Acest articol este scris de Simona Calu, care scrie cu pasiune despre coaching.

Abuzatorii sunt oamenii aceia care stiu ce simti, ce gandesti, ce iti doresti, fara sa te intrebe.

Care au trecut prin toate situatiile de viata cu care te confrunti tu, indiferent de care ar fi acelea.

Care stiu ce masina ti s-ar potrivi, cartea pe care ti-ai dori sa o citesti sau locul in care vrei sa mergi in vacanta, fara ca vreodata sa fii discutat cu tine aceste aspecte. Si bineinteles ca nu doar se rezuma sa fie convinsi ca detin adevarul absolut in ceea ce te priveste, ci mai incearca cu indarjire si cu persistenta sa te convinga si pe tine.

Caci, tu, ingrat cum te gasesti, habar n-ai ce sa afla in propria ograda in care locuiesti de ceva vreme si ai nevoie de cineva care nu stie nimic despre tine sa fac putina instructie si ordine.

Cum sa recunoastem un abuzator?

  1. Au un punct de vedere rigid, singurul posibil intr-o anumita situatie.
  2. Sunt convinsi ca modul lor de a vedea lucrurile este singurul valabil.
  3. Sunt incapabili sa asculte, fiind mult prea ancorati in „realitatea” lor, ca sa auda ce le spui.
  4. Nu ii intereseaza in mod real o rezolvare a situatiei, ci sunt orientati spre solutia propria pe care se lupta sa o impuna prin toate mijloacele.
  5. Aceasta solutie priveste intotdeauna viata altcuiva.
  6. Sunt profund raniti si te invinovatesc daca arati ca stii sa iti iei propriile decizii, altele decat cele pe care ei incearca sa ti le impuna.

Abuzatorii isi aroga aerul de salvator, de persoana care solutioneaza problemele fara sa i se fi cerut ajutorul. Intra in viata ta pe nesimtite cu gesturi mici, aparent nevinovate.

iluzie opticaStabileste la ce film sa mergeti si apoi pentru a-si rationaliza decizia gaseste zeci de argumente de ce acela este un film bun, iar daca cumva se intampla ca tie sa nu iti placa acel gen de film si afirmi asta, se va lansa intr-o argumentatie de neoprit cum acel gen de film este cel mai bun pentru tine si ce noroc ai de un prieten ca el, ca sa iti arate calea.

Apoi, daca se intampla sa fii racit, abuzatorul are cel mai bun tratament, unicul si singurul care te poate scapa de raceala rebela.

Chiar daca cumva ai incercat o variatie a acelui tratament in trecut si nu a functionat si sunt anumite lucruri care stii ca te fac bine, ei insista pana in panzele albe ca ceea ce te sfatuiesc ei este cel mai bun pentru tine.

Si interferenta unui abuzator in viata ta poata sa mearga pana la a fi convins ca stie ce job ti se potriveste cel mai bine, ce prieteni ai prefera sa ai sau in ce apartament ti-ar place cel mai mult sa locuiesti. Si fac toate astea fara sa fie interesati de preferintele tale, de modul in care vezi tu realitatea, de dorintele pe care le ai. Pentru ca astea nu conteaza.

Pentru ca abuzatorul crede ca daca va reusi sa te faca sa vezi lucrurile din punctul lui de vedere, cu siguranta ca vei ajunge la aceeasi concluzie. Si uneori ai rabdarea si decenta sa-i spui abuzatorului ca ii intelegi punctul de vedere, ca poate sa vada realitatea din unghiul lui si cu toate asta el isi doreste altceva.

Dar, cum abuzatorul nostru nu asculta, el continua sa „bata moneda” incercand cu determinare si indarjire sa isi impuna cu forta propriasolutia in viata altcuiva.

Prietenii in schimb sunt oameni care stiu ce simti, ce gandesti, ce iti doresti pentru ca te intreaba si te asculta.

Sunt cei care pot sa iti faca sugestii de o carte, de un loc de vacanta sau o marca de masina pentru ca iti cunosc gusturile si te-au auzit de multe ori exprimandu-ti preferintele. Si mai presus de toate, prietenul iti ofera sugestii, variante, tu fiind cel care alege varianta cea mai buna pentru tine.

Cum sa recunoastem un prieten?

  1. Au un punct de vedere flexibil, care se ajusteaza nevoilor tale.
  2. Stiu ca exista mai multe solutii posibile pentru rezolvarea unei probleme.
  3. Te asculta si te aud cand vezi lucrurile altfel decat ei si isi ajusteaza sugestiile la nevoile si dorintele tale.
  4. Nu este important pentru ei a cui este solutia pe care o alegi in final , ci doar ca tu sa gasesti rezolvarea care ti se potriveste cel mai bine si sa fii bucuros.
  5. Sunt alaturi de tine, se bucura si te sustin indiferent ce alegere ai facut.

Prietenii isi exprima parerea atunci cand e de luat o decizie impreuna si sunt deschisi sa auda si parerea ta, iar in final alegerea se face de comun acord luand in considerare preferintele si dorintele tuturor.

Si poate, mai presus de orice, prietenii au incredere in tine ca stii ce vrei si ca alegerile tale sunt in acord cu visele si dorintele tale.

Sunt momente cand linia dintre un prieten si un abuzator este foarte fina.

Momentele acelea in care prietenul crede ca decizia pe care ai luat-o s-ar putea sa nu fie cea mai buna pentru tine, ca e posibil sa o regreti in viitor. Si pentru ca prietenului ii pasa, te ajuta sa privesti situatia dintr-un alt unghi, incearca sa te scoata din zona ta de comfort sauiti sugereaza sa te „uiti” la cateva credinte limitative.

Cu toate ca tu simti ca decizia pe care ai luat-o e cea mai buna si singura posibila, totusi esti deschis la modul in care prietenul tau vede situatia. Si dupa ce o privesti din punctul lui de vedere, tu ramai in continuare la decizia ta initiala. Nici nu se putea altfel.

Pentru ca uneori oamenii se pot uita la un lucru, pot vedea acelasi lucru si cu toate astea isi pot dori lucruri diferite. Si in acest moment prietenul accepta cum vezi tu situatia, are incredere in tine ca ai facut cea mai buna alegere pentru tine si te sprijina in continuare.

Ceea ce un prieten nu face niciodata este sa-si impuna solutia lui la alegerile pe care le ai tu de facut. Pentru ca atunci cand face asta devine un abuzator.

O linie care nu ar trebui calcata niciodata.

Despre Simona Calu

Imi plac diminetile linistite. Oamenii frumosi in interior. Si lucrurile simple.

Imi doresc sa inspir oamenii sa descopere minunile care sunt posibile in viata lor. Cred ca fiecare dintre noi avem in interior resursele necesare pentru a ne atinge visele si a trai viata pe care ne-o dorim si pe care o meritam.

De mai bine de opt ani merg pe drumul frumos si uneori, complicat al dezvoltarii personale, cand pentru teza pentru Masterul in Management International, urmat in Goteborg, Suedia, am evaluat un program de dezvoltare a liderilor din Volvo Cars.

Coaching-ul pe care il practic se bazeaza pe principiile studiate la Noble Manhattan, UK; The Coaching Academy, UK si International Synergy Group, Olanda.

Daca crezi ca pentru tine coaching-ul este un proces care te poate ajuta pe drumul de atingere a viselor tale as fi bucuroasa sa te insotesc. Esti binevenit sa imi trimiti un mail simona[dot]calu[at]gmail[dot]com sau sa imi vizitezi blogul  unde gasesti ideile mele despre subiecte care m-au preocupat la un moment dat, filme care m-au miscat si carti care m-au marcat.

Recommended Posts