Încearcă următorul experiment:
Ia un pix sau o cariocă.
Orice ai alege, să te asiguri că are capacul pus. Du-te în fața unei oglinzi.
Pune-ți carioca între dinți și împinge-o în spate astfel încât să ajungă la marginea gurii și să nu-ți producă disconfort. Am observat după ce am făcut acest mic experiment, am început să zâmbesc și starea mea de spirit s-a îmbunătățit.
Mi-am dat seama că era un zâmbet natural pentru că fruntea îmi era relaxată și se vedeau niște riduri mici în jurul ochilor (semnele unui zâmbet sincer – cunoscut și sub numele de zâmbetul Duchenne: frunte relaxată, ochii mici și riduri mici observabile în lateralul ochilor, gura în postură de zâmbet).
Dacă nu te prinzi din prima de cum te simți, cel mai ușor este să vezi reversul experimentului. Pune-ți carioca între buza superioară și nas și fă în așa fel încât să stea acolo fără să te ajuți de mână. Imediat după ce am făcut partea asta, am început să mă încrunt și mi-a revenit ușor durerea de cap pe care o aveam deja.
De fiecare dată când zâmbești se eliberează în corp endorfine, care afectează starea de spirit și dau sentimentul de plăcere.
Expresiile cauzate de emoție reprezintă modalități prin care comunicăm cu cei din jurul nostru și ne menținem echilibrul emoțional propriu.
Emoțiile reprezintă însă doar o etapă dintr-un sistem ceva mai complex numit contagiune primitivă (primitive contagion). Acest sistem este format din 3 procese separate:
- percepția
- mimica
- emoția
Percepția influențează mimica, mimica declanșează emoția, iar emoția ne dă starea de spirit.
De aceea apreciem mai mult persoanele care ne fac să râdem, pentru că ne dau o stare de spirit mai bună. De aceea ne simțim mai bine când o persoană ne zâmbește.
De asemenea suntem foarte predispuși să reacționăm la poze care au o “expresie vizuală” extrem de puternică.
Gândește-te la o poză dezgustătoare pe care ai văzut-o de curând. Simți o reacție ușoară în stomac? Acum gândește-te la o poză cu o pisică amuzantă sau cu un bebeluș râzând. Nu-i așa că îți vine să zâmbești?
Totul parcă are logică acum.
Ceea ce este mai interesant, este ceea ce poți să faci cu această informație.
Starea de spirit poate fi manipulată. Nu trebuie să manipulezi toată starea de spirit, ci doar să dai startul contagiunii primitive.
Dat fiind faptul că felul cum vedem lumea, influențează felul cum o percepem, iar felul cum o percepem ne dă starea de spirit, poate ar trebui să schimbăm felul cum interacționăm cu cei din jurul nostru sau să fim atenți la ce anume alegem să ne uităm când suntem la calculator.
Recomandări:
- dacă ești vorbitor în public, include niște glume în prezentarea ta. Râsetele și zâmbetele eliberează endorfine. Endorfinele dau o stare de bine și îmbunătățesc nivelul de atenție. Atunci când nivelul de atenție este ridicat, informațiile sunt mult mai ușor de receptat.
- exersează experimentul cu carioca și cu prietenii tăi. Cu toții vă veți simți mult mai bine după ce faceți acest experiment, pentru că veți fi extrem de amuzați de concluzii experimentului sau de felul cum arătați cu o cariocă între dinți și apoi între buza superioară și nas :P.
- evită pozele cu “expresii vizuale” negative, pe scurt evită pe cât posibil orice poză ce ți-ar putea produce următoare stări: dezgust, frică, neliniște, disconfort.
- dacă vrei să transmiți un mesaj puternic, discută cu persoana pe care vrei să o afectezi față în față, pentru că este mult mai ușor să transmiți emoția din discursul tău. Comunicarea la distanță (Skype, Facebook, Messenger) pune o barieră în transmiterea emoțională a unui mesaj.