Indiferent de domeniu, cei care invata cel mai repede sunt incepatorii. Nu au inca formate paradigme si preferinte si metoda preferata este “aruncatul cu capul inainte”.

Totusi multi uita cum sa mai gandeasca precum gandesc incepatorii si incep sa isi piarda entuziasmul fata de invatat.

Vestea buna este ca lucrurile se pot schimba. Foarte usor. Trebuie doar sa imprumutam un concept simpatic de la japonezi ca sa ne fie mai usor sa intelegem.

Japonezii sunt niste oameni cu foarte multe ganduri profunde.

Au trecut prin multe de-a lungul istoriei lor si au reusit sa isi pastreze cateva practici si idei fundamentale.

Scoala de gandire “Zen” a oferit foarte multa inspiratie pentru milioane de persoane din intreaga lume. Multi oameni, in special cei care erau agitati, au gasit in scoala de gandire Zen o noua viata sau o noua perspectiva asupra vietii, fapt ce i-a ajutat sa vada diferit felul cum acestia isi controlau si isi imparteau energia.

Suna profund, nu? 🙂

De fapt Zen-ul este ceva foarte facil, oricine poate rezona cu principiile acestei scoli de gandire. Ca sa imi fie mai usor sa o descriu, o sa ii spun de acum, filosofia Zen.

Filosofia Zen are mai multe principii, dar as vrea sa ma concentrez asupra unui concept care mi se pare esential in cultivarea unei atitudini potrivite pentru a prinde lucrurile repede si sa devii un maestru al invatarii.

Mintea incepatorului (Shoshin)

Mintea incepatorului sau shoshin, cum o numesc japonezii, este o minte care este inclinata spre a descoperi lucruri noi, spre a invata si spre a fi mereu deschis la oportunitatile ce ti se ivesc.

Transpuse in lucruri practice, aceste convingeri iti pot usura procesul de invatare.

Nu am preluat exact ceea ce predica Zen ca filosofie vizavi de invatare, ma intereseaza foarte mult mentalitatea si atitudinea pe care o denota aceasta minte a incepatorului.

Mai tii minte cand a fost ultima oara cand ai invatat ceva pentru prima data?

Pentru mine a fost saptamana aceasta. De fapt fiind in postura de a ma pregati pentru noul meu job, sunt provocat sa invat lucruri noi in fiecare zi.

Inainte lucram de pe un PC, acum lucrez de pe un Mac si este foarte diferit. Inainte puteam instala si downloada orice chestie de pe Internet, acum trebuie sa am grija pentru ca imi pot pune in pericol slujba.

Inainte aveam un program in care faceam ce vroiam eu, acum am un orar pe care trebuie sa il respect si trebuie sa imi dozez energia astfel incat sa mai pot face si altceva dupa ce imi termin programul de lucru.

Poti sa vezi experienta pe care eu o am acum in 2 feluri:

  1. pozitiv: imi extind zona de confort, ma disciplinez, devin mai productiv in general
  2. negativ: sunt nevoit sa imi schimb zona de confort, sa ma conformez rigorilor slujbei, trebuie sa fac lucrurile intr-o anumita ordine sau dupa o anumita procedura

Eu cred ca aici poate interveni mintea incepatorului. Ca sa fiu mai specific o sa vorbesc separat despre cateva componente ale mintii incepatorului:

  • Deschiderea spre nou. Fiecare experienta este unica, personala si inimitabila. Chiar daca este usor sa cazi in patima rutinelor si sa vezi totul ca pe un lung sir de repetitii, cred ca este necesar sa iti imaginezi si sa intelegi ca fiecare experienta este usor diferita. Nu exista zile 100% asemanatoare. Ceva este nou sau diferit in fiecare zi. Daca vezi lucrurile ca fiind experiente noi, ai posibilitatea de a asimila invataturile cu mai multa placere. Cand ceva e nou pentru tine, il primesti cu mintea deschisa. Sau cel putin asa ar trebui.
  • Nerabdarea sau predisponibilitatea de a invata ceva nou. Te-ai trezit vreodata in mijlocul noptii sa te apuci sa lucrezi la ceva ce te face entuzismat? Sunt convins ca ti s-a intamplat cel putin o data. Nu ti-ar placea sa ai aceeasi nerabdare in fiecare zi sau cel putin 1 data pe saptamana? Nu ti-ar placea sa fii atat entuziasmat incat sa absorbi toate cunostintele ca pe un burete? Probabil te entuziasmezi la citirea acestor intrebari. Respecta principiul de mai inainte si o sa fii entuziasmat de lucrurile noi pe care le vei avea de invatat.
  • Lipsa preconceptiilor si a paradigmelor. In cei 7 ani de acasa ai invatat cum sa te comporti cu lumea din jur. Te descurcai. Apoi a venit educatia formala si te-a dat peste cap. Ti s-a format o personalitate  care are multe convingeri si predilectii spre anumite tipuri de experiente. Ti s-au format paradigme. Ai o “parere” bine fondata fata de lucrurile pe care le experimentezi. Faptul ca ai o parere inainte sa incerci ceva, nu te prea ajuta cu nimic. Faptul ca ti-ai format niste paradigme te poate incurca mai mult decat ajuta. De cate ori ti s-a intamplat sa fii nevoit sa te dezveti de un obicei si sa inveti altul, pentru ca nu iti era usor sa te adaptezi.

Frumusetea pe care o descoperi cand incepi sa devii foarte deschis spre a invata lucruri noi, apare atunci cand te dezveti de cateva obiceiuri precum:

  • sa judeci dupa prima impresie
  • sa iti verbalizezi parerea inainte de a incerca
  • sa te dai batut inainte de a incerca moduri diferite de a aborda o problema
  • sa judeci o intamplare fara ca sa te pui in picioarele altcuiva

Mintea incepatorului este un subiect extrem de interesant si cred ca este un pic cam greu de inteles, mai ales daca nu esti dispus sa renunti la obiceiurile de mai sus.

Totusi cred ca alegerea iti apartine. Poti sa fii un om care trateaza invatatul ca pe o povara, atitudinea ta devine una defensiva si incepi sa refuzi sa evoluezi, chiar incerci sa sabotezi persoane care incep sa ti-o ia inainte…

sau

Atitudinea ta devine de tipul “Bring it ON!” si dai piept cu viata si incepi sa fii deschis la provocari si oportunitati de educare.

Daca esti interesat sa ai o minte ca a unui incepator, sa inveti totul cu placere si sa adopti o filosofie interesanta de viata, te sfatuiesc sa incerci sa adaptezi articolul acesta pe propria viata sau sa citesti cartea numita Mintea Zen, Mintea Incepatorului de Shunryu Suzuki.

Recommended Posts