Am trecut deja de prima jumătate a anului 2020, dar, din fericire, industria editorială a ținut pasul cu trecerea timpului. În acest an au revenit în forță autori consacrați cu noi lecturi pe care o să le îndrăgești, în timp ce unii autori debutanți fac deja o mulțime de ravagii cu primele lor cărți. Multe dintre acestea au fost deja cumpărate pentru drepturi de film sau serial.
Acest top cuprinde în mare parte cărți apărute anul acesta la noi dar și câteva cărți din anii trecuți care încă se află în topul preferințelor în România.
Pregătește-te să te îndrăgostești de cărți cu memorii, romantism, ficțiune istorică, mister și thriller, ficțiune literară și chiar câteva povești greu de catalogat care îți vor pune inima pe foc. Așa că asează-te comod, ia o ceașcă de ceva reconfortant și pregătește-te să fi transportat într-o altă viață pentru un timp. Și când ai terminat, transmite-o.
Singurul lucru mai bun decât să te pierzi într-o poveste grozavă este împărtășirea acestei experiențe cu un prieten.
Top carti din prima jumatate a anului 2020 recomandate de echipa 1cartepesaptamana
CĂLĂTORIA CILKĂI de Heather Morris
Un roman care pornește de la întâmplări adevărate, o poveste dramatică despre supraviețuire și iubire care prezintă destinul tinerei Cilka Klein, unul dintre personajele cele mai puternice ale bestsellerului internațional Tatuatorul de la Auschwitz.
Cilka are 18 ani când Auschwitzul este eliberat de trupele sovietice. Își îngăduie pentru o clipă să creadă că există un viitor și pentru ea, dar numai pentru a fi aruncată din nou în lagăr – de data aceasta, dincolo de Cercul Polar, în Gulagul Vorkuta. Este acuzată că a supraviețuit colaborând cu naziștii. Trecutul este apăsător, amintirile dragi, în loc să-i dea curaj, ajung să o împovăreze, dar refuză să se lase învinsă. În ciuda condițiilor cumplite de viață din Siberia, speranța renaște, hrănită de solidaritate și prietenie, iar Cilka găsește o iubire atât de mare, cum nici n-a îndrăznit să viseze.
O SĂ RÂZI, TOTUL E CHIMIE de Mai Thi Nguyen-Kim
Chimia în viață de zi cu zi: programul tinerei cercetătoare și jurnaliste Mai Thi ne poartă ca un fir roșu printr-o lume în care se ascund o mulțime de fenomene chimice. Ziua începe cu chimia trezirii, cu hormonii stresului și ai somnului, care trebuie ținuți bine în frâu. Aflăm care este momentul cel mai potrivit pentru a savura prima cafea, de ce pastă de dinți ar trebui să contină fluoride și de ce haosul de pe biroul din camera de lucru este un lucru natural în univers.
Descoperim lucruri noi despre Gorilla Glass și despre modul de funcționare a bateriei telefonului mobil, cum îi putem prelungi durata de viață și de ce unele baterii explodează uneori. înțelegem brusc de ce doar sărurile de aluminiu protejează împotriva petelor de transpirație, de ce pute sudoarea și cum se poate combate asta. La cumpărături în supermarket, Mai Thi ne dezvăluie dacă merită să cumpărăm apă minerală pentru sportivi și cum ne ajută principiile de baza din chimie să evităm trucurile evidente de marketing. Seara descoperim secretul unui tort de ciocolată delicios.
MEMORIILE UNUI MOTAN CĂLĂTOR de Hiro Arikawa
Bestseller în Japonia și în alte peste 30 de țări * Vândut în peste 1 000 000 de exemplare * În 2012, în Japonia s-a aflat pe lista scurtă a trei premii literare importante: Eiji Yoshikawa Bungaku Shinjin, Shugoro Yamamoto și Futaro Yamada * Ecranizat în 2018 într-un film de succes în regia lui Koichiro Miki, cu Sota Fukushi și Mitsuki Takahata în rolurile principale * Recomandată de mii și mii de cititori din întreagă lume, aceasta este povestea copleșitoare a unui tânăr care, însoțit de motanul său, călătorește pentru ultima oară de-a lungul Japoniei.
Prin vocea nonșalanță a lui Nana, motanul vagabond care renunță la viața trăită în libertate deplină, dar și în pericol, pentru a intra în casă și în sufletul lui Satoru, Hiro Arikawa ne face, cu inteligență și umor, o demonstrație desăvârșită a iubirii dintre oameni și feline și ne vorbește despre firele invizibile dar indestructibile care ne țin legați de prieteni și de familie.
VIAȚA SECRETĂ A SCRIITORILOR de Guillaume Musso
“Fiecare om are trei vieți: o viață privată, o viață publică și o viață secretă…”- Gabriel Garcia Marquez
“O celebrare a plăcerii de a citi” – France Inter Celebrul scriitor Nathan Fawles, autorul a trei romane cult, anunță că renunță la scris și se retrage în Beaumont, o sublimă insulă sălbatică din Marea Mediterană.
Toamna anului 2018. Fawles n-a mai dat niciun interviu de aproape două decenii, însă romanele lui continuă să-i captiveze pe cititori. Mathilde Monney, o tânără jurnalistă elvețiană, debarcă pe insulă, hotărâtă să afle secretul scriitorului. În aceeași zi, cadavrul unei femei este descoperit pe o plajă, iar insula este închisă de autorități. Între Mathilde și Nathan începe o confruntare în care adevăruri ascunse se ciocnesc de minciuni asumate, iar frica și iubirea se întrepătrund… O lectură de neuitat, un puzzle literar care se dovedește de-a dreptul fascinant.
VARA ÎN CARE TE-AM ÎNTÂLNIT de Jojo Moyes
În anii ’50, Merham era un orășel adormit de pe litoralul englezesc, unde nu se întâmplă niciodată nimic interesant. Cel puțin, așa îl vedeau Lottie și Celia, fetele familiei Holden, care ținea la statutul respectabil în comunitate.
Dar cele două tinere nu-și doreau decât să plece în explorare și să-și trăiască viața. Așa că, atunci când un grup de artișți nomazi se mută în casa numită Arcadia, o frumoasă clădire Art Deco aflată chiar pe malul marii, Lottie și Celia sunt tentate de stilul de viață boem al acestora. Dar întâmplările din casă au consecințe tragice și pe termen lung pentru toți cei implicați.
După aproape 50 de ani, Arcadia este renovată și stârnește din nou resentimentele localnicilor mai în vârstă. Casa se reîntoarce la viață, iar secretele îngropate în ea timp de o jumătate de veac îi fac pe protagoniști să-și pună întrebarea dacă poți să-ti lași cu adevărat trecutul in urmă.
GRĂDINA SECRETĂ de Frances Hodgson Burnett
Mary Lennox își pierde ambii părinți în India și este trimisă la Misselthwaite Manor, să stea cu unchiul său în Yorkshire, Anglia. Lordul Craven este o persoană neprietenoasă, dar bogată. Viața micuței Mary este tristă, îngreunată și de prezența Doamnei Medlock, guvernanta cea severă. Își găsește niște prieteni de nădejde în Martha, tânăra servitoare care o îndrăgește, Dickon, fratele ei, care poate vorbi cu animalele și face să rodească orice bucățică de pământ, și Colin, băiatul care a renunțat la dorința de a trăi.
Mary are tot felul de aventuri și descoperă o grădina secretă, ce a fost încuiată de la moartea mătușii sale, cu mulți ani în urmă. Grădina secretă este o poveste minunată despre prietenie, determinare și perseverență.
ECONOMIA ÎN VREMEA CORONAVIRUSULUI de Iancu Guda
Această carte propune un set de bune practici pentru antreprenori și politicile publice în vederea supraviețuirii în condiții de criză. Deși a fost scrisă la vârful impactului epidemiologic și economic provocat de pandemia de COVID-19, măsurile propuse sunt aplicabile în orice recesiune, indiferent de natura acesteia. Utilitatea ei în orice criză financiară rezidă în similitudinile dintre acestea în ceea ce privește efectele negative cauzate companiilor: scăderea vânzărilor, încasarea tardivă a facturilor, vânzarea lentă a stocurilor, dificultățile în obținerea finanțării și foarte multe incertitudini.
Economia în vremea coronavirusului este structurată pe trei momente ale evoluției mediului de afaceri din economia românească – trecut (2010-2019), prezent (2020) și viitor (2021-2030) – și propune 60 de tehnici practice pentru ca antreprenorii și guvernanții să ia împreună cele mai bune decizii. Tehnicile referitoare la trecut sunt necesare pentru creșterea imunității înainte de impact.
Obiectivul măsurilor propuse pentru prezent se referă la supraviețuirea în timpul crizei. Cele mai bune practici propuse pentru viitor se referă la accelerarea relansării și la consolidarea unei dezvoltări durabile pe termen lung. În cei 15 ani de experiență în managementul riscului afacerilor, autorul a întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, ținând discursuri și prezentări despre evoluția mediului de afaceri la peste 100 de conferințe de business. Experiența sa este sintetizată în cartea de față, a cărei misiune este clară: să salveze cât mai multe companii și locuri de muncă.
REGINA FĂRĂ REGAT de Holly Black
Puterea este mult mai ușor de dobândit decât de păstrat – iată o lecție pe care Jude a învățat-o când a renunțat la controlul asupra regelui malefic, Cardan, în schimbul unei puteri nemăsurate.
Acum, când este Regina muritoare și exilată a Tarâmului Zânelor, Jude e lipsită de putere și devastată de trădarea lui Cardan. Așteaptă răbdătoare momentul în care să-i ceară înapoi tot ce a luat de la ea. Iar oportunitatea se ivește în persoana inselatoarei sale surori, a cărei viață de muritoare este în primejdie. Ca să o salveze, Jude trebuie să se aventureze în periculoasa Curte a Zânelor și să dea piept cu sentimentele pe care le are de ceva vreme pentru Cardan.
Dar Regatul Elfhame nu mai este așa cum l-a lăsat. Un război e pe cale să izbucnească și Jude este prinsă în intrigile sângeroase ale acestui conflict. Iar când un blestem vechi și puternic se dezlănțuie, răspândind panică în tot regatul, Jude este nevoită să aleagă între ambiție și umanitate…
DEMENȚA DIGITALĂ de Manfed Spitzer
Viața noastră depinde astăzi atât de mult de noile tehnologii, încât am ajuns să ne simțim pierduți fără calculator, internet și telefon inteligent.
În fiecare zi o nouă invenție vine să ne facă munca mai ușoară, preluând mai ales din efortul mental pe care ar trebui să-l depunem.
Care sunt însă efectele asupra creierului nostru?
Asemenea unui mușchi, acesta se atrofiază cu cât este folosit mai puțin. Ne-am obișnuit să căutăm pe Google răspunsul la orice întrebare, să stocăm toate informațiile pe un dispozitiv digital și să efectuăm până și o socoteală simplă pe calculator. În plus, petrecem tot mai mult timp pe rețelele de socializare și înlocuim contactele personale cu cele virtuale.
Folosind cele mai recente și importante studii științifice, psihiatrul și specialistul în neuroștiințe Manfred Spitzer investighează influența negativă pe care o pot avea mediile digitale asupra memoriei, puterii de concentrare și abilităților cognitive, in special ale tinerilor, iar cartea este un semnal de alarmă pentru părinți, profesori și politicieni.
NU EXISTĂ PĂRINTE PERFECT de Isabelle Filliozat
Cartea aceasta le este atât de necesară tuturor adulților din România!
Purtăm, majoritatea, un bagaj greu de neiubire, regrete și singurătate. Asta se vede foarte ușor în discuțiile despre absolut orice, dar mai ales în cele despre cum ne creștem copiii, care sunt întotdeauna foarte aprinse. De ce ne provoacă acest subiect atât de multe emoții? Pentru că inconștientul nostru ascunde multe răni vechi, pentru că povestea noastră, a copilăriei și a tinereții noastre, începe să iasă la lumina când devenim părinți.
POST-SCRIPTUM de Cecelia Ahern
P.S. Te iubesc continuă cu o poveste intensă ca un zbor printre stele
La 15 ani de la apariția cărții-fenomen P.S. Te iubesc, Cecelia Ahern deschide o nouă fereastră către viața lui Holly. La scurt timp după apariția ediției britanice, Post-Scriptum poate fi răsfoit, savurat, iubit și recomandat în limba română.
Continuarea romanului de debut al Ceceliei Ahern o surprinde pe Holly la șapte ani de la moartea lui Gerry. Cu șase ani în urmă, a citit ultima dintre scrisorile pe care i le-a lăsat soțul ei. Datorită acestor mesaje extraordinare, Holly a deprins curajul și puterea de a face față pierderii lui. A învățat să zâmbească din nou, să danseze, să cânte și chiar să iubească, regăsindu-și bucuria de a trăi.
Dar ecourile trecutului se fac simțite în prezent mai pregnant ca niciodată. Holly se teme că suferința și dorul o vor copleși din nou, atunci când este contactată de membrii Clubului P.S. Te iubesc. Inspirați de gestul lui Gerry, mai mulți oameni ce suferă de boli în stadiu terminal au format acest club. Iar acum îi cer ajutorul lui Holly pentru a le lăsa în urmă mesaje celor dragi.
Holly este conștientă că acceptând să le ofere ajutorul va porni pe un drum dificil. Dar prieteniile care se leagă, dorința de a le fi alături și faptul că se gândește din ce în ce mai des la Gerry îi vor schimba radical viața, inclusiv actuala relație. Treptat, va descoperi că nu își trădează trecutul dacă se implică în prezent și dacă visează la viitor. Mai mult decât atât, va conștientiza cât este de puternică, iar faptul că poate într-adevăr să iubească un om pentru totdeauna se va transforma într-o certitudine.
FATA CU UN CEAS ÎN LOC DE INIMĂ de Peter Swanson
Într-o seară obișnuită de vineri, la barul său preferat din Boston, George Foss zărește o femeie frumoasă și își dă seama imediat că este fosta lui iubită din studenție, dispărută cu douăzeci de ani în urmă. Este momentul în care existența confortabilă și previzibilă a lui George capătă o turnură neașteptată.
Liana Decter este prima dragoste a lui George și cea pe care nu a reușit niciodată să o dea uitării. Dar, mai mult decât atât, este o femeie enigmatică și primejdioasă, o posibilă criminală căutată de poliție. Iar acum s-a întors și are nevoie de ajutorul lui. Liana este urmărită de indivizi periculoși, care cred că a furat niște bani și vor face tot ceea ce este necesar pentru a-i recupera.
George știe că Liana este genul de femeie de care ar trebui să te ții departe. Dar nu o poate refuza – nu a putut niciodată – și ia o decizie care îl va arunca într-o avalanșă de minciuni, secrete, trădări și crime, din care nu e sigur că va scăpa cu viață.
FEMEIA CU CHIMONO ALB de Ana Johns
Deși trăiesc la zeci de ani distanță și sunt despărțite de un ocean cât o jumătate de lume, soarta a două femei este strâns legată de secretele pe care le împărtășesc.
Cu accente de Romeo și Julieta și Madame Butterfly, cele două istorii sunt întrețesute: o reporteriță din secolul XXI investighează cea mai personală poveste cu putință – aflarea adevărului despre femeia cu care tatăl ei a avut o relație interzisă cu mai bine de 50 de ani în urmă. Iar secretele tatălui, când ies la iveală, arată tot atât de multe despre el, cât și despre femeia și copilul pe care i-a lăsat în urmă.
Femeia cu chimono alb, romanul de debut al Anei Johns, a fost tradus deja în 17 limbi și a ajuns pe lista bestsellerurilor Globe and Mail și Toronto Star din Canada, precum și în selecția de cărți recomandate de BBC Radio 2.
ÎMI PARE RĂU CĂ AM MUNCIT de George Bonea
Sfârșitul are loc pe 23 august. Anul acesta. Un meteorit va lovi planeta. Sau poate se va întâmpla ceva și mai rău, cert e că o mână invizibilă va apăsa butonul de Reset al lumii noastre. Până atunci, e timp pentru toate, s-ar părea, în această distopie care te face să te înfiori și să razi în hohote pe aceeași pagină.
E timp pentru o trupă de comici aiuriti să încerce să dea lovitura cu un ultim spectacol, pentru corporatiști habotnici să-și scoată din minți colegii de la birou, pentru o femeie tânără să accepte că tot ce-și dorește cu adevărat e să devină mamă, pentru o căsnicie nefericită să se încheie după decenii întregi.
Timp pentru toți să cumpere ultimul model de telefon, să-și îmbunătățească scorul social, să-și ia rămas bun sau doar s-o facă lată pentru ultima oară. Uitați-va în calendar: 23 august e mai aproape decât credeți.
GHETOUL INTERIOR de Santiago H. Amigorena
În Ghetoul interior, Santiago H. Amigorena îndrăznește să-și arunce personajul, pe Vicente Rosenberg, în vârtejul unei introspecții dureroase, violente pe alocuri, în căutarea unei justificări pentru ceea ce nu poate fi cuprins cu mintea: oroarea supremă a secolului XX, Holocaustul.
Oscilând între normalitate și depresie adâncă, strivit între două lumi, cea interioară și cea exterioară, cea a vinovăției și cea a inocenței, între Bătrânul Continent și Lumea Nouă, eroul se refugiază într-o tăcere aparent fără întoarcere. Efortul de raționalizare îl conduce la chestionarea propriei identități, astfel că, obosit să fie polonez, Vicente se detestă pentru a fi visat să devină german și ajunge să-și urască identitatea evreiască. Numai iubirea, celălalt mare mister, reversul fecund al violenței și barbariei sterile, îl poate elibera de el însuși.
Cartea, cu puternice tușe autobiografice, se citește dintr-o răsuflare. Forță evocativă a autorului, stilul sau direct, ce nu ocultează însă reflecția asupra condiției umane, captivează încă de la primul paragraf. Dincolo de lectură, cititorului i se propune o experiență formatoare și transformatoare.
UN SEMN DE ÎNTREBARE ESTE O JUMĂTATE DE INIMĂ de Sofia Lundberg
Viața lui Elin Boals este perfectă. Are mare succes ca fotografă în New York, este căsătorită de mult timp cu Sam și au împreună o fiică de 17 ani, Alice. Dar ceva i-a lipsit mereu.
Într-o zi, Elin primește o scrisoare de la prietenul ei din copilărie, Fredrik, care îi fusese singurul sprijin într-o existență plină de lipsuri materiale din Suedia. Este o perioadă despre care nu vorbește niciodată, nici măcar cu cei apropiați, și pe care s-a străduit din greu să o uite. Dar cu acest semn de viață neașteptat îi reapar în minte gândurile și trăirile de demult, iar Elin se îndepărtează și mai tare de familie. În același timp, este copleșită de rușinea faptelor din trecut, care au determinat-o să fugă și să nu se mai întoarcă.
În fine, Elin înțelege că trebuie să-și înfrunte trecutul ca să se vindece și ca să-și păstreze familia actuală. Călătorește spre un alt continent, în încercarea de a trece peste vină și rușine, de a se regăși pe sine si, astfel, de a reînvăța să iubească.
ARIPI DE BRUMĂ de Sylvia Day
Nu mi-aș fi putut imagina mai demult că o să ajung aici. Dar acum mă simt bine. Ador casa în care locuiesc și pe care am renovat-o, îmi place să-mi petrec timpul printre prieteni dragi și am o slujbă care îmi aduce împlinire. Reușesc să-mi accept trecutul și să pun cărămizile unei noi vieți.
Și-apoi se mută Garrett Frost chiar lângă mine.
E încăpățânat și obraznic, o adevărată forță a naturii care îmi dă peste cap ordinea de zi cu zi. Recunosc fantomele care îl bântuie, tortură care îl determina să meargă înainte. Prezența lui Garrett ar fi oricum riscantă, dar când e rănit, este și mai periculos.
Mi-e teamă că sunt prea fragilă pentru furtuna care îi răvășește sufletul, prea delicată că să suport durerea care îl învăluie. Dar el e prea hotărât, iar tentația mult prea mare.
Uneori, speranța zboară chiar și cu aripile acoperite de brumă.
Plină de emoție și trăire, Aripi de brumă marchează revenirea de succes a senzației globale Sylvia Day, autoarea seriei Crossfire de bestselleruri internaționale cu vânzări de milioane de exemplare.
UTOPIE PENTRU REALIȘTI de Rutger Bregman
VENIT DE BAZĂ UNIVERSAL. O SĂPTĂMÂNĂ DE LUCRU DE 15 ORE. GRANIȚE DESCHISE.
Pare prea frumos ca să fie adevărat? Unul dintre cei mai importanți tineri gânditori europeni ne arată cum putem construi lumea ideală astăzi.
După ce lucrăm o zi întreagă la un serviciu care cel mai adesea ne displace, cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie. Rutger Bregman, un istoric olandez, ne aduce aminte că viața nu trebuie să fie așa – și că în unele locuri nici nu este astfel.
Ideile lui Rutger Bregman despre venitul de bază universal au părut radicale până la extrem în 2014, când și le-a făcut publice. După câțiva ani, subiectul este serios luat în considerare de economiștii de frunte și de liderii de guvern din toată lumea. Este doar una dintre numeroasele idei utopice pe care Bregman le-a dovedit a fi posibile în prezent.
Utopie pentru realiști este una dintre acele cărți rare care te iau prin surprindere și te provoacă să te gândești ce s-ar putea întâmpla. De la un oraș canadian care a eradicat la un moment dat complet sărăcia, la Richard Nixon și la ideile lui de a implementa venitul de bază pentru milioane de americani, Bregman ne poartă într-o călătorie prin istorie.
ASSEGAI de Wilbur Smith
Premiatul autor Wilbur Smith ne surprinde din nou cu un spectaculos și hipnotizant roman de aventuri, o poveste despre curaj, pericol, pasiune și suspans, care recreează cu acuratețe și măiestrie o epocă rareori evocată.
Saga familiei Courtney continuă în acest al treisprezecelea roman, incluzându-l încă pe deja celebrul Penrod Ballantyne, personaj crucial nu doar din punct de vedere al intrigii, ci și din perspectiva relației cu personajul principal, Leon Courtney. În Assegai, Penrod Ballantyne este nu numai un general iscusit în armata regelui din Africa de Est britanică, ci și un spion talentat și manipulator, exercitându-și controlul asupra agenților săi cu o mare pricepere
CELE 6 SECRETE ALE INTELIGENȚEI de Craig Adams
Unii oameni au ceva de spus în orice conversație și pot sesiza aspecte ascunse ale unor probleme între care nu există nicio legătură; dar cum fac asta? Atât de multe cărți, aplicații, cursuri și școli concurează pentru a ne capta atenția, astfel încât problema nu este lipsa oportunităților de a ne ascuți mințile, ci faptul că avem de ales între atât de multe opțiuni. Cu toate acestea, cu peste două mii de ani în urmă, cel mai mare gânditor din Grecia Antică descoperise deja schița minții omenești. Chiar dacă ultimele descoperiri din științele cognitive confirmă că această schiță ne șlefuiește capacitatea de a construi raționamente, subtilitatea gândirii și abilitatea de a gândi cu propriile minți în diferite modalități, între timp am înlocuit-o cu o concepție simplistă și seducătoare despre inteligență, educație și minte.
Ce-ar fi dacă inteligența n-ar fi doar un lucru cu care ne-am născut? Ce-ar fi dacă șase idei ar schimba modul în care gândim? Un ghid al principiilor fundamentale de raționament, care va schimba modul în care gândim.
Cele șase secrete ale inteligenței este un instrument esențial în orice dezbatere politică, discuție filosofică sau dispută în familie. Combinând filosofia aristoteliană cu știință cognitivă revoluționară și cu opinia conform căreia educația modernă nu ne învață să gândim cu propria minte, Cele șase secrete ale inteligenței ne arată ce ne lipsește pentru a avea o minte mai ascuțită și mai deschisă. Schimbă modul în care gândești despre gândire.
ANXIETATEA de Scott Stossel
“Scott Stossel conferă acestei povestiri profunzime, inteligență și perspectivă care i-ar putea lumina mulți ani de acum încolo pe cei ce suferă în tăcere.” – ELIZABETH GILBERT
Pornind de la propria sa luptă cu anxietatea, Scott Stossel retrasează în această carte o lungă istorie medicală, culturală, filozofică și socială, de la Galen și Hipocrate, trecând prin Robert Burton și Kierkegaard, Darwin, William James și Freud, până în prezent. Explorând ceea ce treptat s-a cristalizat conceptual și clinic ca anxietate, de la medicină antică, încă legată de filozofie, până la neuroștiintele și genetica din ultimele decenii, Stossel ne oferă numeroase exemple de bolnavi celebri, precum și o galerie (autoironică și savuroasă) de portrete de familie.
Tabloul oferit de Stossel este complet, informat, empatic: nenumăratele forme de manifestare clinică ale anxietății; impactul lor asupra vieților bolnavilor și ale celor din jurul lor, asupra societății în ansamblu; cauzele biologice, culturale și sociale ale bolii; cele mai diverse încercări de a aborda boala și bolnavii, uneori dincolo de limita fraudei medicale; uriașele costuri materiale și umane. Dar și modalitățile de a lupta cu anxietatea, de a o ține sub control și de a putea ajunge sau reveni astfel la o viață relativ normală.
“Scott Stossel oferă o descriere definitivă a anxietății… Această poveste trebuia spusă.” – ANDREW SOLOMON
ROMÂMIA ÎN 100 DE ANI. BILANȚUL UNUI VEAC DE ISTORIE de Oliver Jens Schmitt
Am scris această carte cu simpatie și respect față de acei oameni care, în ultima sută de ani, au încercat să construiască, în condiții grele, ceea ce, după părerea mea, merită România să fie: o țară normală, nu un caz special, nici în bine, nici în rău, ci un stat de drept, democratic, în Europa.
Regimurile autoritar-totalitare din ultima sută de ani au fost susținute chiar de forțe din țară, oricât de mult s-a încercat mereu să se atribuie fascismul doar influenței germane, iar comunismul, exclusiv celei sovietice. Este, desigur, o constatare dureroasă pentru români, dar fără o analiză a acestei continuități va fi dificilă vreo schimbare fundamentală în viitor.
La o sută de ani de la 1918 ar trebui sărbătoriți acei oameni care, după 1989, în ciuda statului, dincolo de acest stat, dar apoi și în importante instituții ale acestui stat, nu s-au angajat pe drumul naționalismului izolaționist și al specificității românești, ci pe drumul unei normalități europene. – Oliver Jens Schmitt
X-CYBER:VIITORUL ÎNCEPE AZI de Marc Goodman
Bestseller New York Times, Wall Street Journal și USA Today, aleasă de Amazon „Cea mai bună carte business“ a anului 2015, lucrarea X-Cyber este scrisă de unul dintre liderii de marcă în domeniul securității globale, Marc Goodman.
Cum atacă hackerii?
Cum folosesc unele țări tehnologiile avansate împotriva noastră, făcându-ne astfel vulnerabili mai mult decât am putea crede?
X-Cyber: viitorul începe azi introduce cititorii în lumea digitală subterană, pentru a le dezvălui modurile în care acționează hackerii asupra publicului, dar și asupra corporațiilor.
GENIUL DIN NOI de David Adam
În această carte David Adam explorează ultimele descoperiri din neuroștiință în legătură cu subiectul îmbunătățirii sau ameliorării cognitive, al cărei scop este să schimbe modul în care funcționează creierul și mintea pentru a le face să funcționeze mai bine și mai rapid.
Adam discută despre modul în care definim, măsurăm și evaluăm inteligența umană, purtându-ne într-un tur fascinant al istoriei cunoașterii științifice cu privire la creier, de la cluburile de autopsie ale oamenilor de știință gentlemeni la studii de caz privind pacienți cu probleme de sănătate mintală, dar cu abilități intelectuale de savanți.
Adam pornește el însuși într-o călătorie de descoperire a posibilităților oferite de îmbunătățirea cognitivă, devenind cobai voluntar pentru așa-zise droguri inteligente și stimularea electrică a creierului pentru a-și îmbunătăți scorul IQ și a intra în MENSA.
SAPIENS. SCURTĂ ISTORIE A OMENIRII de Yuval Noah Harari
Acum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpânii planetei?
De la începuturile speciei noastre și rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global până în modernitate, Sapiens îmbină istoria și știința pentru a pune în discuție tot ce știm despre noi înșine, ne arată cum ne-am unit ca să construim orașe, regate și imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi și în cărți, dar și cum am devenit sclavii birocrației, ai consumerismului și ai căutării fericirii.
De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de câteva decenii am început să încălcăm legile selecției naturale care au guvernat viața in ultimii patru miliarde de ani. Dobândim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci și pe noi înșine. Încotro ne duce aceasta și ce vrem să devenim?
COSMOSAPIENS. EVOLUȚIA OMULUI DE LA ORIGINILE UNIVERSULUI de John Hands
Cosmosapiens se adresează cititorilor pasionați de înțelegerea științifică a lumii și oferă cea mai cuprinzătoare analiză a ideilor științifice actuale, de la inflația cosmică, energia întunecată și formarea Pământului până la apariția vieții, dezvoltarea cooperării și manifestările conștiinței.
Prin acest demers, autorul așează evoluția omului în contextul evoluției vieții și a materiei ce alcătuiește întregul univers, arătându-ne totodată cât de multe lucruri am aflat despre noi înșine și lumea în care trăim și cât de multe vom putea descoperi într-un viitor nu foarte îndepărtat.
VIAȚA DUPĂ AUSCHWITZ de Eva Schloss şi Karen Bartlett
Viata după Auschwitz este o relatare uimitoare a vieții Evei Schloss, începând cu anii de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, apoi supraviețuirea la Auschwitz și mai târziu munca ei cu Fundația “Anne Frank”.
Admirabil de sinceră și teribil de șocantă, cartea dezvăluie tragediile pe care Schloss le-a îndurat și cum a reușit să-și recapete viața după aceea. Călătoria ei este o lecție de speranță și perseverență, chiar și în cele mai întunecate ore.
INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ de Daniel Goleman
Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne înțelegem sentimentele, situația în care ne aflăm devine mai limpede.
Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia și societatea.
VIITORUL RĂZBOIULUI de Lawrence Freedman
Un istoric militar, profesor și consultant politic, câștigător a numeroase premii, ne oferă istoria completă a războiului, sub toate formele și cu toate implicațiile sale, arătând ce a impulsionat și continuă să impulsioneze această formă umană unică de violență politică.
Întrebările despre viitorul războiului sunt o prezență obișnuită a dezbaterii politice, a analizei strategice și a ficțiunii populare. Unde ar trebui să căutăm noi pericole? Ce planuri viclene poate avea un agresor? Care sunt cele mai bune forme de apărare? Cum ar putea fi păstrată pacea sau rezolvat conflictul?
1989 PINCIPIUL DOMINOULUI de Dumitru Preda şi Mihai Retegan
Tema principală a volumului este criza finală a regimurilor comuniste din Europa.
Autorul își propune în primul rând scoaterea la lumină a izvoarelor care să evidențieze cauzele profunde și mecanismele producerii unor veritabile reacții social-politice în lanț, inclusiv a stimulilor acestora, reacții ce nu au mai putut fi nici prevenite, nici – mai ales – nu au mai putut fi contracarate eficient de regimurile comuniste aflate la putere în Europa.
MISIUNI LA LIMITA IMPOSIBILULUI de Michael Bar-Zohar şi Nissim Mishal
O continuare explozivă a cărții scrise de Michael Bar-Zohar și Nissim Mishal despre cele mai memorabile misiuni ale Mossadului, Misiuni la limita imposibilului aduce la lumină cele mai dificile și periculoase operațiuni ale forțelor speciale israeliene.
După ce s-au ocupat de palpitantele misiuni legendare ale serviciului național de informații al Israelului așa cum nu a mai făcut-o nimeni înaintea lor, imortalizand pericolul operațiunilor și vitejia agenților care au riscat totul pentru a-și duce sarcinile la îndeplinire, în Misiuni la limita imposibilului, Michael Bar-Zohar și Nissim Mishal descriu în detalii fascinante cele mai importante bătălii, raiduri în teritoriile inamice și misiuni de comando care au sfidat moartea forțelor speciale israeliene.
Poveștile sunt adesea ale unor victorii, dar, uneori, și ale unor eșecuri dureroase, și sunt relatate alături de poveștile vieților și realizărilor unora dintre cele mai cunoscute personalități ale Israelului.
COPII DE PE VOLGA de Guzel Iahina
La trei ani după debutul ei fulminant, cu bestsellerul Zuleiha deschide ochii, Guzel Iahina publică în 2018 un nou roman cutremurător, care se bucură deja de faima internațională. Iată cum îl descrie autoarea:
“Am vrut să vorbesc despre lumea coloniilor germane de pe Volga – vibrantă, aparte, vie – o lume creată cândva de oameni veniți din altă țară și pierdută astăzi în negura timpului. Dar este și o poveste despre cum poate o mare dragoste să nască spaime în sufletul nostru și totodată să ne ajute să le depășim.”
MICUȚELE DOAMNE de Louisa May Alcott
De peste 150 de ani cititorii sunt îndrăgostiți de surorile March. Iar acum adaptarea cinematografică a Gretei Gerwig aduce pe marile ecrane o carte clasică. Spre încântarea unei noi generații de fani.
Îmbogățită cu imagini din filmul scris și regizat de Greta Gerwig și în care joacă Timothee Chalamet, Chris Cooper, Laura Dern, Louis Garrel, James Norton, Bob Odenkirk, Florence Pugh, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen, Meryl Streep și Emma Watson. Micuțele doamne este povestea mereu seducătoare a patru surori din orășelul Concord, Massachusetts, Meg, Jo, Beth și Amy. Acestea trec prin aventurile și greutățile epocii de după încheierea Războiului Civil din SUA.
Ce poate fi mai frumos decât să te cufunzi în lumea minunată a cărţilor, să scapi astfel de stresul zilnic şi să te relaxezi?
Sper ca acest top să îți ofere inspirația necesară pentru a alege noile cărți pentru biblioteca ta! ♥
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul