1 Carte pe Saptamana

Carti bune si dezvoltare personala

INTRĂ ÎN COMUNITATEA PASIONAŢILOR DE CĂRŢI

Şi vei primi GRATUIT pe email recomandări de cărţi bune şi sfaturi despre cum să devii mai deştept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Carti bune
  • Top Carti
  • Comunitate
  • Carti online

3 Tehnici simple de relaxare care ar trebui sa fie cunoscute de toata lumea

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

  • Facebook
  • Gmail

Cunosc foarte multe persoane care își petrec ziua într-un stress continuu și stau toată ziua încordați și supărați.

Se lasă cuprinși de toate lucrurile rele care se întâmplă la locul de muncă și în loc să respingă ce e negativ, cad în capcană și transmit stressul mai departe altor colegi sau și mai rău, îl aduc acasă.

Unul dintre lucrurile banale (aparent) pe care ar putea însă să le încerce, ar fi să aplice 3 tehnici simple de relaxare, care de altfel ar trebui cunoscute de toată lumea, pentru că sunt super simplu de aplicat și dau efecte imediate.

tehnici relaxare

1. Relaxare prin intermediul respiratiei. Pe mine mă ajută foarte mult când sunt emoționat și vreau să îmi reduc bătăile inimii.

Concentrează-te exclusiv pe respirație. Inspiră adânc timp de 3 secunde, umpleți plămânii cu oxigen proaspăt, ține aerul în plămâni timp de 5 secunde, numărând în tot acest timp. Eliberează aerul treptat, nu tot deodată, expiră timp de 3 secunde sau mai mult până scoți tot aerul din piept.

Repetă această acțiune de 3-4 ori, până simți că ai mai redus din agitația care e în inima și în capul tău.

Eu fac acest lucru de fiecare dată când mă pregătesc să vorbesc în public. Înainte în primele 5-10 minute ale unui discurs în public mă bâlbâiam destul de mult. Acum datorită acestei simple tehnici, îmi fac ordine în gânduri și încep discursurile de obicei cu dreptul.

2. Relaxare prin vizualizare. Studii din neuroștiințe de prin anii 50-60 au demonstrat că creierul nostru nu distinge diferența dintre ce este realitatea și ce este o imaginație bogată în detalii. Studiul care a emis această concluzie a generat o mulțime de cărți care pun în centru puterea vizualizării, cea mai cunoscută fiind Psycho-Cybernetics de Maxwell Maltz.

Exercițiul presupune să ai acces la o cameră sau un spațiu liniștit în care nu vei fi întrerupt.

Întinde-te pe o canapea, pat sau stai relaxat pe un scaun. Închide ochii. Încearcă să îți golești mintea numărând încet începând cu 1 și continuând până în punctul în care simți că ai eliminat din gândurile negative și simți că ești concentrat pe numărătoare. Imaginează-ți o zi însorită și un parc  cu flori pe marginea aleii și cu zone răsfirate de umbră din câțiva metri în câțiva metri datorită copacilor din parc.

Mergi liniștit, este cald și simți cum adie vântul, care parcă te face să te simți viu. Continuă să mergi prin parc numărând pașii. Observă liniștea, observă soarele care luminează numai bine și din când în când mai este acoperit de un nor subțire, care lasă să treacă razele soarelui prin el.

Deschide ochii.

Parcă ai mai fi rămas un pic, nu? 😀 Era să nu mai scriu articolul acesta pentru că mi-am imaginat toată scena cu parcul și am  scris cu ochii închiși. 😀

Poți continua acest exercițiu cât consideri că este necesar. Vizualizarea necesită puțină practică, dar poate deveni extrem de eficientă în controlarea stării de dispoziție, mai ales dacă exersezi frecvent acest tip de exerciții.

3. Relaxarea prin detensionarea corpului. Am lăsat această tehnică ultima, pentru că mi se pare și cea mai complicată, pentru necesită o combinație între primele 2 tehnici.

La fel ca în exercițiul precedent, ai nevoie de acces la un spațiu în care nu vei fi deranjat sau întrerupt.

Închide ochii, pentru a putea să te concentrezi mai bine. Începe cu picioarele, tensionază-ți (încordează-ți) tălpile timp de 3 secunde, relaxează-le timp de 3 secunde. Tensionează-le, relaxează-le.  Repetă pentru fiecare mușchi, începând de la tălpi aceeași acțiune.

Pe măsură ce repeți acest exercițiu, o să observi că vei controla și nivelul de tensiune din mușchi.

O să observi că e mai ușor de relaxat un mușchi pe măsură ce experimentezi cu această tehnică și dacă mai întâi tensionezi și apoi relaxezi. Devii mai conștient de influențarea tensiunii din mușchi.

Concluzie

Sunt mai multe tehnici de relaxare cum ar fi meditația, tai-chi, yoga și alte discipline, dar cele 3 sunt probabil cele mai la îndemâna tuturor și nu necesită un buget sau un educator, condițiile ar fi în principal legate de  mediu.

Dacă la birou nu ai parte de liniștea necesară practică acestor exerciții, încearcă să te retragi eventual într-o mașină sau la baie, însă acordă-ți o pauză de relaxare binemeritată, ca să nu ții prea multă tensiune negativă în tine.

Cu astfel de exerciții te vei putea concentra mai bine, vei avea un somn usor, vei avea ocazia să scapi de tot felul de gânduri și energii negative și nu vei duce acasă frustrarea de la locul de muncă.

Dacă nu ai un loc de muncă stresant, aceste tehnici de relaxare îți pot fi foarte utile când încerci să adormi, mai ales tehnica 1, cu accent pus pe numărat sau când vrei să deprinzi obiceiuri noi, tehnica 2 fiind deseori utilizată în imaginarea unui comportament nou, repetiția în minte a obiceiului, lucru care conduce la deprinderea obiceiului sau accelerarea acestui fapt.

Dacă mai ai alte trucuri de relaxare te rog să adaugi un comentariu și să ne înveți cum anume se aplică.

  • Facebook
  • Gmail

Te-ar putea interesa si:

  • Top carti din prima jumatate a anului 2020
  • Carti care te vor ajuta sa iti intelegi copilul mai bine
  • Cele mai bune cărți scrise de femei: o selecție a celor mai bune cărți scrise de femei, cu accent pe lucrări semnificative pentru literatură si…
  • Carti de Citit in Casa: Ce am citit noi
  • TOP 10 cărți de meditație de la Editura For You
  • Homeschooling - Carti despre scolarizarea la domiciliu

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Comments

  1. Florin Rosoga says

    13th March 2012 at 5:04 am

    Folosesc prima tehnica in meditatia de dimineata. Mie mi se potriveste foarte bine. A doua si a treia sunt bune, dar necesita putin timp.

  2. Andreea Carmen Făniţă says

    13th March 2012 at 11:13 am

    De fapt, din cate stiu eu, prima metoda este o metoda populara de meditatie, folosita de hindusi si foarte populara pentru acestia. Ceea ce ai spus tu cu intervalele de 3 si 5 secunde, pai, acela este intervalul scurt, adaptat pentru astfel de situatii cand timpul nu iti este la indemana. Durata ideala de meditatie este intre 4 si 8 second (4 inspiri si expiri si 8 tii).

    De asemenea, ea se realizeaza inspirand si expirand numai pe o nara timp de secunde, tinand de cealalta. Dupa fiecare inspiratie sau expiratie,ne abtinem 8 secunde, dupa care continuam cu nara cealalta. Functioneaza EXCELENT, eu am folosit-o in sesiune.

    Cu toate acestea unele persoane, din pricina temperamentului sau a faptului ca nu se pot debarasa de griji, gasesc aceasta metoda banala si inutila. In cazul acesta trebuie aplicate cateva metode antistres si de inlaturare a grijilor. Eu una mi-am gasit nasul 😀

  3. Gabriel Nechita says

    13th March 2012 at 1:14 pm

    prima este cea mai uşor de aplicat metodă.. că o fi de meditaţie sau nu, e destul de eficientă. 🙂 O să testez cu duratele propuse de tine, că sunt curios care va fi starea de după.

  4. Andreea Carmen Făniţă says

    13th March 2012 at 9:15 pm

    Pai sa iti explic putin cum este pentru mine.

    Atunci cand am nervi, sunt stresata sau ma simt coplesita am dureri de cap, palpitatii, muschii ochilor sunt incordati, obosesc mai repede, starea mea de spirit e la pamant si lista poate continua.

    Eu numar in gand durata si ma asez intr-o pozitie confortabila, depinde de fiecare, eu stau cu picioarele incrucisate si capul pe spate. Simt cum mi se relaxeaza ochii si muschii fetei coboara, apoi incet si umerii.. Multa lume crede ca mintea iti poate juca feste, dar daca o tii tot asa o sa vezi ca dupa un timp nu te mai gandesti la nimic. Iti reguleaza respiratia, bataile inimii, relaxeaza muschii si foarte important nu mai esti stresat.

    Daca reusesti fie si pentru cateva momente sa fii relaxat si sa te gandesti logic la 'provocarea' care te asteapta, solutiile o sa apara mai usor decat ingrijorandu-te inutil. Asa ma ajuta pe mine.

    P.S: Persoana a doua nu se refera neaparat la tine, vorbeam la modul general 🙂 Nu am de unde sa stiu cum reactionezi tu. 🙂

  5. Any Dy says

    8th April 2012 at 12:25 pm

    Toate tehnicile iti ofera rezultate vizibile, dar prima o utilizez de mult timp si rezultatul e cel asteptat: obtinerea increderii in sine…

  6. Cristina Elena Constantinescu says

    17th April 2012 at 8:13 am

    mai ales in sesiune ar fi utile aceste tehnici:D

  7. Gabriel Nechita says

    17th April 2012 at 3:17 pm

    combină tehnicile acestea cu sfaturile de aici: http://1cartepesaptamana.ro/cum-sa-treci-cu-bine-peste-sesiune/

  8. Cristina Elena Constantinescu says

    17th April 2012 at 3:35 pm

    merci:)

  9. Torri Tu says

    4th February 2013 at 6:43 pm

    foarte simplu si eficient!

  10. Hulea Doru says

    24th February 2013 at 7:22 pm

    regleaza..nu" reguleaza," ma daca numai acolo va e gindul tot e bun exercitiul la ceva ..succes la …

  11. Hulea Doru says

    24th February 2013 at 7:25 pm

    In general toate tehnicile sunt eficiente numai daca esti canalizat doar pe ce gindesti si traiesti totodata.

  12. Petrovici Doina says

    24th April 2014 at 11:45 am

    .

Carti care merita citite

Dacă îţi place să citeşti în fiecare săptămână și ai nevoie de idei de cărţi bune, îți recomandăm să navighezi prin topurile de mai jos.

  • Cărți pentru oameni deștepți
  • Carti de dezvoltare personală
  • Cărți de afaceri
  • Cărți despre antreprenoriat
  • Cărți de marketing
  • Lista celor 100 de cărți citite
  • Cărți despre lifestyle design
  • Cărți despre motivarea oamenilor
  • Cărți despre relatii interpersonale
  • Cărți despre despre Steve Jobs

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Si vei primi GRATUIT pe email recomandari de carti bune si sfaturi despre cum sa devii mai destept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Despre Noi
  • Politica de confidentialitate, Cookie-uri şi Protectia Datelor
  • Contact
  • Recenzii Carti