Vreau să îți recomand mai multe cărți care mi se par mie alegeri extrem de înțelepte dacă vrei să înveți ceva nou.
Recomandările vin din domenii destul de variate: business, educație, neuroștiințe, psihologie și altele.
După cum probabil știi deja, sunt un om destul de polivalent când vine vorba de recomandări. Pentru mine primează creșterea calității educației tale.
Nu caut doar să îți recomand niște cărți, vreau să te fac mai deștept.
Nu mă interesează doar să ai rezultate academice mai bune sau să devii mai productiv, dacă vei reuși oricare dintre ele, va fi total meritul tău. Ce mă interesează în schimb pe mine este să devii un individ capabil să iei decizii mai bune, să îți dezvolți discernământul, să distingi deciziile bune de deciziile foarte bune. Nu e ușor, dar merită.
Înainte de a-ți povesti despre recomandările din acest articol, doresc să îți (re)aduc aminte de 3 liste de cărți deja foarte apreciate pe care ar trebui să le știi deja:
- 8 Cărți de dezvoltare personală pe care ar trebui să le citești
- 10 Cărți de psihologie pe care ar trebui să le citești
- 25 de cărți care te fac deștept
Cele 3 de mai sus sunt printre cele mai populare articole și mii de cărți au fost cumpărate datorită acelor liste. Nu caut să mă laud, doar vreau să îți arăt că recomandările pe care eu le fac “se traduc” în cărți cumpărate și citite.
Îmi dau seama că ritmul de mai mult de o carte pe săptămână ar fi cam mult pentru mulți oameni, dar încearcă să citești măcar una pe săptămână, să vezi unde ajungi până la sfârșitul acestui an.
18 Cărți care te vor învăța cum funcționează creierul tău, lumea din jurul tău și lumea afacerilor
1. The Personal MBA – Josh Kaufman
Cele mai importante concepte de management al afacerilor într-o singură carte. Ele sunt explicate în așa fel încât oricine le poate înțelege.
Consider că e o scurtătură ieftină spre a deține informațiile ce le dețin majoritatea studenților la economie.
Este de asemenea o oportunitate bună să te asiguri că știi informațiile corecte despre un concept din domeniul managementului afacerilor.
2. O singură școală pentru toată lumea – Salman Khan
Peste 220 de pagini despre cum poți învăța mai bine, cum îi poți învăța pe alții mai bine și cum sistemele de educație în masă pot fi îmbunătățite.
Este o carte foarte bună, direct la subiect, autorul fiind unul dintre cei mai influenți oameni la nivel de educație din lume.
Salman Khan a creat o academie online cu milioane de oameni ce vor să învețe, de toate vârstele, din toată lumea.
Este cartea pe care am citit-o în 2013 și care m-a entuziasmat cel mai mult.
3. Confesiunile unui vorbitor public – Scott Berkun
Începător în public speaking sau ești un vorbit în public ușor stângaci? Confesiunile unui vorbitor public este soluția pentru tine.
Scott Berkun le zice pe bune, fără vorbe pompoase, cum arată viața unui vorbitor în public profesionist.
Scott a scris mai multe bestsellere și este specializat pe project management și inovație.
Mi-a plăcut foarte mult la cartea aceasta, pentru faptul că dă foarte mult din casă și îți prezintă și partea “not so glamorous” a vorbitului în public: organizare mediocră, vorbitori în public mediocrii, prestații sub “nivelul mării”.
4. You are not so smart – Dave Mcrainey
Ai prea mulți prieteni pe Facebook? Îți aduci aminte doar poveștile pe care le-ai citit? Vezi tipare acolo unde nu sunt?
Păi, se pare că nu ești așa de deștept precum te așteptai. Avem tendința să ne credem mai raționali decât suntem, deși luăm zilnic zeci de decizii mici, stupide și irelaționale.
“You are not so smart” îți arată în ce fel explică psihologia toate aceste comportamente iraționale pe care tu le ai. Este o lectură fascinantă, care te va ajuta să te înțelegi mai bine.
5. Gândire Rapidă, Gândire Lentă – Daniel Kahneman
Este scrisă de către un om care și-a petrecut aproape întreaga viață explorând felul în care funcționează mintea umană și principiile pe care ne bazăm când luăm o decizie.
Este o carte excelentă, care merită citită de mai multe ori, una dintre cele mai bune pe care le-am citit până acum.
Este o lectură educativă pentru cei interesați de psihologie, economie, investiții și felul cum omul ia decizii.
6. The Power of Habit – Charles Duhigg
Învață cum se formează obiceiurile, de ce e așa de greu uneori să scapi de un obicei vechi și cum anume poți să iți îmbunătățești aspecte majore ale vieții tale.
Așadar, dacă vrei să înțelegi de ce nu poți să slăbești, de ce mănânci prea multe dulciuri, de ce procrastinezi petrecându-ți timpul pe Facebook, cartea asta e pentru tine.
Dacă nu ești convins că îți va fi utilă, vizionează video-ul din articolul acesta: Dependența de Facebook.
7. The Element – Sir Ken Robinson
Sir Ken Robinson, unul dintre cei mai simpatici lideri de opinie din domeniul educației la nivel mondial, a scris o carte despre găsirea vocației.
Domnul Robinson crede foarte mult în stimularea creativității, din acest motiv a scris o carte menită să inspire oamenii să urmeze o carieră vocațională.
Ken Robinson a devenit un bastion al protejării creativității împotriva sistemului formal de educație.
Ted Talk-urile lui au rezonat cu milioane de oameni. Cartea vine ca o extensie a lucrurilor pe care Sir Robinson le promovează.
8. Memoria Inteligentă: Arta și știința de a-ți aminti totul – Joshua Foer
Cu numai un 1 an de antrenament Joshua Foer, un jurnalist care se autodescrie ca având o memorie mediocră, a reușit să câștige campionatul național de memorare.
În cartea lui, Joshua povestește ce oameni a întâlnit pe parcursul acestui experiment, cine l-a ajutat să se pregătească, din ce era compus antrenamentul lui și ce poți face tu ca să îți îmbunătățești memoria.
Dacă ai nevoie să reții subiecte/formule complexe, pe care nu le poți înțelege la nivel logic sau demonstrativ, îți recomand să cumperi cartea asta, ca să te ajute în vremurile grele.
9. The Paleo Solution – Robb Wolf
Paleo este un stil de viață, nu o dietă. Alegi să mănânci alimentele pe care organismul tău este adaptat să le proceseze.
Te vei odihni mai mult și mai bine. Te vei mișca mai bine și mai repede.
Cuvântul cheie este “soluție”. Dacă adopți stilul Paleo vei avea mai multă energie, un corp mai “performant” și o viață cu mai puține probleme de sănătate.
Este o carte care mi-a schimbat felul în care văd nutriția și odihna.
10. Open – Andre Agassi
Din exterior toate par frumoase, meciuri câștigate, bani mulți, succes, faimă. Din interior, totul pare dramatic și înfricoșător.
Intră în mintea lui Andre Agassi prin intermediul cărții lui și află cum gândește un tenismen de performanță. Una dintre cele mai bine scrise cărți pe care am avut ocazia să le citesc.
Te ține lipit de ea, pagină cu pagină, dai gata 500 de pagini în timp record.
Open este o autobiografie total atipică, în ideea că nu îl elogiază în mod necesar pe Agassi.
11. Startup de 100$ – Chris Guillebeau
Ai o idee? Vrei propria afacere? Te-ai supărat de munca pe care o faci la serviciu?
Cartea lui Chris Guillebeau poate să fie oportunitatea potrivită pentru tină să începi să pui în aplicarea ideea aia la care tot revii de câțiva ani încoace.
Când oamenii vor cu adevărat să fie liberi, vin cu soluții extrem de creative de a se elibera de sistem.
“Startup de 100$” este dovada că uneori cea mai bună soluție este să îți iei viața în propriile mâini.
12. Kitchen Confidential – Anthony Bourdain
Sunt foarte deconectat de la tot ceea ce înseamnă televizor. Singurul mod în care televizorul mi s-ar părea interesant este dacă ar difuza toate serialele TV care mie îmi plac.
În rest, nu-mi pasă. Totuși Anthony Bourdain, realizatorul emisiunii “No reservations” (de pe Travel Channel) a devenit brusc un personaj extrem de interesant după ce am citit cartea lui Kitchen Confidential.
Am râs cu lacrimi și m-am îngrozit de ceea ce se întâmplă prin bucătăriile marilor restaurante.
13. A vinde e omenește – Daniel H. Pink
Dacă ai citit Drive și ți-a plăcut, o să îți placă și noua carte a lui Daniel Pink.
Un mare traficant de idei, Daniel Pink a scris echivalentul a “Cum să îți faci prieteni și să devii influent” dar pentru vânzări.
A vinde pentru mulți este o chestie perversă și un joc teatral, dar toți suntem vânzători intr-o formă sau alta.
Eu încerc să te conving să dai mai mulți bani pe educația ta și să te folosești de cărți ca să devii un om mai bun.
14. Mai mult cu mai puțin – Leo Babauta
Leo Babauta e unul dintre cei mai buni bloggeri din lume. Conținutul lui este pur și simplu genial.
Autorul popularului blog ZenHabits.net, Babauta inspiră milioane de oameni din întreaga lume să devină mai buni și să își simplifice viața.
Pe mine Leo m-a inspirat să renunț la drepturile de autor ale conținutui meu.
Leo Babauta îți va oferi sfaturi super practice și idei să îți simplifici viața, să iți schimbi obiceiurile și să devii o persoană mai bună.
15. Rework – Jason Fried, David Heinemeier Hansson
Iar te bat la cap cu Rework, cartea mea de afaceri preferată.
Motivul pentru care apreciez atât de mult cartea este pentru că am mers un pic mai departe de ceea ce mi se dădea în carte și am aplicat în viața reală ce se promovează în carte. Abordarea lor funcționează și e foarte de bun simț.
Abordarea de tip no-bullshit în propria companie este foarte bună. Când aplici recomandările din Rework în propriile proiecte, o să începi să observi schimbări interesante. Chestii care nu credeai că se pot întâmpla. 🙂
16. Screw it, let’s do it – Sir Richard Branson
La început țin minte că citeam multe cărți și articole motivaționale.
După un timp mi-am dat seama că majoritatea sunt doar pline de ceea ce eu numesc “happy talk“, adică o grămadă de cuvinte aranjate frumos, care în practică nu prea funcționează. În teorie în schimb, sunt extraordinare.
“Screw it, let’s do it” este o carte motivațională, dar motivațională prin puterea propriului exemplu. Sir Richard Branson este unul dintre cei mai practici oameni din lume. Pe mine cartea lui m-a impresionat foarte mult și o recomand oricui vrea să fie motivat de un om cu adevărat extraordinar.
17. Quiet – Susan Cain
Probabil cea mai influentă carte de psihologie a anului 2013, Quiet vorbește despre fascinanta lume a introverților.
Într-o lume care crede că extroverții sunt cei care merită toată atenția, Susan Cain vine și dărâmă multe mituri despre ceea ce se întâmplă în viața introverților.
Dimensiunile introvert/extrovert reprezintă un mod foarte influent de a vedea șansele la un viitor ale unei persoane, iar Susan Cain clarifică faptul că lumea nu aparține extroverților, deși asta ar fi credința populară.
18. Omul care își confunda soția cu o pălărie – Oliver Sacks
Cartea lui Oliver Sacks reprezintă o colecție fascinantă de cazuri care mai de care mai bizare, ale unor oameni care suferă de diverse afecțiuni ale creierului și ale căror neurologie este profund afectată.
Practic acești oameni experimentează realitatea diferit și ceea ce lor li se pare normal sau banal, pentru restul, noi cei “normali” aceștia văd lumea într-un mod bizar.
Prin prezentarea acestor cazuri, Oliver Sacks pictează o tablou interesant al minții umane prin prezentarea unor disfuncții.
19. Spune-ne tu ce ar mai trebui să citim și de ce
Am citit foarte multe cărți anul acesta, dar acestea ar fi cele mai bune, pe care și tu merită să le citești.
După cum poți observa am sugerat titluri și în engleză.
Observ că există o percepție conform căreia cărțile în limba engleză sunt mult mai scumpe decât cele în limba română. Eu zic să nu crezi percepția asta populară, pentru că Okian, Libris și Elefant adeseori îmi demonstrează contrariul, găsim edițiile în limba engleză la un preț mult mai bun decât cele în limba română.
Așadar, înainte de a cumpăra o carte, cercetează de 2 ori înainte, să vezi dacă merită să o cumperi în română sau în engleză, s-ar putea să ieși și mai ieftin dacă o cumperi în engleză și nici nu vei pierde din conținutul cărții, însemnătate care adesea se pierde la traducerea unui titlu.
Pierderea aceasta nu are loc din cauza traducătorului, ci din cauza transpunerii în limba română, care nu este așa de ușor de realizat. (Salut traducătorii, care în general, traduc excelent cărțile în limba română – chapeau bas)
Acostachioaie Eva says
da!,mersi mult ,am ce face toamna asta ! tin sa ti multumesc si dau mai departe sa vada toata lumea ce trebuie sa citeasca ,mersi ,o zi buna|!
Женская Парфюмерия says
Sunt mindra de mine ca nu am ezitat si am comandat bautura de pictina, in fiecare zi -500 de grame. Slabesc vazind cu ochii.
Apropo iata foto pana si dupa: Click ( https://www.facebook.com/Hancolingce1981-1571308203160180/app/190322544333196/?ref=page_internal )
Эля Стародубцева says
Beau deja a doua saptamana. Imi place foarte mult. Simt o ușurința în organism. Cintarul imi arata minus 4.5 kg. Dar pentru mine e un rezultata bun, asa cum de la inceput nu mi-am propus foarte mult sa slabesc. S-au eliminat toate depunerile dint timpul iernii!
))))