Desi in zilele noastre există o sumedenie de modalități în care îți poți petrece timpul liber, niciuna nu este la fel de incitantă și fascinantă precum o carte pe sufletul tău. Pe lângă relaxarea pe care o presupune, o carte poate fi punctul de pornire al unei aventuri de neuitat.
Pe mine cărțile din categoria Fantasy reușesc să mă trimită în locuri nemaivăzute și în aventuri de neuitat. Prin urmare, dacă îți dorești să evadezi chiar și pentru câteva ore într-o astfel de lume, ți-am pregătit un top cu cărțile mele preferate de anul acesta.
Urzeala Tronurilor de George R.R. Martin
Povestea este compactă și întunecată, iar personajele sunt gri, adică nu vei avea o distincție clară între bine și rău.
Toată seria este o tablă imensă de șah unde piesele sunt regi, lorzi, armate, dar și dragoni, vrăjitoare sau morți vii. Dar lucrul care m-a fascinat cel mai mult este faptul că lui Martin nu i-a fost frică să elimine până și cele mai importante personaje.
”Urzeala Tronurilor” este un roman superb, pe care ți-l recomand să îl citești. În plus, s-a creeat ecranizarea după acest roman, o ecranizare foarte bună care a adus lumea fantasy în atenția publicului larg.
Stăpânul inelelor – Frăția inelului de J.R.R. Tolkien
Este de admirat modul în care Tolkien a creat cu lux de amănunte o lume fantastică și plină de viață , Pământul de Mijloc, loc în care se desfășoară acțiunea din Hobbitul și Stăpânul Inelelor.
Faimoasa trilogie s-a vândut în peste 150 de milioane de exemplare și este considerată o adevărată capodoperă a genului fantasy. Trilogia luată în ansamblu este a 3-a cea mai bine vândută operă literară a tuturor timpurilor și a stat la baza filmelor omonime, câștigătoare a numeroase premii Oscar.
Seria Harry Potter J. K. Rowling
Cred că puțini sunt aceia care nu s-au bucurat de aventurile lui Harry, de magia lumii lui, de prietenia și provocările care îl întâmpinau la fiecare pas.
Cartea în schimb mi-a provoacat imaginația cum nu multe cărți reușesc și m-a implicat atât de frumos în aventurile personajelor încât la un moment dat aveam impresia că nu mai sunt un “muggle”.
Ultima Dorinta de Andrzej Sapkowski
Geralt este un vânător cu păr alb și ochii sclipitori. Are puteri magice și gânduri necurate. Este un asasin nemilos. Un criminal cu sânge rece. Și are un singur scop: să ucida toți monștrii care bântuie lumea.
Însă nu tot ce pare monstruos e malefic si nu orice basm e o feerie cu zâne.
Geralt se confruntă cu regi incestuoși, duhuri răzbunătoare, fecioare crude, harpii și vampiri. Dar nici măcar aceștia nu sunt întotdeauna ceea ce par.
”Asemenea lui China Mieville și Neil Gaiman, scriitorul Andrzej Sapkowski ia ce e vechi si creeaza ceva cu totul nou.” – Foundation
Călătoarea (Seria Outlander) de Diana Gabaldon
Anul 1945. Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război și pleacă cu soșul într-o a doua lună de miere. Dar o stâncă magică descoperită într-un loc misterios o transformă într-o calatoare în timp, care se trezește brusc într-o Scoție măcinată de luptă, în Anul Domnului… 1743.
Azvârlită într-un alt secol de forțe pe care nu le înțelege, protagonista trebuie să înfrunte conspirații și primejdii care îi amenință viața… și îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer și Claire trebuie să aleagă între fidelitate și dorință, între doi bărbați, între două vieți.
Se petrec foarte multe evenimente, nu ai timp să te plictisești cintind-o, de la aventuri, dramă, intrigi, trădări și mistere, la legende scoțiene, ritualuri magice, romantism, momente fierbinti și umor de calitate.
Cartea pierdută a vrajitoarelor de Deborah Harkness
„La început a fost absența și dorința
La început a fost sânge și teamă
La început a fost o descoperire a vrajitoarelor.”
În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă în cursul cercetărilor ei un manuscris alchimic – Ashmole 782 – aflat sub o vrajă. Deși se trage dintr-un neam vechi și celebru de vrăjitoare, Diana a renunțat de mult la moștenirea familiei sale în favoarea cercetării universitare și a unei vieți obișnuite, așa că, după o analiză sumară, returnează manuscrisul.
Dar descoperirea ei pune în mișcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale deopotrivă demoni, vrajitoare si vampiri. Printre ei se află și Matthew Clairmont, un vampir genetician pasionat de teoriile lui Darwin, pe cât de periculos, pe atât de enigmatic.
O poveste romantică sofisticată și plină de suspans îi unește în încercarea de a descoperi secretele manuscrisului…
Trei coroane întunecate de Kendare Blake
„Odată cu fiecare generație, pe insula Fennbirn se naște un set de triplete – trei regine-fiecare cu drepturi egale de a deveni moștenitoarea coroanei, toate având o putere magică. Pentru a deveni Regină Încoronată nu e suficientă originea regală. Fiecare soră trebuie să lupte pentru coroană…o luptă pe viață și pe moarte.”
Turnul Întunecat de Stephen King
Seria urmărește călătoria lui Roland de Gilead, ultimul Pistolar al tărâmului, plecat într-o misiune sinucigașă în care trebuie să găsească Turnul Întunecat. Locul magic în care toate tărâmurile sunt conectate și unde se nasc toate lucrurile.
Călătoria sa îl trimite în locuri ciudate, extrem de diferite, magice, la un moment dat, ajunge chiar și în lumea noastă.
King este un magician al personajelor, complexitatea și fascinația sunt cuvintele care le caracterizează. Autorul oferă cu fiecare carte o combinație tot mai calitativă cu fiecare roman, combinație dintre western și horror, sau fantasy și science fiction, plus legende arturiene și universuri paralele fascinante.
Cronicile din Narnia – Leul, vrăjitoarea și dulapul de C.S.Lewis
Cea mai cunoscută carte din seria Cronicile din Narnia s-a vândut în peste 85 de milioane de exemplare în întreaga lume și a fost tradusă în 47 de limbi diferite.
Romanul are ca subiect aventurile unor frați și surori care, fiind evacuați din Londra în 1940 în timpul celui de-al doilea război mondial, sunt trimiși să locuiască la un profesor de la țară în casa căruia descoperă un dulap care este de fapt o poartă către un tărâm magic numit Narnia plin de creaturi ciudate și aventuri neașteptate.
O primbare cu Mary Poppins de Hélène Druvert
Când afli că un personaj de care ai fost fascinată în copilărie se întoarce, extazul e aproape instant.
Jane și Michael Banks nu se plictisesc nicio clipă în compania guvernantei lor: un pic severă, un pic misterioasă și, cu siguranță, o mare magiciană. Alături de Mary Poppins, o simplă plimbare prin ploaie pe străzile Londrei se transformă într-o călătorie fantastică.
Hoțul de cărți de Markus Zusak
O poveste despre dragostea de cărți, Hoțul de Cărți o are în centrul atenției pe Liesel în perioada Germaniei naziste. Ea învață să citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv.
Liesel și fratele ei mai mic sunt duși de către mama lor la o familie adoptivă, în călătoria lor, Moartea îi face o vizită fratelui ei, aici este prima din nenumăratele lor întâlniri. Lângă mormântul fratelui ei, viața lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parțial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greșeală, și este prima ei carte furată.
Hoțul de cărți este o poveste despre puterea cuvintelor de a crea lumi. Cu o scriitura superb măiestrita și arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile povești ale timpurilor noastre.
Animale fantastice și unde le poți găsi, Scenariu original de J. K. Rowling
Celebra autoare de romane fantastice J. K. Rowling nu ne lasă să-i ducem prea mult dorul lui Harry Potter.
Newt Scamander, explorator și magizoolog, tocmai și-a încheiat turul în jurul lumii în căutarea celor mai rare și extraordinare creaturi magice. Ajunge și la New York, unde nu are de gând să stea prea mult. Însă își pierde geamantanul și unele dintre animalele fantastice scapă și cutreieră libere prin oraș. Ce urmează e o adevarată nebunie…
Animale fantastice și unde le poți găsi, debutul scenaristic al lui J.K. Rowling, autoarea mult îndrăgitelor cărți din seria Harry Potter, care au ajuns bestselleruri internaționale, a fost ecranizat și îl are în rolul lui Newt Scamander pe Eddie Redmayne, actor câștigător al unui premiu Oscar.
Jocurile foamei de Suzanne Collins
Foarte interesant la această carte, este faptul că pe tot parcursul celor trei cărți apar personaje negative, mai întâi Capitoliul, apoi Preşedintele Snow, iar în final Președinta Coin.
Ce m-a intrigat cel mai mult este relația ce se creează între trio-ul format din Katniss, vocea și apărătoarea districtelor; Președintele Snow, conducătorul tiranic și Președinta Coin, cea care îi face ce cei doi să se urmărească unul pe altul în timp ce ea își pune planul în acțiune.
Endgame. Jocul final: Convocarea de James Frey și Nils Johnson-Shelton
Doisprezece tineri sunt siliţi de o profeţie antică să înfrunte un destin crunt, nemilos şi brutal şi să lupte într-un joc sinistru cu o miză uriaşă atunci când doisprezece meteoriți spulberă mai multe locuri de pe suprafața pământului.
Endgame este o poveste fascinantă, întunecată şi tulburătoare, un roman emoţionant, palpitant şi plin de acţiune
Numele vantului. Cronicile Ucigasului de regi de Patrick Rothfuss
Într-un târgușor uitat de lume, hangiul Kote duce un trai searbăd, învăluit de întreita tăcere a Pietrei de Hotar. Lucrurile se schimbă însă când la han își face apariția Cronicarul, un învățat hotărât să scoată la lumină trecutul misterios al hangiului. Căci Kote este nimeni altul decat Kvothe, cel mai mare (anti?)erou al vremii sale, alchimist priceput, ibovnic iscusit și muzician desăvârșit, Kvoth Neînsângeratul, Kvothe Ucigașul-de-Regi.
Dornic sa lamureasca adevarul din spatele propriei legende, Kvothe își deapană povestea, de la copilăria într-o trupă de artiști ambulanți și anii de mizerie petrecuți ca orfan pe străzile unui oraș înțesat de primejdii până la nemaipomenitele peripeții ca învățăcel la marea Universitate, locul unde știința se împletește cu magia.
Romanul este o incursiune într-o lume fantasy copleșitor de frumos creată și văzută prin ochii unui personaj care strălucește și care reușește să te seducă din primele pagini.
Cheia alchimistului de Cristina Brambilla
Nu se întamplă oricui să descopere într-o dimineață că tatăl lor este un mag alchimist. Că în casa lor lucrează un gargui morocanos, dornic să redevină un maiestuos leu zburător. Că orașul unde tocmai s-au mutat, Veneția, este un labirint de ape și de neguri care ascunde cheia celui mai prețios și puternic secret din istoria magiei. Astea toate i s-au intamplat Lucillei. Și e numai începutul…
Si dacă totuși într-o bună zi ai descoperi că tatăl tău este un mag?
Chiar dacă toamna bate la ușă și cu toții suntem puțini triști că vara e la final, sper că aceste cărți te vor ajuta să te distrezi și te vor duce în locuri nemaivăzute.
Spor la citit și la aventuri de neuitat!
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul