Nota editorului: Eduard este student în anul I la Business Administration, este pasionat de dezvoltare personală și profesională și anul acesta caută să spargă gura târgului.
‘Outliers’ este un studiu de caz asupra mai multor personalitati de succes din istoria contemporana (Bill Gates, Steve Jobs, Bill Joy, etc.) dar si a altor oameni cu abilitati intelectuale asemanatoare, dar care nu au reusit sa atinga succesul pe care lumea l-ar fi asteptat.
‘Outliers’ are doua parti: prima parte este intitulata ‘Opportunity’, iar a doua ‘Legacy’.
In prima parte, Malcolm Gladwell discuta foarte mult despre criteriile dupa care oportunitatile apar sau sunt acordate.
Un bun exemplu ales de Gladwell sunt copiii care aspira sa ajunga liga de hockey din Canada.
Multi dintre ei de obicei sunt lasati in urma doar pentru ca nu s-au nascut in prima parte a anului, intre ianuarie si aprilie si nu au avut sansa sa se antreneze la fel de mult precum ceilalti jucatori.
Gladwell demonstreaza acest fapt cu date concrete: tabele cu loturile echipelor de hockey unde trei sferturi din echipa este nascuta intre lunile ianuarie – iunie.
Cumpără carteaPe de alta parte, se discuta si efectul ‘advers’ daca poate fi numit asa, acela de a avea foarte multe oportunitati, caz in care Bill Gates este dat ca exemplu.
Nu doar ca a fost nascut la data perfecta, dar este demonstrat cum i-a fost creat mediul propice pentru deveni programator intr-o perioada cand puteai obtine acces foarte greu la un computer.
Pana sa ajunga la facultate, Bill Gates era deja expert in programare, investind peste zece mii de ore in pasiunea sa. Un alt exemplu arhicunoscut, dat in acest capitol este trupa Beatles care deja sustinuse mii de ore de concerte live.
Gladwell demonstreaza ca exista si persoane cu IQ de 200 carora nu le-a fost acordata nicio sansa de exprimare, de a demonstra ceva, practic de a nu avea succes.
In a doua parte a cartii, discutia se muta in directia diferentelor etnice. De la conflictele din Vestul Salbatic pana la neintelegerile dintre piloti, copiloti si controlori de trafic, de diferite entii care au dus la prabusirea avioanelor.
Daca in prima parte Gladwell s-a concentrat pe problemele indivizilor, in a doua este tratata problema culturala.
Unde salbaticii din Kentucky se ciuruiau pentru ‘onoarea familiei’, copilotii coreeni esuau in a comunica eficient cu turnul de control din cauza diferentelor culturale care le cereau sa foloseasca unul dintre cele opt pronume de politete ce trebuie folosite cand se adreseaza unei autoritati.
Penultimul capitol, care mi-a placut cel mai mult, prezinta dedicatia chinezilor in ingrijirea culturilor de orez.
Gladwell face aici o comparatie intre chinezi si europeni si aduce argumente, perfect valide din punctul meu de vedere, prin care explica de ce chinezii au o anduranta mult mai mare la munca in fata europenilor.
In concluzie, ‘Outliers’ este o lectura foarte interesanta.
Am aflat foarte multe lucruri noi, dar ideea de baza era deja destul de evidenta, cum mi-a zis un prieten: ‘degeaba vrei daca altii nu te lasa’.
Discutabil, oricum. 🙂
In final te las cu un citat din carte:
Hard work is a prison sentence only if it does not have meaning
Această recenzie face parte din provocarea, Citește 1 Carte pe Săptămână.