O singură căutare pe Google după cuvântul “procrastination” și ți se servesc 22 de milioane de potențiale “soluții”. Zeci de mii de rezultate și pentru limba română dacă vei căuta procrastinare. Sute de cărți scrise despre time management având în centru acest subiect. De ce există atât de multe soluții, la aceeași problemă și de ce există încă atâtea persoane care procrastinează în stil mare și își pun în pericol munca și chiar viața?
Să procrastinezi înseamnă să amâni să faci ceva. Poate să fie ceva foarte important sau nu, dar ideea este că amâni acțiunea de a face acel ceva, făcând altceva în schimb sau stând degeaba.
Deschizi inbox-ul ca să răspunzi la câteva mailuri și trece o oră.Deschizi un link de la un prieten care te duce pe Youtube și te mai uiți încă la vreo 10 clipuri. Spui că stai 20 minute pe Facebook și vezi că ți-ai pierdut pauza de masă și tu nici măcar nu ai luat o gură din sandviș.Începi în a-ți face curat pe birou și ajungi să faci curat prin toată casa… Dap, procrastinarea își face de cap printr-un efect de domino, iar tu dărâmi piesele activităților inutile ca un adevărat Maestro.
Cu toții procrastinăm într-un fel sau altul, face parte din condiția umană. Efectele procrastinării pot fi dintre cele mai severe:
- Întârzierea cumplită a deadline-urilor
- Scăderea respectului de sine
- Proiecte importante începute și abandonate la jumătate
- Cadouri luate pe ultima sută
Cum scapi de procrastinare?
Citește 20 de cărți despre time management și gata… de fapt nu, stai, iar procrastinezi.
Nu poți scăpa de ea. Asta e ideea. Dar totuși poți să înveți să conviețuiești cu ea, să știi să lucrezi în ciuda faptului că îți vine să procrastinezi, să înveți să o eviți, până nu îți pune în pericol locul de muncă.
Secretul reducerii procrastinării nu stă în abilitatea ta de a folosi to do list-uri, sisteme de productivitate de tip Getting Things Done sau în a evita site-urile care te fac să sari din link în link. Simplul fapt că folosești diverse tool-uri și sisteme de task management nu te fac să înțelegi de ce procrastinezi, ci sunt quick fix-uri, care funcționează doar o perioadă de timp. De-aia ești in căutare de noi cărți, noi sisteme sau te gândești să folosești de data asta o agendă.
Te duce capul îndeajuns de mult ca să faci toate chestiile astea deja, însă ești slab când vine vorba să iei decizii tactice, decizii de moment.
La baza procrastinării stă inconsistență temporală (time inconsistency sau present bias) care este o teorie care definește inconsistența noastră privind luarea deciziilor și sună cam așa: ceea ce îți dorești acum, nu este neapărat același lucru pe care ți-l vei dori și mai târziu.
Asta înseamnă că dorințele tale și criteriile pe care te bazezi când iei o decizie de moment, se modifică în timp. De aici și ideea de inconsistență.
Procrastinarea și inconsistența temporală
Inconsistența temporală este explicația faptului că îți cumperi mâncare pe care o uiți în frigider și se strică pentru că ai uitat să o mănânci. Sau de ce downloadezi ebook-uri de pe net pe care nu o să le citești niciodată sau de ce promiți în fiecare an că te vei lăsa de fumat și la jumătatea anului nu ai făcut nimic pentru a-ți indeplini obiectivul.
…de fiecare dată îți pui ceva în minte, dar te vei apuca de mâine sau poate chiar de săptămână viitoare.
Inconsistența temporală surprinde un război care se dă în mintea ta. În mintea ta are loc un conflict între ceea ce trebuie și ceea ce vrei. Acest război are 2 protagoniști: tu-ul prezent și tu-ul viitor.
Tu-ul prezent cântărește o decizie în termeni de efort vs rezultate, însă tu-ul viitor are criterii diferite după care evaluează aceeași decizie. Tu-ul prezent ia deciziile, dar tu-ul viitor ar trebui să le aplice… Avem o problemă: tu-ul viitor este afectat de alte idei și dorințe, de aici inconsistența… deci nu prea poți avea încredere în el.
Deși tu iei acum decizia de a învăța cu sârguință pentru un examen… în 5 minute tu-ul viitor va intra pe Facebook ca să se plângă de sesiune sau o să plece din casă ca să se plimbe un pic, ca să își pregătească mintea pentru învățat.
Oamenii au în general o predilecție pentru ce e nou și stimulant, de aceea sărim din link în link, în speranța că la un moment dat, vom da de ceva interesant și util. De aceea trebuie să înțelegi faptul că tu-ul prezent este responsabil pentru ambele persoane. Decizia pe care tu o iei acum, trebuie aplicată tot acum, altfel îți vei da timp… să te răzgândești. Așadar, trebuie să îl păcălești pe tu-ul viitor, nedându-i șansa de a-și schimba părerea.
Oamenii productivi nu sunt neapărat mai motivați sau au o ambiție mai puternică decât tine, dar știu că o dată ce ai început să amâni, cu greu poți opri efectul de domino.
Ştiind cum se mișcă de fapt lucrurile, această luptă între tu-ul prezent vs tu-ul viitor, aceasta era de fapt paradigma ce îți lipsea din sistemul tău de time management.
Acum că înțelegi felul cum iei deciziile, ce ar trebui să faci ca să nu mai procrastinezi așa de mult?
Cristian Ștefan says
Misto articolul. Eu insa am gasit o solutie despre care am scrisi aici http://cristianfstefan.wordpress.com/2012/07/22/procrastinare/ bafta!
Gabriel Nechita says
zi-mi ce ai încercat cu 100% dedicare şi interes?
Alina Buzatu says
Foarte fain articolul! Multe dintre idei le-am surprins si eu intr-un articol scris in revista cariere: http://www.cariereonline.ro/articol/procrastinezi-deci-exi%C8%99ti
Horia Covrig says
pe romaneste: amanare! 🙂
Mircea Fratila says
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=518636404830281&set=a.502949853065603.133628.502933796400542&type=1&theater
Alina Buzatu says
Salut Horia. Este foarte pe romaneste ;). Iata http://dexonline.ro/definitie/procrastinare
Horia Covrig says
😀