Ştii ce se întâmplă de fapt în creierul tău atunci când ești îndrăgostit sau atunci când iubești cu pasiune?
Tu crezi că știi, dar sunt convins că acest articol te va surprinde.
Deși despre iubire și despre dragoste se vorbește foarte mult, am observat că prea puțini tratează și zona aceasta în care vorbim de conexiunea iubirii cu creierului, care este de altfel absolut fascinantă și adaugă mai mult detaliu unui sentiment complex precum este iubirea.
Din acest articol, o să înveți câteva chestii interesante, care o să te determine să vezi iubirea și actul de a fi îndrăgostit într-o lumină ușor diferită față de cum ești obișnuit.
7 Lucruri care se întâmplă cu creierul tău atunci când ești iubit sau când ești îndrăgostit
O mică precizare: eu văd termenii “iubire” și “dragoste” ca fiind termeni interșanjabili în contextul explicațiilor de mai jos. Așadar, vei observa că folosesc iubire sau dragoste cam cu același sens, dar folosesc termenii în funcție de cum se potrivesc cel mai bine cu explicația pe care o ofer.
1. Iubirea nu este tot una cu atracția fizică
Studii în care creierul a fost scanat în timp real, au arătat că pofta trupească se manifestă într-o zonă a creierului numită “zona de recompensă”, pe când iubirea se manifestă în zonele creierului dedicate empatiei și compasiunii. Așadar poți iubi pe cineva, fără să dorești acea persoană din punct de vedere fizic.
2. Iubirea creează dependență
Creierul tău stochează sentimentele intense folosindu-se de aceleași resurse neuronale utilizate de o persoană care este dependentă de droguri. Practic, creierul tău tratează euforia constantă pe care o simți ca și cum ai fi dependent de droguri datorită dorinței tale excesive de a rămâne în această stare o perioadă cât mai îndelungată de timp.
3. Atunci când iubești, încetezi să mai gândești logic
Când suntem îndrăgostiți, creierul nostru inhibă abilitatea de a lua decizii bazate pe logică.
Zona frontală a creierului, responsabilă cu deciziile logice (funcția executivă), este inhibată aproape complet datorită sentimentelor intense pe care le trăiești.
4. Dragostea poate fi foarte dureroasă din punct de vedere fizic
Ai fost refuzat vreodată de persoana iubită? Atunci cred că știi despre ce vorbesc.
Să fii refuzat de persoana iubită generează răspunsuri puternice în zone ale creierului responsabile cu semnalizarea durerii fizice. Astfel, un refuz venit la momentul nepotrivit, poate fi la fel de dureros ca un pumn în stomac.
5. Iubirea te face mai fericit
Persoanele care sunt îndrăgostite, înregistrează niveluri ridicate de dopamină, un neurotransmițător care alimentează zonele creierului responsabile cu transmiterea plăcerii.
Astfel, persoanele îndrăgostite resimt în continuu plăcere, de aceea sunt mereu înclinate să spună că sunt fericite.
6. Iubirea te face mai sănătos
Ţinându-ți partenerul de mână este suficient să te ferească de stres, să îți îmbunătățească tensiunea, să îți amelioreze durerile fizice și are un efect benefic per total asupra sănătății.
Apropierea fizică față de o persoană pe care o iubești declanșează un răspuns din partea corpului care secretă serotonină, numit pe bună dreptate și “hormonul fericirii”.
7. Iubirea ne face să ne simțim în siguranță
Cercetările arată că atunci când suntem îndrăgostiți de cineva sau iubim pe cineva, partea creierului responsabilă cu frica și cu emoțiile negative este inhibată complet.
Din acest motiv, ne simțit atât de în siguranță alături de persoana iubită.
Cărți recomandate
Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează creierul tău sub influența sentimentelor sau sub influența lucrurilor de zi cu zi pe care le faci, îți recomand următoarele cărți de neuroștiințe și psihologie:
- The Brain that changes itself – neuroplasticitate, adică abilitatea creierului de a-și schimba forma și structura.
- You are not so smart – conexiuni între psihologie și acțiunile pe care le facem, precum și influența unor anumiți neurotransmițători asupra deciziilor pe care le luăm
- Gândire rapidă, gândire lentă – cum luăm decizii, cum anume ne sunt afectate deciziile
- Codul talentului – cum se dezvoltă abilitățile și ce se întâmplă în creierul nostru în timp ce exersăm
- The Spark – Efectul efortului fizic asupra creierului și cum acesta devine mai eficient
- Cum să îți păstrezi sănătatea creierului – o carte foarte bună despre creier și îmbunătățirea activității acestuia prin suplimente și alimentație
- The power of Habit – cum se formează obiceiurile, psihologie + legături din neuroștiințe
- Superficialii – despre cum internetul a schimbat structura fizică a creierului
- Brain Rules – cum să îți îmbunătățești memoria și sănătatea per total a creierului, cu legături din neuroștiințe
- This will make you smarter – Antologie cu metode de cum să devii mai deștept, cei care scriu eseurile sunt oameni extrem de deștepți, lideri, laureați Nobel sau oameni de știință
***
Interesant, nu? 🙂
Ştiai de legăturile acestea dintre creierul tău și iubirea pe care o simți?
Dacă mai știi alte legături interesante între creier și dragostea pe care o simțim, te rog să ne spui printr-un comentariu.
Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-l mai departe tuturor îndrăgostiților, cuplurilor și familiilor care se iubesc.
Îți doresc o Zi a Îndrăgostiților Fericită și un Dragobete Magnific!
Sursă poză: Sxc.hu.
Sursa științifică: FitBrains.
Mari Mola says
INTERESANT!
Gabriel Nechita says
mă bucur că îţi place.
Inna Gugulan says
adevarat………
Nicusor Ciortan says
aprofundez articolul!!!!!!!!!!!!
Emilia Iulia says
Eu as recomanda si cartea lui John Gray, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus". Mie mi-a placut pentru ca este o carte practica, frumoasa, plina de umor. Imediat ce am termijnat cartea de citit, am auzit la radio ca John Gray va sosi in Romania. De aceea, am decis sa merg la conferinta acestuia de pe data de 17 noiembrie, in Bucuresti.:)
Sara Lindblom says
Interesant