De când să te menții în formă înseamnă să citești carti despre sport ? Păi… da, cărțile nu îți fac mușchii mai fermi și nici nu îți îmbunătățesc postura corpului dar cu siguranță îți stimulează motivația și curiozitatea. Să citești cărți despre un sport preferat sau scrise de sportivi medaliați te face să te ții de acea promsiune pe care ți-ai făcut-o de multe ori ”De luni încep!”. Poate…
Sau poate vrei să transformi plăcerea de a te plimba cu bița în weekend într-o performanță de lungă durată. Poate ți-ai dori să faci mai multă mișcare și ai vrea să practici un sport. În această situație, povestea unui jucător de tenis sau de fotbal este inspirațională și te poate ajuta să îți dai seama ce sport îti place și care ți se potrivește.
Deci, dragă cititorule, încordează-ți mușchii și citește recomandările noastre sprintene de carti despre sport care te vor menține în formă, cu siguranță.
Top 9 carti despre sport recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
27 DE PAȘI de Tibi Ușeriu
Anul acesta, la 44 de ani, Tibi Ușeriu reușea să câștige pentru a treia oară consecutiv din tot atâtea participări, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfășoară în zona Cercului Polar.
Cartea ”27 de pași” a publicat-o în februarie 2017 și dezvăluie situații incredibile din viața sportivului. Este o adevărată lecție de curaj prin care își asumă nu frigul arctic ci unul poate mai teribil – atitudinea înghețată a celor care o dată l-au admirat.
”Cei care au auzit de mine după ce am câștigat 6633 Arctic Ultra vor descoperi în această carte povestea mea așa cum n-o știe și n-a auzit-o nimeni, niciodată. La fel și cei care, fără să fi întrebat înainte, m-au ales ca subiect al examenului de capacitate la limba română.”- Tibi Useriu
ULTRAMARATONISTUL de Dean Karnazes
Dean Karnazes a fost numit de către New York Times “cel mai faimos ultramaratonist al lumii” și povestea lui despre motivație a inspirat milioane de oameni și, poate, și mai mulți, s-au îndrăgostit iremediabil de alergat și de beneficiile sale.
Cartea a fost scrisă fără ajutorul unui scriitor profesionist iar scrisul este sincer și ușor de digerat. La fel de ușor este să și rezonezi cu povestea, să te inspire, să te facă să îți depășești limitele, indiferent dacă ești alergător sau nu.
Povestea lui Dean Karnazes este una în care mulți se regăsesc: un oarecare istoric sportiv în tinerețe, apoi a intrat în viața de corporatist simte din ce în ce mai pregnant că îi lipsește ceva esențial și descoperă că acest lucru extrem de important este alergarea.
PILATES FĂRĂ RISCURI de Blandine Calais-Germain si Bertrand Raison
Despre pilates auzim cel puțin de 2 ori pe săptămână: încă o vedetă se declară mare fan a pilatesului, s-a deschis o nouă sală unde găsești cei mai buni antrenori de pilates, prietena ta a încercat pilates și i se pare ”Wow”. Poate chiar și ție ți se pare ”Wow” dar nu prea ai timp să mergi la sală.
Vestea bună este că poți face pilates chiar și acasă, fără riscuri. Fiecare capitol din carte îți prezintă un risc special dar propune și soluții și diverse tipuri de exerciții pentru a evita acest risc.
Dincolo de faptul că te menține în formă și îți dezvoltă mușchii frumos, este foarte bun pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor. În fiecare capitol, o mișcare de Pilates este asociată problemelor unei articulații, unei regiuni sau unei structuri.
TOTUL DESPRE YOGA de Christina Brown
Primele scrieri despre Yoga au fost în urmă cu 2500 de ani, când Patanjali a scris ”Yoga-sutra”, primul text având ca subiect practica yoga. El a definit yoga ca fiind ”încetarea agitaţiilor minţii”.
Practicând yoga continu, vei simți recompense pe termen mediu și lung pentru trup și pentru suflet. De asemenea, aduce ca efect imediat o stare de bine. Există peste 40 de tipuri de yoga. Pe care să o alegi? Cea mai bună practică yoga este cea pe care o integrezi în propria viață.
Prezentând peste 170 de poziții yoga, cartea ”Totul despre yoga” este un ghid cuprinzător pentru găsirea unui echilibru mintal și fizic în viață. Cartea îi încurajează atât pe începători cât și pe cunoscători să găsească o serie de exerciții yoga care să se potrivească nevoilor și capacităților personale.
ANATOMIA CICLISMULUI de Dr. Shannon Sovndal
Dacă ești un iubitor de munte și de bicicletă, dacă te bucuri de aer curat și priveliști frumoase atunci când ai timp (dar de obicei nu prea ai), această carte este prea mult. Dar dacă vrei să faci din hobby-ul tău ceva mai mult, poate chiar de performanță, această carte te va ajuta enorm.
Este o carte tehnică și complexă care răspunde la întrebări fundamentale și îți oferă o varietate de alternative pentru a-ți îmbunătăți antrenamentul general și cel specific ciclismului. Îți arată cum să-ți îmbunătățești performanțele prin creșterea forței musculare și optimizarea fiecărei mișcări.
Astfel, vei învăța să-ți orientezi exercițiile către anumite zone ale corpului, să reduci tensiunea musculară și să reduci numărul accidentărilor care apar de obicei. De asemenea, vei învăța să asamblezi toate elementele pentru a pune la punct un antrenament axat pe nevoile și obiectivele tale personale.
20 DE MINUTE de Gretchen Reynolds
Doar 20 de minute de mișcare pe zi sunt suficiente ca să obținem beneficii maxime pentru sănătate? Chiar și foarte puțină activitate fizică este mai bună decât deloc. Cercetătorii spun că fiecare oră pe care o persoană o petrece în fața televizorului, după vârsta de 25 de ani, îi răpește 22 de minute din durata de viață.
Te-am convins? Măcar 20 de minute pe zi. Cartea aceasta te va ajuta să înțelegi mai bine și ce înseamnă o hidratare corectă, ce alimente sunt potrivite pentru refacerea mușchilor și toate ideile preconcepute despre exerciții fizice.
Cartea scriitoerei Gretchen Reynolds nu îți va arăta ce să faci în aceste 20 de minute de mișcare pe zi, îți va spune de ce să începi chiar astăzi și ce se întâmplă dacă amâni. Gretchen Reynolds nu este antrenoare de fitness.
Este o jurnalistă la New York Times și colaborează cu multe publicații despre sănătate și sport, având acces la cele mai noi şi relevante studii efectuate în întreaga lume, studii care răspund multor întrebări adresate instructorilor de fitness de către clienţi, începând cu cele despre primele minute de încălzire şi terminând cu zona de refacere şi recuperare.
OPEN. O AUTOBIOGRAFIE de Andre Agassi
Fani sau nu ai tenisului, citind ” Open” vei afla povestea unui campion care a reușit ca la vârsta de 22 de ani să câștige primul dintre cele opt turnee de Grand Slem pe care le-a cucerit de-a lungul carierei.
În carte vei putea citi un capitol savuros despre întâlnirea și relația dintre Andre Agassi și Ilie Nastase. Primul, aproape un adolescent iar al doilea, românul arogant care făcea glume pe seama lui numindu-l Snoopy.
”Numele meu e Andre Agassi. Numele soției mele e Stefanie Graf. Avem doi copii, un fiu și o fiică, de cinci și trei ani. Trăim în Las Vegas, Nevada, dar momentan locuim într-un apartament al hotelului Four Seasons din New York, pentru că joc la US Open 2006. Ultimul meu US Open. De fapt, ultimul meu turneu. Trăiesc din tenis, deși urăsc tenisul, îl urăsc cu o patimă întunecată și secretă, și totdeauna l-am urât”. Andre Agassi
ÎN CULISELE TENISULUI de Neil Harman
Rămânem în lumea fascinantă a tenisului și îți propunem o analiză plină de viață a lumii tenisului profesionist oferită de o persoană apropiată de vedetele acestui sport.
Neil Harman este un respectat jurnalist sportiv care și-a petrecut mare parte din carieră lângă celebrități și chiar a fost consilier pe probleme de presa. Citind această carte, chiar vei intra în culisele tenisului și vei afla multe detalii despre acest sport și despre jucătorii săi renumiți.
Include interviuri oneste, minuțioase, cu toți jucătorii de top, cu antrenorii acestora, precum și cu agenții și managerii lor, de la Wimbledon la Jocurile Olimpice, de la lupta Serenei Williams cu boala și până la victoria istorică a lui Andy Murray la un turneu de Mare Slem.
DE CE IUBIM FOTBALUL de Pele și Brian Winter
1.283 de goluri în 1.366 de meciuri jucate. Dar dincolo de aceste cifre, fotbalul pentru Pele a însemnat mult mai mult. Prin pasiunea sa pentru fotbal a reușit să influențeze o planetă întreagă.
Și-a început cariera la vârsta de 16 ani, odată cu semnarea contractului cu Santos Futebol Clube, clubul la care a rămas ca jucător timp de aproape 20 de ani. În 1958 a câștigat prima Cupa Mondială pentru Brazilia. Avea doar 17 ani și astfel, devine cel mai tânăr campion mondial din istoria fotbalului.
În 1999 a fost votat Jucătorul Secolului (World Player of the Century) de către IFFHS (Federatia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului) iar revista Time l-a inclus în lista celor „100 cei mai influenți oameni ai secolului XX”.
Pe elefant.ro o găsești în limba engleză.
În concluzie, nu îți enumerăm beneficiile sportului. Sigur le știi. Îți aducem aminte ce a spus Simona Halep într-o reclamă foarte reușită: ”Important este să încerci, măcar 5000 de pași pe zi.”
Și măcar 5000 de cuvinte pe zi… (completăm noi )