Această carte face parte din provocarea “Citește 1 carte pe săptămână” și mi-a fost oferită de partenerii provocării, prietenii de la Editura Publica.
Oamenii Crescuți Digital nu sunt nici antisociali si nici nu au probleme de personalitate. Sunt oameni normali, dar care văd altfel viața și au un set de aptitudini pe care părinții noștri nu îl dețin.
Eu sunt un copil semi-crescut digital, dar care simte cum au avansat lucrurile. Aș fi putut face și eu parte din studiul dacă acesta ar fi cuprins și România :D.
Dacă ai ocazia să pui mâna pe cartea lui Don Tapscott, Crescuți Digital, citește-o cu răbdare, pentru că este o carte extrem de interesantă, care vorbește despre Generația NET sau cum spune autorul, generația viitorului :).
Ce este Generația Net?
Este o generație care a crescut mai toată viața conectată la mediul digital, cuprinde persoane cu vârste între 11 si 30 de ani, care au un mod diferit de a vedea lucrurile.
Rezultatul unui studiu privat cu un buget de 4 milioane de dolari și 11.000 de interviuri ca sursă de date și de informații, Crescuți Digital este o descriere extrem de detaliată a celor care au reușit să integreze tehnologia în rutina lor zilnică, fără prea mult efort.
Don Tapscott vede Generația Net ca pe o generație remarcabil de inteligentă, cu metode alternative de gândire, care interacționează diferit față de ceea ce eram obișnuiți și care vede munca și socializarea parte din același loc.
Mi-a plăcut cartea foarte mult, deși mi se pare un pic prea lungă și detaliată pentru gusturile mele.
Totuși, dacă te interesează orice fel de informație, cartea reprezintă o privire de detaliu asupra Generației Net și asupra felului cum ea tratează munca, cum vede societatea și alte domenii de interes pentru un individ precum educația și relațiile interumane.
Eu simt Generația Net un pic diferit, depedentă de multitasking, ușor superficială cu anumite informații, dar care pare extrem de abilă in a mânui și adopta tehnologie nouă, proprietăți digitale și soft-uri. Generația Net este o generație mereu conectată la câteva stream-uri de informație, pentru că așa s-a învățat să fie, conectată la informație.
Valorile Generației Net
Generația Net are niște principii în care crede cu tărie. Ca orice altă generație, are niște valori specifice și care conectează persoane aleatoare din Generația Net foarte ușor, pentru că vorbesc aceeași limbă a valorilor.
Aceste valori sunt:
- libertatea – Generatia Net vede angajamentele pe termen lung ca pe niște cătușe, preferă să aibă libertate de mișcare și să facă mereu lucruri noi.
- personalizarea – Generația Net simte nevoia să personalizeze tot ceea ce are, să facă acel lucru al lor, iubește să își pună amprenta și să se diferențieze.
- vigilența – cei din Generația Net sunt mici detectivi, având la dispoziție o mulțime de metode prin care pot afla ceea ce au nevoie. Rareori se înșeală, iar atunci când se înșeală regretă faptul că au avut încredere de prima dată în sursa respectivă.
- integritatea – aici autorul combină diverse alte carateristici pentru a forma integritatea: toleranța și înțelepciunea. Generația Net are crezuri puternice și nu vrea să se simtă părtașă într-o acțiune care ar putea să producă consecințe negative grave asupra altor persoane sau medii.
- colaborarea – cel mai bun exemplu este mișcarea Open Source până la urmă, în care oamenii foarte abili dpdv tehnic, colaborează pentru a face software gratuit pe care să îl împărtășească cu lumea. Generația Net este o generație care dă feedback la orice și îi place să se implice în tot felul de cauze.
- distracția – Generația Net este o generație care simte nevoia să se distreze în permanență, cu cât mai mult cu atât mai bine. Dacă distracția este integrată în munca lor sau la locul lor de muncă, Generația Net va performa.
- viteza – Generația Net este o generație obișnuită cu răspunsuri instante, viteze de download mari și cu reacții rapide. Vor totul, acum. Nu vor să aștepte și și mai important, nu vor să fie lăsați pe vreo listă de așteptare. Instant gratification este cheia.
- inovația – în ochii Generației Net inovația te stimulează, face lucrurile mai dinamice, te face mai creativ și te determină să fii mai productiv. Cu cât reușește să facă lucrurile mai repede, mai bine și mai plăcute, cu atât este mai mulțumită Generația Net de inovația pe care o produce o companie.
Don Tapscott crede foarte mult în generația crescută digital și îi acordă mult credit. Eu am încredere că această generație, din care fac și eu parte, este capabilă să facă lucruri extraordinare.
Însă nu depinde doar de ea. Depinde și de oamenii care o coordonează ca să o pună în valoare.
Cartea “Crescuți Digital” poate fi ghidul prin care această Generație Net poate fi pusă în valoare, mai ales dacă îi respecți personalitatea și valorile.
Ana-Gabriela Malcinschi says
Da. Exista inca un puternic procentaj de reticenti la internet, carora li se pare ca e joc, pierdere de timp sau altceva. Acestia, ale caror senzatii se impart intre neintelegere si teama, nu ii vad valentele extraordinare de comunicare, informare. Nu vad ca cei "crescuti digital" sunt mult mai adaptati la schimbare, mult mai imaginativi, au orizonturi mai largi…
Evident, nu totul e roz, exista si revers. Insa…. eu fara internet n-as mai fi eu. Asa cum nu doresc sa renunt la electricitate si sa ma intorc la traiul la lumanare, asa nu as dori sa traiesc fara internet.