“Cărțile sunt aproape la fel de individuale ca și prietenii. Nu are rost să inventăm un set de legi care să le definească. Unele cărți pot satisface nevoile unei anumite persoane, alte cărți nevoie altor persoane. Fiecare om ar trebui să se ferească de păcatul chinuitor ar iubitorului de cărți, ceea ce domnul Edgar Allan Poe a numit ‘trufia bolnavă a intelectualițății’. Aceasta ia forma unei aroganțe triste față de oamenii cărora nu le place același gen de lectură.”
– Una dintre cele mai importante reguli dintre cele 10 reguli ale lui Teddy Roosevelt pentru citit
Teddy Roosevelt (TR), cel mai tânăr președințe american din istorie, a fost un cititor inverșunat, citind o carte de dimineață și încă 2 sau 3 după amiaza. Dacă stau să mă gândesc că eu citesc 1-2 cărți pe săptămână, TR mă face să par un leneș.
Când venea vorba de citit, nimeni și nimic nu avea puterea să-l deranjeze. Chiar dacă deseori oamenii din staff-ul lui prezidențial erau nevoiți să îl întrerupă, acesta răspundea scurt, cu gândul de a nu părea neimplicat și apoi se punea din nou pe citit.
Cei care îl vedeau pe TR citind știau că acesta nu trebuia să fie deranjat, decât dacă era ceva important care nu putea să aștepte. De asemenea, aceștia descriau cum simțeau faptul că TR se izola în cărți, considerând că se poartă ca și cum ar fi singur într-o pădure deasă, lângă un foc de tabară.
Studiind istoria trecutului și înțelegând obiceiurile oamenilor care ne-au dat evenimentele marcante din istorie, putem înțelege mai multe despre potențialul uman.
Din acest motiv, este necesar să luăm în evidență și regulile lui TR pentru citit.
Cele 10 Reguli Ale Lui Teddy Roosevelt Pentru Citit:
1. “Numărul de cărți pe care-l poți alege e nelimitat. De asta mi se pare absurd faptul că cineva încearcă să catalogheze cărți care ar trebui să trezească interestul tuturor. Acesta este motivul pentru care nu pot avea pic de simpatie pentru orice listă care enumeră ‘Cele mai mai bune 100 de cărți’. Nu este nicio problemă în a alcătui o listă cu o sută de cărți foarte bune, dar asta nu va însemna că acele cărți sunt cele mai bune cărți pentru toată lumea sau pentru majoritatea oamenilor sau că lista va rămâne neschimbată pentru totdeauna.”
2. “O carte trebuie să fie relevantă pentru cititor la momentul în care este răsfoită.”
3. “Personal, simt că am profitat cel mai mult de pe urma cărților care-mi provocau un sentiment de plăcere. Le-am citit pentru că mă distrau, pentru că îmi plăcea să le citesc și profitul cu care m-am ales de pe urma lor a fost bucuria.”
4. “Cititorul sau iubitorul de carte, trebuie să-și satisfacă singur nevoile fără să ia în considerare sfaturile care privesc aceste nevoi, sfaturi ce provin de la cei apropiați lui.”
5. “Nu trebuie să fie ipocrit și să pretindă că admiră ceea ce defapt nu-i place.”
6. “Cărțile sunt aproape la fel de individuale ca și prietenii. Nu are rost să inventăm un set de legi care să le definească. Unele cărți pot satisface nevoile unei anumite persoane, alte cărți nevoie altor persoane. Fiecare om ar trebui să se ferească de păcatul chinuitor ar iubitorului de cărți, ceea ce domnul Edgar Allan Poe a numit ‘trufia bolnavă a intelectualițății’. Aceasta ia forma unei aroganțe triste față de oamenii cărora nu le place același gen de lectură.”
7. “De fiecare dată când sunt întrebat despre cărțile pe care un politician ar trebui să le citeasa, răspunsul meu este poezie și proză, inclusiv povești scurte sau fabule.”
8. “Nu aș putea compara biblioteca mea cu o colecție de cărți. Fiecare carte a fost procurată pentru că cineva din familie a vrut să o citească. Nu ne-am putut permite niciodată să acordăm prea multă atenție coperților cărților, ne-a interesat prea mult ceea ce se află între ele.”
9. “Cu toții trebuie să înțelegem importanța cunoștințelor despre natura umană, să cunoaștem sufletul uman. Odată ce le vom înțelege, vom descoperi și faptul că aceste nevoi sunt exprimate cel mai bine de către marii scriitori ce se folosesc de imaginația lor bogată și expun aceste fapte prin proză sau poezie.”
10. “Cărțile sunt foarte bune, fiecare în felul lor și iubim să le avem la noi în case, dar copiii sunt și mai buni decât cărțile.”
Reguli găsite pe Bookriot.