Pe 9 septembrie este Ziua Internațională a Frumuseții. Chiar daca te-ai saturat de astfel de ”sărbători”, nu e rău să ne amintim, măcar o dată pe an, că avem multe motive să ne bucurăm de toată frumusețea din jurul nostru: frumusețea oamenilor, frumusețea tristă a unei iubiri pierdute, cea din filme și, poate cea mai greu de uitat dintre toate, frumusețea din cărți.
Am selectat doar 7 cărți despre frumusețe, deși știm că sunt mult mai multe. Să ai o zi plină de frumos!
TOP 7 CĂRȚI DESPRE FRUMUSEȚE
DESPRE FRUMUSEȚEA UITATĂ A VIEȚII de Andrei Pleșu
Frumusețea vieții încă există! Numai că noi, prea ocupați și prea stresați în viețile noastre de zi cu zi am uitat să privim spre ceea ce e încă frumos și încântător.
Dacă ai uitat aceste lucruri, trebuie să citești sau să recitești ”Despre frumusețea uitată a vieții”.
”Dacă îţi acorzi un cât de mic răgaz, dacă arunci, de jur împrejur, o privire odihnită, curioasă şi nepătimaşă, vei găsi destule argumente să te bucuri. Lucrurile (încă) funcţionează. Şarpanta lumii (încă) ţine. Mai există încă oameni întregi, tradiţii vii, întâlniri miraculoase.” – Andrei Pleșu
ISTORIA FRUMUSETII de Umberto Eco
”Istoria Frumuseţii” este o enciclopedie a frumosului, fundamentată pe concepte, reguli, norme, principii, definiţii emise de-a lungul veacurilor la apariţia Frumosului.
Cu toate că este ilustrată cu sute de capodopere ale tuturor timpurilor, aceasta nu este doar o istorie a artei. Este un volum imens de informații, prezentate în categorii de-a lungul timpului, reunind diferite curente sau tendințe de gândire, percepere și apreciere a idealului uman etern: frumusețea.
Pe elefant.ro o gasesti în limba engleză.
FRUMUSEȚE ȘI ÎNTRISTARE de Yasunari Kawabata
Una din principalele teme ale literaturii lui Kawabata au fost femeia și erotismul ei. Deci, pe parcursul cărții vei găsi multe scene cu detalii erotice. Când frumusețea se transformă în întristare, dragostea nu mai e ca oricare alta: devine o carte, devine un tablou.
”Frumusețe și întristare” este un roman profund în care personajele sunt conturate din anumite puncte de vedere, conform stilului japonez, unde partea interioară și natura sunt mult mai pregnante decât alte aspecte. Este o carte despre frumusețea primei iubiri care, uneori, aduce și înstristare.
Pe libris.ro si pe elefant.ro o găsești în varianta ebook.
DINCOLO DE FRUMUSEȚEA PERENĂ de Katherine Boo
Katherine Boo a combinat toată disperarea, moartea și umanitatea Indiei în această carte-document. În paginile cărții vei afla un adevăr incomod cu care e dificil de făcut față.
E de asemenea și greu de imaginat și înțeles complet din postura în care ne aflăm noi cei obișnuiți cu smartphone-ul în mână, pentru care sănătatea, o casă curată, mâncarea, accesul la educație și internet este ceva normal, nu un lux.
Și da, există frumusețe dincolo de toate acestea.
TOATE FRUMUSEȚILE LUMII de Jaroslav Seifert
“N-am de gând să scriu memorii”, spunea Jaroslav Seifert. Însă, ”Toate frumusețile lumii” (1981) este un volum autobiografic care a contribuit în mare măsură la decizia de a i se decerna Premiul Nobel pentru literatură.
Cartea este, printre altele, și o odă a frumuseții orașului Praga, orasul unde Jaroslav Seifert a trăit.
” În liniştea adâncă a amintirilor şi, mai ales, când îmi vine să strâng pleoapele cu putere, surprind chipurile atâtor oameni frumoşi pe care i-am întâlnit în viaţă. De mulţi dintre ei m-am apropiat atât de mult, încât o amintire alternează cu alta. Şi mă simt ca şi când aş fi stat de vorbă cu aceşti oameni, cu o zi în urmă.” – citat din ”Toate frumusețile lumii”
HOȚII DE FRUMUSEȚE de Pascal Bruckner
Lumea pe care Pascal Brukner o prezintă în ’’Hoţii de frumuseţe’’ arată, din păcate, societatea actuală: fobiile societăţii moderne, depravarea umană şi pierderea identităţii.
Frumuseţe exterioară este socotită o mare povară deoarece deschide uşi şi se bagă în seamă mult mai uşor. Omul frumos ar avea astfel de suferit căci nu ar fi apreciat la adevărata sa valoare iar hoţii lui Bruckner doresc să repare această nedreptate cosmică.
Plus: Ce impact are asupra frumuseții trecerea timpului și efectele pe care le lasă asupra oamenilor?
FRUMUSEȚE DE VÂNZARE de Candace Bushnell
Candace Bushnell a schimbat pentru totdeauna modul cum sunt percepute New York-ul, prietenia dintre femei și dragostea pentru o pereche de pantofi buni. Toți știm ”Sex and the city”!
Cu “Frumusețe de vânzare”, Bushnell ne aduce o altă comedie de moravuri, în stilul bine consacrat. Subiectul? Frumusețea este o armă care ajută la depășirea oricărui obstacol.
Deci, cât de departe poți merge pentru realizarea propriilor vise?
BONUS (sau în loc de încheiere)
DE CE FRUMUSEȚEA ESTE ADEVĂRUL de Ian Stewart
Ian Stewart este matematician englez celebru. Poate din acest motiv vei descoperi cu surprindere o altfel de definiție a frumuseții.
Personajele sunt oameni în carne şi oase care suferă drame, se luptă în duel sau cad în patima beţiei ori a jocurilor de noroc.
Ideile cele mai abstracte se întâlnesc cu viaţa cea mai tumultoasă, iar rezultatul e un pasionant roman al matematicii.