Le poți numi idei, principii sau sfaturi, dar nu prea contează acest lucru. Contează doar să reușești să le înțelegi.

Motivul pentru care sunt idei “care te-ar putea ajuta” este pentru că sunt niște lucruri care mi se potrivesc în principal mie și pentru că ar fi extrem de arogant din partea mea să am așteptarea că pentru tine vor fi niște idei care îți vor schimba viața.

Deși poate ești obișnuit să ți se ofere sfaturi despre succes garantat să meargă pentru tine, eu cred că ar trebui să privești orice sfat cu scepticism și să îl testezi înainte să îl proclami adevărul adevărat.

După cum a spus și unul dintre preferații mei, Bruce Lee:

Principiile de mai jos sunt principii pe care eu le aplic în mod frecvent în propria-mi viață, sunt principii de care mă folosesc pentru a deveni mai bun, mai deștept și mai eficient.

Aceste principii mi le-am format în perioada de 1 an cât am lucrat în Irlanda și m-am folosit această perioadă pentru a mă înțelege mai bine, să înțeleg ce mă motivează, ce mă inhibă și ce anume contează cu adevărat pentru mine.

Așadar, gândurile de mai jos sunt rezultatul sintetizat al meditațiilor mele. Sper să te ajute.

10 Idei Care Te-Ar Putea Ajuta Să Devii Mai Bun

  1. Când ajungi să gândești ca toți ceilalți din jurul tău, e momentul să iei o pauză și să reflectezi. Ideile bune, în general, nu sunt aplicate de majoritatea populației. Ce cale alege de obicei majoritatea? Calea mediocră sau calea cea mai ușoară de a ajunge la un rezultat. Așadar, când faci ceea ce fac mai toți din jurul tău, întreabă-te: “Nu ar trebui să fac ceva diferit?”.
  2. Renunță să-ți mai pese de părerea celor care nu te cunosc. Oamenii te judecă în orice moment din zi sau din noapte, indiferent de ceea ce faci. Inclusiv apropiații tăi. Diferența este că tu te-ai obișnuit cu familia ta să te judece și nu mai acorzi așa de multă atenție la ceea ce cred ei. Dacă ai avea aceeași atitudine și cu părerile unor străini, nu te-ai mai îndoi atât de mult de tine.
  3. Nu trebuie să te placă toți din jurul tău. Când încerci să îi mulțumești pe toți, cu siguranță vei eșua. La ce te ajută să fii plăcut de toată lumea? Nici măcar un președinte nu câștigă cu 100% din voturi, are nevoie de un pic peste 50%. În unele cazuri, nici nu ai nevoie să te placă 50% dintre oameni, ci doar 2-3 care sunt cu adevărat influenți. Așadar, fă-te plăcut doar de cei care contează cu adevărat.
  4. Dintre toți oamenii normali din jurul tău, alege tu să fii ăla ciudat/diferit. Frica de a fi considerat ciudat este o frică extrem de comună, dar totuși cei care aleg să fie ciudați/diferiți sunt cei care reușesc să impună noi mode, noi idei, să schimbe lumea (chiar dacă doar o schimbă pe cea din jurul lor). Încearcă să faci ceva diferit, ieșit din comun. Lumea va deveni curioasă. La început vor resping iddeae, după aceea o vor încerca și ei și apoi te vor imita. “Secretul” stă în a respecta sfaturile #1, #2 și #3.
  5. În loc să alegi prima soluție, alege “să sari pe spate”. Majoritatea oamenilor se bazează întotdeauna pe intuiția lor și consideră primul răspuns pe care îl găsesc la o întrebare, ca fiind cel mai bun răspuns pe  baza căruia pot acționa. Totuși, soluțiile cu adevărat câștigătoare au fost generate de oameni care au decis să exploreze partea lor contraintuitivă și să meargă dincolo de primul impuls. Îți vine să crezi că a fost o vreme când sportivii care concurau la săritura la înălțime săreau cu fața, față de cum se sare acum, adică cu spatele?
  6. Dezvoltă-ți mintea opozabilă. Mintea opozabilă = ai 2 soluții, ambele bune, dar care se bat cap în cap sau se anulează reciproc, dintre care trebuie să alegi. Minte opozabilă presupune să le iei în considerare pe ambele, dar să te folosești de ele ca să generezi o a treia soluție care reprezintă rezultatul ideal al combinării avantajelor și eliminării dezavantajelor primelor 2 soluții. Acest sfat are mare legătură cu #5, fiindcă nu te mulțumești cu ceea ce a generat intuiția ta la primul impuls. Acest tip de gândire se numește gândire integrativă.
  7. Află care sunt metodele prin care tu poți fi influențat/manipulat, ca să le folosești în avantajul tău. Ţi s-a întâmplat vreodată să faci ceva ce e împotriva codului tău de valori, să cumperi un produs de care nu aveai nevoie, să accepți o jignire sau un act de corupție? Companiile, statul, oamenii din jurul tău, caută să se folosească de tine și de resursele tale ca să își atingă obiectivele. Toate aceste entități caută să te influențeze. Descoperind cum anume poți fi influențat/manipulat poate să schimbe felul cum interacționezi cu anumite entități. De altfel, poate întoarce roata și să fii tu cel care mișcă pârghiile. Poate ar fi util să citești Psihologia Manipulării de Robert Cialdini.
  8. Încearcă să îți ții bagajul emoțional cât mai gol, pentru a putea fi mai mobil. O chestie care te poate ține în loc este frica de a renunța la trecutul tău. Ne atașăm de persoane, de obiecte, de obiceiuri, de locuri și atunci când se ivesc oportunități extraordinare sau putem să ne schimbăm viața în bine, ne este frică să lăsăm totul în urmă. Astfel, trecem dintr-o relație într-alta aducând după noi și frustări, neajunsuri și dorințe neîndeplinite. Schimbăm locul de muncă și ne așteptăm să avem același statut. Ne schimbăm rezidența și ne așteptăm ca să trăim aceeași viață. Când faci o schimbare importantă cum sunt cele descrise mai înainte, ia-o de la zero. Ai ocazia să construiești ceva nou, care să fie mai bun sau mai durabil, dar îl poți construi doar dacă alegi să renunți la trecut.
  9. Diferența dintre locul 1 și locul 2 e mult prea mică, așadar dacă te apuci de mâine de treabă s-ar putea să fie prea târziu, pentru că performanța nu poate fi amânată. Cele mai uzuale scuze: “de mâine încep”, “de mâine voi fi diferit”. Dar azi ce are? Ieri a fost “mâinele” pentru alaltăieri. Dacă o chestie este importantă cu adevărat pentru tine investește chiar și 5 minute din ziua ta de azi ca să devii mai bun la ea, mâine s-ar putea să fie prea târziu. Intuiția îți spune că mâine vei avea mai mult timp să faci ceea ce îți dorești. Diferența la vârf, în orice competiție, dintre locul 1 și locul 2 e dată de lucruri mici. Ai nevoie doar de o sutime ca să câștigi o medalie olimpică, ai nevoie doar de un gol diferență ca să iei Cupa Mondială. Tipul ăsta de rezultate se ating doar dacă alegi să muncești mai mult și mai deștept decât alții, iar mâine este deja 1 zi în minus pentru a face asta.
  10. Oamenii deștepți știu cum să își facă timp să fie leneși. Cine a zis că o cale spre succes este să muncești 24/24, 7/7 înseamnă că nu și-a folosit creierul suficient să găsească o metodă mai bună, care să îi permită timp liber sau să se odihnească. În programar, unul dintre cele mai importante concepte este DRY = Don’t Repeat Yourself. Așadar, dacă faci același lucru de câteva ori sau te repeți la nesfârșit, înseamnă că faci ceva greșit și că e momentul să creezi o scurtătură sau să regândești felul cum faci ceea ce faci.