Alegerea unei cărți este probabil cea mai neplăcută activitate când vine vorba de citit. De aceea în acest articol vei găsi găsi o listă de cărți din care te poți inspira în alegerile tale.
Surprinzător sau nu, anul acesta avem o serie foarte diversificată de cărți ce se bucură de o popularitate foarte mare.
De la dezvoltare personală la fantasy, de la autobiografie la dragoste sau chiar aventură. Asta nu poate decât să mă bucure! 😀
Așa că am decis să iți fac un top cu cele mai populare cărți ale momentului, pentru ca, în caz că ai ratat vreuna să ai de unde să te inspiri.
Tată bogat, tată sărac de Robert T. Kiyosaki
Cartea este formată din nenumărate alegorii, multe amuzante, din viața autorului. Acestea sunt organizate pe șase lecții despre reușita financiară, multe din ele fiind învățate de către tatăl bogat al autorului.
De ce am menționat „tatăl bogat”?
Pentru că acesta a făcut o paralelă între cele două persoane care l-au inspirat în viață: tatăl natural, un om foarte deștept cu un venit foarte bun, dar care era tot timpul cu datorii; și tatăl prietenului său cel mai bun, un om de afaceri, cu doar opt clase terminate, dar cu o viață foarte prosperă din punct de vedere financiar.
„Nu cel deștept ajunge cel mai adesea departe, ci cel mai îndrăzneț.”
Fraza din carte care îi caracterizează cel mai mult pe cei doi bărbați care l-au inspirat pe Robert T. Kiyosaki în viața lui de zi cu zi și în creearea acestei cărți.
De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger
Cartea este un fel de jurnal al lui Holden Caulfield prin care aflăm că a fost un copil problematic. Acesta este un copil singuratic, nefiind în stare să se integreze, să se maturizeze, astfel inocența lui este prinsă în lumea perfidă a adulților.
Nu îți pot spune mai multe despre acest roman, atât de complex este. Cenzurat, erotic, dramatic, admirat sau criticat; trebuie să îl citești ca să înțelegi. Cât despre Holden, ori o să îl îndrăgești sau dimpotrivă, ori o să îl compătimești pentru felul cum a ajuns.
Cavalerul celor șapre regate de George R.R. Martin
Acțiunea din acest roman are loc cu o sută de ani înainte de „Urzeala Tronurilor” când doi eroi deosebiți pierdeau timpul prin Westeros.
Dunk un cavaler începător, dar curajos care își întrece rivalii prin statură. Partenerul său de acțiune se află la capătul opus al balanței, Egg, un bărbat foarte mic de statură.
Eroi mai diferiți și complementari nu există în tot Westeros, iar cei doi parteneri au parte ne aventuri nemaipomenite, trebuie să întreacă și să învingă ingrigi regale sau să învingă răufăcători.
Totul are loc în epoca în care dinastia Targaryenilor controlează Tronul de Fier. Când încă mai există oameni care au văzut dragoni, iar orașul este plin de intrigi, rivalități dar și eroi.
Spioana de Paulo Coelho
Paulo Coelho este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărțile sale au fost traduse în 80 de limbi și vândute în peste 150 de milioane de exemplare.
Cartea este ilustrată în două scrisori prin care autorul recompune viața enigmaticei Mata Hari.
M-a surprins plăcut acțiunea poveștii, puțin romanțată, deloc siropoasă și plină de acțiune. Cartea este o trecere în revistă a vieții ei și ale acțiunilor care au dus la sfârșitul ei tragic. Mi-a plăcut foarte mult cum autorul reușește să mențină în mister faptul că Mata Hari a fost sau nu o spioană, astfel, dacă te fascinează viața ei, poți citi și alte cărți despre ea.
Am trăit intens fiecare pagină, Mata Hari a trăit fiecare moment din viață, a depășit toate convențiile și barierele timpului ei și în final, a plătit prețul.
Fata din tren de Paula Hawkins
”Fata din Tren” este genul de carte pe care în momentul în care începi să o citești nu o poți lăsa din mână până nu o termini. Mi-a plăcut cum Paula Hawkins dezvoltă acțiunea de la o pagină la alta, făcând ca suspansul să crească tot mai mult.
Rachel este o femeie dependentă de alcool care a pierdut tot din cauza acestei dependențe. În fiecare zi merge cu același tren spre Londra, în drumul ei trece pe lângă fosta ei casă la care nu are curaj să se uite. De aceea se lasă captivată de casa de alături, unde louiește un cuplu, care în mintea ei, este cuplul perfect.
Până într-o zi când jumătatea feminină din cuplu dispare fără urmă, astfel Rachel are o portiță de intrare în viața lor.
Harry Potter si Copilul Blestemat de J.K. Rowling
Cum am terminat ultima carte, în mintea mea a înflorit întrebarea “Oare cum o să fie viața de adulți ale lui Harry, Hermonie, Ron sau chiar Draco?”. Această ultimă carte a fost mai mult decât primită.
În timp ce Harry se luptă cu un trecut care refuză să rămână unde îi e locul, Albus, fiul lui, se luptă cu o moștenire pe care nu și-o dorește. Acțiunea începe propriu-zis în momentul în care Albus ajunge la Hogwarts și este repartizat la casa Slytherinilor, cunoscută drept casa celor malefici.
Albus are parte de un șoc imens și din momentul acesta începe să se departeze de tatăl lui și să se împrietenească cu persoane cu care tatăl lui nu e de acord.
A fost interesant să observ diferențele dintre Harry și fiul lui, dar în același timp să îl regasesc pe acesta în unele acțiuni ale lui Albus.
Înainte să te cunosc de Jojo Moyes
Povestea se învâte în jurul lui Will Reaynor, un tânăr plin de viață, cu aspirații și ambiții mari care în urma unui tragic accident rămâne țintuit într-un scaun cu rotile. Acesta apelează la o instituție din Elveția care îi ajută pe oamenii cu nevoi special unde o înlâlnește pe Lou Clark, o explozie de culoare și veselie.
Lou este un personaj cu care am reușit să mă identific foarte ușor, lucru pe care sunt sigură că îl veți trăi și voi în momentul în care veți citi cartea. Având și o ecranizare pe măsură, această carte mi-a transmis un mesaj puternic:
“Viaţa merită trăită indiferent de circumstanţe şi uneori, fericirea e chiar lângă noi, iar pentru a o atinge, trebuie doar să ridicăm privirea din pământ”.
Fluturi de Irina Binder
Chiar dacă este cea mai cunoscută carte de dragoste la momentul actual din literatura românească, ceastă carte a stârnit numeroase contradicții din momentul în care a apărut.
Mai înâi, autoarea a reușit să mă deruteze prin faptul că de-a lungul cărții, aceasta se contrazice singură prin ceea ce zice despre ea “modestă”, educată, “respectă pe toată lumea”, cu faptele ei.
Dar apoi mi-a plăcut faptul ca Irina oferă mister, iubire, ură, gelozie și iertare; în concluzie tot ce ți-ai dori de la o carte de dragoste.
Am ales cărți pentru toate gusturile, așa că o să îți fie grau să nu îți placă cel puțin o carte dintre cele de mai sus.
Sper ca acestă listă să te ajute data viitoare când alegi cartea pe care vrei să o citești. 🙂