Cui îi place să călătorească?
Și uite încă o întrebare: Cine se gândește la următoarea vacanță imediat cum a venit din vacanță?
Orice călătorie pe care o facem este o experiență de viață incredibilă, indiferent dacă alegi să mergi cu avionul sau cu mașina, cu un rucsac sau cu un bagaj imens, în metropole pline de oameni fascinanți și de clădiri impunătoare sau în mijlocul naturii mereu fascinante.
Am ales 9 cărți de călătorii care te vor face să visezi la următoarea vacanță.
Noi aşteptăm cu drag vacanţa şi ne pregătim colecţia de cărţi pe care să le citim.
Tu ai deja cărţile pe care vrei să le citeşti în vacanţă?
ÎN PĂDURILE SIBERIEI DE SYLVAIN TESSON
Sylvain Tesson a trăit singur timp de 6 luni într-o cabană din Siberia. A avut cu el paste, vodkă din belşug, echipament serios, de munte şi un maldăr de cărţi, printre care opere de Sade, Camus sau Shakespeare. A fost o retragere spirituală sau chiar ”luatul câmpilor” din civilizație, asa cum spune chiar Tesson la începutul cărții.
Dacă și ție îți vine cheful de luat câmpii câteodată, vei înțelege decizia autorului, poate chiar o vei aprecia ca fiind curajoasă. Pentru că exact așa este. O adevărată provocare. Tesson taie lemne la temperaturi arctice, sparge gheaţa groasă a lacului pentru apă, petrece ore în şir doar privind lumina care se schimbă încet.
Fiecare zi din cele 6 luni este trăită la intensitate maximă. Se bucură de intinderea mare de zăpadă, de lacul înghețat, de pițigoiul care îl vizitează în fiecare zi, de rațele sălbatice. Dar apar și momente de disperare: logodnica îl părăsește, are de îndurat -40 de grade, animalele pădurii dau târcoale cabanei.
Ai pleca într-o asemenea vacanță? Poate nu chiar 6 luni, dar măcar o lună?
UN AN ÎN PROVENCE DE PETER MAYLE
Peter Mayle este cunoscut in special pentru seria de cărți despre Provence dintre care face parte și aceasta.
După câteva vacanțe petrecute în sudul Franței, s-a îndrăgostit iremediabil de această regiune. Astfel, împreună cu soția lui se mută în micuța localitate Lubéron, unde își cumpără casa visurilor. De aici încep poveștile.
Cartea are forma unui jurnal, structurat pe 12 capitole și, așa cum probabil ai intuit, fiecare capitol reprezintă o lună. Vei descoperi că fiecare lună are specificul ei, obiceiurile ei, tradițiile, mâncărurile sau modul ei de petrecere a timpului liber. O călătorie fantastică!
Dacă vrei să descoperi sau să redescoperi regiunea Provence, cartea lui Peter Mayle este cel mai bun ghid turistic și gastronomic al sudului Franței. Vei găsi cu lux de amănunte detalii despre preparatele franțuzești, despre vinuri, despre obiceiuri și oamenii locului.
Chiar te face să pleci în vacanță chiar ACUM!
ALASKA. SINGUR ÎN SĂLBĂTICIE DE DAVE METZ
”Alaska părea să fie ultima șansă de a mă pierde în sălbăticie, iar după ce, de-a lungul a douăzeci de ani, petrecusem mai multe luni în Alaska, călătorind și trăind acolo, aceasta avea să fie cea mai frumoasă aventură petrecută în natură.” – fragment din carte
Tu ai pleca în Alaska acum?
În 2007, Dave Metz și-a pus în aplicare un plan măreț: să străbată Alaska pe schiuri de-a lungul lanțului muntos Brooks. Această experiență i-a schimbat viața. Cartea este un jurnal pe care autorul l-a ținut în timpul călătoriei de 4 luni în inima sălbăticiei.
Sprijinul constant pentru Dave în această nouă aventură, a fost chiar în cei doi câini pe care îi va lua cu el, Jimmi și Will. Detaliile călătoriei au fost minuțios puse la punct de Dave și Julie, cea care i-a sprijinit și încurajat dorințele, dându-i încredere în sine în timpul scurtelor apeluri pe care Dave le făcea cu ajutorul unui telefon cu satelit.
DE CEALALTĂ PARTE A LUMII DE BILL BRYSON
Pentru a scrie această carte, Bill Bryson a făcut șase călătorii în Australia. Concluzia călătoriilor? O carte scrisă cu mult umor. Deși este un continent arid, cu o climă adesea greu de suportat, Australia e plină de viață.
Bryson poveste lejer despre păianjeni, șerpi otrăvitori, rechini și crocodili fioroși, însă la final, vei rămâne doar cu impresii frumoase despre oamenii amabili, orașele sigure și curate. Societatea este prosperă, bine organizată și fondată pe principii egalitare, mâncarea excelentă, berea rece, iar soarele strălucește aproape tot timpul.
Bill Bryson, născut în SUA, locuieşte de mult timp în Marea Britanie. A lucrat ca jurnalist şi a fost rector al Universității Durham. Este autorul mai multor jurnale de călătorie şi al unui bestseller de stiinţă popularizată, A Short History of Nearly Everything, care a fost distins cu Aventis Prize şi Descartes Science Communication Prize.
TREI SĂPTĂMÂNI ÎN HIMALAYA DE MARIUS CHIVU
În aproape 250 de pagini, în care vei găsi și fotografii de la faţa locului, Marius Chivu ne povesteşte cele 21 de zile petrecute împreună cu un prieten şi cei doi şerpaşi locali în tărâmul Nepalului. Pozele sunt pline de culoare și alături de descrierile frumoase te vor ține cu sufletul la gură să afli și mai multe.
”Trei săptămâni în Himalaya” înseamnă aventură, vacanţă, expediţie, prietenie, ieşire din zona de confort, imagini frumoase şi la propriu şi la figurat, ceva antropologie, şi alte câteva.
”La sfârșit, relativa glorie de a urca pe Himalaya rămâne doar o chestiune neînsemnată. Pentru că încercarea de a străbate acei munți foarte înalți înseamnă să cobori la fel de mult în tine. Orice călătorie are destinații ascunse de care la început nu ești pe deplin conștient. Trei săptămâni în Himalaya este și despre aceste mici revelații.“-Marius Chivu
POVESTEȘTE-MI DESPRE BEIRUT DE ASMA ABDELKARIM
Cu cât citești mai mult despre Orientul Mijlociu, cu atât realizezi mai bine că nu e ușor să înțelegi sau să accepți ce se întâmplă în aceste zone de veșnic conflict. Trebuie ori să te naști și să trăiești acolo, ori să studiezi ani în șir istoria și obiceiurile acestor locuri.
Ama Abdelkarim îți prezintă portretul viu al unui oraș complex și fascinant, lipsit de clișeele care reduc islamul la război și atentate.
Autoarea este o tunisiancă al cărui tată, originar din Liban, i-a vorbit mereu despre țara lui de baștină ca fiind adevărata ei țară, așa că, la vârsta de 19 ani, alege să studieze la Beirut. Aflăm că Libanul este o țară în care religia are o importanță capitală: oamenii nu se pot căsători cu cineva de altă confesiune decât a lor, nici măcar prin convertirea la confesiunea persoanei iubite, căci imediat ar fi considerați trădători și de o tabără și de cealaltă, nefiind niciodată acceptați. Tot aici întâlnește adevărata dragoste.
Libanul este o țară plină de culoare chiar dacă este marcată de războaie, de discursuri politico-religioase exaltante. Este o țară mândră care nu suportă să fie privită de sus de către Occident. Asma descoperă cu adevărat iubirea, legându-se de Liban și de Maxime „așa cum se leagă vița sălbatică și iedera, cu toate fibrele trupului și sufletului”.
VENEȚIA DE JAN MORRIS
Cartea lui Jan Morris este considerată una dintre cele mai frumoase descrieri ale Venției. Totuși, nu este un ghid turistic și nici un volum istoric, ci povestea fermecătoare a unei incursiuni în viața și obiceiurile venețiene.
Vei găsi informații prețioase și descrieri despre stilul venețian, pietrele Veneției, orașele insulare, bastioanele sacre. O carte minunată, care va trezi dulci amintiri celor care au vizitat Veneția, iar celor care nu au ajuns încă acolo, dorința arzătoare de a o explora.
În Veneția începe Orientul. Culoare, intrigă, formalitate, spectacole grandioase, ritualuri – toată această exuberantă caracteristică Orientului se reflectă de mult în viața de zi cu zi a Veneției, așa cum clădirile ei abundă în comori orientale, iar legendele ei au un puternic iz de tămâie.
Pentru că Veneția merită vizitată măcar o dată în viață. Dacă plănuiești o vizită la Veneția, această carte trebuie să își facă loc în bagajele tale.
REDESCOPERIND DRUMUL MĂTĂSII de Colin Thubron
Colin Thubron a străbătut în opt luni peste 11.000 de kilometri – din inima Chinei până în munții Asiei Centrale, din nordul Afganistanului și câmpiile Iranului până în Turcia kurda. Și te invită să redescoperi drumul mătăsii, să mergi nu doar pe urmele comerțului și ale armatelor ci și pe cele ale ideilor, religiilor, invențiilor.
Pentru pasionații de istorie, geografie, călătorii, religie, aceasta carte este relaxarea supremă și îndemnul categoric la o vacanță chiar acum.
”Potrivit legendei, Lei-tzu a fost cea care a descoperit mătasea. În timp ce se plimba prin grădina ei, a observat un vierme ciudat care se îndopa cu frunze de dud. Timp de câteva zile, l-a privit cum se răsuceşte într-o reţea aurie şi şi-a imaginat că este sufletul unui strămoş”.
PRINTRE ARABII DIN SUDUL IRAKULUI de Wilfred Thesiger
Wilfred Thesiger a stat 8 ani în ținuturile mlăștinoase dintre Tigru și Eufrat. Călătorind din sat în sat cu canoea, a ajuns să îi cunoască, să îi înțeleagă și să îi admire pe locuitorii din această zonă, arabi curajoși, ospitalieri și loiali care aveau să sufere enorm de pe urma distrugerilor din timpul regimului lui Saddam Hussein. Cartea sa este un omagiu adus acestor oameni și o mărturie tulburătoare despre o cultură și un ecosistem care astăzi aproape că au dispărut.
Simțul de observație al autorului se concentrează, inevitabil, asupra tradițiilor și obiceiurilor madanilor, care reprezintă un stil de viață străvechi, depășit de arabii situați mai la nord, supuși procesului de europenizare.
Autorul, un călător de modă veche, recunoaște: „uram mașinile, avioanele, radioul, televiziunea, de fapt majoritatea manifestărilor civilizației noastre din ultimii 50 de ani și eram întotdeauna bucuros, în Irak și în alte părți, să împart o coșmelie plină de fum cu un pastor, familia și animalele lui“
Deci te-ai hotărât unde mergi în următoarea vacanță?
Spor la citit!
Articol scris de VALENTINA NEACȘU
Sunt happy writer și big dreamer & believer in Social Media.
Așa cum scrie si pe contul meu de Instagram: @neacsuvalentinacristina.
Tot acolo poți afla mai multe despre mine. Putem chiar vorbi despre ultima carte pe am citit-o și pe care ai citit-o.