Indiferent dacă iubești sau nu sportul, cu siguranță ai auzit de acești oameni celebri pe care îi vei găsi în articolul pe care ți l-am pregătit, oameni care deși s-au născut extrem de talentați au muncit foarte mult pentru a-și îndeplini visul, de a ajunge unii dintre cei mai mari sportivi din lume.
Deși au tot ce își doresc acum, ei au trecut prin foarte multe încercări pentru a ajunge unde sunt acum. Unii provin din medii nefavorabile, iar alții din familii modeste și simple. Asta nu i-a oprit să marcheze istoria sportului.
Sunt o adevărată inspirație pentru fiecare dintre noi. Se spune că talentul fără muncă, fără transpirație, sacrificiu, dedicare și mult antrenament este nimic. Toate sacrificiile pe care le-au făcut acești sportivi celebri le poți afla citind cărțile lor biografice, scrise de ei înșiși, de persoane apropiate lor sau persoane fascinate de evoluția lor.
7 Cărți biografice cu și despre sportivi celebri recomandate de echipa 1cartepesaptamana
ILIE NĂSTASE
„Enigmă inexplicabilă“, l-a numit un comentator BBC, iar faimosul Lew Hoad a afirmat entuziast: „Dacă mă veți întreba la ce jucător m-aș uita cu cea mai mare plăcere, v-aș răspunde – Ilie Nastase“. Câștigator a două turnee de Mare Slem, US Open și Roland Garros, și de două ori finalist la Wimbledon, Năstase a fost numarul 1 mondial în 1973.
Ilie Năstase nu a fost doar un tenismen extrem de talentat, fiind unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, acesta a fost un adevărat showman, un sportiv căreia i-a plăcut mai mult ca orice să facă spectacol pe terenul de tenis.
El a jucat pentru echipa de Cupa Davis a României timp de 18 ani 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Alături de Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972.
MIKE TYSON
Un puști umilit ce a copilărit în cele mai dure cartiere din Brooklyn și a ajuns unul dintre cei mai feroce boxeri din toate timpurile, dar și cel mai tânăr campion din istoria boxului. Însă geniul din ring a fost adesea umbrit de comportamentul nesăbuit al sportivului. Și totuși, după ce a atins ultimele trepte ale decadenței, omul acesta care cândva a recunoscut că este dependent “de tot și toate” a reușit să renască triumfător ca actor și sa-și găsească liniștea ca tată.
”Adevarul de necombatut este o carte dura, puternica si tulburatoare – o excursie ametitoare prin viata lui Mike Tyson. Spre deosebire de memoriile altor mari sportivi, Tyson nu menajeaza pe nimeni, aruncand comentarii naucitoare la adresa multor oameni ce i-au fost la un moment dat aproape. Povestea lui ne aminteste ca Tyson a parcurs un drum foarte lung, dar si ca a ramas mereu in contact cu originile sale. Mike Tyson ne-a oferit o poveste vibranta, o raritate printre autobiografii.” Michiko Kakutani, The New York Times
RAFAEL NADAL
Toată lumea știe despre rivalitatea dintre Nadal și Federer, dar cei doi sunt prieteni buni în viața de zi cu zi.
Federer a devenit un jucător mult mai bun datorită lui Nadal, iar Nadal a progresat enorm datorită lui Federer. Finala Wimbledon din 2008 dintre Rafa Nadal si Roger Federer a fost finala cea mai lungă din istoria de 131 de ani a acestei competiții și, pentru mulți, cea mai frumoasă partidă de tenis jucată vreodată.
„Mintea mi s-a oprit, emoțiile au dat năvală și odată tensiunea eliberată, corpul meu nu a mai putut să-mi susină greutatea. Brusc mi-am revenit și în nebunia declanșată în arenă, am realizat ce s-a întâmplat. La vârsta de douăzeci și patru de ani am câțtigat toate cele patru turnee de Grand Slam; am scris istorie; am realizat ceva ce nici nu îndrăznisem să visez vreodată, ceva ce avea să rămână cu mine toată viața, ceva ce nimeni nu-mi va putea lua niciodată. Orice urmă să se întâmple, de-acum știam că într-o zi voi părăsi acest sport ca o figură importantă, ca unul dintre cei mai mari campioni și speram – mi-a trecut și asta prin cap atunci – ca unul despre care toți ceilalti vor spune că a fost un om bun.“ – Rafael Nadal
LIONEL MESSI
Ce poti să mai spui despre Leo, după ce îl vezi jucând? Singurul lucru rămas de spus este că Messi e pur și simplu unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din lume și poate chiar din istorie. Atât de mult, încât, pentru prima dată, mass-media engleză și cea argentiniană sunt de acord, ambele folosind cuvântul “rege” pentru a-l descrie.
La vârsta de 26 de ani, Lionel Messi este considerat, de numeroși analiști, cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor. În perioada 2003-2005, a fost desemnat de FIFPro și World Soccer Magazine, “tânărul jucător al anului”. În 2009, 2010 și 2011 a primit Balonul de Aur, egalând performanța lui Michel Platini, singurul jucator din istorie care reușise să câștige, până în acel moment, trei baloane de aur consecutive. În 2012 depășeste acest record, fiind singurul jucător din istorie care câștigă al patrulea Balon de Aur consecutiv.
MICHAEL SCHUMACHER
Michael Schumacher este un fenomen creat de el însuși. Deși provine dintr-un mediu umil, fără bani, a ajuns să domine cel mai spectaculos și mai periculos sport din lume. Când Schumacher a obținut cel de-al șaptelea titlu mondial în 2004, după care a perseverat până la un total de 91 de victorii de Grand Prix, i-a lasat mult în urmă pe marii Senna, Prost și Fangio și a ridicat ștacheta la un nivel pe care nimeni nu și l-ar fi imaginat vreodată posibil.
Schumacher a avut un mic diavol în el și mulți nu sunt încă dispuși să-l ierte pentru acest lucru. La asta s-a adaugat și faptul că s-a dedicat cu totul meseriei și artei sale, căutând în mod meticulos perfecțiunea.
„Nu pot să mă las, pur și simplu, de lucrurile care îmi fac plcere, doar pentru că sunt prea riscante. Dacă vreodată mi se va întampla ceva, atunci asta a fost să fie soarta mea.“ – Michael Schumacher
USAIN BOLT
Usain Bolt s-a născut în Trelawny, Jamaica, în august 1986.
Olimpiada de la Beijing, 2008. Opt zile îi trebuie lui Usain Bolt ca să câștige trei medalii de aur, s stabilească trei recorduri mondiale și să-și facă numele cunoscut în cele mai îndepartate colțuri ale lumii. Dar Bolt nu st pe loc dupăaceastă Olimpiadă și reușește să bată propriile recorduri la 100 și 200 de metri. La Campionatul Mondial de Atletism de la Berlin (2009), scoate 9.58 și 19.19 secunde la probele de 100 și respectiv 200 de metri. Astfel, jamaicanul devine peste noapte cel mai mare star din lumea sportului.
Descoperă ce anume îl motivează și îl inspiră să devină cel mai bun, dar și ce sacrificii a trebuit să facă Usain Bolt pentru a ajunge în top. si nu în ultimul rând, află ce semnifică salutul său după fiecare victorie!
NADIA COMĂNECI
”În Dicționarul Explicativ al limbii române, în dreptul cuvântului PERFECȚIUNE, ar trebui să fie poza Nadiei.”
Bogata limba roman este prea săracă, atunci când vrem să săpm după cuvinte care s-o cuprindă pe Nadia. Nu ne rămâne decât să ne lăsăm în voia sentimentelor și gândurilor care ne învăluie atunci când auzim sau îi rostim numele. Despre copila care, cândva, a împărțit gimnastica în două perioade, „înainte și după Nadia”, nu se vorbește, ci se simte.
Este posibil ca Nadia să reuească să sădească în inima copiilor mândria de a fi român, ambiția de a lupta pentru visele lor, dragostea pentru sport, precum și certitudinea că nimic nu se poate obține fără ambiție și fără muncă.
Viețile lor sunt o adevărată inspirație pentru noi și copii noștrii.
În concluzie îți aduc aminte ce a spus Simona Halep într-o reclamă foarte reușită: ”Important este să încerci, măcar 5000 de pași pe zi.”
Sport la citit și la mișcare!
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul