Mi-a plăcut foarte mult și simt că am aflat foarte multe lucruri noi despre alții, dar și despre mine.
Am aflat de ce îmi doresc lucruri pe care le au și alții și de ce îmi plac unele lucruri care doar îmi fac rău, în ciuda avertismentelor.
Majoritatea cărților de marketing explorează ceea ce determină vânzarea rațională. Ele merg pe presupunerea că, suntem logici privind deciziilor noastre de cumpărare și că dăm banii pe lucruri cărora le vedem rostul (tot timpul).
Dar nu e chiar așa, partea de rațiune din capul nostru, contează (de cele mai multe ori) într-un procent de vreo 10%. Ceea ce creierul gândește pe partea emoțională, ne afectează uneori instantaneu decizia de cumpărare.
Martin Lindstrom, autorul cărții Buyology, nu e primul care zice că ar trebui să explorăm mai mult rolul emoțiilor în decizia de cumpărare:
- Daniel Goleman spunea că emoțiile de cele mai multe ori iau decizia cumpărare.
- John Caples spunea că oamenii cumpără emoțional și apoi justifică cu logică, achiziția.
- Joe Sugarman punea accentul pe copywriting emoțional, care stârnește tot felul de “declanșatori” emoționali (emotional triggers) și îl determină pe om să ia decizia înainte să termine materialul publicitar.
Buyology, cartea scrisă de Lindstrom, vine și confirmă/infirmă diverse mituri legate de publicitate și nu numai:
- cât de eficient este product placement-ul
- dacă sexul vinde
- de ce vânzările la țigări o duc bine, deși sunt atâtea reglementări împotriva lor
- de ce NASCAR are influență asupra fanilor competiției privind deciziile de cumpărare
- expunerea la publicitatea subliminală
- ce simt măicuțele când se roagă
- … și multe altele
Buyology reprezintă concluzia unui studiu de neuromarketing, care s-a întins pe perioada a 3 ani de zile, care a avut un buget de 7 milioane de dolari și care a avut 2000 de subiecți, ale căror creiere au fost scanate cu aparate de tipul SST și IRMf.
Acești subiecți erau expuși la diverse mesaje de marketing, în timp ce creierele lor erau scanate pentru a se putea observa influența mesajelor de marketing, puterea lor, eficiența lor și zonele creierului care erau activate în momentul vizionării mesajelor.
Rezultatele pe alocuri sunt surprinzătoare, altele sunt UIMITOARE, iar altele vin ca o confirmare.
Capitolul meu preferat este despre neuronii-oglindă, un tip de neuroni, care ne fac să trăim niște senzații prin intermediul altor persoane, fără ca noi să ne dăm seama.
Prin această carte, mi se confirmă din nou că neuromarketingul, este un domeniu de viitor și care va avea o pondere din ce în ce mai mare în insight-urile furnizate către practicanții de marketing.
Cartea își merită timpul investit în citirea ei fără nicio discuție.
Chiar dacă unele idei nu pot fi implementate din lipsă de bani sau de tehnică, cred că fiecare marketer ar trebui să pună mâna pe acest raport de cercetare, că până la urmă asta e.
Ce mi-a mai plăcut în mod special la această carte, este faptul că mi-a unificat anumite idei pe care le aveam câștigate din alte cărți și că mi-a dat un impuls să caut orice carte de neuromarketing pentru a mă pune la punct cu cele mai noi și avansate cercetări din domeniul marketingului.
Pe scurt, vei afla multe lucruri noi despre cum gândește creierul nostru fiind față în față cu forțele de marketing și vei câștiga și câteva arme pentru a-ți optimiza activitatea de marketing.
Această carte face parte din provocarea “Citește 1 carte pe săptămână” și mi-a fost oferită de partenerii provocării, oamenii buni de la Editura Publica.
Che Sergiu says
<<<<„SalesBrain” pune un verdict socant: nu e adevarat ca produsul sau serviciul nu sunt bune si nu raspund asteptarilor clientilor, ci procesul de vanzare prin care se prezinta oferta este necorespunzator. Ceea ce se cheama lipsa de „IQ selling”. Altfel zis, nici un produs nu este atat de prost incat sa nu poata fi vandut de un comerciant destept.>>>>