Nota editorului: Eduard este student în anul I la Business Administration, este pasionat de dezvoltare personală și profesională și anul acesta caută să spargă gura târgului.
A venit deja a doua saptamana in care iti voi vorbi, dupa cum am promis, despre “Antreprenoriat. Drumul de la idei catre oportunitati si succes in afaceri” de Marius Ghenea.
Aceasta este prima carte despre antreprenoriat scrisa de un antreprenor roman. Un ghid practic sau un manual pentru cei care sunt deja antreprenori sau pentru oricine doreste sa urmeze calea antreprenoriatului, chiar si pentru intrapreneurs (o persoana cu un grad mare de raspundere din cadrul unei organizatii).
Marius Ghenea este foarte activ pe scena educatiei si dezvoltarii antreprenoriale, el facandu-se cunoscut drept unul dintre leii din juriul emisiunii “Arena Leilor”.
Pe langa emisiunea produsa de TVR2, Marius Ghenea mai participa si sustine numeroase organizatii si fundatii studentesti precum AIESEC, JCI, Venture Connect, si altele.
Lector de antreprenoriat la programul de Executive MBA de la CEU Business School si cursul de Innovation and New Business Ventures de la Maastricht School of Management, coorganizator alaturi de Doug Richard (unul dintre dragonii britanici, varianta engleza a Arenei Leilor este “Dragons’ Den” care are 10 sezoane in spate) al programului Schoolforstartups Romania.
Probabil te intrebi de ce am vorbit atat despre autor. Imi place sa ma documentez inainte de a investi timp si energie intr-o carte.
Mi se pare ca o carte scrisa de cineva care are 20 de ani de experienta in antreprenoriat poate oferi mai multa valoare decat lucrarea unui doctor in economie care nu a pus niciodata in aplicare un business plan.
Este o ocazie de a incuraja reluarea unei traditii antreprenoriale rupte de cei 50 de ani de comunism si dictatura, si apoi renascute in ultimii 20 de ani in mod aproape miraculos, dar si cu unele malformatii, cauzate nu doar de problemele unei piete emergente sau ale coruptiei din sistemul de stat, dar si de aceste perceptii gresite asupra a ce inseamna, cu adevarat, sa fii antreprenor.
Asadar, ca orice ghid, pe parcursul cartii se urmareste familiarizarea cititorului cu conceptele din lumea antreprenoriala intr-o ordine cronologica, pe care o afacere ar trebui sa o urmeze:
- inceperea unei afaceri
- surse de finantare
- cresterea si problemele unei afaceri
- strategia de exit sau falimentul.
In primul capitol se face o descriere amanuntita a fenomenului de antreprenoriat: o scurta istorie a antreprenoriatului, definitii ale antreprenoriatului, tipuri de antreprenori, calitati ale antreprenorilor de succces, etc.
In al doilea capitol se pune mare accent pe valoarea discutabila a ideilor in afaceri si pe creearea planului de afaceri.
In urmatoarele capitole se discuta concepte mai avansate precum sursele de finantare sau managementul dezvoltarii afacerii, lucruri care de multe ori sunt trecute cu vederea de cei care aspira sa devina antreprenori dar care vizeaza de fapt procesul prin care orice afacere trebuie sa treaca.
In incheiere, Marius Ghenea vorbeste despre mituri si stereotipuri despre antreprenori, dar si despre greselile sale ca antreprenor. Un subcapitol foarte interesant este “Puncte tari si puncte slabe ale antreprenorilor romani”.
Eu am asteptat cartea de cand a fost anuntata si pot sa spun ca m-a luminat in special in privinta procesului de crestere al unei afaceri. A devenit abecedarul meu alaturi de biblia “The Millonaire Fastlane“. 🙂
Pe scurt, “Antreprenoriat” de Marius Ghenea este un ghid practic necesar multor antreprenori care nu stiu de unde sa inceapa sau cum sa-si dezvolte afacerea mai departe.