Acest articol este clar dedicat femeilor pasionate de modă dar sigur că este și o sursă de inspirație pentru bărbații care caută un cadou pentru iubita sa, soția, sora, colega de muncă și…lista poate continua. Sau bărbaților pasionați de modă, stil, de istoria modei, de poveștile designerilor preferați.
Moda a fost întotdeauna subiect pentru cărţi, filme, poveşti de dragoste. Deşi tendinţele se schimbă de la sezon la sezon, unele reguli rămân aceleaşi. Așa cum bine zicea Coco Chanel: moda trece, stilul rămâne.
Alături de stil, rămân și poveștile oamenilor care au schimbat această lume frumoasă, rămân numele lor și creațiile lor unice.
Dacă eşti pasionată de modă şi tot ce include acest domeniu, atunci nu trebuie să ratezi aceste cărți despre stil și fashion.
Top 12 cărți de fashion pe care orice femeie le-ar dori în biblioteca sa
12 CREATORI CARE AU SCHIMBAT LUMEA de Bertrand Meyer Stabley
Despre Bertrand Meyer Stabley trebuie să știi că a lucrat pentru Prinţesa Margaret a Marii Britanii, a scris despre Elton John, Coco Chanel, Rudolf Nureyev, Gala Dalí, James Dean şi mulţi alţii. A fost jurnalist al Revistei Elle și este pasionat de celebrități. Cine nu este?!
Bertrand Meyer-Stabley este pasionat de viața și poveștile celebrităţilor, de modul lor de a se integra, memorabil şi distinct, în cotidian. S-ar putea să fii surprinsă de lista lui! Cei 12 creatori care au schimbat lumea nu sunt cine crezi tu că sunt. Ce spui despre Elsa Schiaparelli? Sau Sonia Rykiel?
Această carte este cadoul perfect pentru oricine crede că doar Chanel sau Dior sunt niște ”zei” ai modei.
SECRETELE CELEBRITĂȚILOR de Nick Redfern
Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Elvis, oare ce se ascundea în spatele zâmbetelor perfecte din fața aparatelor foto și video? Același lucru s-a întrebat și Nick Redferm. Spioni, consumatori de droguri, comunişti convinşi, obsedaţi sexual, trădători?
Sunt bogaţi, celebri şi s-au aflat în lumina reflectoarelor ani în şir. Presa din întreaga lume le-a vândut imaginea, a făcut speculaţii pe seama lor, i-a adulat. Actori de cinema, cântăreţi celebri, scriitori, cu toţii ascund secrete, pasiuni nebănuite, eşecuri şi pedanterii personale. Intrigant?
Cauți un cadou pentru o colegă de munca? Cartea este pentru acele colege de muncă care sunt tot timpul curioase de ce mai face Bianca sau Adelina și le place să vorbească despre ele.
ÎN NUMELE LUI GUCCI de Patricia Gucci
Cine nu a auzit de GUCCI?! Și mai ales, cine nu a văzut cel puțin o dată pe cineva îmbrăcat din cap până în picioare în Gucci? Eu, de 2 ori.
Frank Sinatra era atât de entuziasmat că brandul Gucci avea să fie și în LA, încât și-a trimis secretara să-i cumpere o pereche nouă de mocasini înainte ca magazinul să fie deschis pentru public. John Wayne, Sophia Loren și Elizabeth Taylor au devenit clienți fideli, iar prestigiul oferit de celebrități a făcut minuni pentru afacere.
Totuși, în spatele unui brand de poveste se află o familie a cărei poveste este presărată cu secrete, controverse, trădare și lacomie, loialitate, pasiune. O carte care merită citită într-un weekend leneș, la iarbă verde sau chiar zâmbind la soarele de la mare.
COCO CHANEL de Edmonde Charles – Roux
Gabrielle Chanel – nonconformistă, puternică, unică. Despre ea s-a scris multe, s-au citit puține. Dar cu siguranță se știe îndeajuns încât să se înțeleagă importanța ei și a moștenirii pe care a lăsat-o în această lume controversată a modei.
Edmonde Charles-Roux, editoarea revistei Elle și laureata a premiului Goncourt, a fost nevoită să facă ordine și curățenie într-o întreagă viață de minciuni sau de mărturisiri mincinoase despre Coco Chanel și a reușit o biografie plină de emoție.
Coco s-a născut săracă și a fost tot timpul înverșunată să șteargă orice urmă a trecutului. A reușit? Cu siguranță a reușit să creeze un imperiu, să devină un simbol. Această biografie merită să fie în bibioteca oricărei iubitoare de modă.
MICA ENCICLOPEDIE DE STIL de Christian Lacroix & Patrick Mauries
Christian Lacroix nu îți spune nimic? Dar dacă îți spun Desigual, e altceva? În plus, el creat rochia de mireasă pentru Christina Aguilera. Să nu uităm de colaborarea din 2007 cu Avon pentru parfumul Rouge! Cu siguranță această mică enciclopedie de stil îți găsește locul ușor în orice bibliotecă șic a oricărei iubitoare de stil.
Christian Lacroix și-a deschis în 1987 propria casă de modă și apoi a lansat și o linie de accesorii – bijuterii, genți, ochelari, parfumuri, eșarfe, pantofi, porțelanuri, cristaluri. Toate creațiile lui sunt sofisticate și pline de exuberanță.
Te invit la o defilare de stiluri, să simți elogiu emoțiilor estetice ale modei străbătând ultimii treizeci de ani. Vei descoperi divinul stil Castaing Pop și Op, șicul anilor șaizeci, stilul Disco și multe altele.
GUERLAIN de Elisabeth de Feydeau
Te-ai gândit vreodată ce înseamnă să fii specialist în parfumuri? Îți imaginezi cum este să fii înconjurată de atâtea arome incredibile, frumos amestecate? Elisabeth de Feydeau este specialistă în parfumuri.
Guerlain a creat în 1984 pudra Terracotta, primul fard compact din care încă se vinde o cutie la fiecare douazeci și cinci de secunde, pe tot globul. Însă Guerlain visa neîncetat la o aromă inedită, la un parfum sublim care va fermeca inimile tuturor femeilor. Și reușeste!
Cartea lui Elisabeth Feydeau este mai mult decât o biografie a creatorilor casei de parfumuri Guerlain, este în sine o istorie a parizienilor și a unor destine care și-au pus viața în slujba rafinamentului și a frumuseții.
Este o carte potrivită pasionaților de povești impresionante de viață, iubitorilor de frumos și de parfumuri. Un cadou frumos pentru o prietenă sau o colegă.
PARFUMURI DE LEGENDĂ de Anne davis și Bertrand Meyer-Stabley
Guerlain, Hermes, Caron, Roger & Gallet, Chanel, Dior, Madame Carven, Jean Paul Gaultier, Jeanne Lanvin, Nina Ricci, Marcel Rochas, Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Elsa Schiaparelli. Bine ai venit în lumea parfumurilor de legendă!
De la cele mai vechi parfumuri până la cele mai noi, actuale, aflăm cum se preparau parfumurile în trecut, cum au fost introduse ingredientele de sinteză ca înlocuitori pentru cele naturale și cum s-a schimbat „moda” în ceea ce privește parfumul de-a lungul timpului. Fiecare capitol începe cu istoria casei respective, cu viața fondatorului sau a fondatoarei încă din copilărie, cu aspirațiile sale și luptele duse pentru a deveni legende.
Este o carte tribut închinată parfumului, ridicat la rang de bijuterie. Un accesoriu must have în fiecare zi, o carte care stârnește curiozitate și te face să vrei să afli mai multe despre licoarea fermecată din sticluța atent creată. O carte frumoasă de dat de la o prietenă la o prietenă!
BALENCIAGA de Mary Blume
Cristobal Balenciaga a fost tot timpul o enigmă. A fost atât de misterios, încât jurnaliștii francezi se întrebau dacă există cu adevărat. Dar a existat și a lăsat în urmă multe creații simbol.
Balenciaga a murit în 1972, gândindu-se că numele său va merge cu el. Însă nu a fost așa. Alexander Wang este actualul head – designer al casei Balenciaga și a păstrat din moștenirea surprinzătoare lăsată de Cristobal. Pentru că asa cum s-a spus de multe ori, dacă o femeie venea îmbrăcată într-o rochie Balenciaga, nicio altă femeie din jurul ei nu mai exista.
Este o carte pentru oricine vrea să afle mai multe despre Balenciaga și despre istoria modei. O carte tribut unui mare creator și vizionar.
AUDREY AND GIVENCHY. A FASHION LOVE AFFAIR de Cindy de la Hoz
Audrey Hepburn și Hubert de Givenchy au avut o prietenie frumoasă și un parteneriat extraordinar timp de 40 de ani, timp în care amândoi au devenit fashion icons. Stilul Audrey încă este un termen de referință când vorbim de eleganța și amprenta marcantă în lumea modei: the little black dress, balerinii și lista poate continua.
Givenchy a fost prieten, stilist, confident pentru Audrey atât profesional în filmele celebre Sabrina, Breakfast at Tiffany’s, Charade, How to Steal a Million, la evenimente și festivități de premiere dar și personal. Cartea cuprinde poze spectaculoase cu creații făcute special pentru ea.
Este o carte plină de inspirație care, cu siguranță, stârnește multă admirație. Te va face să revezi filmele frumoasei Audrey și să vrei să afli mai multe despre Givenchy. O carte perfectă pentru iubitorii filmului și ai modei.
THE PSYCHOLOGY OF FASHION de Carolyn Mair
Care este psihologia din spatele modei? Și mai ales…cum ne influențează hainele starea de spirit? Cartea lui Carolyn Mair te invită să descoperi moda în relațiile noastre de zi cu zi, să descoperi comportamente raționale și mai puțin raționale din spatele cumpărăturilor dar și manipularea publicității și a magazinelor de haine.
Cartea explorează modul în care hainele ”la modă” au o influență majoră asupra imaginii de sine și aduce o perspectivă psihologică asupra modului de producere și vânzare a lor. Totodată, vei afla și de ce dezvoltăm anumite comportamente de cumpărare.
Așadar, cine a spus că psihologia și moda nu au nimic in comun, nu au citit această carte. Și poate este momentul să o facă.
ARTA RAFINAMENTULUI de Dominique Loreau
Bani, avere, abundență, belșug, bogăție, bunăstare, confort, extravaganță, fast, grandoare, risipă, îndestulare, ostentație, prestigiu. Acestea ar putea fi sinonime cu luxul? Sau libertate, nonșalanță, rafinament, pasiune, simplitate, gingășie?
Coco Chanel spunea că luxul nu trebuie să fie opusul sărăciei, ci al vulgarității iar Karl Lagerfeld: ” Pentru mine, cel mai mare lux este că nu trebuie să mă justific în fața nimănui”.Deci la capătul opus al luxului ar putea fi și rafinamentul? Sau luxul și rafinamentul merg mână în mână?
Dominique Loreau crede că modul în care vedem viața și mai ales, felul în care ne comportăm, gustul pentru lucrurile cu adevărat prețioase, urma pe care o lăsăm în societate, acesta este adevăratul lux. În plus, să fii rafinat, nu înseamnă să cumperi nesăbuit lucruri scumpe.
”Arta rafinamentului” este o carte potrivită pentru cei care cred în puterea unui sacou sau a unei cămăși nu pentru prețul de pe eticheta, ci pentru ceea ce alegerea acestora înseamnă pentru imaginea lor. Simplitate, originalitate, bun gust!
GEANTA, UN AMOR DE-O VIAȚĂ de Dominique Loreau
Oare ai putea să îi declari dragoste veșnică unei singure genți? Greu de spus, mai ales dacă ai cel puțin 3 pentru fiecare tip de eveniment la care ai putea participa. Cartea lui Dominique Loreau te ajută să îți dai seama dacă poți să faci această promisiune.
Scriitoarea este stabilită în Japonia de peste 20 de ani și, fiind inspirată de principiul japonez „Perfecţiunea nu constă în a face lucruri neobişnuite, ci în a face lucruri obişnuite într-un mod neobişnuit.“, îți spune: purifică-ţi sufletul, goleşte-ţi şifonierul, renunţă la cumpărăturile compulsive, mănâncă frugal, îngrijeşte-ţi corpul şi numai atunci îţi vei bucura şi spiritul.
Este un cadou perfect pentru femeile care vor să știe ce se ascunde în spatele unei genți superbe dar scumpe, chiar foarte scumpe și, mai ales, pentru cele care sunt pregătite să afle secretul: gențile nu mai sunt făcute să dureze, ci sunt făcute să fie „consumate“ și înlocuite rapid. În unele firme de lux, cultura frumosului nu mai există.
Spor la citit cu grație și stil!
Articol scris de VALENTINA NEACȘU
Sunt happy writer și big dreamer & believer in Social Media.
Așa cum scrie si pe contul meu de Instagram: @neacsuvalentinacristina.
Tot acolo poți afla mai multe despre mine. Putem chiar vorbi despre ultima carte pe am citit-o și pe care ai citit-o.