Vrei să îți dezvolți abilități noi sau pur și simplu să devii mai bun la ceea ce faci deja?
Această serie de articole te va ajuta să identifici barierele din procesul tău de învățare și să îți ofere câteva soluții practice care să îți accelereze progresul.
În ultimii 4 ani am citit foarte multe cărți despre psihologie, obiceiuri, excelență și talent. Indiferent că lecturam dintr-o carte publicată recent sau că citeam extrase din lucrări vechi ale celor care studiau mecanismele învățării la începutul secolului XIX, am observat că mai toți autorii și specialiștii descriau procesele de învățare eficiente ca fiind pur și simplu niște procese de învățare lipsite de piedici.
Așadar, pe lângă faptul că trebuie să ai un profesor foarte bun și materiale potrivite de studiu, trebuie să te concentrezi și pe eliminarea tuturor barierelor care te împiedică să înveți rapid.
7 Lucruri care te împiedică să înveți mai repede
Deși le denumesc generic lucruri, mai degrabă eu le văd ca pe niște obstacole, niște bariere, pe care după ce le dai la o parte, procesul de învățare pur și simplu “decolează”, reușind să înveți și chiar să asimilezi de 2-3 ori mai repede abilități și cunoștințe.
Cele 7 bariere sunt:
- Bariera de frustrare – de cât timp ai nevoie până devii îndeajuns de bun încât să îți placă ceea ce înveți
- Bariera de timp disponibil – de cât timp ai nevoie efectiv pentru a acumula abilitatea
- Bariera de material de studiu – de ce tip de material ai nevoie ca să înveți corect
- Bariera de bani – necesarul de bani pe care trebuie să îl bagi în pregătire și experimente pentru a acumula abilitatea.
- Bariera de feedback – metode prin care îți dai seama că progresezi, mentorat și metode de (auto)ajustare
- Bariera de excelență – cum te raportezi la un standard sau la majoritate
- Bariera de achiziție – strategia ta per total prin care abordezi învățarea abilității
1. Bariera de frustrare – de cât timp ai nevoie până devii îndeajuns de bun încât să îți placă ceea ce înveți
Barierea de frustrare este probabil cel mai mare inamic al procesului de învățare.
O persoană care învață va fi întotdeauna stimulată de progres. Dacă nu simți că progresezi, începi să te frustrezi și dacă această frustrare se tot acumulează, probabilitatea ca tu să renunți este foarte mare.
Eu unul am experimentat această barieră de foarte multe ori, renunțând să mai continui doar pentru că simțeam că nu făceam niciun progres.
Așa a fost cu matematica în liceu și în facultate, cu programarea în liceu și în facultate și cu multe alte lucruri pe care le-am încercat sau pe care am vrut să le învăț.
Soluții pentru a trece de bariera de frustrare:
- organizează-ți procesul de învățare astfel încât să progresezi incremental, puțin câte puțin, dar constant; nimic nu încurajează mai mult continuitatea decât experimentarea continuă a progresului
- nu seta așteptări prea mari încă de la început. Abia te-ai apucat să programezi, nu te aștepta să știi să faci un motor de căutare din a 2-a săptămână. Dacă tu ratezi din prima obiectivele pe care le-ai stabilit, vei renunța să înveți ceea ce ți-ai propus.
- construiește pe cunoștințele deja acumulate. Caută să achiziționezi abilități care au legătură cu ceea ce știi deja. Bariera de frustrare este mai puternică atunci când începem să învățăm ceva de la 0, pentru că nu există niciun fel de familiaritate.
- caută un material de învățare mai bun. Uneori, nu înțelegem ce trebuie să facem pentru a învăța ceva, astfel că este necesar să căutăm surse mai bune de studiu, pentru a putea pricepe de unde să începem sau cum ar trebui să ne organizăm procesul de învățare. Alege materiale de aici dacă vrei să spargi bariera de frustrare: 40+ de Site-uri Unde Poti Urma Cursuri Online Gratuite – Invata Online Gratuit.
- caută exemple de oameni care experimentează același lucru și vorbește cu ei. Uneori, simțim bariere de frustrare, doar pentru că avem impresia că suntem singurii care le experimentează. Astfel, dacă găsești pe cineva care trece sau a trecut prin aceleași provocări ca tine, îți va fi mai ușor să treci peste aceste bariere pentru că o să ai cu cine empatiza și cu cine te sfătui.
2. Bariera de timp disponibil – de cât timp ai nevoie efectiv pentru a acumula abilitatea
Dacă bariera de frustrare este cel mai mare obstacol în procesul de învățare, atunci consider bariera de timp disponibil motivul prevalent din cauza căruia oamenii renunță sau nu se vor apuca niciodată să învețe ceea ce își doresc.
Trăim într-o vreme în care tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru ne întrerupe și ne consumă timpul și energia. Deși pentru învățarea unei abilități și complexe, care ar putea să ne ofere acces la o carieră mai bănoasă sau mai satisfăcătoare spiritual, avem nevoie doar de 2-3 ore de practică/zi, renunțăm înainte de a ne apuca pentru că și așa avem prea puțin timp la dispoziție, pentru că îl ocupăm deja cu (prea multe) activități de importanță minoră.
Dacă timpul este o așa o piedică, cum putem să înlăturăm o asemenea barieră?
În primul rând să stabilești nivelul la care vrei să ajungi.
Eu mi-am creat propria grilă de progres, în care am stabilit niște coordonate de timp și niște indicatori ai progresului, bazându-mă pe experiențele precedente și pe cunoștințele pe care le am de la diverși angajatori.
- novice: 0 – 5 ore de practică deliberată; cunoști doar termeni de bază și înțelegi cum funcționează în mare acea abilitate.
- începător: 10 ore de practică deliberată; înțelegi metodele de bază, poți să îi vorbești cuiva care nu știe nimic despre abilitate.
- amator: 20 – 50 de ore de practică deliberată; ești în stare să faci un training pentru alții, pentru ca aceștia să înțeleagă metodele de bază
- junior: 50 – 100 de ore de practică deliberată; poți fi angajat pe un job de entry level pentru că deții acea abilitate.
- specialist: peste 100 de ore de practică deliberată; ai o productivitate și rezultate peste medie, poți cere mărire de salariu sau să duci un proiect pe cont propriu cu această abilitate.
- expert: top 5-10% din domeniul de referință, timpul nu mai este un factor de calificare, ci ne raportăm la rezultate. Statutul de expert este acordat de către cei din industria ta, nu de către tine.
- maestru: lider și formator de opinie, top 1%, ești admirat de către toți cei dinaintea ta, îți permiți să faci previziuni sau să intruiești alți experți.
Soluții pentru a trece de bariera de timp disponibil:
- taie din activitățile non-productive. Acestea pot fi: TV, Internet, Social Media, stat în baie, cititul cărților, aproape orice care nu îți aduce în rezultat vizibil la sfârșitul zilei. Important e să îți creezi timp pentru învățat, așadar limitează timpul petrecut cu activitățile non-productive. Folosește orice truc pentru a reuși să strecori timp în plus pentru învățat.
- nu îți mai sacrifica timpul, învață mai degrabă să ți-l investești. Dacă privești timpul în termen de sacrificii și compromisuri, nu ajungi nicăieri, pentru că mereu vei avea impresia că ești pe pierdere. Timpul alocat învățării este un tip de investiție, nu un tip de compromis. Așadar stabilește unde vrei să ajungi și cazi de acord cu tine însuți să investești timpul necesar pentru a ajunge acolo.
- învață să spui nu la anumite distracții și la anumiți oameni. Ca să te dezvolți trebuie să înveți să eviți anumite norme sociale sau uneori chiar să fii un pic nepoliticos. Asta e realitatea, mai degrabă o accepți și înveți să jonglezi cu ea, decât să încerci să mulțumești pe toată lumea și să ajungi să te nemulțumești pe tine însuți.
Pe lângă sfaturile de mai sus, te rog să citești articolele despre time management/task management pe care le-am publicat până acum și aplică o parte dintre soluțiile pe care ți le-am propus deja:
- 11 Motive pentru care nu mai timp
- Cum scapi de procrastinare
- 8 Sfaturi de time management
- 4 Greșeli care te determină să îți planifici prost timpul
***
Pentru că acest articol va ajunge să fie destul de lung și mai greu de digerat, am decis să îl sparg pe bucăți și să fac o serie de 3 articole.
În următoarele 2 articole voi vorbi despre:
- Bariera de material de studiu – de ce tip de material ai nevoie ca să înveți corect
- Bariera de bani – necesarul de bani pe care trebuie să îl bagi în pregătire și experimente pentru a acumula abilitatea.
- Bariera de feedback – metode prin care îți dai seama că progresezi, mentorat și metode de (auto)ajustare
- Bariera de excelență – cum te raportezi la un standard sau la majoritate
- Bariera de achiziție – strategia ta per total prin care abordezi învățarea abilității
surse poze: (1 – frustrare), (2 – fara timp)