100 de ani de România reprezintă un secol de istorie emoționantă ce merită citită și recitită. 1 decembrie 1918 este un motiv de sărbătoare pentru noi, de mândrie, poate și de tristețe, dar cu siguranță este un moment de gândire și de reflecție. Cât de multe știi despre România?

Miracolul Unirii nu s-a făcut în condiții ușoare. La 1918, România era vlăguită de război și epidemie, parțial ocupată de armate străine și departe de aliații săi. Multe demersurile făcute de mulți oameni mari au făcut-o posibilă. Și, totuși, la 1 decembrie 1918 a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

De atunci și până acum au trecut 100 de ani. Al doilea război mondial, Regele Mihai, comunismul, tragedia Colectiv – undeva printre acestea, românii au reușit să se adune din toate colțurile lumii, nu au uitat pământurile copilăriei și privesc cu încredere în viitor. Și poate, de acum încolo, ne aducem aminte mai des să deschidem și să citim o carte de istorie despre România.

10 carti despre istoria Romaniei recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro 

CASTELUL BRAN. ROMANTISM ȘI REGALITATE de Diana Mandache

Chiar dacă impunătorul Castel Bran este acum asociat cu numele Dracula, nu trebuie să uităm istoria lui fascinantă. Poate că această asociere este intrigantă pentru străini, poate este o publicitate bună, însă românii nu trebuie să uite ce a fost și ce a însemnat acest castel.

În semn de adâncă admirație și recunoștință pentru contribuția adusă la Marea Unire, brașovenii i l-au dăruit Reginei Maria.  Cu ajutorul arhitectului Karel Liman, Regina a transformat interiorul castelului într-un spațiu feeric, în care elementele tradiționale românești se îmbină, într-un stil unic, fascinant, cu cele exotice. Suverana a transformat acest edificiu încărcat de istorie într-un încântător loc plin de romantism.

La moartea Reginei, în 1938, castelul a fost moștenit de către fiica sa preferată, principesa Ileana, apoi, după 1948, Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului roman.

 

ARMATA, MAREȘALUL ȘI EVREII de Alex Mihai Stoenescu

Mareșalul Antonescu a fost cel care a stabilit strategia de apărare a Armatei în Primul Război Mondial, alături de Generalul Prezan, în momentul Oituz – Mărăști – Mărășești, când România se redusese la 1/3 din teritoriul ei istoric.

Cartea tratează în manieră documentară situația evreilor de pe teritoriul României Mari, înaintea și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Poate că este directă și sinceră, pe alocuri greoaie, dar cu siguranță este una dintre cărțile despre istoria României care merită citită. Este foarte bine documentată și rațional argumentată, strict bazată pe fapte.

”Cartea a fost întâmpinată cu ură, violență de limbaj și acuze din partea extremiștilor români și evrei. Pe de o parte, unii nu-mi iertau înfățișarea clară și coerentă a erorilor mareșalului Antonescu, gravele sale deficiente de conducere, iar pe de altă parte, extremiștii evrei mă atacau pentru demontarea profesionistă a propagandei sovietice din care acești extremiști se hrănesc.- Alex Mihai Stoenescu

 

REGINA MARIA. ULTIMA DORINTA de Tatiana Niculescu Bran

O carte frumoasă, elegantă, sensibilă. Ca Regina însăși. Este scrisă într-un stil simplu și armonios, nu o poți lăsa din mâna până nu o termini.

”Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate (…) Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeș lângă iubitul meu soț Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie așezată sub lespezile bisericii ce am clădit-o. Acest testament a fost făcut scris, datat și semnat cu mâna mea la Tenka – Juvah, Balcic, astăzi Joi 29 iunie 1933.” MARIA, REGINA ROMÂNIEI

Deși astăzi poate părea bizară, era cît se poate de firească pe atunci, cel puțin în familiile regale vest-europene, în care avea o tradiție îndelungată. De ce a cerut regina ca inima să-i fie înmormântată în alt loc decât trupul?

Cartea scrisă de Tatiana Niculescu Bran nu oferă detalii sau răspunsuri referitoare la ritualurile frunerariilor sau simbolistica religioasă. Este doar o readucere în actualitate a modului ei de a privi oamenii și lumea, cu încredere, curaj și cu o poftă de viață inegalabile.

Pe elefant.ro o găsești în varianta ebook.

 

MIHAI I AL ROMANIEI. REGELE NOSTRU editat de Alexandru Muraru

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron. În 1930 a fost detronat de tatăl său si a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia.

Avea toate calităţile. Popularitate, spirit arbitrar, prudenţă, calm, echilibru în judecată şi o largă viziune democratică. O personalitate marcantă a istoriei poporului român, regele Mihai a fost și va fi regele nostru iubit.

Textele din cartea editată de Alexandru Muraru sunt semnate de personalități ale vieții publice românești și străine, jurnaliști, istorici sau oameni politici, diplomați, scriitori sau creatori de cultură, care aștern mărturii și amintiri inedite despre legătura lor cu Suveranul. Printre ei se numără: Emil Hurezeanu, Petre Guran, Ana Blandiana.

 

RĂNILE MEMORIEI. NUCȘOARA ȘI REZISTENȚA DIN MUNȚI de Aurora Liiceanu

Satul Nucșoara a fost centrul mișcării de rezistență din munți între 1949 și 1958. Membrii grupului au fost executați, dar supraviețuitorii acelei perioade își amintesc. Cu durere.

Pe baza interviurilor obținute de la acești supraviețuitori, Aurora Liiceanu încearcă să reconstituie evenimentele, determine motivațiile participanților la rezistență, să clarifice structurile de putere în grupurile de partizani sau conflictele din cadrul acestora, să stabilească o tipologie a trădării sau a răzbunării.

Abordarea este inedită, documentată și nuanțează fin personajele și viața satului românesc, dând dramei lor un iz familiar, demistifiat, cu oameni, situații și personaje reale.

Este o carte care trebuie citită, în special de cei care nu cred (nici acum) că perioada comunistă a fost a fost o adevărată dramă a poporului român.

Aurora Liiceanu este o specialistă română în psihologie, autoare a unor lucrări în acest domeniu. A lucrat în cercetare și a predat psihologie la diferite Universități din București, dar și în Canada sau Franța.

În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române.

 

ULTIMUL AN DIN VIAȚA ELENEI CEAUȘESCU de Lavinia Betea

Lavinia Betea este cunoscută și apreciată pentru interesul ei pentru psihologia politică, istoria recentă, dar și pentru  acurateţea surselor şi ideile extrem de clare. Toate acestea se regăsesc în ”Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu”.

Este bine știut faptul că, atunci când Nicolae Ceaușescu își ținea discursurile, își întorcea privirile din când în când către soția sa ca și cum ar fi căutat aprobarea ei. Chiar și deciziile importante le lua cu consultarea ei prealabilă.

Cartea pornește de la un document de excepție descoperit în arhivele fostului regim comunist: agenda zilnică de întâlniri a Elenei Ceaușescu din 1989. Astfel, autorea reconstituie un an întreg din viața ”savantei de renume mondial” care s-a transformat în ”sinistra soție” a  ”odiosului dictator”

Viaţa de partid, plata datoriei externe, relaţiile internaţionale, protestele, vara fierbinte a anului 1989, America, URSS, alimentaţia raţională, viaţa de familie, intrigile, deplasarea în Iran, plus multe altele,  pot fi găsite printre rânduri în paginile agendei personale ale Elenei Ceauşescu.

  

MEMORIALUL DURERII. INTUNERIC SI LUMINA de Lucia Hossu Longin

”Intuneric și lumină” este partea a doua a Memorialului Dureri, o continuare la ”O istorie care nu se învață la școală”. Despre emisiunea ”Memorialul durerii” probabil știi că a creionat cel mai dureros capitol din istoria noastră recentă şi reprezintă în continuare unul dintre cele mai puternice demersuri jurnalistice.

LUCIA HOSSU LONGIN este regizor de televiziune și autor, care a realizat numeroase documentare, selecționate și premiate la multe festivaluri internaționale. Însă, cu siguranță, numele ei va fi mereu asociat cu Memorialul Durerii, început în 1991, un adevărat demers plin de durere despre martirii acestui neam, torturați, închiși și masacrați  în perioada instaurării comunismului dar și apoi până în 1989.

”Intuneric și lumină” reunește, în cele treizeci și opt de capitole ale sale, mărturii autentice și răvășitoare ale celor care, împotrivindu-se comunismului, au pierdut poate lupta cu regimul, dar cu siguranță au câștigat lupta cu istoria.

  

JOCUL CU TRECUTUL. ISTORIA ÎNTRE ADEVĂR ȘI FICȚIUNE de Lucian Boia

Să te joci cu trecutul este neiertător. Să scrii despre istorie cu acuratețe este de apreciat. Lucian Boia a fost și este preocupat îndeosebi de istoria ideilor și a imaginarului, acest lucru fiind foarte ușor de remarcat în cărțile sale.

Iar cartea  ” Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr și ficțiune” cumulează exact aceste 2 caracteristici ale scriitorului. Ce s-a întâmplat cu adevărat, de ce au apărut miturile și, mai ales, când și cum a început acest joc impardonabil cu trecutul.

„Întrebarea fundamentală este, desigur, dacă istoria are sau nu sens. Dacă nu are sens, orice efort de a afla din ea încotro mergem se dovedește derizoriu. După atâta abuz de teleologie,  scepticismul istoric pare a câștiga teren. Sunt tot mai puține marile construcții filozofice capabile de a ne spune de unde venim, încotro mergem și grație cărui mecanism.“ – Lucian Boia

  

STATUL SUNT EU de Alexandru Radu si Daniel Buti

În septembrie 1991 a avut loc asaltul minerilor din Valea Jiului asupra Bucureștiului având ca rezultat politic căderea guvernului Petre Roman. În februarie 2012 guvernul Boc II este înlocuit cu guvernul Ungureanu pentru doar 2 luni și jumătate, ca urmare a manifestării populației ieșite în stradă.

Trei ani mai târziu, guvernul condus de Victor Ponta este înlocuit de guvernul nepartinic condus de Dacian Ciolos, ca soluție la nemulțumirea poporului față de clasa politică, manifestat ferm, în stradă, după tragedia de la Clubul Colectiv.

Trei mari schimbări politice în România postcomunistă și toate survenind în urma unor proteste. Trei capitole importante in istoria noastră, trei capitole de citit în ”Statul sunt eu”.

  

La mulți ani, dragi români!

Recommended Posts