Acest guest post este scris de Alexandra Banu, mare iubitoare de cărți bune care scrie recenzii pe blogul său: Alexandra Citește.
E duminică și e cald. Jaluzelele sunt trase, aerul condiționat nu mai face față,deși e abia 11. Sunt la calculator și îmi descarc „On writing well”, de William Zinsser. E o carte despre scris. Îmi închipui o culegere stufoasă, un stil întortocheat de dicționarul ortografic, ortoepic și de punctuație. Nu e chiar ziua în care să vreau să citesc despre asta. Mă enervez la gândul că nu sunt pe plajă, ci blocată în București, cu o carte teoretică, 32 de grade și un câine cu limba scoasă de-un cot pe afară.
Dar vreau să citesc despre scris, vreau să știu ce fac bine și ce fac prost. „On writing well” e una din cele mai bune cărți din lume pe subiect. Nu mi-o spune Amazonul, în care nu am mereu încredere, ci un prieten ce scrie foarte bine.
Încep să citesc. Îmi ia exact 2 minute să prind un drag compleșitor de autor. E autentic, simplu, curgător. Paginile zboară- la figurat, citesc de pe Kindle. Suportul electronic, gri și anost, sfârâie în mâinile mele. Mă foiesc, timpul trece, deschid un word și îmi iau notițe, brut:
Scrie, apoi rescrie. Apoi recrie ce ai rescris. Repetă procesului de 2-3 ori.
Când ești cât de cât mulțumit cu ceea a ieșit, recitește și taie: frazele care nu spun nimic, care se repetă, cuvintele în plus.
Un text bun este rezultatul unei minți clare. Când nu înțelegi cum gândești, nici cititorul nu o face.
Scrisul nu e o artă, e un meșteșug. Dacă a scrie e parte din viața ta, o vei face când ești fericit, supărat, stors, entuziasmat sau fără inspirație. Scrisul adevărat e greu și n-are legătură cu muzele.
Fii tu însuți. Nu te gândi pentru cine scrii, gândește-te ce vrei să spui. Ce părere ai cu adevărat despre subiect?
Nu încerca să mulțumești pe toată lumea, te vei dilua. Scrisul e un proces de a te traduce pe tine însuți pe hârtie. Vei atrage oamenii potriviți scriind ce simți. Nu-ți bate capul cu restul.
Ferește-te de cuvintele pompoase. Dacă poți înlocui „a afirma” cu „a spune”, fă-o.
Nu da niciodată mai departe un text pe care nu îl înțelegi pe deplin. La început, cititorul va fi confuz, se va învinovăți pe el pentru că nu pricepe, apoi te va părăsi. Ţine cititorul cu tine pe parcursul întregului text.
Scrisul de calitate se fură. Găsește modele și preia ce ți se potrivește. Ţine minte că popular nu înseamnă neapărat bun. Fii critic cu ce alegi pentru că te va urmări multă vreme.
Cea mai importantă parte dintr-un text e începutul. Dacă nu-l face pe cititor să treacă la următoarea propoziție, articolul e mort.
Când te oprești? Când ești gata. Dacă ai prezentat tot ce vroiai să prezinți și ți-ai spus părerea, oprește-te înainte ca cititorul să se plictisească.
S-a făcut 5 și am ajuns la jumătate. Deci așa se scrie.
Despre Alexandra Banu
Sunt Alexandra Banu, am 25 de ani.
M-am născut în Constanța, dar iubesc Bucureștiul și îl consider casa mea de 6 ani.
Am ceea ce se cheamă o viață normală: un job full-time, un câine, câțiva prieteni, mulți cunoscuți. Îmi sunt simpatice majoritatea ființelor vii și am un mare respect pentru viață, în toată complexitatea ei.
Citesc de când mă știu, iar de câteva luni scriu despre cărți de non-ficțiune într-un blog de recenzii: Alexandra Citește.
Nu visez la o lume mai bună, ci mai autentică, în care să ne manifestăm așa cum simțim, nu așa cum credem că se impune.
Vlad Gargaz says
interesanta carte … incearca si http://www.amazon.com/Raphaelsons-Communicate-Effectively-Business-Paperback/dp/B003P90R38 🙂
Gabriel Nechita says
E bună si cartea pe care ai recomandat-o, e un classic în comunicarea de business 🙂
Alexandra Banu says
multumesc vlad, am cumparat-o acum! am ce face in weekend 🙂