Marilyn Monroe spunea ”Dă-i unei femei pantofii potriviți și va cuceri lumea”. Dar acest articol nu este despre asta, nu despre femei care au cucerit lumea datorită pantofilor potriviți.
Sau poate că Margareth Thatcher a purtat o pereche de Jimmy Choo spectaculoși când a spus celebru discurs din 1976. Sau de Rayne, pentru că erau preferații ei. Iar despre Regina Elisabeta se știe deja că poartă pantofi comozi și eleganți cu aceeași semnătură de 50 de ani: Anello & Davide.
Să continuăm să zâmbim și să te întreb: Oare Angela Markel a purtat aceeași pantofi norocoși când a fost aleasă de 4 ori la rând cancelar al Germaniei? Situația se schimbă puțin dacă vorbim de Jackie Kennedy. Însă…
Nu pantoful îl face pe om, cu atât mai puțin când vorbim despre femei care au schimbat lumea, femei care au fost și sunt stâlpi de încredere pentru soții lor, femei care au luptat și luptă cu pumnii de fier într-o lume a bărbaților, femei care au marcat generații de oameni.
Am rescris de multe ori acest articol, inclusiv titlul. Parcă niciunul nu este potrivit. Nici acum nu sunt convinsă. M-am surprins citind ore întregi despre aceste femei fascinante, puternice, incredibile, curajoase. Și voi citi mai mult.
Te invit să le descoperi poveștile, să plângi și să razi alături de ele, să le admiri sau să le judeci. Oricum ar fi, te vor marca.
Cărți despre femei puternice care au schimbat lumea
Jackie Kennedy și Michelle Obama
Soția celui de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii și soția celui de-al 44-lea, John F. Kennedy și, respectiv, Barack Obama. Jackie și Michelle, două prime doamne mereu în atenția publică datorită soților lor dar nu numai. Ambele doamne au fost admirate pentru eleganța lor și, mai ales, pentru rolul foarte important în campaniile electorale ale soților lor.
Cu siguranță, Jackie Kennedy va rămâne în amintirea tuturor pentru grija cu care își alegea ținutele la fiecare apariție publică, pentru sumele exorbitate de bani pe care le-a cheltuit, pentru redecorarea Casei Albe și poate, cel mai mult, pentru toate scandalurile în care a fost implicată.
Vorbind acum despre Michelle Obama, aș putea spune că cele două mari doamne ale Americii se află la poluri total opuse. În cei 8 ani la Casa Albă, s-a implicat în multe proiecte și programe sociale, a susținut educarea și dezvoltarea profesionașă a femeilor din țările subdezvoltate, a fost și este un model excepțional de mamă și soție.
Jackie Kennedy
Jackie nu şi-a scris memoriile şi unii pretind că decizia a fost consecinţa unui acord cu familia Kennedy pentru a evita ca unele informaţii jenante să ajungă la public.
Toate articolele din presă, chiar și cele defăimătoare, arată o femeie inteligentă, întotdeauna elegantă. Va rămâne în istorie ca o soție de politician abilă și unică. Americanii au învățat repede să o iubească pe femeia tânără de la Casa Albă, care a pozat adesea în Life și în alte publicații, etalând un stil numai al ei. Si care a dat recepții grandioase care au rămas în istorie.
La fel de neuitate vor fi și imaginile în care ține în mâini capul însângerat al președintelui și cele în care isi ține copiii de mână și își conduce soțul pe ultimul drum. Jackie a devenit atunci emblema curajului.
JACQUELINE BOUVIER KENNEDY ONASSIS. POVESTEA NESPUSĂ de Barbara Leaming
Cartea scrisă de Barbara Leaming aduce întreaga poveste a lui Jackie în fața cititorilor, de la lumea aparent magică a tinereții ei, la căsătoria ca de poveste cu un senator și candidat la președenție bogat și atrăgător, de la transformarea ei uimitoare ca soție și primă doamnă a Americii la trauma asasinării soțului.
Astfel, povestea nespusă devine spusă cu măiestrie și sensibilitate și, chiar după cele spuse, Jackie rămâne un simbol al feminității și al eleganței.
Michelle Obama
Înainte de a fi Prima Doamnă a Americii, Michelle Obama a fost Michelle Robinson, fiica lui Fraser și a lui Marian. Apoi a devenit avocat, soție, mamă. Chiar înainte de a ajunge la Casa Albă, s-a implicat în proiecte sociale pe care le-a continuat și după. Plus, a inițiat multe altele.
În 2010 a lansat programul ”Let’s Move!”, o mișcare sănătoasă împotriva obezității infantile în SUA ce a presupus hrană sănătoasă în școli, încurajarea copiilor să fie mai activi, îndemnul către companii să comercializeze alimente sănătoase copiilor, sprijinirea părinților în a face alegeri sănătoase pentru copiii lor.
Acest proiect de succes a continuat cu altele la fel de importante pentru comunitate: Joining Forces – sprijinirea militarilor și a familiilor acestora în reintegrarea socială, Reach Higher Initiative, Let Girls Learn.
Toate aceste proiecte au fost făcute fără a uita că este, în primul rând, mama fetelor Obama și Sasha și soția lui Barack Obama. O poveste frumoasă spusă frumos chiar de ea, Michelle Obama în ”Povestea mea”.
POVESTEA MEA de Michelle Obama
Cartea descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din cel personal, relatându-și povestea așa cum a trăit-o. Cu bucurie, încredere, speranță, dar și cu dezamăgiri și tristeți.
Margareth Thatcher și Angela Merkel
Margareth Thatcher a fost prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Marea Britanie. Statutul de Iron Lady l-a primit în urma unui discurs din data de 19 ianuarie 1976 care a rămas în istorie ca ” Britain Awake(Marea Britanie trează/lucidă)”
Angela Merkel este prima femeie cancelar din istoria Germaniei. A fost aleasă în 2005 pentru prima oară și în 2018 pentru a patra oară.
Margareth Thatcher și Angela Merkel au fost adesea comparate în presă datorită faptului că ambele sunt femei care fac parte din partide conservatoare, având și un stil de conducere asemănător. Atât Thatcher cât și Merkel, au avut puncte de vedere și inițiative foarte îndrăznețe, exprimate cu mult curaj. Aceste demersuri au atras multe critici din partea opoziției.
Margareth Thatcher
În 1970, când Margaret Thatcher îndeplinea funcția de ministru al Educației în guvernul lui Edward Heath, ea a întrerupt programul care oferea gratuit lapte elevilor între 7 și 11 ani, argumentând în fața Parlamentului că banii economisiți prin această măsură pot ajuta la finanțarea unor programe mai utile.
Cetățenii nu au fost încântați de această măsură, iar presa tabloidă i-a născocit doamnei ministru al Educației o poreclă foarte neprietenoasă, dar care, în scurt timp, a devenit foarte populară:„Thatcher the Milk Snatcher”.
Și totuși, 6 ani mai târziu, discursul din ianaurie 1976, îi aduce o nouă poreclă care va rămâne statement: Doamna de Fier care i-a supărat pe sovietici.
„Pe parcursul istoriei noastre am ţinut mereu aprinsă torţa libertăţii. Acum, când călătoresc în lumea largă, întâlnesc oameni care mă întreabă insistent:«Ce s-a întâmplat cu Marea Britanie?» Vor să ştie de ce ne-ascundem capetele în nisip, de ce, cu toată experienţa noastră, nu oferim o direcţie. Rolul nostru e însă mai important decât acesta. Avem în ţara noastră experienţă uriaşă, şi expertiză, în arta diplomaţiei, în cel mai larg sens al său. Aceasta ar trebui folosită, în Europa, în eforturile de a identifica iniţiative eficiente de politică externă”. – fragment din discurs.
MARGARETH THATCHER. THE AUTBIOGRAPHY de Margareth Thatcher
În autobiografia sa, Margareth Thatcher oferă o versiune excepțională a momentelor critice din perioada mandatului său – războiul din Falkland, greva mineriilor, bomba din Brighton și cele trei victorii ale alegerilor fără precedent.
Cartea atinge punctul culminant, cu o descriere în detaliu a ultimelor zile din 10 Downing Street.
Angela Merkel
Angela Merkel a fost aleasă șef de partid în 2000, cu mai mult de 95% din voturi, iar la 22 noiembrie 2005 a devenit prima femeie cancelar din Germania. În cei 13 ani în funcție, Angela Merkel a impresionat, de multe ori a șocat dar a și supărat și întristat.
Merkel a uimit lumea atunci când a anunțat, după căderea nucleară de la Fukushima din Japonia în 2011, că reactoarele atomice din Germania vor fi eliminate până în 2022, inversând poziția sa pro-nucleară anterioară.
Și să nu uităm anul 2015 când sute de mii de refugiați din Siria, Irak, Afganistan s-au îndreptat către Europa. În loc să închidă granița cu Austria, a decis să o țină deschisă și să ofere refugiu celor care fug de războaiele din Orientul Mijlociu și Africa, transformând-o repede în ”Mama Angela”.
ANGELA MERKEL. THE CHANCELLOR AND HER WORLD de Stefan Kornelius
Stefan Kornelius este autorul acestei biografii autorizate, a uneia dintre cele mai puternice femei din lume. Pe fondul crizei fără precedent al UE, o figură politică puternică se ridică, liderul celei mai puternice economii. Și toată lumea se întreabă care va fi rolul Germaniei în salvarea Europei.
De la perioada de tinerețe în care făcea autostopul în Tbilisi la a fi oaspetele de onoare la o cină de stat a Casei Albe, această carte examinează modul în care o fată din Germania de Est a ajuns la cele mai înalte eșaloane ale puterii europene.
Regina Maria și Regina Elisabeta a II-a
Maria devine regină în 1914. Unită prin legături de sânge cu Anglia şi Rusia şi convinsă că Anglia nu va fi învinsă niciodată, a susţinut necesitatea alierii României cu Antanta.
Primul Război Mondial o transformă în erou naţional. Participă activ pe front, încurajează răniţii şi soldaţii din cele mai fierbinţi puncte de luptă, nu se teme de gloanţe, nici de epidemii, de tifosul exantematic sau gripa spaniolă, de răni sau de sărăcie. Maria sfârşeşte prin a fi supranumită „Mama Regina“, „Mama răniţilor“ şi „Regina-soldat“
Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron la 6 februarie 1952. Este cel mai longeviv monarh în viață din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie.
În cei peste 60 de ani de domnie, suverana britanică s-a confruntat cu situaţii complexe, de la criza Suezului, la războiul pentru Insulele Falkland, la inflaţie, greve, apartenenţa la Uniunea Europeană, recesiune, terorism, divorţurile din familia regală şi a fost martora Războiului Rece, dar şi a căderii comunismului în centrul şi estul Europei, a războaielor din Vietnam, Afganistan sau Irak. Un act plin de importanţă a reprezentat modificarea Legii succesiunii la tronul britanic.
Poveștile lor nu au început ca orice poveste cu prințese dar cu siguranță au avut puterea de transformare și de a schimba destine. Citind despre aceste două regine, îți poți da seama ușor de diferența dintre poveștile cu prințese cu ”a fost odată” și poveștile reale a două regine care au marcat istoria.
Regina Maria
Maria a fost pe jumătate englezoaică, pe jumătate rusoaică, însă a simțit și s-a comportat ca o româncă mai mult decât românii, iubindu-i pe aceștia și iubindu-le țara până la a se confunda cu ei și cu ea. Ne e aproape imposibil să ne imaginăm astăzi cât de iubită era Regina Maria şi cât de mult bine făcea ea României, prin chipul strălucitor pe care i-l oferea.
Regina a fost foarte legată sufleteşte de două locuri: Castelul Bran şi Domeniul Balcic, de pe malul Mării Negre. Pe amândouă le-a decorat după gustul ei şi le-a dat ceva din personalitatea sa. Această amprentă dăinuieşte în timp.
Despre Maria s-a scris mult și cel mai mult a scris ea însăși. Și a făcut-o cu mare talent.
REGINA MARIA. PUTEREA AMINTIRII de Ion Bulei
Ion Bulei ne propune o Regina Maria care vine din nou printre noi invitându-ne să-i reascultăm „povestea vieții mele” repovestită.
„Regina îşi retrăieşte viaţa scriind şi repovestind, noi ne alăturăm ei, încercând să aflăm cât mai multe din ce a făcut un personaj istoric la întâlnirea faptelor de istorie cu rememorarea istoriei. ” – fragment din carte.
Regina Elizabeta a II –a
În calitate de monarh al Regatului Unit, regina Elisabeta al II-lea a văzut Marea Britanie schimbându-se dramatic de-a lungul anilor.
În cei peste 60 de ani de domnie, Regina Elisabeta s-a confruntat cu situaţii complexe, de la criza Suezului, la războiul pentru Insulele Falkland, la inflaţie, greve, apartenenţa la Uniunea Europeană, recesiune, terorism, divorţurile din familia regală şi a fost martora Războiului Rece, dar şi a căderii comunismului în centrul şi estul Europei, a războaielor din Vietnam, Afganistan sau Irak.
În 1940, prințesa transmite primul său discurs la radio. Avea 14 ani. Asumarea sarcinilor solemne la o vârstă fragedă a avut un efect profund asupra ei.
QUEEN ELIZABETH II. A CELEBRATION OF HER LIFE AND REIGN de Tim Ewart
Biografia realizată de Tim Ewart celebrează aniversarea de 90 de ani a reginei, viața personală dar și cea publică. Conține multe imagini din Arhiva Regală din timpul excursiilor regale, a vizitelor de stat dar și a festivităților de familie.
Deasemenea, examinează evenimentele remarcabile care s-au desfășurat în timpul domniei reginei și cum menține tradițiile care leagă Regatul Unit de o istorie care se întinde mai mult de o mie de ani.
Sigur că lista de femei care au schimbat lumea continuă și este lungă, joburile și pasiunile fiind variate, însă eu am ales cel mai provocator și curajos dintre toate: conducerea unei țări.
Spor la citit cu inspirație!
Articol scris de VALENTINA NEACȘU
Sunt happy writer și big dreamer & believer in Social Media.
Așa cum scrie si pe contul meu de Instagram: @neacsuvalentinacristina.
Tot acolo poți afla mai multe despre mine. Putem chiar vorbi despre ultima carte pe am citit-o și pe care ai citit-o.