Acest articol este scris de Zâna Tonegaru, editor pentru revista online dedicată femeilor Belva și blogul de copywriting Romanian Copywriter.
Pasiunea pentru cuvinte a început încă din primii ani de școală.
Pur și simplu devoram fiecare carte, citeam cu nesaț fiecare pagină și trăiam din plin fiece întâmplare.
Cărțile mi-au adus și îmi vor aduce întotdeauna liniște, dar și zbucium, relaxare, dar și neliniște, înțelegere și semne de întrebare.
Acestea reprezintă modul cel mai potrivit de a te dezvolta, deoarece te hrănesc constant, însă te lasă întotdeauna flămând.
Şi cum îți poți astâmpăra foamea de cuvinte mai bine decât citind mai mult și mai mult?
Profit de cărți, de fiecare colțișor al lor, de mirosul paginilor, de învățămintele pe care le oferă și de informațiile care îmi întregesc cunoștințele.
Atunci când citești, și citești mult reții cele mai multe cuvinte. Vocabularul tău se poate dezvolta simplu și eficient, însă trebuie doar să ai puțină disciplină și să urmezi câteva sfaturi la îndemână.
Citește, citește, citește
Fundația unui vocabular solid stă în a citi cât mai mult.
Încearcă să îți faci un program de citit în fiecare zi. Nu oferi scuza binecunoscută: „Dar nu am timp”. Asta înseamnă că nu ai timp să te educi, să investești în tine, să te dezvolți.
Dacă citești 20 de pagini în fiecare seară înainte de culcare înseamnă că în medie poți citi cam 2 cărți de 300 de pagini pe lună. Ceea ce este excepțional! Așa că, atunci când te bagi seara în pat nu deschide televizorul sau laptopul, ci deschide o carte.
Notează cuvintele noi
Odată cu volumul preferat ia cu tine și un carnețel/vocabular/agendă/post-it. Orice folosești pentru a-ți nota ideile.
Adaugă cuvintele sau expresiile noi în carnețel pentru a nu le uita și pentru ca mai apoi să le cauți înțelesurile.
Caută cuvintele în dicționar
Următorul pas pe care trebuie să îl faci dacă vrei să îți îmbunătățești vocabularul este să cauți înțelesurile cuvintelor în dicționar.
Caută definițiile în dicționar și recitește-le de câteva ori pentru a pătrunde înțelesul cuvintelor. Pentru a le reține mai simplu poți de asemenea să faci și una-două propoziții cu acestea.
Poți spune că pare pueril, însă te va ajuta să reții mult mai repede și mai eficient cuvintele noi.
Încearcă și vei vedea!
Folosește cuvintele noi învățate în diferite contexte
Dacă ai reușit să înțelegi și să reții cuvintele nu rămâne decât să începi să le folosești în diferite situații în care se cere utilizarea lor. Repetarea lor și introducerea în conversații îți va solidifica vocabularul.
EXTRA TIPS:
Completează integrame și rebusuri
O altă metodă pe care o poți încerca pentru a descoperi și a reține cuvinte noi este să completezi rebusuri și integrame.
Acestea se bazează pe același principiu ca și cititul. Găsești un cuvânt pe care nu îl poți descifra, îl cauți în dicționar, îl înțelegi și mai apoi îl folosești în diverse contexte sociale.
Citește și învață din dicționar cuvinte noi
Într-o vreme pasiunea mea pentru cuvinte ajunsese la asemenea paroxism că, pe lângă citit și integrame, ajunsesem să răsfoiesc dicționarul aleatoriu pentru a învăța cuvinte noi.
În fiecare zi învățam câte 5 cuvinte noi din dicționar. Le repetam și făceam propoziții cu acestea până ce reușeam să le înțeleg pe deplin.
Dacă facem un calcul rapid, cu această metodă poți învăța pe an aproximativ 2000 de cuvinte. Incredibil de multe și cu un efort minim.
Acestea sunt doar câteva sfaturi personale pe care le-am aplicat și care au funcționat în cazul meu. Sunt foarte simple și îți permit să îți dezvolți vocabularul repede și eficient.
Plus că acest sistem merge de minune și pentru limbile străine, nu doar pentru limba română.
Spor la învățat cuvinte noi!
Despre Zâna Tonegaru
Pasionată de citit și scris, cu o experiență ȋn Content Writing de peste 2 ani, timp ȋn care am scris peste 2000 de articole pe diferite teme.
Momentan sunt Editor la Belva, un blog colectiv de 20 de femei din toată țara, ce ȋși povestesc cu pasiune experiențele de zi cu zi. De asemenea, sunt și Editor la Romanian Copywriter, o comunitate de tineri pasionați de Advertising și Copywriting.
Mȃndră absolventă de Comunicare și Relații Publice, momentan Masterandă ȋn anul 2 la Marketing și Comunicare ȋn Afaceri.
Mă ȋmpart cu drag ȋntre marile iubiri: de a citi și de a scrie, și ȋncerc pe cȃt pot să păstrez măsura lucrurilor ȋn orice fac.
Crina Penteleychuk says
ia uite….