Îți mai amintești de tine cel mic, de perioada când imaginația reușea să doboare orice limită? Când pisica ta era un leu feroce și cățelul un dragon prietenos? Chiar și acum, îmi dau silința să îmi păstrez imaginația vie, pentru că îmi transformă viața la fiecare pas. Atunci când uit acest lucru, încerc să petrec timp cu un copil, pentru că viața privită prin ochii copiilor este cel mai frumos lucru.
Cărțile pentru copii sunt grupate în două categorii: cele care ne trezeau imaginația cand eram mici și cele noi, despre care generația noastră nu știe foarte multe, dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin bune decât cele pe care le citeam noi.
Au apărut foarte multe cărți care învață copii despre știință, natură, geografie, istorie, empatie, sentimente și tot felul de lucruri utile în dezvoltarea lor, lucruri pe care le putem învăța și noi pentru că omul cât trăiește învață.
10 Carti pentru Copii pana in 10 ani recomandate de echipa 1cartepesaptamana
AMINTIRI DIN COPILĂRIE de Ion Creangă
Ceea ce uimeste si seduce cu precadere in Amintiri din copilarie este puterea privirii de a calatori nestingherit, incoace si-ncolo, in acest univers launtric, fie evocand poznele lui Nica de parca ar fi vazute chiar cu ochii copilului de odinioara, fie alunecand, in treacat, peste melancoliile scriitorului adult.
HANSEL ȘI GRETEL de Frații Grimm
“Hansel si Gretel” este o poveste emotionanta semnata de Fratii Grimm, transpusa in nenumarate piese de teatru si spectacole pentru cei mici. Poate fi o amintire de neuitat pentru copiii care o descopera singuri, in timp ce invata sa citeasca.
Dupa ce au ramas singuri in padure, Hansel si Gretel au gasit drumul inapoi spre casa urmand darele de pietricele pe care le-au presarat in calea lor. Ramasi a doua oara singuri, nu au reusit sa se mai intoarca – pasarelele au mancat firimiturile pe care cei doi copii le presarasera pe carare de data aceasta. Afundandu-se in padure, Hansel si Gretel ajung la faimoasa casuta din turta dulce, cu geamuri de zahar si acoperis de cozonac. Restul e poveste…
MICUL PRINȚ de Antoine de Saint Exupery
De 67 de ani, Micul print v-a cucerit sufletele, devenind un mit care a captivat intreaga planeta. Un gen aparte, fiind in acelasi timp si poveste poetico-filosofica si mit initiatic, cartea ne aduce in prim-plan valorile umane, responsabilitate si legatura intre oameni, toleranta si spirit de aventura.
Este un titlu accesibil tuturor categoriilor de varsta, o poveste simpla si fermecatoare, spusa intr-un limbaj simplu, dar plin de poezie. O poveste incantatoare despre copilarie, singuratate si prietenie.
FETIȚA CARE VOIA SĂ SALVEZE CĂRȚILE de Klaus Hagerup și Lisa Aisato
„Fetita care voia sa salveze cartile este cea mai tulburatoare, fantastica si frumoasa carte pentru copii pe care am vazut-o si am citit-o vreodata. Am ramas fara grai in fata unor ilustratii de pe alta lume, in fata unui text in norvegiana din care nu pricepeam o iota, dar despre care am simtit intr-o clipa ca e cea mai minunata poveste din lume. Si este, chiar este!
Anna iubeste cartile atat de mult incat e dispusa sa le citeasca pe toate ca sa le salveze de la distrugere. Planul ei e dat peste cap de o carte speciala, care nu are final. Exact asa cum am fost data eu peste cap de cartea asta. Si cum o sa fiti si voi. Si copiii vostri. Si poate si copiii lor, peste o vreme.
Este genul acela de carte care ramane cu tine toata viata. Si care te salveaza de fiecare data cand o deschizi.“ (Ioana Chicet-Macoveiciuc)
Fetița care voia să salveze cărțile, o poveste sensibilă și captivantă, puțin misterioasă și puțin magică, despre o fetiță care se temea să crească mare și care iubea cărțile. La final, înțelege că de fapt faptul că nu știi ce ți se va întâmpla mâine e minunat! Ilustrațiile sunt absolut incredibile! Sofia mea crede despre cartea asta că e vie
SERIA HOINARI PRIN ANOTIMPURI de Rotraut Susanne Berner
Colectia Hoinari prin anotimpuri dezvolta intr-un mod inegalabil vocabularul, memoria, capacitatea de concentrare si imaginatia copilului.
Cele patru volume ale colectiei prezinta pe rand lumea celor patru anotimpuri: primavara, vara, toamna si iarna. Din acestea copilul invata ce se intampla cu mediul inconjurator pe parcursul anotimpurilor. In cele patru volume revin aceleasi personaje deja indragite de copii din volumele anterioare, ale caror intamplari nastrusnice asteapta sa fie descoperite.
MANUALUL DETECTIVULUI PERFECT tradus de Geanina Tivda
Monstrul cu șase capete care trăiește sub patul tău are minutele numărate…
Echipa Misterelor este de neînvins în lupta împotriva fantomelor, vampirilor și a tuturor creaturilor care îți dau coșmaruri. Dar care este secretul ei?
Iată manualul care dezvăluie toate secretele meseriei, plin de sfaturi prețioase și actualizat cu cele mai recente descoperiri ale științei misterelor: kitul misterului, trotineta spectrală, tandemul groazei și chiar îmbrăcămintea potrivită pentru întâlnirea cu o fantomă!
HEIDI de Johana Spyri
Într-o călătorie la oraș, în apropiere de Frankfurt, Heidi întâlnește prietenia adevărată și o cu totul altă viață decât cea cu care fusese obijnuită.
Povestea este plină de învățăminte despre prietenie, valoarea familiei și despre speranță.
Heidi este lăsată de mătușa Dete în grija bunicului ce locuiește în munții Elveției. Acolo, fata va începe să iubească împrejurimile, să își facă prieteni și să îl schimbe be bunicul ei ursuz.
ALICE ÎN ȚARA MINUNILOR de Lewis Carroll
Alice, o fetiță cu o imaginație uimitoare, ajunge în lumea fantastică a viselor, unde nimic nu e ceea ce pare și totul e surprinzător.
Aceasta întâlneste creaturi strainii, care se comportă ciudat si care o impulsionează să își folosească imaginația pentru a ajunge la capătul călătoriei. Recomand această carte copiilor de toate vârstele, și nu numai, pentru că păstrează curiozitatea.
PROFESORUL ASTRO CAT ȘI FRONTIERELE UNIVERSULUI de Dominic Walliman
Profesorul Astro e cea mai deșteaptă pisică din câte s-au văzut – atât de deșteaptă, încât are câte o diplomă în fiecare materie de sub Soare! Că veni vorba despre Soare, se întamplă să știe foarte multe și despre el.
Din Profesorul Astro Cat si Frontierele Universului vei afla absolut totul despre stele, planete, sistemul solar, galaxii și Univers. Profesorul Astro s-a asigurat că așa va fi – e o felina foarte greu de mulțumit!
AIUREA-N TRAMVAI de Adina Rosetti și Livia Coloji
Anton esteun băiețel care visează să devină Leonardo da Vinci, el intră prin magie într-o lume unde „tot ce se spune își pierde sensul obișnuit”, iar „oamenii îndeasă mâțele-n sac, pupezele de neam ales poartă colac, iar copiii se joacă de-a despicatul firului în patru și de-a tăiatul frunzei la câini”.
Anton împreună cu cei trei prieteni pe care i-a întâlnit în această lume nebună vor trece prin cele mai neobișnuite aventuri, în acea țară cu totul pe dos, dar plină de haz, unde cele mai importante lucruri se învârt în jurul cuvintelor.
Pe scurt, Aiurea-n tramvai e perfectă pentru copiii care stau mai mult în telefon și mai puțin în cărți.
Nu uita vorba Mariei Montessori:
”Să nu faci niciodată pentru un copil ceea ce poate face singur”
Spor la citit alături de piticotul tău!
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul