În viața de zi cu zi, prietenia este un lucru complicat.
Prieteniile se leagă și se desfac în același timp. E normal! Dar acei prieteni care rămân, sunt aceia care contează.
În momentul în care mă gândesc la prieteniile mele din viața reală, pot doar să sper că într-o zi măcar una va ajunge la profunzimea celor din cărți. Am facut o listă despre câteva personaje literare prin a căror prietenie mi-am luat lecții pe care le folosesc în viața de zi cu zi.
Don Quijote de Miguel Cervantes
Acest roman scris de Miguel Cervantes în secolul XVII mi-a oferit un model de prietenie, care inițial a părut imposibilă, dar pe parcursul romanului s-a dovedit a fi o prietenie la care încă visez.
Sancho Panza este scutierul lui Don Quijote, ciudat, nu? Cum poate un nobil să fie prieten cu un scutier? Ei bine, cu cât ajungi mai adânc în mijlocul acțiunii, realizezi că cei doi sunt complementari. Fiecare privește lumea dintr-o altă perspectivă, dar în același timp reușesc să privească lucrurile unul prin ochii celuilalt, rezultatul? O legătură pe care o să o îndrăgim cu toții.
În final, m-am întrebat: „Oare ce ar fi fost faimosul cavaler fără prietenia scutierului său?”
Hamlet de William Shakespeare
În această tragedie despre prințul Danemarcei l-am cunoscut pe Horațiu, un personaj ce se diferențiază cu totul de restul personajelor. Cel mai mult prin faptul că este cu totul loial lui Hamlet, chiar și în momentele lui de nebunie când toți sunt împotriva lui.
În final, Horațiu este singurul care trăiește și spune povestea tragică a lui Hamlet. Tot el spune celebra și trista replică: „Noapte bună, dulce prinț!”.
Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
De cele mai multe ori cand mă gândesc la prietenii model, îmi vine în minte romanul „Cei trei muschetari” de Alexandre Dumas.
„Toți pentru unul și unul pentru toți!” este celebra deviză a muschetarilor. Iar Athos, Porthos, Aramis și d’Artagnan o folosesc de nenumărate ori pe parcursul romanului, în plus demonstrează că și trăiesc după această frază. Această frază subliniază superb esența prieteniei lor, fidelitate, susținere, devotament.
Cei patru au luptat de fiecare dată în echipă, și-au păzit spatele unul altuia și și-au protejat valorile personale cu fiecare ocazie. Așa au reușit să mă cucerească, nu numai prin aventurile fantastice prin care au trecut, ci și prin felul prin care și-au celebrat prietenia.
Sherlock Holmes de Sir Arthur Conan Doyle
Toată lumea a auzit de Sherlock Holmes și Dr. Watson din superbele romane ale lui Sir Arthur Conan Doyle.
Cei doi prieteni au trăit o perioadă împreună, perioadă în care au trecut prin aventuri minunate și au elucidat mistere unul cu ajutorul celuilalt. În plus, Watson este cel care contabilizează toate reușitele lui Sherlock.
De asemenea Watson narează poveștile despre Sherlock, povești prin care aflăm cât de indignat este de faptul că acesta nu primește mai multă recunoaștere din partea celorlalți. Ce prieten!
Stăpânul Inelelor de J.R.R. Tolkien
O carte pe care am citit-o după ce am vazut filmul. „Stăpânul inelelor” a reușit să îmi smulgă câteva lacrimi în momentul în care am realizat cât de mult se sacrifică Sam pentru Frodo.
Pe parcursul acțiunii, Frodo devine tot mai slăbit datorită blestemului inelului ce stă asupra lui. Aici poți observa că prietenia nu înseamnă numai timp plăcut petrecut împreună și distracție, ci și sacrificiu. Sam preia toate greutățile: gătește, stă de veghe pe timpul nopții, îl apără pe Frodo, îl salvează de creaturi malefice sau cară bagajele.
Chiar dacă Frodo este purtătorul inelului, iar misiunea lui este crucială pentru salvarea Pământului de Mijloc. El nu ar fi putut ajunge până la finalul călătoriei lui fără prietenul lui.
„Uneori prietenia poate însemna nu numai să duci în spate prietenul prăbușit la pământ, ci și să cobori în adâncul infernului alături de el.”
Sunt sigură că și pe tine te vor marca aceste prietenii la fel ca și pe mine și îți vor oferi lecții pe care le vei putea folosi și în viața de zi cu zi.
„O prietenie care durează o viață întreagă este pentru mine un miracol” Mircea Eliade