasolicitat.
Ei vor cere în continuare lucruri de la tine și tu pentru că vrei să fii văzut ca o persoană consecventă vei spune în continuare “DA”, de frică să nu dezamăgești pe nimeni.
Partea aiurea este că lucrurile se adună și tu începi să rămâi în urmă cu chestiile pe care le ai de făcut și începi să dai rateuri. Să amâni. Să întârzii. Să renunți. Să eșuezi.
“Tehnica” pe care eu ți-o sugerez, funcționează dintr-un simplu motiv:
De fiecare dată când iei o pauză scurtă și te întrebi “De ce naiba aș face eu asta?” întrerupi obiceiul tău intuitiv de a răspunde “DA” și începi să analizezi ceea ce ți se cere.
Te gândești dacă ai timp, dacă vrei să faci acel lucru, dacă ai prefera să faci altceva atunci și alte lucruri care au legătură cu limitările tale de timp și de chef.
Dacă nu ți se oferă un motiv suficient de bun pentru care să faci ceea ce ți se cere, gândurile de mai înainte își vor face treaba și vei răspunde clar si sigur cu “NU!”.
Doar refuzând tot felul de cereri din stânga și din dreapta o să te poți concentra pe ceea ce este mai important sau la ceea ce ești tu bun cu adevărat.
Asimilarea acestui obicei poate dura câteva săptămâni, în funcție de cât de obosit, preocupat sau depășit de situație ești.
***
În cele din urmă, cred că este necesar să recunoști că ești doar un om și că ar trebui să faci mai puține lucruri și mai bine, în loc de mai multe lucruri și mai prost.
Este tentant să îți iei o mulțime de lucruri pe cap, pentru că la început ai entuziasm și energie și te simți ca un SuperMan capabil să rezolve orice problemă.
Totuși, energia și entuziasmul sunt 2 forțe extrem de fluctuante, iar în vremuri încărcate ele nu mai funcționează în avantajul tău.
Așadar, data viitoare când vine cineva la tine și îți propune să faci o nouă chestie, întreabă-te “De ce naiba m-aș apuca și de asta?” 🙂