Pe locul 16 în topul celor mai bune cărți de management ale tuturor timpurilor.
Business Strategy Review a numit-o cea mai bună carte de management a tuturor timpurilor.
Talentul face capitalul să danseze este subtitlul acestei cărți, iar cartea se numește Funky Business.
Cartea e scrisă de 2 suedezi, profesori de economie în Stockholm, la fel de Funky precum cartea pe care au scris-o.
Funky Business vorbește despre felul în care oamenii au preluat controlul economiilor, au început să își manifeste personalitatea prin produsele pe care le cumpără (consumerism) și cum în timp singurul avantaj strategic este capitalul intelectual (la care ei fac referire ca fiind talentul care face capitalul să danseze).
Când a apărut cartea în 2000, i-a dat peste toți peste cap.
A fost revoluționară, acum în 2012, lecturarea cărții vine ca o confirmare a lucrurilor care s-au întâmplat de când a fost lansată cartea.
Cei 2 suedezi, Kjell Nordstrom și Jonas Ridderstrale previzionau căderea anumitor paradigme, cum că țările din vest erau cele mai puternice, că puterea e în mâna celor mari și că dacă vroiai să fii diferit erai blamat.
Revoluția funky este o revoluție a individualității, fiecare om se exprimă cum îl taie capul și aceasta ar trebui să fie ordinea de fapt.
Piețele au devenit mai deștepte decât brandurile care le alimentează cu produse, iar companiile se văd forțate să se trezească, să se reformeze/revoluționeze ca să facă față noii expresivități a talentului.
Funky Business este o carte cu exemple. În viața mea nu am văzut atât de multe date și exemple.
Dacă ar fi să separi ce e teorie de ce e ceva real, care se întâmplă deja și este dat ca exemplu, proporția ar fi de 30% – 70%, exemplele câștigând detașat.
Mie sincer cartea aceasta mi-a dat dureri de cap. Spune foarte multe, iar dacă nu îți iei un pix și o foaie lângă tine, pierzi foarte multe insight-uri.
DE fapt dacă stau bine și mă gândesc, exact ăsta este rolul acestei cărți, să îți furnizeze insight. E ca o cercetare a lumii funky care s-a creat în timp, iar ce e în carte este ce e mai important despre tot ecosistemul ăsta creat de talent.
Cartea nu este un handbook, este mai degrabă o carte care prezintă un nou cult sau o nouă religie.
Mi-ar plăcea să spun mai multe despre carte, dar nu vreau să mă lungesc. Ea trebuie citită, măcar pentru exemplele geniale din carte și despre mulțimea de date care pot fi folosite în orice alt mediu pentru a demonstra sau argumenta diverse ipoteze.
E genul de carte pe care trebuie să ai în bibliotecă și care nu prea îți vine să o împrumuți, de frică să nu ți-o fure cineva :).
Această recomandare de carte face parte din provocarea “Citește 1 carte pe săptămână” în care îi am ca și parteneri pe cei de la Editura Publica, care mi-au furnizat această carte superbă.