Chiar dacă o să ți se pară o istorie a educației spusă pe scurt, este mai degrabă un eseu despre devalorizarea educației și îți recomand să citești tot eseul până la capăt.
În antichitate, “învățați” erau considerați filosofii, care erau persoane care toată ziua citeau și încercau să își folosească rațiunea ca să descopere sensul vieții. Unii dintre ei mai făceau și experimente, dar majoritatea trăiau din cărți. Pe atunci educația era un lux, automat doar cei bogați și-l permiteau.
Pe măsură ce ideea de educație a devenit “mainstream”, “învățații” au devenit persoanele care terminau o facultate și se angajau în cercetare sau își desfășurau o viață pur academică/intelectuală. Mai erau câțiva rebeli, in special antreprenori, dar aceștia nu erau neapărat văzuți ca fiind învățați, ci mai degrabă ca niște descurcăreți.
Apoi a venit Internetul și a “stricat” tot. Accesul la informație s-a dezvoltat pe an ce trece și unele țări au ajuns în punctul în care au inclus dreptul la Internet în declarația lor de drepturi ale cetățeanului. Ceea ce este extraordinar.
De ce “Învățatul ca un stil de viață”
Mulți au căzut de acord asupra vorbei “educația este ceea ce îți rămâne după ce termini școala”. La începuturi educația a fost ca o modă/fiță accesibilă doar celor cu mulți bani. Acum a devenit o chestie normală, la care majoritatea avem acces în diverse forme.
Educația a devenit un bun de larg consum.
Când ceva devine un bun de larg consum, acel ceva își pierde din importanță, pentru că toată lumea are acces la el. Are o valoare, însă valoarea nu mai este atât de atractivă.
Dovadă a pierderii valorii educației este nr. elevilor care au promovat BAC-ul în ultimii ani. Copiii și-au pierdut respectul pentru educație pentru că în mintea lor este mai “ieftină” decât orice alt bun pe care îl au și care intră în sfera distracției: Rețele Sociale, Chiul, Băut etc.
Deși accesul în antichitate era exclusivist, educația avea valoare, pe care mulți și-o doreau. Cât timp educația îți oferea o slujbă, îți doreai să ai parte de educație la cel mai înalt nivel. Acum, când poți să faci ce vrei, ideea de a învăța și-a pierdut din atractivitate.
De ce? Pentru că ne-am pierdut pe parcurs.
Procesul de învățare a fost dintotdeauna personal. În cei 7 ani de acasă ai asimilat cât ai putut despre lume, în stilul tău. Apoi ai fost standardizat până la facultate. Ţi-ai pierdut mult din personalitate și în loc să înveți, ai fost pus să devii o mașină de memorat.
Părinții pe măsură ce au devenit tot mai ocupați, nu au mai avut timp să îți transmită din școala vieții.
În loc să devii un adult pregătit pentru viață, imediat ce ai terminat facultate, ai devenit un tânăr confuz, care nu știe exact unde anume ar putea să se angajeze. Educația a devenit chiar o piedică în angajarea ta, mai ales dacă domeniul tău nu are locuri de muncă.
Problema este că tu ai crezut aproape toată viața că vei fi învățat și că nu trebuie să înveți. Ai uitat de tine.
Creierul tău este o mașinărie extraordinară. Tu poți să faci ceea ce îți dorești. Ai șansa să repari în 1-2 ani, ceea ce ți s-a spus greșit în ultimii 10.
Învață ceea ce te face să zâmbești.
Învață ceea ce te face confuz, dar curios să descoperi lucruri noi.
Învață să înveți în stilul tău, astfel încât să înveți mai mult, mai repede și mai bine.
Învățatul este doar un mod mai sofisticat de a spune: “Ce pot eu să fac astăzi mai bine?” sau “Cum pot să devin azi mai bun decât ieri?”.
Nu a fost vorba niciodată despre cât de bune sunt notele tale, ci de ce ești în stare să creezi din nimic și ce ești în stare să faci dintr-o situație care parcă nu are soluție.
Ești o mașinărie de rezolvat probleme.
Crede-mă ești genial.
Vrei să îți demonstrezi singur asta?
Ia la rând toate newsletterele pe care le-am trimis până acum. Citește fiecare eseu de 2 ori. Aplică ceea ce ți-am povestit timp de 1-2 săptămâni.
Fiecare sfat.
Observă schimbările. Ești mai bun, mai deștept, mai puternic.
Acum încearcă să îi înveți și pe alții. O să vezi că devii mult mai competent pe măsură ce înveți tu mai mult pentru tine și încerci să-I ajuți și pe alții.
Ai șansa de a deveni mai bun și mai sigur pe tine, dacă alegi să adopți învățatul ca un stil de viață.
Cum alții adoptă un stil vestimentar pentru a fi considerați mai bine îmbrăcați sau alții interacționează cu mai mulți oameni pentru a deveni mai sociabili și tu poți deveni mai bun și să-ți îmbunătățești viața, dacă alegi să înveți ceva nou despre tine în fiecare zi.
Anda Dinu says
Nu mi se pare ca educatia e un bun de larg consum.Chiar si azi, in secolul 21, educatia e limitata de diverse piedici, in primul rand de lipsa banilor.
Gabriel Nechita says
cred ca te referi strict la educatia formala. Totusi exista N sanse de a te educa gratuit. ACCESUL este extrem de facil. Este atat de facil, incat pot merge la facultate, fara ca macar un profesor sa ma verifice daca eu m-am inscris sau nu la cursul respectiv 🙂 si fara sa platesc facultatea (deci poti sa primesti gratis ceea ce altii platesc, doar cu putin tupeu) 🙂
Adina Baciu says
Extrem de adevarat!
Monica Deriv says
"Natura ne aseamănă, educația ne deosebește" Confucius
Fiecare individ e unic în felul său. Dilema stă în felul următor: pentru ce/cine studiem? Dacă nu o facem pentru propria persoană, atunci o facem degeaba! 😉
Manuel Cheța says
So, true, earth syster 😀
Alexander Shim'on says
"Dovadă a pierderii valorii educaţiei este nr. elevilor care au promovat BAC-ul în ultimii ani. Copiii şi-au pierdut respectul pentru educaţie pentru că în mintea lor este mai “ieftină” decât orice alt bun pe care îl au şi care intră în sfera distracţiei: Reţele Sociale, Chiul, Băut etc."
—-> Personal,consider ca si profesorii au o parte mare din vina.
Adica, sunt foarte multi profesori care predau o materie doar de dragul salariului,sperand sa aiba si ei o paine pe masa. Sunt foarte multi profesori care vin la scoala, "arunca" pe tabla o lectie in scarba,apoi asteapta ca studentii sa retina toata gramada aia de teorie,care nu prea iti foloseste.
Ce vreau sa spun,este ca foarte multi profesori(nu toti,dar marea majoritate) au devenit profesori doar pentru bani,nu pentru propria pasiune pentru materia ce o preda elevilor.Si nu cred ca atunci cand vezi un profesor mai plictisit decat tine ca "te invata" ceva, iti deschide apetitul pentru invatat si sa te faca sa iti doresti sa afli mai multe in acel domeniu.
Multi profesori se asteapta sa te invete pe tine ceva,cand ei nici macar nu suporta materia ce o preda,da teste peste teste, arunca o lectie in scarba pe tabla,si apoi au fugit acasa asteptand sfarsitul lunii(pay day).
Multi profesori FARA PASIUNE pentru pentru materia ce o preda = Multi elevi care nu vad in profesor un exemplu,care e DEMN de urmat.
Multi medici sau facut medici doar pentru bani,de aceea foarte multi medici habar nu au sa scrie o reteta 🙂
Si lista continua…
Daca nu ai pasiune pentru ceea ce faci zilnic,pentru ceea ce iti doresti sa ii inveti pe altii, pierzi timpul aiurea.
Cea mai rapida mod de a invata ceva,este de a preda.
Nu astepta,pana cand "stii totul despre asta" sau ai "stapanit" pe deplin ceea ce doresti sa oferi,inainte de a incepe sa oferi.
Lumea are nevoie mai mare din ceea ce tu doresti sa inveti si sa descoperi mai multe despre acel domeniu. Asa ca invata si pe ceilalti. Ofera.Ajuta-i si pe ceilalti.Si nu iti mai face griji pentru ceea ce "nu stii". Fa-ti griji pentru ceea ce NU FACI. Pentru ca astfel,ne opresti sa vedem adevarata ta valoare,asteptand pana vei deveni un "expert".
Monica Deriv says
Așa zic și io! 😛
Adriana Emanuela Morar says
Incet, incet, vom ajunge de unde am inceput: scoala pe bani. Vorba aceea: moda se repeta.
Eu cred ca nu toata lumea ar trebui sa faca o facultate. Mai ales daca e facuta doar pentru dragul de a avea o diploma. Drept exemplu am sa ii dau pe absolventii din fiecare an care dupa ce termina facultatea, ajung sa lucreze in cu totul alt domeniu decat cel studiat. Ar trebui sa existe o selectare mult mai riguroasa a celor care merita sa faca o facultate.
Din pacate, cat de curand, doar cei care vor avea bani vor merge la facultate. Ne vom alinia cu restul tarilor din acest punct de vedere.
Un lucru e cert: trebuie stopat numarul acesta incredibil de mare de absolventi cu diploma.