Dacă citești o bună parte dintre blogurile de dezvoltare personală o să observi că toate vorbesc, într-un fel sau altul, despre aceleași lucruri: încredere, motivație, minimizarea procrastinării, obiceiuri sănătoase etc.
De ce toate blogurile de dezvoltare personală vorbesc despre aceleași lucruri?
Ei bine, pentru că tu, eu și oricine altcineva, suntem mult prea leneși ca să ne amintim chestiile de bază pe care le face o persoană pusă pe treabă.
Trebuie să ni se reamintească constant să fim mai buni, mai răbdători, mai generoși, mai prietenoși, mai puțin leneși. Asta face orice carte de dezvoltare personală și/sau persoană care vorbește despre self-help.
De asemenea, e mai cool să spunem că am învățat lecția asta de la Dale Carnegie și NU de la Mătușa Vasilica, pentru că Mătușa Vasilica nu are un brand personal care rezistă de peste 100 de ani; în plus, Mătușa nu face seminarii pentru că nu le are cu public speaking-ul. Ea vorbește doar cu nepoții ei :). Vrem să fim asociați cu chestii cool, de-aia pretindem motive cool.
Că unul altul pune niște cunoștințe bază sub o altă formă și le împachetează mai frumos, aia nu e dezvoltare personală, aia e marketing. 🙂
Piața de dezvoltare personală în Statele Unite este evaluată la 11 miliarde de dolari, așadar pentru mulți e profitabil să fii implicat în dezvoltarea personală :).
Joshua Uebergang, un blogger care ajută persoanele timide să își dezvolte abilitățile sociale, a făcut un sumar reușit a 1000 de cărți de dezvoltare personală de top, pe care te invit și pe tine să îl citești în variantă adaptată a lecțiilor și cu comentariile proprii :).
Lecția 1. Tu decizi cum alegi să te comporți și să te simți.
Întotdeauna ai de ales cum raționalizezi comportamentul tău după ce simți o emoție puternică. Poți să fii extrem de trist, negativist și să afișezi o grimasă înfuriată pe tot parcursul zilei sau poți să vezi că sunt și chestii faine în viața ta, care merită apreciate și pe baza cărora tu să îți bazezi starea de spirit din ziua respectivă.
Lecția 2. Analizează ce fac oamenii de succes și vezi cum te poți foloside aceste lecții.
NLP-ul a început ca o tehnică de modelare a oamenilor de succes, însă acum este văzută mai degrabă ca o unealtă de influențare și/sau manipulare. Totuși, scopul inițial era modelarea oamenilor de succes, prin prisma analizării obiceiurilor și a reacțiilor la evenimente importante sau negative (eșecuri, dezamăgiri, dezastre, succes, reușite etc).
Lecția este că oamenii de succes fac ceva diferit sau în mod constant, tu trebuie să descoperi ce și să vezi cum poți aplica acest lucru în viața ta.
Lecția 3. Culegi ceea ce semeni.
Pe scurt: vrei să devii cineva? Creează-ți obiceiurile pe care le are omul care tu vrei să devii.
Napoleon Hill este artizanul acestei gândiri prin cărțile sale.
Lecția 4. Trăiește în prezent.
Dacă te gândești la greșelile din trecut o să începi să te pedepsești și să te deprimi din cauza deciziilor nepotrivite pe care le-ai luat. Dacă te gândești la viitor, o să începi să te umpli de frică, pentru că te gândești la incertitudinea cu care vine însoțit viitorul.
Cel mai bun moment în care tu trebuie să trăiești este prezentul, pentru că în prezent ai control și poți să decizi cine ești și ce faci. 🙂 Dacă ai citit Eckhart Tolle, știi deja despre ce vorbesc.
Lecția 5. Extinde-ți sau scapă din zona ta de confort.
Cel mai mare dușman al omului este zona de confort. Majoritatea oamenilor decid să rămână acolo, pentru că le este frică de incertitudine și au o adversitate extremă față de risc.
Sunt cazuri când trebuie să faci exact opusul la ceea ce îți zice mintea, pentru că de obicei vocea din capul tău, încearcă să te țină în zona de confort și oarecum îți sabotează eforturile de dezvoltare.
Lecția 6. Nu mai pierde timpul aiurea.
Timpul tău este limitat, așa că alege să faci ceva ce merită cu el. Stabilește-ți priorități, pune în aplicare ceea ce visezi, renunță la activitățile care nu îți aduc nimic. Nu are rost să mergi la încă un training despre time management, pentru că probabil știi tot ce ai nevoie deja despre asta.
Am mai vorbit despre asta pe larg în articolul: 10 Sfaturi de dezvoltare personală pe care nu le-ai respectat probabil niciodată.
Lecția 7. Asumă-ți responsabilitatea.
Dacă nu ai făcut nimic astăzi, e vina ta. Dacă îți ia 1 săptămână să faci ceea ce altora le ia o zi, probabil e din vina ta.
Când tu greșești, cere-ți primul scuze. Ești responsabil pentru propriile acțiuni și obiceiuri, chiar dacă oamenii din jurul tău te îndeamnă să te comporți într-un fel anume. Important este să înțelegi, că în cele din urmă, tu decizi ceea ce faci și ce nu faci.
Lecția 8. Ești unic, la fel ca toți ceilalți.
În loc să te compari cu ceilalți “unici” din lume, mai degrabă compară-te cu tine însuți. Dacă vrei să fii mai bun decât cineva, fii mai bun decât ești tu acum.
Cea mai dulce victorie este victoria pe care o obții dintr-o luptă cu tine însuți.
Lecția 9. Mai distrează-te și tu din când în când.
Tindem să ne victimizăm și să ne învinovățim pentru momentele în care nu suntem 100% productivi sau implicați. Ghici ce? Nimeni nu e perfect, nici măcar tu.
Așadar, învață să te relaxezi și să te mai deconectezi de la serios din când în când. Partea interesantă, este că în momentele astea de deconectare vin ideile cele mai bune.
Lecția 10. Apreciază ceea ce ai.
Cu siguranță o duci mult mai bine decât marea majoritate a populației planetei, care trăiește cu 1 dolar pe zi.
Probabil ai acces la Internet constant, ai televizor, ai prieteni, ai un loc de muncă. Dacă ai cam toate acestea și tu încă crezi că nu ești suficient de bogat, ei bine, cred că ești un pic cam nerecunoscător. Dacă ești sănătos, ai mâini, ai picioare, o duci bine.
Alții sunt mai fericiți ca tine în situații mai puține fericite. De ce? Pentru că sunt conștienți de ce au nevoie ca să fie fericiți.
Lecția 11. Folosește cuvintele potrivite cu tine însuți.
Prin cuvinte potrivite, nu îți spun neapărat să vorbești cu tine ca și cum ai fi un îngeraș. Tot ce spun este să folosești cuvintele care te ajută să îți faci treaba mai bine. Rostește-ți în cap cuvintele care îți dau curaj, care te ridică din pat, care te determină să îți duci la capăt planul.
Nu are rost să te înjuri singur în minte dacă asta doar te face să te simți patetic; alegeți cuvintele cu grijă și nu spune chestii care nu ar trebui spuse.
Lecția 12. Creează o imagine puternică a țelului tău.
Metoda vizualizării este una dintre cele mai populare metode de setare a obiectivelor. Cred că este preferată de mulți, pentru că te determină pe tine să îți clarifici dacă îți dorești cu adevărat sau nu acel lucru.
Dacă obiectivul, țelul tău, îți este clar, atunci crește șansa ca tu să ajungi la el.
Concluzii
Dacă alegi să crezi că acestea sunt unele dintre cele mai importante lecții pe care le vei extrage din cărțile de dezvoltare personală, atunci doresc să te felicit, tocmai ai economisit câteva sute de ore și probabil câteva sute de lei.
De fapt, în tot acest blog vei găsi idei și sfaturi care te vor ajuta să nu pierzi timpul :). Ele sunt aici, sunt la îndemână, nu trebuie să dai câteva sute de lei ca să îți refaci biblioteca de lecturi motivaționale, pentru că simți că “ai prea puțină motivație”.
Totuși, îmi doresc să aflu și părerea ta despre acest rezumat a 1000 de cărți de dezvoltare personală. Este vreo lecție importantă care a scăpat? Dacă da, care?
Oana-Elena Negoita says
12 lectii care merita intelese, nu doar citite.
Mi-a placut fraza: "Cea mai dulce victorie este victoria pe care o obţii dintr-o luptă cu tine însuţi." Iar dupa victoria de zi cu zi "invata sa te relaxezi" :>.
Savureaza 😀