Dacă ești student, atunci ai probleme cu time managementul, fie că vrei sau nu să recunoști :).
Dacă mai e și prima sesiune pentru tine, probabil că ești deja cam agitat(ă) și crezi că nu o să faci față.
Din experiența mea de student, am învățat că nimeni nu a murit după prima sesiune.
Şocant, dar adevărat :D.
Totuși, ca să îți păstrezi calmul, o să îți dau câteva sfaturi de cum te descurci mai bine în sesiune, astfel încât să și iei note bune la examene și să și îți faci treaba ce o mai ai pe lângă facultate.
1. Fă un lucru pe rând. Nu lucra la 2 lucruri în paralel. Multitasking-ul nu există, decât în cazul calculatoarelor, iar tu nu ești un calculator. Dacă ai decis să înveți pt un examen, 2-3 ore concentrează-te doar pe acel examen.
În pauzele pe care le faci între runde de învățat, nu fă altceva care te solicită, pentru că îți strică flow-ul de gândire pe care l-ai creat pentru studiat materia de examen, te face să uiți chestii.
La fel funcționează și regula asta în cazul în care te-ai apucat să îți faci task-ul care te solicită. Dacă l-ai început du-l până la capăt.
2. Nu mai sta pe Facebook. Majoritatea studenților, din dorința de a rămâne conectați, stau pe Facebook mai mult decât au curajul să recunoască. Dacă nu te poți abține, instalează extensia asta de Chrome: Stay Focusd și limitează timpul la 20-30 de minute/zi.
Include în lista site-urilor pe care nu trebuie să stai prea mult: Site-urile de știri, Twitter, Youtube, Trilulilu și alte site-uri de tip domino, care inevitabil te poartă de pe o pagină pe alta.
3. Elimină din perturbații/întreruperi. Închide telefonul sau dă-l pe silențios, nu asculta muzică cu versuri, bagă-ți niște dopuri/căști în urechi, du-te și învață în camera de lectură/sala de lectură de la Aulă.
Preferabil fă în așa fel să te întrerupă cât mai puține persoane și să îți creezi cea mai bună atmosferă pentru învățat.
4. Fă-ți un to do list cu cele mai importante 5 lucruri din ziua respectivă. Rezolvă-le pe rând. Nu îți încărca lista cu mai mult de 5 lucruri importante, pentru că foarte greu le vei putea rezolva și după te vei simți prost că nu ai făcut tot ce ți-ai propus în ziua respectivă.
5. Nu (mai) amâna. Există o lege foarte deșteaptă numită Legea lui Parkinson, care spune că un obiect va ocupa spațiul neocupat din jurul lui, dacă nu va fi manage-uit la timp. În cazul tău înseamnă că un task va ocupa tot timpul tău, dacă nu îl vei realiza la timp. Această umplere de timp produce stres psihologic și vei simți că ai lucrat 1 săptămână la un task de 2 ore. Pe măsură ce amâni un lucru va deveni mai greu de realizat.
Exemplu sec: dacă vrei să îi zici cuiva ceva important, ceva ce ar putea să îl deranjeze, pe măsură ce tot amâni să-i zici, vei descoperi că e mai greu să zici ceea ce ai de zis. Sună abstract dar sunt convins că înțelegi.
6. Nu te mai stresa din nimic și nu permite altora să te streseze. Colegi de ai mei clacau la examene pentru că înainte de examen se panicau că nu au învățat destul, deși de fiecare dată învățau mai mult ca mine. Agitația și panica asta, se transpune în energie consumată. Energia aia îți era utilă când ești nevoit să te concentrezi, astfel datorită agitației ăsteia, tu uiți pentru că s-a instalat așa numitul lapsus.
7. Învață alături de cineva mai deștept decât tine sau căruia îi place foarte mult materia la care dai examen. Dacă e mai deștept ca tine, îți va explica ceea ce ai de făcut. Dacă îi place materia, îți va explica cu entuziasm, iar persoanele care ne explică cu entuziasm, ne explică mai bine pentru că doresc să ne facă să înțelegem și să le preluăm din entuziasm.
8. Odihnește-te bine. Dacă te odihnești bine, o să ai mai multă energie, dacă o să mai mai multă energie va fi mai ușor să te descurci. Ţii minte povestea cu energia de mai sus.
9. Folosește suplimente. Eu unul nu cred în lecitină, ciocolată, cafea și ceai ca și metode de a reține mai bine, decât dacă sunt folosite cum trebuie. Există ceea ce se numește stare de flow sau stare de concentrare înaltă cum mai spun unii. Urmând pașii pe care eu i-am descris la început, s-ar putea să intri în stare de flow și să absorbi informația mult mai repede. Dacă suplimentele te ajută să intri mai repede în starea asta de flow, atunci le recomand.
Cum îți dai seama că ai fost în starea de flow? Când reușești să înțelegi în 20 de minute, ceea ce alții au studiat 3 ore. <- Aim for that.
10. Organizează-te înainte să te apuci de învățat. Cel mai mare inamic în sesiuni, care m-a răpus și pe mine de câteva ori, este procrastinarea. Cel mai des la studenți apare fix înainte de a începe să învețe. Te apucă cheful de cumpărături, de curat, de trimis nu știu ce mail. Fă orice altceva înainte de a intra în timpul tău de învățat, pentru că vei procrastina în stil domino și vei face câte o activitate mică una după alta, până când realizezi că nu mai ai timp de învățat și te panichezi și ți-am spus mai sus ce se întâmplă când te panichezi.
Îți mai pot da multe idei de cum să treci cu bine prin sesiune, dar dacă le respecți pe cele 10 sau măcar jumătate din ele, nu o să ai nicio problemă. Vei avea timp de tine, te vei focusa pe învățat, îți vei face toată treaba importantă și nu vei fi nici stresat.
Dacă ar fi să rezum articolul într-o frază, aceasta ar fi: Fă lucrurile la timpul lor, câte unul pe rând, concentrează-te doar pe un singur lucru și totul va trece repede și cu bine.
Mult success.
PS: din experiență țin minte că în sesiune studenții exagerează gravitatea și importanța examenelor în viața lor. Dacă vrei să iei bursă poți să iei bursă, dacă vrei să îți iei examenul îți poți lua examenul.
Dacă ai prof nașpa, va trebui să descoperi ce anume îl face să fie nașpa, poate ai făcut tu ceva sau poate pur și simplu așa e el. Nu ai tu nicio vină, nu are rost să te plângi că nu ți-a dat examenul, pregătește-te mai bine pentru următoarea întâlnire.
Andreea Carmen Făniţă says
vaaai cat de adevarat, dar pentru mine procrastinarea si realizarea unor portofolii in ultima clipa este si un exercitiu folositor pentru viitoarea mea meserie. Desi, sa fiu sincera, nu imi doream sa raman iar o noapte treaza sa termin un portofoliu la care altii au lucrat treptat fara stres. In fine…
E un punct important pe care nu l-ai pomenit totusi. Ma refer la motivatie. Unii ii spun ambitie, altii vointa, nu conteaza deloc. Ma refer la acea energie din interior care keeps you going (nu gaseam cuvintele in romana). Cand esti la pamant cu ea nici mama sfaturilor nu te mai poate imboldi la invatat. Nu o sa asimilezi nimic cu moralul low.
Am trecut prin asta si e foarte greu. Te distrage, iti spune ca esti obosit, ca nu e asa rau, ca macar sa treci… Fa o pauza! Nu te panica! In functie de tipul de persoana care esti, incearca sa iti reamintesti motivul de baza pentru care esti la facultatea aia, motivul pentru care vrei sa iei examenul (cu nota mare), ambitiile tale, pentru ce merita sa "te lupti", incurajarile celor dragi. Suna pe cineva drag, roaga ajutor, cheama un coleg pe la tine sa invatati impreuna (FACE MINUNI daca nu iti aduci cine stie ce 'minunatie' de coleg), asculta o melodie care iti place si iti ridica moralul, fa-ti ceva bun, fa ceva ce iti place, danseaza, sari prin casa, aminteste-ti ce iti place la materia aia daca este una super.
Am suport scris de terminat pentru o prezentare care am facut-o colegilor mei la seminar. Sa scriu in Word, ma deprima, si sa ma gandesc la "cate pagini mai am pana termin" si tot asa ma omoara. Asta pana cand am realizat ca EU mi-am ales tema respectiva pentru seminar, eu am facut prezentarea (impreuna cu o colega desigur), ppt-ul e ca si "copilul nostru" si eu ADOR sa SCRIU pe foaie. Reurmarirea ppt-ului, un pix, un caiet, o doza de cioco sunt tot ce am nevoie sa termin treaba si sa fac fata transcrierii de la urma in Word. 🙂
Scuze pt postul asta asa lung.
George Kalibilli says
i cant understand what you said … o.o
Andreea Carmen Făniţă says
George Kuroneko IJ : That is because this is a site in my own language, Romanian. It is aimed to the Romanian public. Sorry George.