Ei bine, mie mi s-a întâmplat de mai multe ori asta.
Din cele peste 150 de cărți pe care le-am citit, au fost vreo câteva, care mi-au dat dureri de cap la propriu.
Unele din motive bune, altele din motive mai puțin plăcute.
Însă eu îți voi vorbi doar despre 12 cărți care mi-au dat dureri de cap la propriu:
1. Ascensiunea și declinul planificării strategice de Henry Mintzberg
Domnul Mintzberg este unul dintre cei mai apreciați experți în strategie, dar talentul său special este de a provoca migrene serioase, peste care să poți trece în câteva zile.
Îți spun sincer că nu am reușit să duc până la capăt cartea, poate și din cauză că atunci când am pus mâna pe ea, nu știam prea multe despre planificarea strategică.
Motivul principal pentru care mi-a dat dureri de cap, este că dădea prea multe referințe în text, sub formă de nume și pagină. De la atâtea referințe pur și simplu mi-a bubuit capul, pe lângă paginile întregi pe care nu le-am înțeles pentru că nu mă ducea capul să le înțeleg.
2. Cercurile inovației de Tom Peters
Teoretic este o carte ușoară, însă stilul lui Tom Peters mai nou este să fie ilogic, abstract, un pic ambiguu și distruptiv.
Nu are neapărat o logică cursivă, nu ține cont prea mult de punctuație, iar Tom Peters încearcă să îți umple capul cu idei despre ce ar trebui să faci, ca să reușești să inovezi.
Cartea e foarte faină, mie mi-a plăcut, însă nu mai citisem de mult o carte scrisă de Tom Peters, în stilu-i caracteristic.
Ce e amuzant este că după citești o carte de Tom Peters, parcă îți este mai ușor să citești orice alte cărți, pentru că ele au o anumită cursivitate.
3. Karaoke Capitalism și 4. Funky Business de Kjell Nordstrom și Jonas Ridderstrale
Cei 2 suedezi funky, Kjell Nordstrom și Jonas Ridderstrale, au darul de a-ți bubui capul cu insight-uri.
După ce am citit aceste 2 cărți, mă mir cum de au avut timp să adune atâtea statistici, exemple, idei și date.
Pur și simplu este compleșitor numărul de statistici pe care ei îl aruncă înspre tine.
La sfârșitul oricărei lecturi scrise de cei doi, bucură-te de o durere de cap care îți poate fi însă de folos.
5. Lebăda Neagră de Nassim Taleb
Singurul păcat al domnului Taleb este faptul că îi place să spună lucrurile pe lung.
Lebăda neagră este o carte care putea fi lejer scurtată de 100 de pagini.
Cartea de altfel e genială, chiar dacă erau porțiuni de care m-am chinuit să trec.
Uneori o carte prea lungă, îți poate provoca dureri de cap pentru că și-a insuflat argumentul de pe la jumătate.
6. Small is the new Big de Seth Godin
Cartea care îmi dă cele mai multe idei.
Este genială, cred că o să mai conving vreo 10 persoane să o citească.
La începutul cărții, Seth face o recomandare interesantă, care sună ceva de genul: “te provoc să citești 10 din aceste eseuri și tot să nu faci ceva.”
Ei bine, eu am încercat să citesc peste 10 eseuri și vreau să spun că m-am cam chinuit, pentru că aveam deja prea multe idei de care vroiam să mă apuc. Conflictul ăsta intern mi-a dat multe dureri de cap, la propriu.
7. Inteligență emoțională de Daniel Goleman
Daniel Goleman a fost foarte darnic cu datele de natură biologică și chimică, unele lucruri chiar nu sunt atât de captivante pentru cititor cum sunt pentru autor, dar îl înțeleg, subiectul inteligenței emoționale este unul fascinant.
“Detaliile tehnice” au fost uneori multe și pe alocuri lipsite de utilitate, ca e nu ca și cum l-ai fi putut contrazice.
Cartea e destul de lungă și sunt convins că nu prea mulți au terminat-o.
8. Coadă lungă de Chris Anderson
Durerea de cap a venit probabil din ocazia cu care am citit-o, când mergeam o dată la țară, iar ca să nu mi se facă rău pe serpentine (cred că știi drumul spre Oituz), am încercat să îmi tratez răul de mașină, cu o lectură.
Combinația de lectură pe alocuri plictisitoare, pentru că știam deja de vreo jumătate din exemplele date în carte + serpentine + răul de mașină, mi-a oferit “plăcerea” unor dureri de cap neplăcute.
Cartea este foarte bună și o recomand celor care vor să înțeleagă ideea de long tail, pentru că este o idee profitabilă, la propriu.
9. Idei cu impact garantat de Chip & Dan Heath
Sincer nu prea știu ce să zic de cartea aceasta. Ştiu că e foarte bună, că e apreciată, dar versiunea în română trebuie să recunosc că nu am reușit să o finalizez.
Cea în engleză am putut.
Nu cred că e vina traducătorului, pur și simplu sunt de părere că nu putea fi tradusă ca lumea, cum nici Seth Godin nu poate fi tradus în română prea bine.
Stilul povestit al fraților Heath de a scrie cărțile lor, nu poate fi emulat în română.
10. The 4 Hour Body de Tim Ferriss
Trebuie să recunosc, cartea este foarte simpatică pe alocuri, însă e presărată cu tot felul de detalii geek, care sunt organizate în secțiuni numite ca atare: The Geek Advantage. Ele sunt adresate amatorilor de date din cercetări.
Crezându-mă capabil să înțeleg și detaliile foarte specifice, am încercat să citesc vreo 7-8 secțiuni de Geek Advantage.
Am cedat, mă durea capul, pentru că încercam să rețin lucruri pe care nu aveam oricum cum să le înțeleg.
M-am rezumat la lucrurile de bază, din păcate încă nu am început să aplic cunoștințele din carte, aștept să vină vară.
11. Teoria Atomica și descrierea naturii de Niels Bohr
Teoria atomică și descrierea naturii conține patru articole scrise de Bohr în anii ’20, mărturii ale dezbaterii intelectuale aprinse din jurul noilor idei cuantice.
Dincolo de importanța lor istorică, aceste texte ne confruntă cu probleme științifice și filosofice care nu și-au pierdut nimic din actualitate.
Surprinzătoare și seducătoare e, poate, mai ales analogia pe care o face Bohr între teoria cuantică și psihologie.
Această carte este dă dureri de cap datorită subiectului avansat, vorbim totuși despre fizică atomică și datorită implicațiilor filosofice pe care ideile lui Niels Bohr le are.
12. Teoria Universala de Stephen Hawking
Încercând să lămurească momentul nașterii universului, cosmologia ultimelor decenii a ajuns în punctul cel mai fierbinte al fizicii: necesitatea elaborării unei teorii care să descrie toate interacțiunile din natură.
În Teoria universală, Stephen Hawking oferă o privire extinsa asupra temelor fundamentale de cercetare din cosmologie și fizică: cum a evoluat universul, ce sunt găurile negre, sensul și semnificația timpului, teoria corzilor.
Stephen Hawking este privit ca unul dintre cei mai inteligenti oameni de pe planeta. Desi imobilizat intr-un scaun cu rotile de zeci de ani, acesta reuseste sa fie influent si vocal.
Aceasta carte iti da dureri de cap pentru ca ai nevoie de foarte multe cunostinte ca sa pricepi ideile unui geniu precum Stephen Hawking.
Concluzie
Acestea sunt cele mai importante 10 cărți care mi-au dat dureri de cap.
Au mai fost și altele, dar acestea m-au impresionat cu migrenele pe care mi le-au furnizat.
Deși mi-au dat dureri de cap, nu regret faptul că le-am citit, ba din contră, mă bucur că le-am citit, pentru că mi-am testat și extins limitele privind anumite subiecte, domenii sau abordări de a scrie o carte.
Ţie ce cărți ți-au dat bătăi de cap?
Andreea Daniela says
padurea spanzuratilor de liviu rebreanu mi-a dat mari dureri de cap