Această carte face parte din provocarea “Citește 1 carte pe săptămână” și mi-a fost oferită de partenerii provocării, oamenii buni de la Editura Publica.

Richard Branson este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din lume. Asta o știai deja. Este considerat și unul dintre cei mai excentrici antreprenori. Asta nu o știe toată lumea.

Grupul pe care îl conduce, grupul de companii Virgin care numără peste 360 de companii, este un grup extrem de profitabil și de dinamic.

Richard BransonDacă este să îl vedem din perspectiva afacerilor, Sir Richard Branson este un om de succes. Poate și de aceea s-a insistat așa de mult să fie adus la București în cadrul “The Ultimate Success Summit“, în care a răspuns timp de 1 oră și un sfert la întrebările lui Robin Sharma și ale publicului.

Publica a tipărit 4 cărți de-ale lui Richard Branson, însă azi vorbesc doar despre una, însă care mi-a plăcut extrem de mult.

Cumpără cartea

Branson este genul de antreprenor extrem de perseverent și de entuziasmat, care face afacerile cu pasiune și iubește provocările.

Din cartea lui Screw it, Let’s do it: Lecții din școală vieții am înțeles (aproape complet) mentalitatea omului de afaceri.

Pe lângă faptul că a avut și are o viață care merită transpusă în mai multe cărți, omul acesta trăiește cu adevărat.

Pornind ca un elev fără șanse, dislexic și venind dintr-o familie care nu o dusese mai niciodată bine cu banii, Richard Branson a ajuns să fie unul dintre cei mai admirați CEO din lume. Bani are destui, 4.2 miliarde de dolari ca să fiu mai exact, însă e interesant cum banii pentru el rar a reprezentat motivația unui lucru bine făcut.

Din cartea lui mi-am dat seama că Branson este un “adrenaline junky” și entuziasmul îi este provocat de o nouă limită pe care o poate depăși sau bariere pe care le poate sparge.

Cred că este prima oară, după ce citesc o carte cu iz motivațional, când vreau să sar din pat și să fac lucruri care mă provoacă și mă testează.

Cartea este destul de compactă, are 200 de pagini împărțite în 14 capitole cu un conținut foarte dinamic. Fiecare capitol caută să transmită o  atitudine sau un principiu de viață de-al lui Branson prin intermediul diverselor “pățanii” prin care a trecut acesta de când era mic, până în perioade mai recente până la prima tipăritură a cărții (asta fiind în 2007).

Dintre lecțiile de viață o să le pomenesc pe cele care sunt și pe spatele cărții, ca să îți trezesc interesul fără să îți stric surpriza descoperii tuturor ideilor lui Branson:

1. Fă-o! Fii conștient de faptul că orice îți dorești poate fi împlinit.

2. Simte-te bine! Trebuie să ai o atitudine pozitivă, însă când lucrurile încetează să fie distractive, treci mai departe.

3. Trebuie să ai Sex Appeal! Creează emoție prin ceea ce faci.

4. Fii inovator!: Sistemul nu este sacru. Gândește creativ!

5. Fă un lucru bun! Schimbă lumea, chiar dacă o faci la un nivel mic.

Bine, nu mă pot abține și ofer un mic spoiler dintr-un alt capitol.

6. Prețuiește familia și prietenii. Pune pe locul întâi familia. Fii loial. Înfruntă problemele cu capul sus. Banii sunt buni ca să facem lucrurile să se întâmple. Alege-ți oamenii potriviți și recompensează talentul.

Poate ceea ce zice Sir Richard Branson nu sunt chestii noi. Sunt lecții pe care oricine le poate deduce. Însă cred că exemplele și poveștile pe care acesta își construiește argumentele, fac toți banii.

Oricine poate da un sfat despre succes, dar puțini oameni de succes oferă sfaturi bune (aplicabile) bazate pe exemplele personale, bazate pe reflecții, eșecuri, reușite și izbânde personale.

La final, te las cu câteva citate și povești impresionante din primele capitole, care mie mi-au atras atenția în mod deosebit:

Există întotdeauna o soluție la cele mai complexe probleme. Dacă vrei să înveți să zbori, du-te la aerodrom, la vârsta de 16 ani, și fă-le cafele celor de  acolo! Deschide larg ochii! Învață! NU trebuie să te duci la școala de arte ca să devii creator de modă. Intră într-o casă de modă și ia o mătură în mână! Croiește-ți drumul prin muncă.” Ideea continuă povestind despre cum mama sa vroia să se facă pilot și a fost nevoită să se dea și să se comporte ca un bărbat ca să pună picioarele într-un avion. A pilotat în rărzboi și a fost acceptată în Serviciul Naval Regal al Femeilor Britanice.

Când ceva nu-ți mai face plăcere, cred că este momentul să mergi mai departe. Viața e prea scurtă ca să fie nefericită. Dacă te trezești stresat și nefericit, înseamnă că viața ta este greșită. Am descoperit acest lucru cu mai mulți ani înainte, în relația mea de lucru cu Nik Powell, prietenul meu cel mai vechi.[…]În momentul în care Nik nu a mai vrut să riște să piardă [bani redirectionați din compania de muzică în compania de curse aeriene] Virgin Music, ne-am dat seama amândoi că era timpul ca el să meargă pe alt drum. I-am cumpărat acțiunile de la Virgin și am rămas de unul singur.

Cartea “Screw it, Let’s do it: Lecții din școală vieții” este foarte bună, merită să o cumperi.

Mie mi-a plăcut foarte mult și cu siguranță o să o mai citesc încă o dată, pentru că înțeleg foarte multe despre ceea ce l-a făcut pe Richard Branson să fie CEO-ul de succes și exuberant din prezent.

Recommended Posts