Acest articol este scris de Andreea Săvulescu care scrie cu pasiune pe blogul ei: Arta Educației. Vizitează-i blogul și comentează acest articol, ca să o convingem să mai scrie pentru 1CpS.
Ai observat cum unii oameni traiesc setati pe modulul de pilot automat?
Fiecare zi ce trece este la fel cu cea de dinainte, fiecare saptamana seamana si fiecare an este copia fidela a celui ce l-a precedat.
Nimic nou, nimic palpitant, aceeasi zona de confort, aceleasi bariere auto impuse. Multi dintre noi reprezinta intruchiparea resemnarii.
Pentru multi, clipele magice trec neobservate.
Este in regula oare sa traim vieti banale, mediocre?
Este in regula oare sa traim intr-o totala uitare de sine?
Poate ca da, atata timp cat nu privim in urma cu regret, intrebandu-ne cum altfel am fi putut sa ne creionam viata. Poate ca da, atata timp cat nu constientizam ca am acceptat varianta cea mai comoda. Poate ca da, atata timp cat ne dorim doar sa supravietuim.
Dar ce se intampla daca vrei sa traiesti cu adevarat? Ce se intampla daca nu vrei sa duci o viata palida si saraca? Ce se intampla daca vrei sa-ti faci propria existenta importanta?
Atunci trebuie sa inveti sa lupti pentru dreptul de a exista si de a trai experiente valoroase! Atunci trebuie sa intelegi ca viata ta este o carte si ca tu poti scrie fiecare pagina ca si cum ar fi cea mai frumoasa!
Tu esti cel care poate deschide drumul spre progres!
Tu esti cel care poate crea premisele unei vieti mai bune. Si poti incepe astfel:
1. Iubeste.
Este poate cel mai important lucru care te determina sa traiesti cu adevarat. Daca nu esti inca indragostit, fa-o! Daca ai deja un partener, reindragosteste-te de el. Iubeste-ti familia, prietenii sau orice altceva. Iubeste umanitatea si ea va intoarce iubirea catre tine!
2. Iesi in natura.
Nu te inchide intre patru pereti! Iesi afara atunci cand ploua, plimba-te pe plaja, exploreaza paduri, inoata intr-un lac, stai la soare, fa sport, mergi cu picioarele goale prin iarba. Conecteaza-te cu natura!
3. Gaseste-ti pasiunea.
Afla care este menirea ta, fa-ti existenta mareata practicand ceea ce iti place. Mai intai gandeste-te ce iubesti sa faci. Pot fi multe lucruri, afla care este cel pe care l-ai face cu placere toata viata si incepe sa creezi o strategie care ti-ar putea aduce satisfactii spirituale si materiale. Ofera valoare lumii facand ceea ce iubesti!
4. Inchide televizorul.
Cate ore irosesti pe zi in fata televizorului? Cate ore iti mai raman de trait pe zi? Fa un calcul si apoi scoate mufa de la cablu. Conecteaza-o doar cand vrei sa vezi un film care merita cu adevarat, din care ai ce invata. Gandeste-te la toate lucrurile pe care le-ai putea face in timpul in care te uiti la TV. Cate moment pretioase ai putea trai?
5. Redescopera ce este important.
Acorda-ti o ora pentru a face o lista cu toate lucrurile care sunt importante pentru tine. Include tot ceea ce ti-ai dori sa faci pe parcursul vietii tale. Reciteste lista si elimina pe rand ceea ce nu consideri extrem de important, pana ramai cu 4-5 lucruri. Acelea sunt cele mai pretioase lucruri din viata ta. Concentreaza-ti atentia asupra lor, stabileste-ti obiective si incerca sa le indeplinesti!
6. Fii pozitiv.
Invata sa recunosti gandurile negative pe care le ai. Acestea apar sub forma indoielii de sine, a criticii, a victimizarii, a scuzelor. Opreste-te de fiecare data cand sesizezi ca pun stapanire asupra ta, si incearca sa le inlocuiesti cu ganduri pozitive. Poti face asta!
7. Deschide-ti inima.
Este inima ta plina de cicatrici ale unor rani trecute? Eviti sa te expui? Invata sa-ti deschizi inima, pregateste-o sa iubeasca si sa primeasca iubire, cu riscul de a fi ranita din nou. Daca traiesti dominat de frica, atunci nu vei simti farmecul vietii. Uneori, a risca, poate fi cea mai buna alegere pe care ai putea-o face.
8. Incetineste ritmul.
Timpul trece parca din ce in ce mai repede. Nu este sanatos sa ne chinuim sa supravituim, este esential sa invatam sa traim. Si putem trai, ne putem bucura de moment, invatand sa facem totul mai incet. De la a manca la a merge, la a conduce spre munca, la a citi o carte. Bucura-te de tot ceea ce faci!
9. Dezvolta-ti noi abilitati.
Imbunatateste-te constant si evita stagnarea, nu pentru ca ai fi imperfect acum, ci pentru ca acest proces este imbucurator si satisfacator. Invata sa te accepti asa cum esti, sa te iubesti pentru ceea ce esti invata continuu, pentru ca lumea este supusa schimbarii si evolutiei iar tu trebuie sa te adaptezi.
10. Incearca ceva nou, in fiecare saptamana.
Intreaba-te: “Ce lucruri noi as putea incerca saptamana asta?”. Apoi apuca-te de treaba.
Nu trebuie sa inveti o alta limba intr-o saptamana, dar poti cauta noi experiente.
Oportunitati sunt peste tot si trebuie sa fii deschis catre ele. Incerca, tu decizi ce merita si ce nu!
Despre Andreea Săvulescu
Psiholog, economist, ecologist, pasionata de relatiile interumane.
Daca ti-a placut ce ai citit, daca esti pasionat de dezvoltare personala si esti insetat de evolutie, atunci viziteaza-ne pe Arta Educatiei, un loc virtual securizant care promoveaza fericirea si echilibrul emotional.
Te invit sa zburam impreuna spre culmi!
Alexandra Mihai
True