Brandon Sanderson s-a născut în 1975 în Lincoln, Nebraska. Pe când era copil, lui Brandon îi plăcea să citească, dar și-a pierdut interesul pentru tipurile de cărți ce i-au fost sugerate. Acest lucru s-a schimbat atunci când un profesor de clasa a opta i-a dat Dragonsbane de Barbara Hambly, aici a început călătoria în fantasy a autorului meu preferat.
El este singurul autor care a ajuns pe lista scurtă pentru Premiul Legend David Gemmell de șase ori în patru ani. Brandon a câștigat acel premiu în 2011 pentru The Way of Kings (Calea Regilor) iar apoi în 2015 pentru Words of Radiance (Cuvinte despre Lumină).
L-am descoperit anul trecut după ce o colegă de muncă mi-a recomandat seria Mistborn (Născuți în ceață). M-am îndrăgostit de trilogie din primele pagini citite și am devorat cărțile în câteva zile. După ce am terminat Mistborn am decis să citesc mai multe romane scrise de el. Mai jos sunt cărțile pe care le-am citit și le recomand cu încredere.
Născuți în ceață
Am devorat această trilogie — și mă refer la acest cuvânt la fel de aproape de cât se poate.
Aceasta este cea mai frumoasă poveste de fantasy pe care am citit-o vreodată, iar singurul meu regret este că am citit-o atât de repede.
Mistborn ne introduce în multe idei noi. Sanderson nu se mulțumește niciodată să se odihnească pe notele vechi de fantezie.
Sistemul magic din Mistborn este poate calitatea sa cea mai izbitoare. Allomanția este un sistem magic bazat pe ingerarea și apoi „arderea” metalelor care le oferă alomanților, așa cum se știe, puteri speciale. Aceste puteri variază în funcție de metalul ingerat și foarte puțini au capacitatea de a arde toate metalele pure. Allomanția nu este ceva învățat, ci mai degrabă moștenit genetic.
Desigur, alomanția nu este singurul tip de magie din carte, deși nu voi zice restul. 😊
Povestea în sine se învârte în jurul unei lumi înnegrite de cenușă care se revarsă perpetuu dintr-o serie de vulcani transformând pământul maroniu și cerul roșu.
Este o societate profund împărțită între skaa (țăranii care la fel de bine pot fi sclavi) și nobilime. Această societate feudală este cunoscută sub numele de Imperiul Final, iar în fruntea ei se află Domnul Conducător și nemuritor „Dumnezeu cel viu”.
Fără a spune multe altele, aceasta este fantezia plină de răsuciri și întoarceri care nu se simt niciodată forțate. Fiecare surpriză a fost planificată de la început și, pe măsură ce fiecare răsturnare de situație este dezvăluită, îți dai seama că au fost prevestite capitole (sau chiar cărți) mai devreme.
Fiecare „aha!” moment este profund îmbucurător, pur și simplu pentru că poți vedea atât de clar cum construiește Sanderson în aceste momente, cum a fost întotdeauna, cu unul sau doi pași înaintea ta.
Narațiunea este realizată cu o precizie atât de sângeroasă, fiind aproape imposibil să pui cărțile jos. În timp ce poveștile în sine sunt destul de întunecate, Sanderson evită o tendință în fantezia cruntă, refuzând să-și creadă toate personajele la fel de nebuloase din punct de vedere moral. Există câteva elemente ale anti-eroului, dar personajele cărții sunt în mare măsură așa cum presupui din prima clipă.
Vin, personajul principal al celor trei cărți, este o persoană reticentă și neîncrezătoare, cu un trecut oribil, dar nu poți să nu o placi și să o admiri, atât pentru onestitatea, cât și pentru talentele sale care fac scenele de luptă epice. Este una dintre cele mai bune personaje feminine dintr-un roman fantezist pe care l-am întâlnit. Bănuiesc că ea și Arya Stark s-ar vor înțelege destul de bine.
Cea de-a treia carte a fost de departe preferata mea, dar nu ar fi fost dacă nu aș fi fost atât de dedicată personajelor și complotului.
Dacă nu eși pasionat de fantezie sau îți place numai un Harry Potter ocazional, cred totuși că această trilogie este una care nu trebuie ratată de nimeni. Dacă vrei o surpriză, citeste trilogia Mistborn. Mind Blown!
Eu una prefer să citesc în engeză, așa că mi-am cumpărat acest set:
Dar există si versiune tradusă, din păcate nu se găsește în set ca la versiunea în limba engleză, aici găsești prima carte din trilogie:
Calea Regilor
Calea Regilor, prima din seria Stormlight Archive, este o introducere fantastică într-o serie cu adevărat epică (în toate sensurile cuvântului).
În urma unui preludiu (da, există un preludiu, apoi un prolog), suntem puși în acțiunea lucrurilor cu un asasin misterios, Szeth. Încă de la începutul romanului, avem indicii de intrigă politică și de organizații umbrite care trag sfori ca păpușarii.
Lumile pe care Brandon le creează sunt întotdeauna bine gândite. El depune eforturi pentru a le face să iasă în evidență. Acestea fiind spuse, de obicei există un pic de familiar în ele.
Furtunile uriașe răvășesc în mod regulat suprafața lumii Roshar, iar acea suprafață s-a adaptat la ele. Plantele și animalele se retrag în scoici întărite pentru protecție. Orașele în sine sunt construite doar acolo unde există o măsură de siguranță. Există un sentiment extrem de extraterestru și, în cea mai mare parte, Brandon îl face viu și ușor de vizualizat.
În timp ce setarea și creațiile acestei cărți sunt (literalmente) de altă natură, aceasta abordează o mulțime de teme foarte umane, cum ar fi rasismul, sclavia, traumele și depresia. Un lucru pe care l-am găsit interesant este faptul că, spre deosebire de lumea noastră reală, rasismul din Roshar nu se bazează pe culoarea pielii, ci mai degrabă se bazează pe culoarea ochilor oamenilor. Aceasta este o parte foarte importantă a poveștii. Deși există patru personaje principale, principalul pentru această carte este Kaladin, care este (la începutul poveștii) un sclav întunecat.
Cuvinte Despre Lumină
Această carte clarifică și aduce răspunsul la multe întrebări cu care ne-a lăsat prima carte. Întrebări despre cavalerii radianti și unde au mers, cum au ajuns, dar și multe altele sunt explicate foarte bine aici.
Scenele de luptă sunt descrise detaliat, ceea ce le face destul de ușor de imaginat și vizualizat. Unele dintre aceste scene evidențiază ce a învățat Sanderson din scenele de luptă din MISTBORN.
Spre deosebire de prima sa carte, descrierile sale ne servesc bine pentru a-i imagina pe eroii săi. În primul roman, se părea că Dalinar a fost singurul personaj pentru care am cu adevărat un sentiment solid. De data aceasta, dialogul s-a îmbunătățit dramatic și m-am trezit că mă bucur de unele dintre celelalte personaje mult mai mult. Shallan și Jasnah, în special, au ieșit în evidență într-un mod în care am simțit că în prima carte nu au reușit. Interludiile au prezentat diferite personaje, inclusiv noi puncte de vedere care au adus lumea într-un accent mai clar.
Dacă îți place fantezia epică sau pur și simplu ai vrea o introducere în high fantasy, ar trebui să citești STORM LIGHT ARCHIVE – CUVINTE DESPRE LUMINĂ. De fapt, toată lumea ar trebui să citească această carte. Nu vei regreta. Îți promit.
Elantris
Încă nu am apucat să o citesc, dar o am în bibliotecă și cum termin cartea pe care o citesc în momentul de față o să o încep pe aceasta. Dar la cum m-au încântat celelalte cărți ale lui Brandon Sanderson, sunt sigură că nu mă va dezamăgi.
Elantrisul, orașul solar al oamenilor-zei, își pierde măreția atunci când, pe neașteptate, este lovit de blestemul Reodului, iar semizeii se transformă în cadavre vii.
Povestea ia o întorsătură și mai sumbră atunci când însuși prințul moștenitor al Arelonului, Raoden, cade pradă blestemului și este închis în orașul decăzut.
Între timp, Sarene, prințesa care urma să-i devină soție, sosește în Arelon, unde i se spune că alesul inimii ei este mort. Niciunul dintre ei nu este însă dispus să-și accepte soarta, așa că vor porni separat într-o luptă pentru aflarea adevărului și a naturii Reodului, fiind ajutați de ființe cu puteri supranaturale. Când se vor întâlni, îl va mai recunoaște Sarene pe Raoden? Soarta Elantrisului este în mâinile lor.
♥ Sper să te îndrăgostești și tu de cărțile lui așa cum am făcut-o eu ♥
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul