Pentru că sunt o mulțime de persoane interesate de studiul în străinătate, care sunt formalitățile, care sunt condițiile, la ce să se aștepte în general, m-am decis să intervievez mai mulți studenți, foști studenți, masteranzi, persoane care au plecat prin Erasmus, persoane care au mers pe banii proprii sau pe burse, ca să înțelegem exact ce anume presupune să studiezi în străinătate. Articolul este foarte lung, de aceea am creat un sistem de a naviga prin el, pe care recomand să îl folosești, dacă vrei să citești doar ce e important pentru tine:

1. Cum să alegi țara în care o să studiezi.

2. Vrei să studiezi în?

3. Două Mituri despre studiul în străinătate și dacă merită să studiezi în străinătate.

4. Link-uri utile, de informare. IMPORTANT!!! Tot articolul în sine este un efort comun al mai multor persoane și le mulțumesc tuturor celor care și-au făcut timp să îl completeze cu informații utile. Dacă simți că ceva lipsește poți oricând să adaugi un comentariu cu sugestiile tale.

studii-in-strainatate

studii in strainatate

 

Tu ai pleca să studiezi în străinătate?

View Results

Loading ... Loading …

1. Cum sa alegi tara in care o sa studiezi:

Foarte ușor, poți să participi la un târg de universități și masteruri cum e RIUF, adică Romanian International University Fair, la care am fost și eu prin anul 2 și am fost foarte impresionat, pozitiv desigur. Târgul nu e nou, având deja o istorie de 8 ani  și este organizat de Grupul Educativa, care sunt specializați în oferirea de oportunități studenților români, oportunități cum este RIUF de altfel. Anul acesta RIUF se desfășoară în 3 orașe:

  • București: 17 – 18 martie, Sala Palatului
  • Timișoara: 20 martie, Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT)
  • Iași: 22 Martie, Hotel Unirea

Ai aici detaliile complete de cum ajungi în fiecare dintre locațiile RIUF. De participat participă peste 100 de expozanți (listă completă expozanți) din peste 15 țări precum Marea Britanie, Germania, Austria, țările Scandinave, Franța, Olanda și altele. Ce e nou de când nu am mai fost eu și mi se pare foarte interesant, sunt sesiunile de “Spot Admissions” (Admiteri instant), in care ai interviuri directe de 15 minute cu reprezentanți ai universităților care participă la Târg. Dacă te plictisești de târg, ceea ce mă îndoiesc că se va întâmpla, poți oricând să participi la un training sau un workshopși dacă ai noroc, câștigi și la concursurile pe care ei le desfășoară. Însă, ca să nu te duci nepregătit acolo și să ai deja lista cu întrebări pregătite, îți recomand următoarele 2:

  1. Interesează-te despre sistemele educaționale practicate în străinătate.
  2. Citește interviurile cu studenții cu care am discutat, să vezi versiunea lor și ce sfaturi îți oferă.[divider_flat]

Studiu în Danemarca

Gabriel Caragea, student la Master în Aalborg, Danemarca.

1. Ce ai studiat în România și ce studiezi în Danemarca? In Romania am studiat Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor, sectia Electronica Aplicata (au fost primii 2 ani in care studentii de aici am facut acelasi lucru, urmatorii 2 ne-am impartit specializari). In Danemarca am inceput la Mobile Communications Master Program, program ce si-a schimbat numele in Wireless Communications System in urma cu un semestru.

2. De ce Danemarca? De ce Danemarca? Aici pot insira multe motive. In primul rand, inainte sa aplic am vorbit cu niste prieteni care erau deja aici cu o bursa Erasmus. Ei mi-au povestit despre viata de aici, despre facultate, despre cultura daneza, mi-au zis foarte multe lucruri pozitive. Pe de alta parte, eu am fost foarte curios de o astfel de experienta internationala si mi-a placut ce am auzit de la ei. Plus, un mare beneficiu fata de alte universitati din strainatate este ca prgoramul de master este gratuit.

3. Care au fost așteptările tale față de Danemarca? Asteptarile mele fata de Danemarca? E o intrebare relativa. In ceea ce priveste facultatea si studiile, ma asteptam ca sectia la care am aplicat sa fie dificila, dar cursurile sa fie de actualitate iar cunostintele dobandite pe masura. Pot spune acum, dupa un an si jumatate ca mi-au fost depasite asteptarile din acest punct de vedere. Pe de alta parte, ca sa dau un exemplu, nu ma asteptam sa existe asa birocratie si la ei, ma asteptam la ceva mai multa organizare.

4. Cum e sistemul educațional danez? Foarte interesant! Este un sistem nu foarte des intalnit la facultatile din lume: “problem-oriented and project-based learning” (POPBL). Diploma de bachelor 3 ani (semestrele 1-6), master 2 ani (semestrele 7-10). Pentru programul de master sunt maxim 2 cursuri pe zi. Ce inseamna un curs: primul incepe de la ora 8:15, tine pana la 9:00 cand se face o pauza de 10-15 minute pt cafea, micul dejun, ce vrei tu sa faci… la 9:15 se reia cursul si dureaza pana la 10:00. Se face iar o pauza de 10-15 minute, cat timp studentii se duc in group room-ul lor. De la 10:15 pana la 12:00 se lucreaza la exercitiile propuse mai devreme. In acest timp, profesorul vine pe la fiecare grup in parte pt a te ajuta la exercitii, pentru a-ti raspunde la eventualele intrebari teoretice/practice. De la 12:00 la 12:30 e pauza de pranz, dupa care incepe al 2-lea curs pe acelasi principiu. In fiecare semestru, fiecare grup trebuie sa lucreze la un proiect: un fel de licenta, poate ceva mai amplu pt ca se lucreaza in grup (fiecare grup are unu sau mai multi supervisori). In zilele in care ai un singur curs, sau nici unul, in programul de lucru 8:15 – 16:15 se considera ca lucrezi la proiect.

5.  3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Danemarca.3 avantaje:

  • implicarea in proiecte reale, proiecte de actualitate
  • accesul la resursele necesare implementarii proiectului – mi s-a oferit tot ce am avut nevoie pentru a duce la capat proiectul
  • experienta internationala bogata – foarte multi studenti internationali, iar majoritatea danezilor vorbesc limba engleza

 3 dezavantaje:

  • viata este foarte scumpa comparativ cu viata din Romania – raportul stil de viata / salariu din Danemarca este mult mai ridicat decat cel din Romania, iar pentru un student venit aici sa studieze este foarte costisitor
  • vremea foarte capricioasa – vant zi de zi, temperaturi scazute tot timpul, multe ploi, deprimant pe timpul iernii
  • romanii nu au o imagine foarte buna aici, ca in multe alte tari de altfel

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Danemarca? In mod normal se trimite diploma de absolvent, dar, avand in vedere ca deadline-ul de aplicare este undeva in mai (1 mai daca nu ma insel), nu absolvisem facultatea. In acest caz, se cere o foaie matricola pana in acel moment + scrisoare de intentie, scrisoare de recomandare, certificare de limba engleza (toefl, ielts sau cambridge) + formularul de aplicare online. Toate astea in limba engleza.

7. 3 Lucruri cool despre Danemarca și localitatea unde locuiești. Orasul nu e spectaculos, are 200.000 de locuitori, e micut. Lucruri cool… cred ca depinde de la persoana la persoana, fiecare vede “cool-ul” altfel. Sistemul de invatamant diferit si gratuit; Danemarca este una dintre primele 3 tari in ceea ce priveste satisfactia populatiei in raport cu nivelul de trai; carnavalul din fiecare an e ceva deosebit, grandios pentru un oras asa mic.

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Danemarca și viața de acolo. Cel mai mult mi-am intrebat prietenii care erau deja acolo, asa cum am zis si intr-un raspuns anterior. Resurse aditionale: internetul (site-ul oficial al facultatii – http://www.en.aau.dk/)

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studiezi în același loc ca și tine? Cel mai important sfat: cel/cea care vine sa studieze aici sa fie serios/serioasa. Petrecerile de aici iti pot lua mintile foarte usor (multi studenti internationali = multe petreceri). Nu zic sa nu petreci, dar cu masura si vei avea mai mult de castigat mai departe.

Laura Vlad, studiază EU Business and Law în Aarhus, Demarca.

1. Ce ai studiat în România și ce studiezi în Danemarca? In Romania am studiat Finante Banci. Apoi am hotarat sa aprofundez partea legala pentru Business si asa am ajuns sa studiez EU Business and Law.

2. De ce Danemarca? A fost un singur criteriu de a alege tara: programul de master. Initial vroiam sa continui tot in Romania dar nici un program nu ma atragea. Cand am inceput sa ma uit ce oferte sunt in afara, in momentul in care am vazut programul meu actual, am stiut ca asta vreau sa studiez in continuare.

3. Care au fost așteptările tale față de Danemarca? Ma asteptam la ce e mai rau: oameni reci, probleme financiare, frig si lipsa de soare, singuratate, sau orice alta problema imaginabila. Dar ma gandeam si la un sistem educational mai bun, la un altfel de a privi lucrurile, nu mai bun sau mai rau-ci total diferit.

4. Cum e sistemul educațional danez? Voi vorbi doar despre masterul meu si sistemul masterului meu. Pentru ca daca e sa iau sistemul de invatamant in genere, este total diferit de al nostru si ar fi prea mult de vorbit. De la cum e gandit si cum e structurat, inca de cand esti la gradinita.

Structura masterului La masterul meu ai un numar de cursuri obligatorii. Apoi ai un anumit numar de credite ce trebuie sa le faci prin cursuri optinale. Cursurile optionale, spre diferenta de Romania, nu e o lista de 3 cursuri din care tu sa poti alege. Sunt zeci sau poate chiar sute de cursuri din care poti alege. Ceea ce este foarte bine, caci tu stii cel mai bine care este interesul tau si ce visezi sa faci. Astfel, daca cineva vede o combinatie intre religie si drept, va avea posibilitatea sa isi ia cursuri in aceste arii de interes. El/ea stie cel mai bine cum se leaga pasiunile lui si astfel intra in conexiune cu profesori specializati si oameni pasionati sau macar interesati de acelasi subiect.

Un alt numar de credite il poti obtine facand un internship. In functie de numarul de ore lucrate poti obtine numarul de credite. Si mai este sansa sa iti obtii un anumit numar de credite in timpul scolii de vara. Nu neaparat scoala de vara de aici. Poti merge la orice scoala de vara vrei tu, creditele iti vor fi recunoscute destul de usor. Si desigur, mai este programul in care obtii o bursa sa studiezi pentru o perioada la o alta universitate din alta tara.

Modul de lucru. Depinde destul de mult de la un curs la altul. Sunt cursuri unde lucrezi mult in echipa, iar seminar de seminar ai de pregatit ceva cu echipa. Sunt cursuri unde temele sunt in principal individuale. Si mai sunt cursuri, unde spre exemplu, profesorul devii tu cu echipa ta. Avem teme specifice de rezolvat, cazuri, care inglobeaza materia teoretica. Iar apoi, la curs, una din echipe este responsabila sa faca agenda cursului, despre ce se va vorbi, ce  puncte din teorie se ating sau nu. Fiecare echipa isi prezinta rezultatele, parerile si neclaritatile. Incercam toata clasa sa ajungem la un rezultat comun, iar in cazul in care nimeni nu stie sa raspunda, sau ajungem la o concluzie gresita, atunci profesorul incearca sa ne indrume cum sa aflam raspunsul corect. Astfel, profesorul ajunge doar un indrumator. Desigur el este cel care are grija sa existe temele si materialele din timp, el este cel care gandeste din timp ce si cum ar trebui sa citesti ca sa ajungi sa dobandesti anumite concepte. Nu cred ca am avut nici un curs cu un singur profesor. Exista un profesor coordonator al cursului. Dar in functie de tema ce urmeaza a fi abordata in cursul viitor, avem fie un profesor specializat doar pe acea bucatica mica, sau de multe ori avem oameni ce lucreaza in companii in ceea ce studiem noi. Asa ajungi sa il ai ca lector pe directorul regional de vanzari din Asia al unei firme din Danemarca, sau avocatul specializat intr-o anumita nisa din drept.

Sistemul de notareIn principal ai doar cateva note:

  • -3 cand nu stii nimic. Un fel de 0 la noi
  •  00 Cand ai scris ceva, dar nu ai inteles bine conceptele – nu este nota de trecere
  • 2 cand ai inteles ceva concepte – deja ai trecut
  • 4-cand reusesti sa identifici corect ce concepte se aplica in cea mai mare parte
  • 7-stapanesti bine teoria
  • 10- dai dovada ca stapanesti materia in profunzime, toate calculele sunt bune, totul este structurat bine etc.
  • 12 – in acest caz trebuie sa vii cu idei originale, gandesti in perspectiva si dai o solutie ingenioasa
  • Examenele

Cel mai scurt examen scris pe care l-am avut a fost de 4 ore. Cel mai lung de o saptamana. Si mai sunt examenele orale. In cazul meu, toate examenele scrise au fost cu cartile pe masa si internetul la indemana. Dar intrebarile sunt in asa fel incat trebuie sa arati ca stii materia. Spre exemplu, una din intrebarile unui examen a fost cum ar trebui sa arate pagina cu informatii legale pentru un magazin virtual de haine.  Iar la examenele lungi, ajungi sa vorbesti despre 80% din teoriile din cartile si lucrarile studiate.

Cultura, relatia profesori-elevi Profesorii sunt doar profesori si in nici un caz pe cineva pe care nu ai voie sa superi. Am ramas foarte surprinsa cand un student danez il lua la rost pe profesor, de ce ne-a dat sa citim un anumit studiu, care era foarte contestat, cand rezultatele sale nu erau bune si astfel noi ne-am pierdut 3 ore din viata. Deasemenea, e okay ca profesorul sa nu stie tot. Daca ai o intrebare la care profesorul nu stie sa raspunda, iti spune ceea ce gandeste el intuitiv, dar te roaga sa ii dai timp pana la cursul viitor, sa se documenteze exact pe cazul tau si apoi sa dea un raspuns concret. Uneori profesorii vin si cer idei de la studenti si asa incep diferite dezbateri.

Partea proasta e ca uneori unii profesori stiu foarte bine partea lor specifica, dar au informatii foarte vechi sau eronate  cand vine vorba de anumite subiecte ce au tangenta cu ceea ce vorbeste el. S-a intamplat o singura data in cazul meu, cand aveam un profesor foarte bun in macroeconomie, export-import, dar total nepriceput in drept. Dar el era doar profesorul unui singur seminar din tot cursul, din fericire.

5.  3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Danemarca.3 Avantaje:

  • Sunt foarte multi internationali care studiaza in Danemarca. Intri in contact cu foarte multe nationalitati.
  • Se invata lucruri destul de practice.
  • Materialele puse la dispozitie sunt de buna calitate. Deobicei sunt alese cele mai bune carti si studii, spre exe carti de la Oxford sau autori foarte cunoscuti si buni.

3 Dezavantaje:

  • Unele metode de lucru te pot duce sa fii destul de frustrat: cand tu esti profesorul si nu esti sigur de raspuns, iar pana la afarsitul seminarului tot nu ai inteles raspunsul.
  • Pentru romani, viata sociala nu este cu atat de multe petreceri si conexiuni, precum suntem obisnuiti in Romania
  • Viata scumpa.

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Danemarca? A fost o lista clara ce era publicata la ei pe website. Nu mai tin minte toate punctele, dar au fost documente de tradus si legalizat, scrisori de intentie de trimis, scrisori de recomandare.

7. 3 Lucruri cool despre Danemarca și localitatea unde locuiești. Se merge mult cu bicicleta, asa ca cei ce iubesc miscarea, ciclismul, aerul curat, vor fi foarte fericiti aici. Marea si padurea, sunt destul de aproape de tine in general. Lumea zambeste si iti raspunde la zambet.

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Danemarca și viața de acolo Google – despre cultura daneza. Xenophobe’s guide to the Danes – cartea, exista si in varianta online, gratuit, dar cu pagini lipsa – destul de adevarata. Am intrebat prietenii din Romania daca cunosc pe cineva in Danemarca. Asa am intrat in contact cu oameni care erau deja aici.

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studiezi în același loc ca și tine? Sa stie ca orice probleme ar avea – ca nu are bani, cunostinte sau prieteni aici, se rezolva. Am vazut asta la toti prietenii mei. Putini au fost care sa vina pe banii parintilor, dar toti cei pe care ii cunosc, au gasit o metoda si o rezolvare la probleme lor. Ah si ce am mai observat, multi straini se plang ca nu au prieteni danezi. Metoda cea mai eficienta pentru mine a fost sa ma duc la un club de volei. Asa a fost cel mai usor sa ma intalnesc regulat cu ei si sa ne imprietenim. Ganditi-va la ceva care va place si apoi veti gasi oameni care au acelasi interes.

Studiu în Austria

Laura Nicoleta Ivanciu, studentă la doctorat în Graz, Austria

1. Ce ai studiat în România și ce studiezi în Austria? Am absolvit in 2008 Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, sectia Telecomunicatii, din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca. In 2010 am absolvit si programul de Master in Telecomunicatii. Din 2010 sunt inmatriculata ca doctorand cu frecventa in cadrul aceleiasi facultati, prin programul QDOC (doctorat in 3 ani, cu bursa, sprijinit de UE); tema mea este proiectarea modulelor reconfigurabile pt sisteme de telecomunicatii, folosind tehnici de inteligenta computationala. In Austria, Graz, am ajuns in urma posibilitatii oferite de programul doctoral, si anume aceea de a studia un numar de 3, 5 sau 8 luni intr-o tara din UE. Aici ma ocup cu proiectarea circuitelor reconfigurabile, conform temei mele, in cadrul Institutului de Electronica al TU Graz.

2. De ce Austria? Pentru ca colectivul din care fac parte in facultate are relatii stranse cu colectivul de electronica de aici, si o colaborare ce continua in bune conditii de mai multi ani.

3. Care au fost așteptările tale față de Austria? Asteptarile mele au fost in primul rand dpdv al dotarilor din cadrul institutului (programe de proiectare/simulare, aparatura, acces la articole/baze de date de specialitate). Am sperat de asemenea ca formalitatile sa decurga usor si sa nu intampin probleme legate de “hartogarie”. Mi s-au indeplinit asteptarile 🙂

4. Cum e sistemul educațional austriac? Nu prea am avut contact cu sistemul educational…eu fiind la doctorat, nu trebuie sa asist la cursuri/laboratoare. Din ce am vazut, materiile se fac pe module, cateva saptamani intensiv si apoi dai examen. Mi s-a mai spus ca studentii isi pot alege cursuri si de la alte universitati, cu conditia sa iasa nr. de credite.

5. 3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Austria.*ale vietii de student-doctorand, care cred ca ii un pic mai avantajoasa 🙂 siin Graz, ca in alte orase nu am locuit 🙂

3 Avantaje:

  • relatie foarte deschisa student – profesor (in fiecare zi, dimineata, toti membrii institutului stam la cafea, de la seful de departament pana la doctoranzi si secretara, si se vorbeste ca de la egal la egal)
  • acces la aparatura, dotari, informatii de ultima ora din domeniu
  • Graz este un oras foarte curat si linistit, frumos, cu multe embleme ale culturii si artei
  • BONUS: eu nu stiam germana deloc inainte sa vin aici si nici acuma nu stiu:)) m-am descurcat cu engleza, peste tot. bine, probabil ca daca trebuie sa mergi la cursuri, e bine sa stii, dar in rest, se poate si fara 😉

3 Dezavantaje:

  • se simte la preturi nivelul de trai ridicat….comparativ cu preturile de la noi, totul e mai sau mult mai scump mancare, chirie, haine, incaltaminte, transport in comun
  • internet cu transfer mic, si scump
  • mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu mancarea de aici 🙂 nu-s pretentioasa, dar au ei stilul lor de a gati 🙂

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Austria? Am avut de completat o serie de formulare, mentionate in contractul de doctorat (ordin de rector, ceva chestie care zicea pe cat timp, unde plec si ce o sa fac acolo, etc).  Dar astea cred ca tin exclusiv de programul de doctorat si de universitate. Bineinteles, primul pas a fost primirea acceptului din partea TU Graz 😀 7. Trei lucruri cool despre Austria și localitatea unde locuiești.

  • liniste in oras, curat, multe parcuri si spatii verzi
  • cultura si arta la tot pasul
  • bere buna 😀

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Austria și viața de acolo Am cautat pe internet, de la pagina wiki despre Graz pana la alte site-uri cu obiective si chestii de vizitat, ceva forumuri ale studentilor si am intrebat un coleg care era deja aici de cateva luni.

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studiezi în același loc ca și tine? Sa isi caute cazare din timp!!! in caminele cele mai bune, locurile se rezerva cu cateva luni inainte de inceperea anului universitar. Eu am aflat doar in august ca plec la 1 octombrie, si sa vezi atunci distractie :)) pana la urma amgasit chirie in apartament de o camera, e bine, sunt doar eu, no sharing, da ma usuca de bani chiria si curentul 😛

Studiu în Portugalia

Oana Pascu, a ajuns prin Erasmus în Lisabona, Portugalia.

1. Ce ai studiat în România și ce studiezi în Portugalia? Atat in Romania cat si in Potugalia studiez Administrarea Afacerilor in Turism (Masterat).

2. De ce Portugalia? In momentul in care am aplicat pentru Erasmus in urma cu un an aveam doar doua optiuni: Italia sau Portugalia. Decizia a venit usor: nu mai fusesem in Portugalia si am auzit numai lucruri frumoase despre Lisabona. M-a atras foarte mult media de 11-14 grade celsius cu plus in luna Decembrie. Apoi m-am gandit ca imi va fi usor sa invat limba portugheza deoarece vorbesc limba spaniola. (nu a fost chiar asa 🙂 ).

3.  Care au fost așteptările tale față de Portugalia? De-a lungul timpului am invatat ca oamenii sunt mai fericiti cand nu au asteptari atat de inalte (mai ales cand vine vorba de lucruri pe care nu le cunosc, deci nu-si pot seta asteptari realiste). Pentru ca nu mai fusesem acolo si nu stiam ce ma asteapta am sperat la vreme frumoasa, oameni calzi si la un sistem de invatamant mai bine pus la punct decat la noi. Vroiam sa am o experienta relevanta de invatare si o experienta personala de neuitat. Check!

4. Cum e sistemul educațional portughez? Sistemul educational portughez este similar cu cel de la Universitatea la care studiez in Romania. Se pune mult accent pe prezenta studentilor/masteranzilor la cursuri si pe activitatea lor din timpul semestrului. Astfel sunt incurajati sa fie mai implicati si activi de-a lungul semestrului in loc sa “tocasca” pentru examene cu 2 zile inainte (la unele din materii nici nu exista examen deoarece proiectele facute de-a lungul semestrului sunt foarte pragmatice si studentii trebuie sa puna in apliare ceea ce au invatat la curs). Exista universitati care au 2 semestre si universitati care au 4 trimestre.

5. 3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Portugalia.3 Avantaje:

  • Internationalism- pe langa numarul mare de studenti Erasmus (2000-3000 pe semestru) au si foarte multi studenti din fostele colonii (Brazilia, Goa, Mozambic, Angola, Cabo Verde)
  •  Sistem educational bine pus la punct in majoritatea universitatilor
  • Viata de student- Portughezii sunt foarte deschisi, iar Lisabona a fost declarata de catre o revista din Franta ca fiind cea mai buna capitala europeana pentru studii. Bucurestiul e pe locul 2 in acelasi top.

3 Dezavantaje:

  • Cursuri in limba portugheza- foarte multe dintre universitati nu ofera cursuri in limba engleza, astfel multi dintre studenti trebuie sa invete limba portugheza in timp record pentru a putea participa activ la cursuri
  • Sistemul de notare- profesorii din Portugalia sunt foarte exigenti si sunt de parere ca notele 9 si 10 nu exista (note de la 18 la 20 in Potugalia caci ei au alt sistem de notare). Pentru un student bursier sau cu note bune si foarte bune in Romania poate fi frustrant mai ales la momentul echivalarii.
  • Nu mai vad un al treilea dezavantaj.

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Portugalia? Avand in vedere faptul ca am fost plecata in Erasmus a trebuit sa completez toate formularele aferente programului ce mi-au fost puse la dispozitie de catre universitatea de aici si cea gazda.

7. 3 Lucruri cool despre Portugalia și localitatea unde locuiești. As putea sa spun 1000 de lucruri cool despre Portgalia.Este o tara calda si la propriu si la figurat. Oamenii sunt prietenosi, mancarea este extraordinara, iar vinul este divin. Lisabona este un oras plin de viata in care in fiecare moment se gaseste ceva de facut. Pentru oamenii pasionati de calatorii Portugalia ofera nenumarate oportunitati, iar Lisabona in sine are un patrimoniu cultural si istoric extraordinar. Foarte cool este ca poti sa mergi la plaja pana in luna noiembrie si ca in majoritatea diminetilor cand te trezesti este soare. Pentru mine asta a fost minunat.

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Portugalia și viața de acolo Inainte sa plec mi-am cumparat un ghid turistic si l-am citit aproape din scoarta in scoarta. Apoi resursele mele au fost mai mult “umane” caci portughezii de-abia asteapta sa iti povesteasca despre toate lucrurile grozave de vazut si de facut in tara lor. Mai mult, se ofera sa te duca in cele mai minunate locuri. M-a mai ajutat foarte mult si comunitatea studentilor Erasmus care aveau mereu experiente dintre cele mai diverse si erau gata sa le impartaseasca si sa recomande tot felul de locuri.

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studieze în același loc ca și tine? Sa se bucure de socul cultural puternic pe care il va avea in primele 2 saptamani, iar apoi sa se bucure de fiecare moment in Lisabona.Sunt zile pe care si le va aminti si nopti pe care nu le va uita 🙂

Nota editorului: Oana ne-a oferit și un studiu, pe care a trebuit să îl facă, despre percepția studenților veniți prin Erasmus despre Lisabona. [Descarcă studiul]

Oana Blaga, a studiat Marketing în Lisabona, Portugalia.

1. Ce ai studiat în România și ce ai studiat în Portugalia? In Romania studiez Marketing, la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Uni. Cuza Iasi iar acolo in Portugalia am studiat tot Marketing la IPAM The Marketing School in Lisabona.

2. De ce Portugalia? De ce Portugalia? Pentru ca vroiam sa incerc o noua cultura..sa vad noi traditii…am mai vizitat si alte tari…insa am vrut sa incerc ceva nou de data asta… mereu sunt in cautarea a ceva nou…si vreau sa invat cat mai multe despre alte culturi. Auzisem de experienta Erasmus in Lisabona si am zis de ce nu sa incerc si eu..:)

3. Care au fost așteptările tale față de Portugalia? Asteptarile mele fata de Portugalia au fost conform cu ceea ce am vazut..si invatat acolo. Ma asteptam dinainte ca studiul acolo sa fie bazat mai pe practic…si nu toata teoria de care am avem parte in tara..Ma asteptam ca portughezii sa fie deschisi..si amabili (ceea ce si e), ma asteptam de asemenea sa vizitez mult, sa invat cat mai multe.

4. Cum e sistemul educațional portughez? Sistemul educational portughez este diferit de cel romanesc..Eu am studiat la o scoala privata, acolo se punea foarte mare accent pe partea practica. Notele erau de la 0-20. Aveam doar cursuri (de fapt era ca un fel de seminar + curs) ce tinea 4 ore. Un obiect avea 6 credite. Fiind o scoala privata..si mica..nu foarte multi studenti..erau doar cate o grupa pe an.si cam atat. Insa fiecare an avea grupa de zi..si grupa e noapte. Orele de zi erau dimineata de pe la 8.30 la 12.30…Iar cele de noapte erau de la 19.30 la 22.30..In general la cele de noapte veneau oameni care in timpul zilei lucrau. Evaluarea era de trei feluri: continua, periodica si finala. Continua insemna proiecte, teste pe parcusrul semestrului, activitatea la curs, cea periodica consta in 2-3 teste stabilite anterior de profesor, iar finala era examenul final. Puteai alege de la inceput ce fel de evaluare doresti, insa aveai posibilitatea daca alegeai evaluarea continua sa ramai la cea finala (examen) in cazul in care nu aveai nota de trecere sau vroiai o nota mai mare si erai sigur ca in examen va fi asa.

5. 3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Portugalia. Avantaje: Nu e asa bazat pe teorie, accentul este pus pe partea practica, sistemul de evaluare ce era destul de flexibil, profesorii bine pregatiti si care te ajuta pe parte academica mai mult decat doar din perspectiva obiectului pe care il predau (de exemplu pe mine m-a ajutat un prof foarte mult cu licenta care o am anul acesta, m-a ajutat cu informatii si parte de bibliografie). Dezavantaje : Aici e mai greu. Ca student erasmus acolo a fost mai greu sa imi gasesc echipe de proiect (colegii nu erau asa deschisi la a colabora cu cineva strain..cu care trebuiau sa comunice in engleza), a fost mai greu cu limba la inceput (pe parcurs iti dezvolti abilitatile lingvistice foarte mult), si un dezavantaj ar mai fi cel al timpului, daca nu stii sa ti-l organizezi pierzi foarte mult, majoritatea proiectelor, testelor prezentarilor sunt in acelasi timp.

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Portugalia?Formalitati…hmmm :

  • Pai am aplicat cu un dosar (ce continea plan de studiu, scrisoare de motivare, cv , scrisoare de recomandare din partea unui profesor, diplome, adveerinte de voluntariat, foaie matricola, certificat de limba) in aprilie anul trecut,
  • Apoi a fost faza interviului cu decanul si alte persoane ce se ocupau de evaluarea viitorilor erasmusi, iar apoi am contactat institutia unde trebuia sa plec.
  • Odata ce am fost acceptata in program a trebuit sa completez documentele care mi se cereau in Lisabona (Learning agreement, si in tara fisa de echivalare, formularul de aplicare la scoala din lisabona, etc,).
  • In urma tuturor acestor actiuni a trebuit sa astept o scrisoare de acceptare, care dupa ma ajuta in tara la formalitatile de plecare ( contractul financiar, si alte documente necesare pentru plecare). Apoi “mi-am luat zborul” spre Lisabona 🙂

7. 3 Lucruri cool despre Portugalia și localitatea unde ai locuit.3 lucruri cool despre Portugalia (Lisabona) :

  • oameni deschisi si foarte amabili, discutiile cu ei mereu interesante si challenging, in Lisabona e Bairro Alto un loc ce va ramane mereu in inima erasmusilor cel putin (pentru toate intamplarile de acolo),
  • multitudinea de locuri de vizitat (minunate de altfel si lucrurile pe care le inveti astfel)
  • bucataria portugheza (delicioasa si de asemenea plina de bunatati).

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Olanda și viața de acolo.

  • Internet (siteuri de turism, diverse bloguri
  • facebook acolo am gasit si grupul erasmusilor din lisabona si asta m-a ajutat foarte mult)
  • prieteni care au fost acolo si s-au intors.

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studiezi în același loc ca și tine? Sa fie cat mai open-minded, sa socializeze foarte mult, sa viziteze cat mai mult, dar sa si invete care are ce !  

Studiu in Anglia

Sebastian Maraloiu a studiat un semestru, prin Erasmus, în Anglia.

* precizare din partea lui Sebi

Salut Gabi, In primul rand vreau sa precizez ca parerea mea s-ar putea sa nu reflecte adevarul despre studiile in Anglia. De ce spun asta? Pentru ca am fost in Bradford (singura universitate partenera din Anglia a Univ. Transilvania pe Stiinte Economice) care nu este un oras foarte frumos si in care nu sunt foarte multi englezi (sunt multi pakistanezi). Totusi, universitatea este buna si la nivel de master este chiar in top 50 Financial Times (pe 23 parca). Am fost in Bradford din 15 august 2009 pana pe 25 ianuarie 2010”.*  

1. Ce ai studiat în România și ce ai studiat în Anglia? Am studiat Marketing si in Anglia am incercat sa imi aleg cursurile astfel incat sa se potriveasca cat de cat cu ce faceau colegii in tara in semestrul in care am fost plecat. In respectiva perioada era important lucrul asta pentru echivalare, dar acum am inteleg ca n-ar mai fi asa. Deci, am ales tot cursuri de marketing si ti le si enumar: Topic in business economics, International Trade, Consumer behaviour, Marketing management&strategy, Business finance& Investment appraisal si inca unul pe care nu mi-l amintesc. Am vrut sa aleg mult mai multe cursuri, dar cei la la Bradford nu mi-au permis (initial alesesem 12-13 cursuri).

2. De ce Anglia? Asta e o intrebare la care si eu mi-am raspuns cu greu. Aveam 3 variante viabile: Anglia, Olanda si Cehia deoarece aici se studia in engleza, iar restul erau tari cu un invatamant prea slab (Slovacia, Turcia etc). Acum nu inteleg de ce am exclus direct Olanda, dar asa s-a intamplat. Au ramas astfel doar Anglia si Cehia. Cehia ar fi insemnat un sistem de invatamant apropiat de cel romanesc, dar distractie la maxim. Cu cei aprox 350 euro/luna pe care avea sa-i primim ar fi fost un show continuu. In final am ales Anglia desi avea o oarecare tema ca viata ar putea fi mai scumpa decat bursa. Principalul si cam singurul factor a fost dorinta de a studia intr-un sistem de invatamant considerat in top 2 in lume. Vroiam sa vad ce e atat de special acolo, de ce e laudat de toata lumea. Asa ca miam luat trolerul si-am plecat.

3. Care au fost așteptările tale față de Anglia? Revin la punctul anterior si o sa spun ca ma asteptam ca sistemul lor de invatamant sa ma dea pe spate, ca sa ma exprim plastic. Ma asteptam sa plec dee acolo toba de carte, sa ma intorc alt om. In rest, ma asteptam sa vad civilizatie, cabine telefonice englezesti, double-caburi, vreme urata.

4. Cum e sistemul educațional englez? E foarte bun, dar parca nu atat de bun pe cat ma asteptam (desi asteptarile mele nu erau foarte precise in privinta asta). De ce era bun? Pentru ca: a) studentii isi dau interesul (platesc si foarte mult pe studii si nu si-ar permite sa nu vina), deci salile erau mereu pline. b) profesorii erau buni si foarte buni. Chiar daca nu vorbeau in romana te faceau sa intelegi ce trebuia inteles.

Totusi, nu intrau foarte adanc in materie ci mai degraba te provocau da participi la discutii. Tu intrai singur in detalii acasa, citind foarte mult pentru proiectele pe care le aveai de facut fie singur sau in grup. Proiectele si examenele sunt anonime pentru profesori: pe ele apar doar numerele de inmatriculare ale studentului pentru ca profesorii sa fie obiectivi in acordarea notelor. c) notele sunt in procente si 70% reprezinta 10-le de la noi. Din punctul meu de vedere sistemul de notare stimula depasirea banalului 10. La noi toata lumea are 10. In Anglia 70% era un scor bun, dar care era creat sa fie depasit. Stimula excelenta si premiau “critial thinking”-ul. Puteai obtine relativ usor acel 70% daca scriai ce s-a predat, dar pentru a demostra ca faci parte din elita trebuia sa vii cu ceva nou, sa demostrezi ca ai invatat/citit mai mult decat era nevoie.

Chiar am avut un proiect referitor la tipurile de consumatori, iar profesorul ne-a spus ca daca vrem sa luam peste 70% trebuie sa gasim o noua tipologie de consumator. Chiar trebuia sa iti pui mintea la contributie, nu doar sa reproduci niste texte pe hartie. d) daca incerci sa copiezi esti amendat si pasibil de exmatriculare. Daca intarzii la examen nu mai intri si esti amendat cu aprox. 100 de lire. e) examenele nu se dau in prezenta profesorilor cu care s-a facut cursul ci a unor persoane angajate din afara universitatii. Acestia sunt mult mai stricti.

Nu permit nici o abatere de la regulament. f) baza tehnica este excelenta. Biblioteca este informatizata: rezervi cartile online, le ridici in ziua stabilita si la expirare le scanezi si le lasi pe o banda pentru a fi apoi sortate si asezate de angajatii bibliotecii la locul lor initial pe raft. Din clase nu lipsesc table high tech. Tablele negre cu crema sunt so last year. Profesorii iti ofera cursurile printate la inceputul fiecarei orei de clasa. Nu se vaita nimeni ca nu au bani sa printeze. Accesul la baze de date cu articole ale publicatiilor stiintifice de renume este un lucru la ordinea zilei. Chiar am fost surprins sa vad ca Univ. Transilvania a oferit acces la astfel de articole din toamna 2011.

Am inteles insa ca e sub forma de proba. g) sistemul lor este mult mai bine pus la punct decat cel Bologna la nivel de studii licenta. Facultatea dureaza 4 ani: studiaza 2 ani, apoi al 3-lea il numesc sandwich year in care lucreaza (de obicei este vorba de un intership) pentru a-si pune in aplicare cunostintele si pentru a intelege mai bine ce se intampla pe piata, iar ultimul an este cel al lucrarii de licenta care prinde un altfel de contur dupa 1 an de experienta. h) acces la diverse activitati sportive (pe langa sporturile clasice poti practica snowboarding, canotaj, calarie, tras cu arcul etc) j) cursurile sunt foarte putine. Cred ca aveam 6-8 ore pe saptamana. Restul timpului era pentru studiu individual. Deci trebuie sa petreci multe ore cititind, fie in biblioteca, fie acasa.

5. 3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Anglia.3 Avantaje:

  • acces facil la informatiile de care ai nevoie pentru a te dezvolta pe plan personal si profesional
  • profesori de calitate
  • mai multe oportunitati de angajare si un salariu minim de 5,5 lire/ora

3 Dezavantaje:

  • costul ridicat al studiilor si vietii in general
  • englezii nu se distreaza atat de bine ca noi:)
  • departerea de casa (prieteni, familie etc)

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Anglia? As trece la formalitati necesitatea unei medii de peste 8,5 pentru primii 2 ani de studiu, un test de limba, o scrisoare de intentie (care nu cred ca a fost vreodata citita), un formular de aplicare si pasaportul. Cam atat. 7. 3 Lucruri cool despre Anglia și localitatea unde ai locuit.Din pacate nu pot sa numesc Bradford-ul cool, dar are si lucrurile lui bune:

  • mix culturat foarte ridicat (am intalnit natii care nici nu stiam ca exista)
  • ofera prezervative gratis
  • iarba e foarte verde (despre Anglia in general)

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Anglia și viața de acolo. M-am informat foarte mult de pe internet deoarece 2009 a fost primul an in care Universitatea Transilvania a inceput parteneriatul cu Bradford. Site-ul universitatii din Bradford a fost foarte util in privinta asta oferind foarte multe informatii despre viata, cazare etc. De asemenea, am intrat in legatura cu cativa romani care studiau acolo si ne-au ajutat cu diverse detalii.

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studiezi în același loc ca și tine? Daca acelasi loc se refera la Bradford, as spune sa incerce o universitate dintr-un oras mai frumos. Daca e vorba despre Anglia in general, as spune go for it, se merita. Sper ca iti vor fi de folos raspunsurile mele.

Studiu in Cehia

Mugurel Gheorghe Florea, masterand la Universitatea Tehnică din Praga.

1. Ce ai studiat în România și ce ai studiat în Cehia? În România am studiat Automatică și Informatică Aplicată timp de 4 ani și acum fac master tot în Automatică, tot la Universitatea Trasilvania din Brașov. Primul an de master l-am făcut tot în Brașov, dar am decis să îl fac pe următorul în Cehia, la Universitatea Tehnică din Praga.

2. De ce Cehia? Am căutat să plec cu o bursă în afară și foarte mulți prieteni și cunoștințe au plecat cu programul Erasmus, așa că am decis să plec și eu cu această bursă. În momentul în care am căutat în lista de universități partenere cu Universitatea Transilvania nu am găsit o universitate parteneră care să ofere cursurile de care aveam eu nevoie (pentru că e necesar, oficial, să îți echivalezi cursurile, neoficial poți alege cam ce te taie pe tine capul). Şi cum nu am găsit, am aflat de la două amice cu 1 an mai mici decât mine că fuseseră în Praga, la aceeași universitate, doar că expirase parteneriatul dintre aceasta și cea din Brașov. Şi am reînnoit contractul și am întocmit actele și pe aici mi-a fost drumul.

3. Care au fost așteptările tale față de Cehia? M-am așteptat la mai bine decât acasă, că de, doar de aia am și plecat. Nu pleacă nimeni la mai rău. Ştiu că e evident. Am vrut la mai bine și pot să spun că am găsit mai bine. Din toate punctele de vedere. Nu cred că e ceva ce merge aici mai prost decât acasă. Cel mult există ceva la fel ca acasă, dar mai rău, sincer, nu cred. Am destule exemple care mă fac să cred că Cehia s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

4. Cum e sistemul educațional ceh? Sistemul educațional din Cehia e mult mai bine pus la punct. Sistemul informatic este mult mai bine pus la punct și se caută soluții în momentul în care apar probleme. Sunt axați pe rezolvarea problemelor și nu le ia extraordinar de mult timp, și ca să fiu și sarcastic referitor la cei de acasă, voință, ca să își facă treaba. Cursurile se țin și sunt destul de interesante, însă depinde și aici, ca și acasă ce profesor ai. Cei pe care i-am avut au fost foarte deschiși în a răspunde la orice întrebare pe care le-am adresat-o, ca să nu mai spun că știu și engleză, deși unii sunt trecuți de 40 de ani. La noi în România, mai rar.

Cel mai tare lucru mi s-au părut laboratoarele la distanță. Stai acasă, îți faci rezervare, și când îți vine rândul te apuci și lucrezi. Şi uite așa, la 2 noaptea, aprind becul dintr-un click într-un laborator aflat de 5 km de aici și programez niște automate programabile și culmea, mai și pornesc o cameră și văd ce se întâmpla. In your face, Romania! Examenele au fost axate pe gândire, nu pe memorare ca la noi. Că doar de aia suntem ingineri! Ştiu, par frustrat, dar când vezi că se poate mai bine… La capitolul infrastructură, pot spune că ne dau clasă. Definitiv. Cu Brașovul nici nu am ce compara. Poate cu Bucureștiul. Poate. Nu spun că sunt perfecți. Nici pe departe. Însă comparativ cu acasă, este de multe, multe ori mai bine. Au o grămadă de clădiri, în care poți găsi laboratoare bine echipate, ca să nu mai spun de tunelul aerodinamic și hăli cu turnurile alea de le tot vedem lângă poza lui Tesla. Şi exemple mai sunt.

5. 3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Cehia. Doar 3? Avantaje ca student sunt multe. Ai cantină deschisă de dimineața până seara. Şi nu numai o cantină. Cam 5 cantine. Doar pentru zona CVUT (Universitatea Tehnică din Praga). Ai transport public (care funcționează toată noaptea) la preț redus 50 RON pe lună aproximativ. Ai reduceri la muzee, observator, diverse obiective turistice. Acces la săli de lectură, bibliotecă. Acces în cadrul campusului la sală de fitness, masă de ping-pong. Acces la sală de calculatoare.

Totul se desfășoară pe baza câtorva legimații, ei avându-te în baza de date. Simplu. Era să uit. Marele avantaj e că poți călători la prețuri reduse în Europa. Dacă vrei să pleci ca student din Romania…search your pockets again! Dezavantaje: Starea de hangover? :)) Glumesc, dar ca student Erasmus o poți duce din petrecere în petrecere și să ți se ducă repede banii și mai ales să fii hangover. Şi cu asta cam poți să uiți că mai trebuie să te duci și pe la școală, să îți iei examenele. Cazuri mai rare, dar care se pot întâmpla. Un alt impediment e că trebuie să suporți câteodata mâncarea de la cantină, cred că e bolnav bucătarul și vine altul sau nu știu.

Au unele feluri de mâncare, că mai bine nu mănânci. Sau, te întrebi ce Doamne iartă-mă, tocmai ai mâncat?! Însă și aici cazuri destul de izolate. Dezavantajul mare pe care îl resimt eu cel puțin e lipsă familiei și a prietenilor de acasă. Asta indiferent unde pleci. Îți faci noi prieteni, însă e pentru o scurtă perioadă de timp. Din păcate, cehii sunt destul de distanți, timizi aș spune. Își cer scuze pentru engleza slabă. Păcat, par oameni de treabă.

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Cehia? În mare cred sincer că mi-ar ocupa foarte mult timp să explic hățișurile birocrației din România, pe care noi românii îl punem în cârca Uniunii Europene, Comisiei Europene sau mai știu eu cărei instituții europene în general. Am făcut acte, am căutat semnături, ștampile, reștampilări și semnături peste. Un adevărat antrenament al răbdării, dacă e să țin cont că o să se termine doar când o să mă întorc acasă. În ce îi privește pe cehi, ei nu dau doi bani pe teancul de hârțogăraie. De ce? Pentru că au un formular, pe care eu l-am completat online, cu toate cele necesare. Mai e ceva de spus?

7. 3 Lucruri cool despre Cehia și localitatea unde ai locuit. Berea ieftină și bună! Se putea să nu încep cu asta?! :)) Transport public excepțional. Nota 10! Ba nu, 11! Lipsă totală a maidanezilor și spațiile și pungile special amenajate pentru cei care au câini. Curățenie la tot pasul. Nu au lege care să interzică mersul pe iarbă, oriunde, nu numai în parcuri. Nu au lege care să interzică băutul în public. Bei o bere pe podul Charles. Fain, nu? Lipsa cocalarilor și pițipoancelor. Lipsa manelelor. Azi un tip fluiera o piesă de Mozart la bucătărie. La noi probabil se auzea un telefon cu Guță sau vreo piesă house-dance care e în vogă doar 2 zile. Hai să zicem și de rău. Chelneri nervoși, căminele cam vechi așa și cu mobilier vechi, dar stăm la 20 min de centru. De mers pe jos. 😀 Prețuri mari la telefonie mobilă și ar mai fi, că nu sunt perfecți după cum spuneam.

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Anglia și viața de acolo. În primul rând e International Student Club (ISC). Ei se ocupă de primirea studenților Erasmus aici la CVUT. Ei ne-au oferit o mulțime de informații legate de viața de student Erasmus în Praga. Ne-au dat broșuri (Survival Guide – cum să nu mori ca student), hartă, și altele, totul într-un plic mare cu numele nostru pe el. Şi da, sunt studenți voluntari. Am avut fiecare câte un buddy. Adică tipul/tipa care vine să te ia de la autogară/aeroport. Au fost apoi studenții Erasmus care veniseră mai devreme și care știau pe aici de o lună cam cum stau lucrurile. Bineînțeles concursul organizat de ISC, numit Prague Discovery Game. Ești pus în echipă cu alți studenți, din țări total diferite și trebuie să bifezi o listă cu locuri pe care le-ai văzut în ziua respectivă. Am câștigat concursul ăla! 😀 Detașat! Mai sunt apoi site-uri cu diverse informații despre Praga, dar nu le-am folosit cine știe ce. Şi ar mai fi metoda numărul 1. Luatul la pas al orașului! 😀

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studiezi în același loc ca și tine? Să se bucure din plin de fiecare clipă pe care o trăiește aici. Atât.

Studiu în Olanda

Cornel Ioniță,  a făcut masterul în Groningen, Olanda.

1. Ce ai studiat în România și ce ai studiat în Olanda? In Romania am studiat Economia Comertului, Turismului si Serviciilor la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Transilvania. In Olanda am facut studiile de masterat in Business Administration: Small Business and Entrepreneurship, la Facultatea de Economie si Afaceri (Faculty of Economics and Business) din cadrul Universitatii din Groningen.

2. De ce Olanda? Pentru ca este singura tara in care se vorbeste si se studiaza in limba engleza dupa Anglia. In Anglia nu s-a putut deoarece am tinut si la ranking-ul universitatii la care aplic. Si nu am dorit sa urmez cursurile unei universitati de duzina din Anglia, iar la cele renumite nu cred ca as fi putut intra. Apoi mai este si contributia unei prietene care a urmat cursurile la Universitatea din Groningen si mi-a spus multe lucruri bune.

3. Care au fost așteptările tale față de Olanda? Sa invat multe lucruri utile, intr-o universitate serioasa, sa observ mentalitatea si modul de gandire, sa observ ce au ei mai bun decat noi, sa relationez cu diverse culturi, sa ma distrez foarte bine.

4. Cum e sistemul educațional olandez? Este foarte complex. Consta in 3 niveluri de calificare, orientate mai mult spre stiinte aplicate (practice) sau pe cercetare. Selectia se face inca din liceu. E foarte mult de spus aici, daca vrei sa afli mai multe, cauta pe net.

5. 3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Olanda.3 Avantaje:

  • traiesti intr-un mediu civilizat si inveti mentalitatea unei societati de succes
  • pentru ca viata este scumpa, esti ponderat in ceea ce faci si ajungi sa apreciezi altfel valoarea lucrurilor
  • fiind o tara care pune mare accent pe studenti internationali, intri foarte mult in contact cu alte culturi. In toate caminele universitatii sunt cazati doar studenti internationali

2 Dezavantaje:

  • viata este scumpa (in special chiria)
  • gasesti foarte greu un part-time job, cea mai mare parte fiind la spalat vase sau impartit ziare, daca nu cunosti olandeza
  • olandezii sunt oameni reci, asa e natura lor, nu prea poti sa te apropii de ei

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Olanda?Am facut un dosar de aplicare, on-line, care a cuprins:

  • foaia matricola pana in momentul aplicarii
  • test de engleza (au permis Cambridge, alte universitati nu accepta)
  • test GMAT (scor minim 450)
  • 2 recomandari de la profesori
  • scrisoare de intentie
  • CV.

Astea sunt cele mai importante. 7. 3 Lucruri cool despre Olanda și localitatea unde ai locuit.

  • Ai voie sa faci ce vrei dar fara sa ii deranjezi pe ceilalti. Daca esti o persoana mai linistita si vrei liniste, o obtii si in cel mai nebun camin. Drepturile iti sunt respectate.
  • sunt legale si distractii ilegale in alte parti
  • In Groningen, desi caminul si facultatea erau in parti opuse ale orasului, ajungeam mai repede cu bicicleta decat cu masina.

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Olanda și viața de acolo

  • o prietena care a studiat acolo
  • grupul de facebook “romani in Groningen”
  • facultatea. ei iti raspund la orice intrebari, nu te ignora. implicit si site-ul facultatii
  • Google

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studiezi în același loc ca și tine? Nu te astepta sa traiesti acolo cel mai frumos an din viata ta. Viata este plictisitoare pentru un roman. Urmeaza scopul pentru care te-ai dus, fa-ti conexiuni cat mai multe si mergi mai departe. Groningen oricum nu e un oras in care sa ramai.

Studiu în Italia

1. Ce ai studiat în România și ce studiezi în Italia? Moldovan Roxana, studiază Arhitectural Engineering în Italia. In Romania am terminat la Facultatea de Constructii, cu predare in limba engleza la Universitatea Tehnica si pentru ca imi doream sa invat mai mult si sa interactionez cu arhitectiii am ales sa urmez un masterat intitulat Architectural Engineering, ce e o combinatie intre arhitectura si inginerie.

2. De ce Italia? Italia pentru ca din toate optiunile considerate era cea mai buna, in primul rand pentru ca sunt cunoscutii pentru perfectiune, pentru gustul lor in materie de arhitectura si urbanism apoi pentru ca facultatea este cotata din in topul facultatilor din Europa si nu in ultimul rand pentru ca conditiile oferite de facultate, aici ma refer la bursa, au fost atractive.

3. Care au fost așteptările tale față de Italia? Cunosteam Italia din vizitele mele anterioare, pentru ca in primul rand facusem un schimb de experienta cu unul din liceele de acolo si atunci asteptarile mi-au fost pe masura. Nu ma asteptam sa gasesc nimic senzational pentru ca fiecare tara are neajunsurile ei, dar modul de abordare a vietii este diferit de al nostru.

4. Cum e sistemul educațional italian? Sistemul educational din Italia e diferit fata de cel roman. Incepand de la modul de a nota studentul, notarea se face de la 1 la 30, 30 fiind maximul pe care il poti obtine la un examen. Apoi examinarea e in mare parte cuprinsa din 3 parti, un examen de parte practica (fie proiect, fie probleme) apoi partea teoretica scrisa si uneori si examen oral, dar evident depinde de fiecare profesor in parte. O alta diferenta e faptul ca ei “studio” care e aproximativ echivalentul laboratoarelor noastre, doar ca munca se face in echipa la scoala si chiar se lucreaza si predarile sunt aproape saptamanal, deci exista o oarecare strictete.

5. 3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Italia.. Avantaje de a fi student in Italia: in primul rand fiind un master cu predare in limba engleza, e o experienta culturala nemaipomenita, apoi inveti sa lucrezi intr-un sistem bine definit cu termene fixe pe care trebuie sa le respecti si nu in ultimul rand ai acces la mult mai multe posibilitati de a continua cariera intr-o firma buna, facultatea ocupandu-se din timpul facultatii de acest aspect. Dezavantaje, nu am gasit inca doar ca e greu sa te adaptezi la un program strict unde munca in echipa este sfanta.

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Italia? Pregatirea pentru admitere la o universitate se face cu circa un an inainte. In principiu daca nu ai studiat in tara o facultate cu predare in limba engleza ai nevoie de un test de limba fie el IELTS, TOEFL,Cambridge dar dat in ultimii doi ani; apoi ai nevoie de programa scoala de la facultate, adeverinte, un CV, doua scrisori de recomandare fie de la un angajator sau de la un profesor din universitate si bineinteles o scrisoare de motivatie bine conceputa. Daca ai fost admis, atunci incepe greul, pentru ca sistemul din Romania nu te ajuta cu nimic. Trebuiesc traduse absolut toate documentele in italiana, legalizate la Ministerul Educatiei, apostilate,legalizate la notar , supralegalizate apoi trebuie depuse la ambasada pentru a primi o certificare a studiilor si abia apoi poti pleca la studii.

7. 3 Lucruri cool despre Italia și localitatea unde locuiești. Italia e printre tarile mele favorite deci as avea multe lucruri bune de spus despre ea. In primul rand imi place sistemul gandit de ei, pauza de masa e sfanta si absolut totul se inchide in intervalul orar 12:30-14:30 si nu se munceste ca in Romania, pana la epuizare. Si inca ceva, in Italia nu sunt non-stopuri decat foarte rar gasesti ceva deschis dupa ora 20. Si italienii sunt persoane foarte sociabile si pun mare accent pe viata persoanala si pe cea de familie. Eu locuiesc in Lecco, la circa 50 de km de Milano, langa lacul Como, care este foarte cunoscut pentru ca aici are George Clooney casa sau pentru ca aici s-au filmat Ocean’s Elevan sau videoclipul de la Gwen Stefani. E o zona superba inconjurata de muntii si chiar merita vizitata.

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Italia și viața de acolo. Asa cum spuneam am mai fost in Italia si stiam multe despre ea, dar pentru cineva care doreste sa isi inceapa studiile acolo le recomand sa se foloseasca de orice sursa de informare pentru a nu fi dezamagiti. Si banuiesc ca cea mai buna sursa in momentul de fata e fie internetul fie cineva care deja studiaza acolo.

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studiezi în același loc ca și tine? Singurul meu sfat si cel mai important e sa se inarmeze cu multa rabdare pentru ca e un drum lung si anevoios.

În ce țară ai vrea să studiezi? (Alege maxim 3)

View Results

Loading ... Loading …

3. Doua Mituri despre studiul in strainatate si daca merita sa studiezi in strainatate

Din punctul de vedere al tuturor celor care au fost intervievați, a meritat. Au învățat multe lucruri, au suferit șocuri culturale care i-au făcut mai descurcăreți și au apucat să vadă cum gândesc alte popoare și nații. Experiența culturală este un mare atuu la CV-ul tău, indiferent dacă poți pune experiența pe foaie sau nu. Ideea că trebuie să te descurci singur, este una șocantă dar care te poate pregăti pentru viață. Evident, pentru că pleci dincolo ca să înveți și această pretenție îți va fi satisfăcută. Nu neapărat în ideea că totul va fi roz, dar din păcate este peste ceea ce poate oferi România în multe dintre domeniile educației. Sunt 2 mituri ce planează asupra studiului în străinătate:

Mitul#1 E scump să înveți dincolo. Total neadevărat, mai degrabă nu e ieftin să studiezi dincolo, pentru că automat ai cheltuieli de întreținere mai mari datorate acomodării, stilului de viață probabil mai scump și al nevoii declarate de bani de buzunar pentru diverse distracții. Să zicem că asta ar fi partea scumpă. Însă poți accesa tot felul de burse, programe de studiu, care nu te vor usca de bani cum ai auzit probabil.

Mitul#2Doar cei mai deștepți pleacă dincolo la studiu. Mitul e călcat în picioare de următoarea chestie: doar cei mai descurcăreți sau dornici pleacă la studiu în străinătate. Majoritatea celor care vor studii în străinătate parcurg aceleași etape:

  • Informare
  • Decizie
  • Aplicare
  • Plecare

Aștia sunt pașii siguri către accederea la o universitatea de dincolo, dar ca să faci toate acestea ai nevoie curaj, bani de drum, de o oportunitate cum e RIUF și de sprijinul diverselor organizații cum sunt cele către care am dat link mai jos.

4. Link-uri utile, de informare:

Concluzie

Sper ca din toate părerile pe care le-am expus, să îți fi luat informațiile de care aveai nevoie. După cum vezi, fiecare țară are avantajele și dezavantajele ei, preferabil ar fi să te concentrezi pe avantaje, relațiile interumane și pe programa de studii, că în principal ele te interesează. Ai văzut că am insistat destul de mult cu RIUF. Motivul cel mai direct este că acolo am aflat foarte multe și m-a adus foarte aproape de o dorință de a aplica, chiar dacă m-am răzgândit. Mulți de prieteni de ai mei au plecat de acolo lămuriți. De aceia îți recomand să mergi la RIUF, că sigur îți va prinde bine să discuți direct cu reprezentanți ai universităților. Ce e bine acum, este că ai o mulțime de informații care te vor ajuta să îți fundamentezi mai bine părerea. (și probabil ai mai multe întrebări decât cu câte ai pornit) Te rog să pui orice întrebare, eu voi discuta cu cei pe care i-am intervievat, să participe activ în zona de comentarii, ca să rezolve eventualele nelămuriri. Mențiune: Articolul va fi modificat și updatat pe tot parcursul anului, astfel încât el să devină o resurse de bază pentru orice student ce vrea să plece la studii în străinatate.

Recommended Posts