Recenzia aceasta face parte din provocarea Citește o carte pe săptămână și a fost scrisă de către Andreea Butucescu.
Contextul
“Profetul” este probabil singura carte despre care, efectiv, nu stiu cum a ajuns in biblioteca mea.
Este o carte pe care planuiesc de mult sa o citesc, dar careia in mod firesc i-as aloca timp in zile de vacanta si nicidecum in ritmul alert al unui inceput de an.
Cum vacanta nu a fost sa fie inca, m-am gandit ca macar prin lectura sa fug acolo, dincolo de toate lucrurile mai putin concrete.
Despre autor
Cartea este prefatata de o fascinanta descriere, scrisa de Radu Carneci, a parcursului acestei opere precum si a vietii autorului Kahlil Gibran.
Kahlil Gibran a fost un celebru scriitor si pictor al lumii arabe care, inca din copilarie, si-a manifestat pasiunea pentru descifrarea tainelor lumii si exprimarii acesteia prin arta.
Desi nascut in Liban, si-a petrecut o mare parte din viata in Statele Unite luptand pentru revitalizarea spiritualitatii arabe din acea perioada, initiind in acest sens si o grupare “Liga Literara”, formata din scriitori libanezi si sirieni.
Nonconformismul, spiritul independent si dorinta de dreptate exprimate in operele sale, au facut ca in 1908, laBeirut, sa fie declarat eretic. Se stinge din viata la varsta de 48 de ani, lasand in urma sa 16 opere literare traduse in peste 20 limbi straine si o serie de tablouri la fel de originale si inovative precum scrierile sale, prezente si azi in marile muzee ale lumii.
Despre Profetul
Cartea “Profetul” a fost schitata de Kahlil inca de la 15 ani si reprezinta rodul unui efort de peste 25 de ani de munca pana la tiparire.
Pe parcursul a 84 de pagini, autorul ne impartaseste propria-i viziune asupra unor teme universale, profund umane, precum: iubirea, prietenia, libertatea, durerea, regretul, datoria, ratiunea, pasiunea, binele si raul, etc.
Fiecare tema este tratata intr-o pagina/doua sub forma unor precepte morale transmise printr-un limbaj metaforic plin de inspiratie.
“Intriga “ cartii porneste de la ziua in care, dupa 12 ani de asteptare, corabia care trebuia sa-l duca acasa pe Almustafa- profetul, ajunge la cetatea Orphales.
Despartirea de locuitorii cetatii este pretextul acestor frumoase prelegeri pe care oamenii le cer ca un ultim dar din intelepciune sa, pe care s-o transmita mai departe generatiilor ce or sa vina.
Astfel, de fiecare data, din multimea care venise sa-l conduca, apare cate un personaj care-i cere sa vorbeasca despre teme care framanta omenirea dintotdeauna.
Cu ce raman?
Cu raspunsurile de mai jos, la cele mai semnificative preocupari pe care le am in aceasta perioada :
- despre Căsătorie
„Iubiti‑va unul pe altul, dar nu faceti din Iubire o opreliste,
Umpleti‑va, unul altuia, cupa, dar nu beti dintr‑o singura cupa.
………………………………………………………………………………………
Stejarul si chiparosul nu cresc unul in umbra celuilalt.”
- despre Copii
„Ei vin prin voi, dar nu din voi, si chiar de sunt cu voi, ei nu va apartin.
…………………………………………………………………………………………….
Le puteti darui dragostea voastra, dar nu si gandul vostru.
Caci ei au propriul lor gand .”
- despre Daruri
„ Sunt unii care dau putin din belșugul pe care il au și aceasta pentru a li se recunoaste darnicia, insa acea dorinta ascunsa, umileste darul facut.
…………………………………………………………………………………………………………………..
Există oare merit mai mare decat acel ce sta in curajul si increderea de a primi?
………………………………………………………………………………………………………………
Iar voi care primiti – și cu totii primiti! – nu va luati povara vreunei recunostinte spre a nu va pune de bunavoie un jug voua si celor ce daruie.
Fiindca, a tine prea mult seama de datoriile voastre, înseamna a va indoi de generozitatea dăruitorului.”
- despre Bucurie și despre Tristete
„Impreuna sosesc in casa voastra si, cand una se aseaza cu voi la masa, nu uitati, cealalta in patul vostru s‑a si culcat.
………………………………………………………………………………………………………………………..
Intr‑adevar, sunteti în cumpana, asemenea unei balante, intre bucuriile și tristetile voastre.
Numai cand sunteti goliti de voi insiva, talerele sunt nemiscate si in echilibru.”
- despre Ratiune și despre Pasiuni
„Ratiunea si pasiunea sunt carma si panzele sufletului vostru mereu navigand.
Daca panzele si carma voastra se rup, nu puteti decat sa va clatinati pe valuri la întamplare, ori sa ramaneti prinsi in impas in mijlocul marii.
Fiindca ratiunea, de una singura domnind, restrange intregul elan; si pasiunea, liber lasata, e o flacara arzand pană la propria‑i mistuire.
De aceea, fie ca sufletul vostru sa‑si exalte ratiunea pana la inaltimea pasiunii, pentru ca astfel sa poata canta,
Iar rațiunea sa vă conducă pasiunea astfel încat aceasta sa poata dainui in permanenta reinviere si ca pasarea Phoenix sa renască din propria‑i cenusa.”
- despre Durere
„Prin durere se sparge cochilia care va acopera judecata.
Precum samburele fructului trebuie sa se crape, ca astfel miezul de taina să se poata darui Soarelui: asa trebuie sa vă cunoasteti durerea.
……………………………………………………………………………………………………………….
Numai asa durerea nu va va parea mai putin miraculoasa decat bucuria:
Iar voi veti accepta varstele inimii, precum totdeauna ati acceptat anotimpurile trecand peste campiile voastre
Şi veti veghea cu seninatate de‑a lungul tristetii iernilor voastre.”
- despre Prietenie
„Nu va intristati cand va despartiti de prietenul vostru,
Fiindca tot ceea ce pretuiti cel mai mult la el, va poate fi mai limpede în absenta‑i, precum pentru un alpinist muntele apare cel mai deslusit de văzut din departarea campiei”.
- despre Bine și Rău
„Despre Binele care salasluieste in voi as putea vorbi, dar nu si despre rau.
Fiindca raul ce‑i, oare, daca nu binele chinuit de propria‑i foame si de propria‑i sete?”
Concluzii
Profetul este o carte mai degraba spirituala, moralizatoare, filosofica, dar in acelasi timp usor de citit si pentru cei mai pragmatici dintre noi.
O carte pe care o recomand tuturor, dar nu oricand, ci mai ales in momentele de cautari interioare, in momente de transformari, declinuri sau evolutii spirituale, in nevoia de repere sau valori.
Pentru multi, “Profetul” ar putea fi ceea ce Radu Carneci parca sugereaza in prefata : o biblie moderna care, la fiecare lectura capata noi intelesuri in functie de profunzimile cititorului.
Andriesei Geta says
Multumesc ,ma bucur pentru aceasta pasiune si multumesc pentru informatii.