Trebuie să încep prin a spune că pentru mai bine de 26 de ani din viață am trăit în ignoranță… Da, am mers la școală, m-am descurcat bine, am absolvit studii superioare, am citit mult și am fost mereu un autodidact, dar din punct de vedere al stilului de viață, ignoranță totală.
Să ne înțelegem, în familia mea s-a gătit mereu ”bine” și mi-a plăcut întotdeauna sportul, dar niciunul dintre cele două cazuri nu pot spune că pot fi încadrate în categoria ”sănătos”.
Totul s-a schimbat acum 3 ani și deși sunt sigur că mai am mult de învățat și experimentat, am ajuns să înțeleg importanța nutriției și a sportului pentru a obține un stil de viață sănătos. Am ajuns de la a mânca orice, oricând, sport ocazional și fără un plan, la sport în 5 zile din 7 și alimentație atent aleasă, diverisificată, orientată pe beneficiile nutrienților, dar fără restricții inutile. Am 30 de ani și mă simt mai bine ca niciodată, am ajuns să iubesc să gătesc, dar mai ales am ajuns să-mi iubesc corpul și modul în care acesta funcționează.
Tocmai din acest motiv, vreau să te ajut și pe tine, dragă cititorule să poți întreprinde măcar primii pași în îmbunătățirea stilului tău de viață sau dacă ai început deja, să primești o validare și idei noi.
Lista pe care am pregătit-o nu reprezintă nicidecum ”adevărul absolut”, ci doar acele elemente care m-au ajutat pe mine personal, dar pe care le consider esențiale pentru oricine își dorește să aibă un stil de viață sănătos.
Care este cel mai la îndemână lucru pe care îl avem la dispoziție pentru a începe să avem un stil de viață sănătos? Exact, nutriția! Contrar așteptărilor, nutriția reprezintă mai bine de 70% din ”secretul succesului”. Acum, să ne înțelegem: nutriție fără sport sau invers, nu înseamnă deloc viață sănătoasă. Subliniez nutriția, în primul rând, pentru că este și punctul de început, ceea ce putem schimba chiar de mâine.
În acest sens îți recomand Medicină, nutriție și bună dispoziție, scrisă de Simona Tivadar, într-un stil amuzant și cu accent pe importanța științei în detrimentul experților auto-intitulați și a dietelor-minune de pe internet. Este o carte lejeră care se citește rapid și pe lângă stilul ironic, poate exagerat pe alocuri, ne ajută să înțelegem mai bine cum funcționează corpul nostru și ce să alegem atunci când vine vorba de diete sau nutriție.
În continuare, cărțile scrise de Mihaela Bilic, nutriționist respectat cu foarte multă experiență în domeniu. Cele două recomandări sunt orientate pe înțelegerea rolului hranei și relația pe care trebuie s-o aibă cu corpul nostru și sunt completate de sfaturi utile, foarte ușor de pus în practică.
Pentru a completa educația și a înțelege mai bine conceptele legate de diete, legătura dintre corp și nutriție, îți recomand și Totul despre ce mâncăm. Aici poți găsi sfaturi despre diete. În plus, este un ghid foarte simplu și ușor de înțeles.
De asemenea se demontează tot felul de mituri pe care le știm, dar care nu au nicio bază științifică.
Pentru a încheia această listă avem nevoie și de un exemplu negativ. Acesta este zahărul și deși știm că nu este sănătos pentru noi, poate că nu știm exact cât este de nesănătos și cum ne poate afecta cu adevărat. Cum ucide zahărul de John Yudkin este un semnal de alarmă care ne poate ajuta să înțelegem și să ne ferim de acest ”rău alimentar”.
Pentru că dieta nu este de ajuns fără mișcare și doar împreună pot completa ”tabloul” unui stil de viață sănătos, lista de mai jos te poate ajuta să înțelegi mai bine ce sport trebuie să alegi în funcție de ce îți place și de care sunt obiectivele tale.
Fie că vrei să obții corpul visat sau pur și simplu să faci mai multă mișcare, iată ce te poate ajuta.
Anatomia pilates te poate ajuta să începi să faci mișcare chiar de la tine de acasă. Ai la dispoziție peste 45 de exerciții ce te pot ajuta să faci pentru a întinde, întări și coordona fin anumiți mușchi. Vei găsi de asemenea tehnici de respirașie, concentrare și constientizare de sine, pentru a obține o stare mai bună a minții și a corpului.
Continuăm cu Alergare, Ciclism Și Fitness – Enciclopedie Practică Ilustrată. Această carte abordează tot ce este nevoie pentru a începe, evolua și excela în ciclism și alergare, iar abordarea complementară a fitness-ului este un bonus util, necesar sfaturilor pentru creșterea puterii musculare.
Partea interesantă o reprezintă secțiunea amplă dedicată alimentației care susține activitatea sportivă.
O altă recomandare care se bazează pe practicarea exercițiilor de acasă, este și Fii în formă fără să mergi la sală.
Aceasta conține o colecție foarte interesantă de exerciții care pot fi practicate oricând, de oriunde, dar și sfaturi legate de diete. Este un fel de ghid complet, util oricui dorește să facă mișcare, dar nu are timp sau pur și simplu nu dorește să meargă la sală.
Din păcate, pe partea de fitness nu găsim prea multe resurse în limba română, așa că am ales să completez lista și cu o serie de recomandări de cărți în limba engleză.
Cell Workout – sau cum să te antrenezi ca într-o celulă, fără greutăți și urmărind cele mai vechi principii din fitness.
Barre Fitness – cuprinde 100 de exerciții pe care le poți face acasă, de la nivel de începător și până la avansat. Este un fel de ”biblie” a barre-fitnessului, foarte utilă dacă ești interesat de acest tip de exerciții, dar și de o metodă foarte eficientă ce prinde tot mai mult și în România aceasta este cartea potrivită pentru tine.
Rapid Fitness – conține excerciții rapide și eficiente, bazate pe greutatea corpului și care se pot face oriunde. Este un ghid interesant care te poate ajuta în creșterea forței și rezistenței, prin excerciții rapide.
Walking for fitness – este una dintre abordările mele preferate! Nina Barough este expert în power walking, iar în această carte poți găsi un program de ”walking” de 12 săptămâni, prin care poți ajunge la 10.000 de pași pe zi.
Și da, știu că poate părea ciudată treaba cu pașii, mai ales că am tot vorbit despre fitness, exerciții, greutăți, dar este o metodă incerdibil de utilă atât pentru scăderea în greutate, cât și pentru menținerea corpului într-o formă perfectă. Contrar așteptărilor, alergatul este mult mai puțin eficient decât ”power-walkingul”, dar te las pe tine să descperi cum și de ce!
Bonus: Îți recomand să citești și articolul nostru despre cursuri de fitness –> Cursuri de fitness pentru un corp de invidiat
De asemenea, dacă ai început să faci mișcare, mai ales fitness și vrei să înveți tehnici, sfaturi sau idei noi de excerciții, îți recomand canalul de Youtube al lui Jeff Cavaliere, Athelan-X.
Articol scris de Ovidiu Bălcăcian
Digital marketer, pasionat de ceea ce fac, pragmatic și mereu în căutare de noi provocări
Social Media Campaign Manager la The Pharmacy
Trainer la Laboratorul de Online.