Sunt dependent de dezvoltare personală de vreo 4-5 ani.
În tot acest timp am citit mii de articole, câteva zeci de cărți de dezvoltare personală și am scris câteva sute de articole despre ceea ce cred eu că ar putea face un om ca să se dezvolte personal.
Unele articole sunt foarte bune, altele foarte proaste. Mi le asum pe toate.
Din punct de vedere teoretic cunosc foarte multe despre cum funcționează un om, ce îl motivează, ce nu îl motivează.
Dar nu este așa. Faptul că am citit atât de mult nu îmi conferă statutul de expert și nici măcar, specialist în oameni.
Ca mine mai sunt zeci de bloggeri în piața asta de dezvoltare personală. Majoritatea avem aceeași expertiză. Majoritatea avem o expertiză pur informală, câștigată din cărți, traininguri și discuții între noi.
De ce îți spun toate acestea?
Pentru că simt că am devenit lacomi și ne îndepărtăm de ceea ce înseamnă cu adevărat dezvoltare personală.
Dezvoltare personală nu înseamnă să gândești pozitiv.
Dezvoltare personală înseamnă să joci jocul după regulile tale.
Dezvoltare personală nu înseamnă să citești un articol de self-help/zi. Te poți dezvolta personal și fără să înțelegi ideea de dezvoltare personală.
Termenul “dezvoltare personală” este un clișeu și doar atât. Nu mai înseamnă nimic, pentru că toată lumea îl folosește.
Îl pun pe aceeași treaptă cu alte cuvinte care nu mai înseamnă nimic: proactivitate, engagement, ownership. Sunt mult mai multe, dar astea mă disperă pe mine în mod special.
Ce sunt de fapt majoritatea bloggerilor de dezvoltare personală?
Înainte să îți vorbesc despre alții, vreau să mă auto-denunț pe mine.
Eu sunt un marketer. Nimic mai mult. Asta sunt, sunt un om care încearcă să vândă.
1Cartepesaptamana.ro a început ca o joacă și apoi a continuat ca un proiect serios.
În 2011, frustrat că blogul meu personal era prea puțin băgat în seamă, am decis să pornesc un nou proiect din dorința de a atrage atenția și din dorința de a genera un venit din online.
Făceam bani prin freelancing și abia pornisem o firmă, dar nu mă descurcam excelent din ele.
Eu întotdeauna am fost convins că sfaturile mele de marketing erau bune, dar mi se părea mie că lumea nu mă crede. Am decis să caut un subiect despre care să scriu, la care să mă pricep cât de cât și care sper eu să aibă priză la public. Așa că am pornit un proiect într-o arie unde știam deja că există trafic: bloguri de cărți.
Am zis că oamenii citesc cărți, deci automat am o șansă să prind ceva trafic și poate în timp să fac și bani din asta.
Primele luni au fost de rahat, cumulat 3200 de vizitatori unici. Blogul meu cel nou mergea mai prost decât blogul meu cel vechi, deși eram într-un domeniu mult mai bun.
Apoi, din dorința de a aduce trafic pe site, am creat 5 articole după un research extrem de temeinic asupra bloggerilor de top din afară.
Doream să mut atenția blogului dinspre recenzii de cărți înspre dezvoltare personală și apoi dacă prinde, să fac liste de recomandare de cărți.
Vroiam să scriu totodată ceva “viral”. Am avut norocul să nimeresc pe subiect cu un articol. Articolul a fost pasat de câteva sute de persoane și am prins câteva mii de vizitatori pe parcursul a mai multe zile și m-am trezit brusc cu multă atenție.
În acel moment s-a născut practic 1cartepesaptamana.ro. În acea lună, am avut pentru prima oară în viață 10.000 de unici intr-o lună. Mă simțeam deștept. Ca să păstrez traficul am publicat repede celelalte articole din dorința de a nu pierde “momentumul”.
După aceea am continuat ceea ce știam că merge. Am creat articole pe bază de research de cuvinte cheie și le-am scris din ce în ce mai bine. Astfel, că am început să prind statut de “specialist în dezvoltare personală”.
De ce îți ofer toate aceste informații? Pentru că vreau să vezi că totul a fost intenționat. NU am mințit cu nimic pe nimeni, dar nu s-a întâmplat de la sine. Articolele pe care le-am creat nu au fost date de la un om la altul pentru că erau cele mai bune articole.
Am scris ceea ce știam că prinde. Majoritatea articolelor mele care au trafic generos sunt scrise pe cuvinte cheie, sunt articole “comerciale”. Nu reprezintă de fapt abilitatea mea de a abstractiza, reprezintă abilitatea mea de a găsi ceea ce place deja și de a crea ceva care merită dat mai departe.
Unii nu ar vedea nimic rău în asta, alții văd acest lucru cu ochi răi.
Ceea ce am făcut eu cu atâta sârg au făcut-o și alții și o vor face în continuare. De fapt o fac majoritatea blogurilor care se regăsesc în această industrie. De fapt, cred că orice fel de blogger face asta.
În esență, majoritatea bloggerilor de dezvoltare personală sunt la bază marketeri. Nimic altceva. Informația de dezvoltarea personală e produsul, iar oamenii normal că o să caute să își distribuie produsul cât mai bine.
Cum reușește un blogger să te atragă și apoi să te păstreze ca cititor
Partea aceasta din articol o să supere pe cei mai mulți. Oh well…. să îi dăm drumul.
Ca orice marketer priceput sau nepriceput, bloggerul va începe să pompeze cât mai mult conținut din dorința de a-și atrage potențiali clienți.
Asta în timp duce la crearea unui volum imens de informație și care creează ceea ce se numește un “information gap”. Te rog să vizionezi filmulețul următor:
Majoritatea bloggerilor crează acest information gap INVOLUNTAR din dorința să își atragă trafic. De fapt, majoritatea sunt mânați doar de această dorință de a avea trafic.
Bloggerii de top, cei care au înțeles cum merge treaba s-ar putea să facă acest lucru VOLUNTAR. Scriu articole din-acestea ușor de share-uit pe Facebook și pe alte medii și apoi în timp, când au acumulat suficient trafic o să încerce să îți vândă ceva. Să te convertească din cititor în cumpărător.
La fel, nu e neapărat ceva meschin în treaba asta, oamenii joacă după cum le cântă piața.
Bloggerii nu sunt singurii care fac asta, presa scrisă românească face asta de câțiva ani cu titlurile alea bombastice de îți vine să îți bagi degetele în ochi. Dacă oamenii vor shortcuts, li se dau shortcuts. De orice natură.
De ce mă deranjează pe mine toată treaba asta
Din cauza acestui information gap, oamenii sunt confuzi, pentru că în fiecare zi citesc articole de tipul:
- 7 lucruri care o să te facă fericit
- 101 pași prin care poți seduce orice femeie
- 20 de obiceiuri greșite pe care le ai
Majoritatea acestor articole sunt scrise de bloggeri care abia au început și încearcă să copieze “rețeta creșterii”.
Bloggerii scriu aceste articole din 2 motive:
- pentru că au o părere mai mult sau mai puțin abilitată despre subiectul respectiv
- pentru că știu că tu o să le citești (sad, but true)
După ce au apăsat publish, îl dau pe facebook, iar oamenii le dau și ei mai departe, pentru că vor să dea mai departe ceea ce au citit și ceea ce cred ei că o să ajute multă lume. Dar de fapt nu ajută, ci mai mult înrăutățesc situația.
Aceste articole adâncesc acest information gap și în timp, oamenii devin din ce în ce mai nesiguri pe ceea ce știu și vor crede că le lipsește unul dintre pași ca să ajungă la obiectivele dorite.
Asta înseamnă practic, că îi facem pe oameni mai proști. Fără să vrem. Cel puțin în industria asta de dezvoltare personală.
Marketerii cei mai meschini vor pompa informație în piață care vor crea frici și nesiguranță, apoi vor veni cu o soluție care rezolvă aceste probleme.
Practic ei crează cererea, apoi vin cu oferta. Strategic, nu?
Semne că ești dependent de articole și cărți de dezvoltare personale
Lifehack.org a publicat mai demult o listă interesantă cu care eu sunt de acord, pentru că mă recunosc în aceste semne:
- Citești articole și cărți de self-help fără ca să acționezi.
- Îți place să vorbești despre dezvoltare personală, dar tu nu prea faci nimic în direcția asta.
- Citești cărți și article de dezvoltare personală de dragul de a le citi.
- Tratezi ideea de dezvoltare personală ca o activitate recreativă.
- Folosești ideea de dezvoltare personală ca să eviți rezolvarea problemelor presante.
- Îți măsori progresul prin cantitatea materialului consumat.
- Citești articole și cărți de dezvoltare personală cu scopul de a te “droga”, să te motivezi singur.
- Cauți să îmbunătățești incremental orice activitate mică, evitând provocările mari ale vieții tale.
- Articolele tale preferate sunt cele de tip “10 lucruri pe care” sau “101 de lucru pe care”.
Dacă toate semnele astea ți se potrivesc vreau să te anunț cu tristețe că ești într-un mare rahat. Până la gât aș putea spune.
Ești într-un mare rahat pentru că înseamnă că procrastinezi mai mult decât muncești, probabil ai mai multe kilograme decât ar trebui și nici în relația cu ceilalți nu stai prea bine. Cred că nici cu banii nu o duci prea bine.
Ești într-un cerc vicios din care o să ieși cu greu. De fapt o să ieși din el când o să recunoști faptul că ești într-un punct nașpa al vieții tale.
Dar hai să îți spun ceva frumos, o să ieși din el. O să te descurci.
M-am aflat și eu acolo.
În 2012 în august aveam peste 100 de kilograme, procrastinam 8 ore pe zi și relația mea nu funcționa mai deloc. Mi-a luat 3 luni să ies din acea situație. 3 luni.
Acum sunt mai bine, mulțumesc de întrebare. 🙂
O să îți spun un secret: nu cărțile sau articolele de dezvoltare personală m-au scos din rahatul în care m-am băgat singur.
Eu m-am scos singur.
Tot ce a trebuit să fac eu a fost să fiu sincer cu mine și să recunosc că mă mințeam singur.
De ce am încetat să mai citesc bloguri și cărți de dezvoltare personală
Am plecat din România din dorința de a mă redefini și de a deveni un om mai bun.
Nu mă mai plăceam pe mine. Oamenii din jurul meu nu vedeau toată lupta asta interioară pe care am purtat-o timp de multe luni.
Sunt prea mândru să spun “I’ve got a problem and I need your help!”.
Am citit Anthony Robbins, articole și alți autori de dezvoltare personală de mi-au ieșit pe nas și nu simțeam că ajung nicăieri.
Simțeam că tot ceea ce citeam se poate rezuma la fraza următoare:
“Oamenii vor face ORICE pentru cei care le incurajeaza visurile, le motiveaza esecurile, le calmeaza fricile, le confirma banuielile si ii ajuta
sa arunce cu pietre spre dusmanii lor.” – Blair Warren
Atâta HAPPY TALK mi-a făcut foarte mult rău, pentru că nu recunoșteam că nu sunt ok. Simțeam că doar eram convins că tot ceea ce era în jurul meu îmi făcea rău, alții sunt de vină, sistemul e de vină.
Apoi, am avut momentul meu HARAJUKU.
Un moment Harajuku e un moment în care ai parte de o revelație și simți că trebuie să faci o schimbare importantă, poate chiar dramatică, în viața ta.
Pentru unii ar putea fi venirea unui copil pe lume, faptul că au fost concediați, că au fost părăsiți, că au fost înselați sau poate că au fost la un pas de moarte.
Nu trebuie să fie neapărat așa de dramatic precum cele enumerate mai sus, pentru mine a fost ceva mai banal.
Momentul meu Harakuju
Luna noiembrie, la 2 luni după ce am ajuns în Dublin, capitala Irlandei.
Tocmai eram mândru că mi-am cumpărat prima carte din salariul meu de corporatist :D.
Mi-am cumpărat The 4 Hour Body de Tim Ferriss, o carte la care râvneam de aproape 1 an, dar care costa vreo 200RON dacă aveam de gând să o cumpăr din România.
Ca să fie totul frumos, m-am dus și am sărbătorit achiziția într-un fast-food.
Citeam frumos din carte despre cum să slăbești, reciteam informații pe care le știam deja despre cum funcționează corpul, mă simțeam validat.
Am un moment în care vreau să îmi odihnesc ochii, mă uit pe geam și mă uit la oamenii care treceau prin fața fast-food-ului. Îmi spuneam în minte, “bă dacă ar avea oamenii ăștia acces la cartea asta ce mișto ar fi viața pentru ei. Și-ar clădi corpurile pe care filmele americane i-au educat să și le dorească.”
În momentul ăla mi-am dat seama cât de penibil am ajuns: Stau într-un fast-food, citesc o carte despre body redesign și eu vorbesc despre alții că nu se descurcă, că nu au acces la informația care trebuie.
Era o ironie cruntă, care mi-a provocat un dezgust de nici nu știu cum să îl descriu. Eram foarte supărat pe mine. Mi-am terminat hamburgerul, am lăsat cartofii și sucul și am plecat înspre un centru comercial să îmi iau un cântar electric, vroiam să văd de unde pornesc lupta cu kilogramele în plus.
Am ajuns în Argos, echivalentul irlandez al Altex, și mi-am luat un cântar electric ieftin, dar bun. Am pornit spre casă.
M-am oprit pe drum la un Tesco, echivalentul britanic al Lidl, și mi-am luat multe conserve de fasole roșii, conserve de roșii tăiate, legume congelate și multe multe ouă.
Am ajuns acasă și am aruncat la gunoi rahaturile din frigider.
A doua zi m-am apucat de dieta care mi-a fost recomandată în carte.
Fast-forward în 20 decembrie, slăbisem ~11 kilograme, De la 103 la 91.5kg.
Cum să distingi articolele utile de cele care nu îți vor fi utile
[two]ARTICOL PUȚIN SPRE DELOC UTIL
- Te validează de la început până la sfârșit și îți dă un sentiment de siguranță
- Face totul să sune frumos
- Încearcă să îți arate doar partea pozitivă a lucrurilor
- Este de forma “listă de itemi” și poate fi reprodus cu ușurință de aproape oricine, chiar și de un cimpanzeu care învață să dea copy-paste
ARTICOL UTIL
- Îți arată unde greșești cu riscul de a te pierde ca cititor, te face să te simți inconfortabil în pielea ta
- Dacă situația este de rahat, așa este și prezentată, dar se dau și soluții
- Îți spune lucrurile pe bune, nu se forțează pozitivarea situației
- Este bazat pe bun-simț și sinceritate + experiență proprie multă acumulată în urma unei vieți pline de încercări
Dacă listele de mai sus ți se par prea complicate ca să îți dai seama dacă un articol este util sau mai puțin util pentru tine, am un algoritm și mai simplu, unii l-ar numi idiotproof:
Intră pe Google.ro.
Scrie ce vrei să afli.
Verifică primele 10 rezultate gratuite.
Dacă nu e evident ceea ce trebuie să faci de acum încolo ca să îți rezolvi problema, atunci răspunsul REAL și UTIL la întrebarea ta probabil nu se află online.
De ce nu vreau să fii de acord cu mine
Nu am scris acest articol să empatizez și nici să mă iau de cineva. Vreau doar să prezint ceea ce am ajuns să trăiesc.
Am scris articolul acesta pentru că vreau să ai grijă mai mare de tine.
Vreau să filtrezi ceea ce citești.
Dacă asta înseamnă să citești mai rar spre deloc blogul meu, asta e. O faci totuși spre binele tău.
Articolele de dezvoltare personală care îți pun soluția sub nas nu o să te ajute. Acestea și-au pierdut eficacitatea.
Mulți le scriu pentru că altcumva nu au cum să îți atragă atenția. Ești prea superficial. Dacă tu ești superficial, munca noastră și produsele care ți se vor vinde vor fi la fel.
Cât timp vor exista oameni care vor gusta articole de tip “101 lucruri care te vor face fericit incepand de astazi”, toți ce care scriu articole nu vor ridica standardul.
Tu decizi cum merge piața.
E interesant cum totul se rezumă la tine, nu?
***
Prea multe sfaturi de dezvoltare personală o să îți facă rău. Vei ajunge să deții prea multă informație și îți va fi greu să acționezi, pentru că îți va fi frică să nu ratezi “vreunul dintre pași”. Citind prea mult, fără ca să procesezi informația într-un mod practic te vei afunda într-un comportament de procrastinare.
Dacă chiar vrei să faci lucrurile să meargă pentru tine, citește mai puțin și aplică mai mult.
Hai, închide fereastra browserului și treci la treabă, lasă blogurile.
Florin Festila says
Foarte interesant ! Totusi nici un alt blogger nu a mai vorbit de asa ceva si cred ca o sa-ti ,,sara multi in cap'' . Anyway , e un risc pe care ti-l asumi. Continua ceea ce faci, ca faci bine ! !
Mihali Nadia says
da interesant articol si ai si dreptate
Dragos Stoian says
Salut Gabi, iti prezint perspectiva mea:
Imi place ca ai scos la iveala faptul ca sunt multi care copiaza stilul de a scrie, fara sa aiba rezultate in viata lor. Si intr-adevar sunt multi care au ajuns doar sa citeasca fara sa aplice si asta le face chiar mai rau
Eu insa am o perspectiva diferita legata de dezvoltare personala:
1. Desi sunt si eu vinovat de mai multe lucruri din articol, am si aplicat foarte mult din carti si articole, cu rezultate palpabile. Si am multi prieteni care au facut la fel. Iti dau doar 2 exemple:
– Dupa ce am ascultat programul audio 'Get the edge' a lui Anthony Robbins am luat mai multe decizii in viata mea care m-au facut sa descopar pasiunea mea cea mai mare – aceea de a fi trainer si a vorbi in public.
– Chiar acum fac provocarea lui Cristi Stefan de 30 de zile in care adaugi un obicei si completezi zilnic asta in google docs: http://crististefan.com/provocarea/
Sunt la ziua 15 si n-am ratat nici o zi de sport, iar inainte faceam doar de vreo 4 ori pe sapt
2. Dezvoltarea personala iti da anumite valori si principii, si mai ales anumite modele. Mai stiti cand erau populari manelistii si a creat un radio o campanie in care zicea 'Schimba-ti modelul'?
Chiar daca nu aplica asa mult din ceea ce citesc, oamenii au inceput sa inteleaga faptul ca sunt responsabili, ca au nevoie sa contribuie in vietile celorlalti, faptul ca pot fi fericiti prin lucruri simple chiar acum, si nu dupa ce au bifat 1000 de conditii
3. E clar ca unii bloggeri nu sunt experti si scriu 'din burta' pt trafic. Dar nu e asa pentru toti.
Pentru mine bloggingul este doar ceva secundar, care ma ajuta in alte proiecte de dezvoltare personala. Si asa e si pentru alti traineri pe care ii cunosc. De aceea nici nu scriem f des (1 articol la sapt sau chiar mai putin), si probabil nu monetizam asa mult.
In schimb avem programe live de dezvoltare personala unde chiar poti sa vii sa pui in practica – cum ar fi seminarii gratuite sau grupul de public speaking Speakers Arena (aici admisia e pe baza de donatie, este un ong non-profit). Si daca vii chiar ai sansa sa treci peste frica de a vorbi in public, adica faci ceva practic 100% cu rezultat vizibil imediat sau in cateva saptamanai /luni.
Parerea mea ca dezvoltarea personala in sine este un lucru extraordinar, care poate fi totusi prost inteles si folosit ca orice alt domeniu. Depinde doar de tine daca actionezi si cum actionezi 🙂
Calin Lupo says
Problema e ca articolele astea de cele mai multe ori sunt pareri personale sau auzite pe undeva, fara nici un studiu, nici o cercetare in spate. Recomandarea mea e ca oamenii care vor informatie sa o caute pe cea validata intr-un fel sau altul
Gabriel Nechita says
practic e nevoie de o abordare ceva mai jurnalistică≤ verificare din trei surse, consultarea jurnalelor științifice.
Ce văd eu că e nevoie, articole de profunzime, care merg în miezul problemei, 3000-4000 de cuvinte pe subiectul ăla.
Gabriel Nechita says
nu o să sară mulți crede-mă, tăcerea e de aur :).
Cristi Neacşu says
Foarte bine ! 🙂
Clau Tina says
Felicitari, Dragos Stoian! Intr-adevar " Depinde doar de tine daca actionezi si cum actionezi ''
Vlad Gargaz says
haha, cat de natural, unele fraze parca is scrise de mine, citindu-le mi-am dat seama ca si eu am afirmat unele chestii chiar daca nu sunt marketer sau scriitor de articole de dezvoltare personala …
Nada Popovici says
mda..interesant punct de vedere si cam asa si este !!
Marius Mocanu says
Eu scriu pe blogul meu de comunicare personala numai din viata reala nu din povesti sau din amintiri, si sunt foarte apreciat pentru ceea ce scriu, deci nu vad de ce nu am mai citi site-uri de comunicare si dezvoltare personala. Fiecare scrie cum crede si o sa aibe de castigat sau nu in ceea ce-i priveste pe cititori. Lumea a inceput sa fie mai selectiva in ceea ce citeste, si s-a cam saturat de baliverne si vorbe aruncate in vant.
Lavinia Lavinia says
Good point!
Alina Popa says
Eu zic ca cele mai bune "dezvoltari personale" sunt calatoriile fara bani in locuri necunoscute, fara sa stii limba tarii in care te afli (poate reusesc sa fac asta pana in toamna) Iti dai seama ce poti sa faci tu, atunci, pe loc, iti dai seama ca te-ar face fericit apa calda 🙂
Poate gresesc, dar nu am citit articolul decat la inceput si pentru mine dezvoltarea personala si citit articole, nu prea se leaga, in schimb fac multe greseli si iau hotarari e reteta mea.
Things Worth Mentioning says
Sunt de acord cu ce ai scris, mai ales in legatura cu pseudo literatura listelor de genul "10 motive ca sa …" Insa am surprins o mica ironie:
1 — "Marketerii cei mai meschini vor pompa informație în piață care vor crea frici și nesiguranță, apoi vor veni cu o soluție care rezolvă aceste probleme."
2 — "Dacă toate semnele astea ți se potrivesc vreau să te anunț cu tristețe că ești într-un mare rahat. Până la gât aș putea spune."
3 — Faci omul sa citeasca ca sa vada ce nu este in regula cu viata lui si obiceiurile lui …
4 — "Dacă ţi-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook."
Răzvan Goldstein says
Gabriel, eu de peste jumate de an mi-am dat seama cum majoritatea blogurilor de dezvoltare personală reciclează aceleași principii, doar în diferite forme. Și până la urmă am ajuns să renunț la majoritatea blogurilor de dezvoltare personală care le citeam, fiindcă, la fel ca tine, mi-am dat seama că nu ma ajutau cu adevărat. Acum mai citesc, însă rar, unele articole care îmi atrag atenția.
Poate mă corectezi tu; din ce am observat, a devenit un trend în România cel puțin să fii pasionat de dezvoltare personală, în special dacă ești educat la o facultate bună și aspiri să fii și cultural/intelectual. Vreau să spun că problema cu blogurile de dezvoltare personală este că vor să îți dea o rețetă miracol cum să ajungi la o viață împlinită. Din păcate țin puțin cont de realitate. Și să fiim serioși, o grămada de gurus de dezvoltare personală își fac meseria din scopuri proprii; la tine era să ajungi să ai trafic, la alții este să scoată o carte populară ori să câștige suma X euro.
Până la urmă dezvoltarea personală ține mai mult de a te descoperi tu pe tine ca persoană, decât de a urma o rețetă în 10 pași.
Adrian Oprean says
Gabriel, cum vine asta: azi îl promovezi pe Cristi Ștefan și mâine ne spui să ne ferim de cei ca el?
Teodor Marcu says
Foarte bun articol, felicitari! Am o singura observatie: majoritatea articolelor de pe acest blog sunt ca si cele despre care ai scris ca nu sint bune. Schimbarea ar trebui sa inceapa cu noi insine. Le vei sterge pe taote?
Teodor Marcu says
schimbarea ar trebui sa inceapa cu noi insine
Vali Rotaru says
Foarte bun articol! SI sunt de acord cu tine. Prea multa informatie strica, mai ales cand nu o aplici.
De fapt nu exista chiar atat de multe lucruri pe care le poti schimba, doar ca exista pentru fiecare in parte diferite concepte. Si asta e normal sa fie pentru ca fiecare e o individualitate. Pana la urma fiecare alege sistemul sau.
Eu sunt pentru invatara sistemica, adica cand exista un punct a si unul Z. Aplicand fiecare pas te ajuta la imbunatatirea vietii. Incepi de la simplu si mergi spre compus. Din interior spre exterior.
De aia si am creat propriul meu sistem pentru ca intr-un moment dat am inteles ca cel mai eficient sa te dezvolti este avand un sistem care parcurgandu-l te ajuta sa te dezvolti.
Referitor la blogging, probabil ca sunt din cei care se ocupa cu tactica ta, eu n-am facuto niciodata. Eu pornesc camera doar atunci cand cand am ce zice si sunt inspirat. Eu nici macar SEO nu fac )))
Iar despre promovare, sorry dar sa recunoastem, poti fi si cel mai exceptional trainer de dezvoltare personala, dar daca nimeni nu te cunoaste atunci nu mai conteaza restul… Cum crezi ca guru din domeniu au ajuns acolo sus? Promovandu-se pe ei si produsele lor.
Gabriel Nechita says
Dezvolți un pic te rog, că vreau să înțeleg mai bine la ce te-ai referit, nu m-am prins din prima, sunt mai slow kid.
Diana Nechita says
Good point
Gabriel Nechita says
Adrian pe bune, asta ai înțeles tu din tot articolul? :))
Dacă da, trebuie să îl rescriu.
Gabriel Nechita says
Teo o sa îți spun sincer că nu o să le șterg, reprezintă începutul meu. Că nu e ceva ce mă caracterizează acum, e altă treabă.
Crede-mă am șters din articole :)), cele de care îmi era rușine.
Eu sunt acum în punctul în care îmi schimb mentalitatea, optica, e normal să îl contrazic pe vechiul eu, dar asta nu înseamnă că vechiul eu nu mai e relevant.
Unii o să funcționeze doar cu soluția sub nas, eu de acum mă concentrez pe ceea ce cred acum.
Sper că m-am făcut cât de cât înțeles.
Gabriel Nechita says
Cu totul de acord cu tine.
Rar sunt create proiecte din pur altruism, cu toții vrem să ne atingem scopurile, pe mine mă interesează cum ajungem acolo.
Referitor la reciclare, da. Se reciclează masiv pentru că nu avem cercetători sau mai bine zis atitudine de cercetători.
Tocmai asta vreau eu să promovez acum, explorare personală prin intermediul experimentelor, mai mult tact în sfaturi, mai multe articole de profunzime, să mergem mai deep în conversație și să uităm un pic de liste.
Nu e o abordare populară, nu va fi niciodată f probabil.
Teodor Marcu says
eu am inteles asa: unii marketeri creaza frici si nesiguranta ca sa vand. Tu ai scris in articol ca suntem in mare rahat (frica+nesiguranta) si la final ai cerut sa promovam artticolul cu un like. Titlul articolului mi se pare comercial – de ce nu ar trebui sa citesti… Nu ma intelege gresit, imi place articolul numai ca aici ai folosit si tu aceleasi tehnici despre care spui ca sunt malefice.
Gabriel Nechita says
mersi Dragoș de comentariu. Depinde de fiecare în ce alege să creadă, important e își miște fundul.
Pe mine mă interesează să dăm conținut bun la oameni, din ce în ce mai documentat și mai aprofundat.
Adrian Oprean says
Gabriel Nechita Greșeala mea că am uitat să-ți dau și feed-back-ul pozitiv. Consider că articolul ăsta e unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit pe blogosfera românească. Totuși, am încercat să evidențiez o mică inconsistență între subiectul articolului și ceea ce faci (sau distribui) . Nu am nimic cu Cristi Ștefan și cu atât mai puțin nu vreau să intru într-un conflict cu tine, iar dacă te deranjează ceea ce am scris, șterge comentariul iar eu o să-mi văd liniștit de treabă.
PS: o să-ți citesc în continuare articolele.
Zvanciuc Matei says
Tu esti constient de faptul ca articolul asta n-o sa te scoata din aria marketingului… Si ca doar ai gasit un mod foarte eficient de a te separa de maaarea adunatura. Vei fi perceput ca o fire mai realista si mai practica si prin asta vei atrage mai mult atentia asupra ta! Acum ai posibilitatea poate sa devii un marketer de succes (oamenii vor crede mai mult in "cei 10 pasi spre succes" ai tai decat ai altcuiva :)) sau chiar sa dezvolti TU ceva mai practic decat blogging-ul despre cum sa ajungi departe. Cred in tot ce-ai scris despre blogurile din bresa de dezvoltare personala!! Dar in tine, ca persoana, as crede ca vrei schimbarea asta doar daca asta ar fi ultimul tau articol si ai incepe sa promovezi partea de dezvoltare personala la alt nivel. Cei ce observa au obligatia sa actioneze. Chiar o sa urmaresc de curiozitate blog-ul tau doar sa vad ce va urma de acum incolo si sa vad daca ai dat indeajunsa valoare articolului astuia incat sa-i permiti chiar sa schimbe ceva ori doar sa distraga atentia! Mult succes in orice decizie ai lua si felicitari pentru articol!
Dragos Stoian says
Gabi asta e concluzia cea mai importanta – chiar e nevoie de continut nou,original, testat, de calitate pentru a creste blogging-ul din aceasta zona, care intr-adevar s-a cam prafuit 🙂
Claudiu Popescu says
fuck it. Răzvan Goldstein check this guy out. E altceva, tipul vorbeste din experienta proprie:
stevepavlina.com
Marius Bebeselea says
Foarte bun articol, felicitari!!
Trist dar adevarat este ca ma gasesc si eu in lista cititorilor de ' RAHAT'', multumesc pentru ' scuturare '' am sa iau anumite masuri in viata mea .
Dragos Stoian says
Aici pot da 2 raspunsuri:
– exista proiecte de dezv personala create din pur altruism, eu ma gandesc doar acum la 2 din Bucuresti, unde se depunde o gramada de munca voluntara, se investesc si bani si chiar nu exista nici un profit. Si mai sunt destule
– nu inteleg de ce ar trebui sa nu se ceara bani? Inteleg, daca vinzi gogosi este incorect sa ceri bani, dar daca livrezi o valoare reala, este absolut corect sa castigi. E ca si cum as zice: de ce nu iti faci gratis jobul tau de programator/contabil/inginer etc? 🙂
Cristi Vlad says
Gabi, tin sa-ti spun ca imi place foarte tare ce ai scris aici. Cred ca e un articol cercetat, lucru care il vezi prea putin pe blogurile romanesti din pacate. Cred ca acest concept de list-post-uri e luat prea mot-a-mot si e folosit excesiv. Coincidenta sau nu, acum cateva zile m-am apucat de 4h body si vreau sa zic ca se potriveste cu subiectul articolului tau pentru ca Tim e un om al actiunii.
Cred ca asta e diferenta: toti suntem mari oratori, dar prea putini actioneaza si persista.
Aureliana Adelina Sărăcilă says
Bravo ca te- ai trezit la realitate si poate ii mai trezesti si pe altii! Si eu cred ca dezvoltarea personala e atunci cand joci dupa regulile tale!!!
Gabriel Nechita says
uite acum înțeleg. Da, ai dreptate, involuntar am făcut ceea ce condamn. Titlul sună un pic bombastic, dar e exact ceea ce cred, că nu site-urile de dezvoltare îți vor aduce dezvoltare. E mai complicat, e o tematică destul de extinsă pe care o explorez de 6 luni încoace.
Gabriel Nechita says
nu Adrian, nu îți șterg comentariul, doar vroiam mai mult context, ca să pricep.
Cred că titlul e un pic greșit, că de fapt e viziunea mea personală, schimb titlul.
thanks for the feedback.
Gabriel Nechita says
Teodor Marcu Am schimbat titlul, cred că e mai apropiat de ceea ce am scris în articolul. Thanks for the feedback.
Gabriel Nechita says
Pavlina e suprem :). Îmi place că s-a bazat f mult pe experimente personale.
Gabriel Nechita says
Cartea e foarte mișto. Am ajuns la 85kg de la 103kg cu dieta propusă de el + exerciții cu kettlebell, deci să urmezi ce zice el acolo că zice bine.
Cristi Vlad says
Gabi 🙂 nu am probleme cu greutatea..din contra, ma simt perfect…dar stiu ca zice in carte despre multe trucuri prin care poti sa-ti manipulezi corpul…Cartea e grea si la propriu si la figurat (la figurat pt ca e bazata pe pura cercetare si experimente proprii).
Gabriel Nechita says
Interesant unghiul din care analizezi tu.
Păi eu cred că iți poți începe analiza de mai devreme. Uită-te pe pagina asta și vezi ce articole am scris eu: http://1cartepesaptamana.ro/arhiva/.
Uită-te la tonul pe care îl folosesc în articolele mele. Guest post-urile sunt guest post-uri, îmi place să am pe blog oameni care gândesc diferit de mine.
Gabriel Nechita says
am dat exemplul cu greutatea în ideea că lucrurile merită testate și multe dintre ele au funcționat pt mine. 🙂
Mult sport, să îmi spui cum te descurci.
Daniela Tudor says
Interesanta pozitionarea ta, si ma bucur ca ai scris articolul acesta, sper ca intr-adevar "adrisantii " sa fie "acasa "…
Fenomenul pe care il descrii e firesc intr-o lume competitiva, mutata in mediul virtual. Fiecare vrea sa-si valideze valoarea, e o manifestare normala . Problema care se pune este ca nu mai ai destule instrumente de selectie a autenticitatii unui mentor, deoarece in spatele ecranului poate fi un mare leopard. Inainte, relatia asta mentor-invatacel avea la baza o sumedenie de recomandari ( ne aducem aminte cum ne-a inscris mama la scoala- intraband din cunostinta in cunostinta cine e cea mai buna invatatoare din univers ), care garantau calitatea informatiei transferate si calitatea modului in care aceasta se oferea. Acum, in mediul virtual, e greu de vazut cine este transmitatorul cunosterii absolute. Recomandarile sunt confectionate prin tehnici abile si e greu sa faci fata atractiei fatale pe care o promisa magie te poate transforma in zana zanelor sau zmeul zmeilor.
Si ma bucura si te felicit pentru indemnul tau la discernamant, deoarece se pare ca acesta e pe cale de disparitie…..
Niculina Petre says
Ai scris putin despre cum ti-ai rezolvat tu niste probleme, facand efectiv ceva, trecand la fapte. Cu multe lucruri nu sunt de acord cu tine si asta e bine si pentru mine si pentru tine. Nu exista retete universal valabile si desi avem uneori toti aceleasi instrumente utilizandu-le rezultatul este diferit. Avem nevoie de un anumit moment, de un anumit timp fiecare dintre noi si nu de anumiti pasi si o anumita ordine pentru a face o schimbarea ce ne va aduce starea de bine.
Carmen Mendel says
Interesant articol. Pentru a fi autentic trebuie sa dai un exemplu si sa stergi toate articolele de acest gen de pe 1cartepesaptamana. Altfel e doar truc de marketing prin care te pozitionezi ca un luptator impotyriva marketerilor. Fara exemplul personal de care vorbeai mai sus, nu te pot crede.
Carmen Mendel says
aaa, articolele cu itemi exista pentru ca listele sunt structuri usor de citit, nu pentru ca manipuleaza oamenii. asta chiar e manipulativa.
Sorin Ioan Mihu says
Gabriel, in inceputul articolului parca ai scris de mine :D, am citit mult articole de-a lungului timpului si toate acestea ma fac persoana care scrie aceste randuri, cu bune si cu rele. Am pus unele informatii in practica, altele le-am uitat si totusi am multumirea ca am luat decizia corecta la momentul potrivit cu toate. Asa simt si asta ma face persoana care scrie aceste randuri.
Articolul tau este un bun indemn la echilibru, la practicarea si experimentarea a ceea ce citesti, la verificarea informatiilor cititie, simtite pe propria piele si in acelasi timp uneori este nevoie sa treci prin proces pentru a-ti da seama de ce se intampla cu adevarat. Sa ai un moment din acela de Harakuju pentru a intelege esenta acest proces de "dezvoltare personala", care vine la pachet cu tot ce inseamna viata in acest moment si adaptarea la conditiile ei..Uneori este nevoie sa testezi ambele extreme ala unei situatii pentru a-ti da seama ce ti se potriveste pentru tine si ce poti folosi mai departe.
Este un ideal sa inveti din experienta altora dar de multe ori este nevoie sa cazi in groapa de cateva ori pentru a-ti aminti apoi sa te feresti de ea 😉
Bralgei Shackry says
Da, Asa mai merge! Cu bata, ca dronele astea nu fac nimic, doar vorbesc de dezvoltare personala, dar sa moara calu' ca daca le spui sa renunte la ceva si sa se disciplineze…"Nu frate, ca e greu!"
Robert Mania says
eu cred ca tu esti invidos pe ei ca fac mai mult trafic decat tine !!!! glumesc !!!!!! buna treaba !!!!! sunt si multi impostori !!!! e bine cand mai vine cineva si deschide ochii ca sunt si multi naivi pe lumea asta si se profita de ei si printre ei (acei naivi) sunt si persoane care iti dau dreptate fara nici un amendament sau fara sa aiba habar de acest subiect sau sa stie daca functioneaza sau nu !!!! pana la urma, si tu ai facut senzatie cu suibiectul asta !!! deci ai facut trafic !!! tu o sa zici ca esti de partea binelui !!! eu zic ca e relativa treaba !!!!si eu sunt unul dintre cei cu revelatia ca si in cazul tau si care au trecut si la actiune dar avand si ghid in luptele mele niste informatii simple, dar pline de adevar, motivationale si bine punctate, culese de pe diverse site-uri romanesti de dezv persi. De 3 ani, de cand sunt activ pe aceste site – uri am cumparat o carte , care intredevar imi pare rau . dar , de ce? pentru ca stiam cine sunt, deja stiam ce vreau si vroiam mai mult de la acea carte !!!! dar am mers mai departe , citesc articolele si imi iau doar ce am nevoie si aplic, fara sa mai cumpar nimic. Asta se intampla cand atingi un nivel matur de dezv pers !!!! acum ca incearca sa isi promoveze si produsele lor si sa te atraga in bootcamp-uri ,trebuie sa traiasca si ei si nimeni nu face doar munca voluntara (cu exceptia celor de la ONG-uri, pe aceasta cale o salut pe Irina-Braila ). Si acum depinde de tine cat de evolut esti, sa stii sa faci dinstinctia intre promisiuni desarte si indemnauri utile !!! saracii, sunt multi care habar nu au ca au probleme sau nu vor sa recunoasca sau nu vor sa faca nimic in sensul asta !!!!! acum ca vreau sa invat ceva nou nu intru pe site ca sa nu fac trafic la respectivul ??? pueril !!!! concluzie : eu cred in dezv pers, exista si este doar pentru oamenii care actioneaza si daca mai cauta si motivatie pe alte canale , vor fi si mai puternici !!!
Cristi Vlad says
in aceeasi idee cu cele spuse de tine http://readandgetrich.com/the-flood-of-information-who-should-you-listen-to/
Mihaela Bacanu says
Am citit tot articolul. M-am uitat la la video. Am citit toate commenturile.
Asta pentru ca de fiecare data cand dau peste o informatie care ma "tulbura" vreau sa inteleg cat mai bine procesul. Ideile cu care am ramas in urma acestei experiente:
– da, sunt multe articole pe care le-am citit si nu au avut nicio substanta, cand am facut un research pe blogurile romanesti, top 50, si am ramas vreo 2 zile dezamagita, si fara pofta sa mai citesc ceva, pentru ca pur si simplu oameni care nu au habar scriu despre niste chestii despre care nu au habar, si totusi sunt cateva, care chiar daca preiau informatia de altundeva, o pun intr-o forma inteligibila, usor de citit, dar care face sens, si cred ca un cititor de dezvoltare personala poate sa faca diferenta intre ceva fara valoare si ceva cu valoare
– citesc foarte multe articole pe dezvoltare personala,zilnic, pentru ca sunt foarte interesata, si pentru ca si in cadrul jobului am tangente. sunt zile in care simt ca imi este capul bombardat cu idei, dar le pun deoparte, pentru ca fac o selectie cu lucrurile cu care rezonez intr-adevar, si observ nuante de schimbare in comportament chiar din acea clipa, doar pentru ca am ajuns sa constientizez ceva. Pentru mine schimbarea e pusa in actiune din momentul in care am citit, pentru ca atunci cand cred in ceva, deja incep sa implementez.
– content marketing se indreapta spre articole mai bine fondate pe studii, cu mai multa informatie, pentru ca oamenii au inceput sa ceara asta, si o sa se faca o selectie "naturala" in timp
Sentimentul pe care il am la sfarsit, este ca as fi vrut ca tu sa pornesti sa scrii acele articole de calitate, fara insa sa atragi atentia (in modul asta dramatic dar totusi pe limbajul "nostru" cu termeni precum "rahat") asupra aceastei situatii. Cei care citesc dezvoltare personala intr-adevar stiu si ce inseamna content marketing, si isi asuma faptul ca in schimbul informatiei, se asteapta ca ei sa converteasca. E un schimb care este cunoscut si acceptat.
Mie mi se par blogurile de dezvoltare si cartile de dezvoltare personala una dintre chestiile foarte bune care mi s-au intamplat, pentru ca devin pe zi ce trece mai constienta de cum sunt formata, cum functionez, ce imi doresc, cum sa optimizez, etc. Si depinde de mine ce consider valoros si ce iau, si ce nu…
Nicolaescu Adrian says
Nota 10 Gabriele cel mai bun articol de pana acum:)
Catalin Stanciu says
… pana la un moment dat, este bine … dar se mizeaza foarte mult pe credulitate … si blogurile in general vor un anume fel de inregimentare … hai sa spun mai pe romaneste : o clientela … pe urma … ce-o iesi, o iesi ! :))
Nada Popovici says
da, asa e Catalin ..cine are timp sa citeasca, treaba lui ,noi mai bine ascultam ceva muzica buna si ne relaxam..doar e WEEKEND ! :)))
Lucruri Bune Lucruri Frumoase says
ai dreptate in mare masura, si eu am pornit un blog in ideea de a face bani, insa pe parcurs am inceput sa imi dau seama ca nu este nici pe departe asa cum le prezinta unii. Si eu scriu despre dezvoltarea personala, este un subiect ce imi place foarte mult si pot sa spun ca m-a mai modelat ca persoana si m-a facut sa ies din zona mea de confort si sa indraznesc mai mult. Am avut parte de mult mai multe oportunitati, dupa ce am experimentat dezvoltarea personala. Intr-adevar, avand la dispozitie atata informatie la un moment dat nici nu mai stii ce sa crezi, nu mai stii daca faci bine ceea ce faci, ca doar ii vezi pe altii ca au reusit si tu ai aplicat aceleasi metode dar nu misca nimic, te afli in aceeasi stare de deznadejde, nu esti motivat si asa mai departe. Revenind la faptul ca am spus ca ai dreptate doar in mare masura si nu in totalitate, eu nu sunt de acord cand ai spus ca "dezvoltarea personala nu inseamna sa gandesti pozitiv" Traim niste momente in care se promoveaza foarte mult negativismul, vezi scandaluri peste tot, stresul ne sufoca, dar gandind pozitiv reusesti sa scapi de o parte din ele, reusesti sa te motivezi, reusesti sa actionezi, reusesti sa gasesti solutii mult mai usor pentru problemele tale.
Si ca sa inchei pot sa spun ca mi-a placut articolul, chiar un mod foarte interesant de a aborda lucrurile, mai avem nevoie si de astfel de oameni care sa iti dea o "palma" si sa te trezeasca la realitate.
Gabriel Nechita says
sunt de acord cu ideea asta cu călătoritul, e uimitor ce te poate invăța o săptămână într-o țară în care nimeni nu vorbește engleză. 🙂
Gabriel Nechita says
Daniela, ai surprins o chestie f adevărată și tristă: nu mai știi cine a fost primul.
când nu mai știi cine a fost primul care a zis o chestie ești cam obligat să îl crezi pe următorul și pentru că oamenii nu au timp/chef/abilitatea de a cerceta, se ajunge la o dezinformare în masă sau o îndobitocire în masă, depinde de material.
Partea proastă e că, internetul este acum un loc în care popularul învinge și deoseori se întâmplă ca popularul să nu fie neapărat ce e util și aplicabil ci doar care a fost mai ușor de digerat.
Gabriel Nechita says
Când am văzut cum ai început am zis că uite-l și pe ăsta :)) fix la trafic nu îmi stă gândul.
Am citit tot comentariul tău, nu am nimic de adăugat, cam același lucru îl simt și eu. Mersi de comentariu Robert, o zi faină.
Gabriel Nechita says
Mihaela, crede-mă am șters înjurăturile :)). Rahat e cel mai soft cuvânt pe care l-am putut găsi și care să descrie ceea ce simt eu.
Mersi de îndemn, o să încerc să furnizez acele articole de profunzime de care este nevoie, sper să găsesc un ritm de postare care să fie convenabil și cu celelalte proiecte pe care le am și munca de zi cu zi.
mersi de comentariu.
mă bucur că ai avut capacitatea de a diferenția ce e util și nu e util.
referitor la calitatea la "top 50", e o chestie din-asta pur subiectivă, dar cu care eu rezonez și eu cred că suntem cam jos la calitatea conțînutului per total și că putem mai mult, doar că ne trebuie mai mult studiu, mai multă expertiză și mai multă disciplină și să scriem doar pe ce dezvoltă nu pe ce aduce trafic.
Catalin Stanciu says
:* Weekend frumos, Nadita ! 🙂
Gabriel Nechita says
mersi frumos. mă bucur că ți-a plăcut.
Nada Popovici says
multumesc, asemenea Catalin !
Gabriel Nechita says
Motivul pentru care am zis că dezvoltare personală nu este gândire pozitivă este pentru că abordarea asta e incompletă.
Sunt o mulțime de oameni care se manipulează singuri prin frici și negative reinforcement și își îmbunătățesc rezultatele.
Contextul îl ai aici: http://1cartepesaptamana.ro/mituri-de-dezvoltare-personala-de-care-ar-trebui-sa-te-feresti/
Danny Petresc says
MULTUMESC PTR. SINCERITATE!
Ionela Irina says
daca ai stii cat de tare m am regasit in ceea ce ai scris( mai putin partea cu kilogramele). imi place modul tau de a spune lucrurilor pe nume 😉
Sorin Berceanu says
E amuzant cum spui ca ai citit zeci de carti de dezvoltare personala si cand in sfarsit ai reusit sa faci o schimbare radicala in bine in viata ta, deodata e meritul tau 100% si cartile pe care le-ai citit de fapt te trageau in jos…
Sorin Berceanu says
Mi se pare putin egoist punctul tau de vedere. Da, intr-adevar nu toate cartile sunt bune si da, doar cititul nu schimba nimic daca tu nu actionezi, dar eu cred ca esti acolo unde esti si datorita unora dintre cartile pe care le-ai citit. Eu cred ca toti trebuie sa cititm tot timpul, insa titlurile ar trebui alese mai cu grija.
Mihaela Maierean says
E un fel de psihologie inversa articolul tau sau chiar ai fost 100% sincer?
Mihaela Maierean says
E un fel de psihologie inversa articolul tau ?
Mihaela Maierean says
E un fel de psihologie inversa articolul ?
Ovidiu Mitocaru says
da, foarte interesant. culmea e ca si eu gandeam la fel despre modul cum lucreaza un blog si asa mai departe. acum ca mai confirma cineva, e si mai bine. totusi eu cred ca si cititul retetelor minune ajuta, doar ca nu asa cum se sustine. eu mi-am luat multe idei din asa articole, doar ca le-am adaptat..mi-am facut my own way, si mege..nu zic ca as fi vreun guru, dar am obtinut schimbari in bine, si mai muncesc la altele…
Robert Mania says
multumesc mult !!! eu asa simt !!! bineinteles nu totul este roz !!! oricum avand si oamnei de calitate ca tine printre noi , multora le este mai usor sa faca distinctia !!! iti recomand filmul al lui Diana Vitan – Miheu Leu – Campion !!! apropo de motivare !!! eu iil vad demential , altii il vad chat !!! si nu inteleg dc !!! in fine, suntem atat de diferiti !!!!
Ciprian Ghituleasa says
n-am mai citit asa ceva, trebuie sa recunosc! iti multumesc!
Cristian Ciuberea says
Ha, ha, buna asta 😀
Cristian Ciuberea says
M-am speriat cand am vazut lungimea articolului, in ultima vreme m-am cam lasat si eu de a citi articole de pe bloguri.
Foarte fain ce zici. E adevarat ca pentru ca lucrurile sa se schimbe, noi ca cititori trebuie sa cerem mai mult.
Laufer Bari says
Apreciez sinceritatea, însă există bloguri de dezvoltare personală nescrise de marketeri lacomi şi neacoperiţi de fapte. Apreciez şi strategia de marketer folosită, mesajul tău a devenit viral, graţie necititorilor de astfel de bloguri care te-au crezut şi cărora le-ai servit porţia de senzaţional, chiar dacă nu-s de acord cu îndemnul la necitir şi mesajul heirupist rubyan ("stinge lumina"). Faptul că lăcomia îi împinge pe unii să nu experimenteze ce măcar copiază, este altă poveste, dar pentru asta mă tem că va trebui să te reapuci de citit mai cu atenţie blogurile de dezvoltare personală, cele scrise de non-copypasteri. Că, na, nu toţi fac asta nu din lăcomie, iar dezvoltarea personală înseamnă o sursă de inspiraţie pentru acţiune, nişte repere când eşti în ceaţă, nicidecum o lectură senzaţională de tip garfieldian. Pentru aia avem Click, Cancan şi Libertatea, ca să nu pomenesc de Sandra Brown şi Danielle Steele. De fapt, fiecare are creier şi poate alege, nu? Spor la necitit! (Deşi am un feeling că te comporţi ca un popă (nu preot!))
Laufer Bari says
Apreciez sinceritatea articolului, însă există şi bloguri de dezvoltare personală scrise de oameni care nu fac asta din lăcomie şi nici nu aplică tehnica copy-paste ca să dea bini di tăt sau să facă un bănuţ din trafic. Pentru că "duşmanul" de care pomeneşti în articol, sursa nefericirii oamenilor, dezvoltarea personală, înseamnă un strop de inspiraţie pentru acţiune.
De aceea, consider autodenunţul o excelentă strategie de marketing, mesajul a devenit viral (la pachet cu site-ul) graţie celor care citesc superficial, rar sau deloc. De ce? Pentru că am reinventat ţapul ispăşitor: blogurile de dezvoltare personală.
Tehnică românească este să punem totul în acelaşi ceaun (e bună tochitura, corect!), la fel cum stă treaba cu dragostea pentru capra vecinului (dacă nu mă citiţi, ideal nici pe ei) şi transhumanţa turmei (mai bine toţi cu Click, Cancan şi Libertatea. Am uitat ProSport?).
E drept, fiecare are creier să aleagă ce citeşte sau nu, la fel cum fiecare poate alege să se inspire pentru acţiune sau să trateze acest domeniu precum beletristica, sau, de ce nu, să rămână scrib copypaster sau să aplice câte ceva.
Frica menţionată este reală, însă tot non-copypasterii aceia îţi spun că acţiunea bate frica. Sau spunea Bianca Drăguşanu treaba asta, nu mai ştiu. Ştiu însă că mulţi vor găsi îndemnul tău interesant. Lasă blogurile, treci la treabă! Foarte de acord! Care treabă? Ah, da, nenea Capatos o să ne spună că putem să trăim, nu să supravieţuim, corect, că nu degeaba e lider de audienţă. Acum îi vom creşte ratingul! 🙂
Vorbesc din poziţia omului care s-a lăsat "fermecat" de ideile ţapului ispăşitor numit dezvoltare personală, deci păcatul fricii l-am gustat, nu vorbesc în necunoştinţă de cauză. Dar niciodată n-am dat vina pe alegerile mele şi nici n-am sfătuit pe careva să facă pipi contra vântului. Pentru că până la urmă realizezi cum stă treaba cu "duşmanul".
Mă înclin în faţa strategiei geniale de a-ţi răspândi mesajul în toate zările virtuale, mă înclin şi-n faţa aplaudacilor ce subscriu ideii, dar nu văd abilitatea unui marketer care-şi atinge target-ul, sau, de ce nu, a unui copypaster veritabil. Pentru cei care chiar cred că dezvoltarea personală e apă de ploaie, sunt convins că nu sunteţi nici leneşi ori prea plini de voi ca să mai încapă niţică dezvoltare, tocmai de aceea subscriu ideii că învăţăturile lui Capatos ar trebui predate în şcoli, începând de la clasa pregătitoare.
Hai să fim sănătoşi şi spor la treabă!
P.S. Postez comentariul şi pe wall-ul meu (văd că face parte din strategie şi altfel nu se poate) cu speranţa să te mai lipeşti de niscaiva subscriberi, prospecţi sau clienţi. Cheers!
Laufer Bari says
Sa inteleg ca accepti doar ovatiile si ca te deranjeaza opiniile diferite?
Cabinet Psihologic Aurora Mihailescu says
Excelent articolul, felicitari. Probabil iti va aduce traficul sperat, merita. Ne-am cam saturat de tot felul de idei preluate de la "fratii" nostri din vest cu copy/paste. Cand apar idei originale parca mai capatam si noi putina incredere: uite se poate , chiar inotand contra curentului ! Succes in continuare !
Gabriel Nechita says
Laufer, eu cred că ai niște probleme pe care doar tu le poți rezolva.
te rog frumos să nu mai postezi pe site-ul meu că nu îmi plac genul ăsta de oameni.
nu ne cunoaștem, deci nu ai dreptul să comentezi prea multe despre mine, nu știi ce am făcut eu la viața mea.
înainte de a presupune că cenzurez, cum ar fi fost să mă contactezi și să mă întrebi dacă e vreo problemă cu sistemul de postare al blogului?
te-a dus intuiția să faci așa ceva? sau ești genul care urlă "conspirație"când e confuz?
Laufer Bari says
Da, uite acum am văzut că sistemul de postare e cu bug-uri. Fapt pentru care îmi cer scuze. Mă bucur că nu eşti genul care cenzurează, aşa că-mi fac mea culpa şi şterg cu mânuţa mea concluziile trase datorită tehnologiei.
Gabriel Nechita says
poți să înlocuiești egoist cu personal :).
Da sunt de acord, titlurile trebuie alese cu FOARTE MULTĂ GRIJĂ, pentru că ceea ce citești te influențează f mult.
Gabriel Nechita says
ai postat de 3 ori ca să fii sigură :P.
tot ceea ce am scris sus e 100% sincer. încerc să vorbesc doar din experiență .
dacă îmi spui la care te parte te referi, pot elabora.
Gabriel Nechita says
abordarea ta e ok Ovidiu, citești articolul, aplici doar ți se potrivește.
eu doar pledez pentru selecție, more is less, less is more.
Gabriel Nechita says
:)) să îl fi citit și 500 de oameni și eram mulțumit.
IMportant e să văd lucrurile mișcându-se, calitate nu cantitate.
Gabriel Nechita says
Cristi, știi că eu nu știu să scriu articole scurte :)) sunt mult prea leneș să fac asta.
Camelia Popa says
Ha, ha ha buna treaba, iti va fi cel mai citit cred , eu oricum nu le citeam, cu atat mai mult acum nu le voi citi, dezvoltare personala este sa traiesti ,, in a fi,, adica in prezent in functie de necesitatile si aspiratiile personale ,nu dupa niste pasi care nu ne pot corespunde tuturor atata timp cat avem unicitate . Dar astea sunt mimetismele societatii pe care am construit/o. Cu bine!!!
Sararu Georgiana Laura Silvia says
Da, si eu am avut momentu ala si in nici un caz datorita vreunui blogger – care asa cum ai spus si tu au inceput sa traga la indigo stilul de a scrie. A fost momentul in care mai toti aveau un job, oameni mai prosti decat mine – nu ca as fi vreun einstein – si mi-am spus "Ce dracu ma Laura, nici un job nu esti in stare sa obtii?". Si m-am scuturat singura, mi-am gasit un job decent, simt ca viata mea continua cum ar fi normal si ca nu mai sunt intr-o bula atemporala in care nu pot sa ma misc, in care nu gasesc forta/motivatia necesara de a ma misca si stagnez. Cel mai rau e sa stagnezi, cred ca stii si tu asta. Iti multumesc pt articol, vreau sa cred ca va ajuta multe persoane. Treaba cu blogurile de dezvoltare personala a inceput sa "puta" inca de cand urmaream un blog, nu il voi mentiona aici, la inceput cu articole apoi publicitate la greu invitand sa ii cumparam cartea. Sa fim seriosi! Omul care intr-adevar vrea sa te ajute doar sugereaza, nu incearca sa te convinga.
Sararu Georgiana Laura Silvia says
tocmai asta e problema, ca lumea inca nu e selectiva si crede ca orice zboara se mananca, majoritatea cred ce citesc pe internet sau vad la tv, ceea ce e o mare greseala. habar nu au cand sunt manipulati si la ce scala.
Jurnaldecomuniune Biomobila Biojucarii says
Oamenii cred si fac ceea ce credeau si ieri si au facut si ieri. Si niciun blog n-o sa schimbe rezistenta umana la schimbare. Iar cel ce scrie, stie de ce scrie. Da, am renuntat si eu la cartile de dezvoltare personala si bloguri nu am citit deloc. De ce? Pen' ca sunt psiholog.
Sorin Ioan Mihu says
Laura, de ce crezi ca lumea nu este selectiva si cred tot ceea ce aud…si ce faci tu in acest sens?? 😀
Elisabeta Stanciulescu says
Salut acest articol, pentru că dezvăluie cu onestitate câteva mecanisme din spatele modei, snobismului, obsesiei, dependenței – de partea multor beneficiari -, și mercantilismului, manipulării, cinismului – de partea multor furnizori – de așa-zisă dezvoltare personală.
Concluzia la care mă conduce pe mine nu este însă: ”Nu mai citesc bloguri de dezvoltare personală” – nu cumva v-a împins păcatul către un titlu care face exact ce este criticat în articol (marketing, strategie de atragere a cititorilor)?
Eu rețin trei concluzii, care sunt și trei dintre recomandările mele insistente:
1. ÎNVAȚĂ SĂ ALEGI : și oamenii, și lecturile, și evenimentele, și programele!
2. Învață CUM să citești – alege lectura profundă, nu ”citirea rapidă” !
3. ACȚIONEAZĂ și PERSEVEREAZĂ: aplică soluțiile recomandate de profesioniști, testează-le, învață din rezultate, adaptează și creează-ți propriile soluții, aplică-le și pe acelea, testează-le, învață, iar adaptează și creează…!
Numai cine ştie să pună sub semnul întrebării şi să testeze în propria experienţă tot ce învaţă din traininguri, seminarii, ateliere, coaching, articole, cărţi, cursuri etc., să observe limitele modelelor învăţate, iar apoi să creeze altele, mai adecvate la realităţile pe care le trăieşte, poate spera la vreo realizare solidă, sustenabilă pe termen lung.
”Chiar depinde de mine, înainte nu eram convins” – mi-a spus recent un tânăr.
Am scris de mai multe ori despre această capcană a ”dezvoltării personale” în care cad mulți.
V., de pildă, http://www.cariereonline.ro/articol/cariera-ca-joc-de-fotbal-ce-nu-spun-oamenii-de-succes
Joy Acoustics says
si Tim Ferriss are blog, sau el e exceptia? Pana la urma el te-a ajutat sa-ti atingi scopul si sa-ti imbunatatesti viata. Deci cum ramane cu concordanta dintre titlu si continut? Sau tu citesti doar cartile lui Tim , nu si blogul?
Gabriel Nechita says
Cărțile, le-am cumpărat pe toate. 🙂 de blogul lui nu mă mai ating de vreo 6 luni. în momentul de față nu mai citesc niciun blog de self-help pentru că nu mai folosesc Google Reader, deci sunt deconectat de la ce mai apare nou.
Totuși mă reîntorc la articole vechi pe care mi le-am bookmark-uit și le folosesc ca surse unde e cazul.
Așadar, pot spune că în mod activ, nu mai citesc bloguri, cărți de dezvoltare personală.
Evident sub spectrul dezvoltării personale poate intra orice material ce dezvoltă potențialul :)) which is kinda broad.
Eram mare fan zenhabits, dar mi-a trecut. Omul scrie în continuare chestii foarte bune, dar și-a pierdut utilitatea față de mine, sunt în etapa în care nu mai am nevoie de inspirație, am nevoie să muncesc și să fiu sincer cu mine.
Gabriel Nechita says
Elisabeta, zi-mi te rog un titlu care descrie mai bine articolul, titlurile nu reprezintă punctul meu forte și chiar mi-ar plăcea ca titlul să reflecte tot ceea ce am scris în articol. Poate e un pic extrem, dar reflectă din punctul meu de vedere ceea ce simt eu despre subiectul în cauză.
Eu cam așa îmi aleg titlurile. 🙂
ce-mi place ce a zis tânărul: ”Chiar depinde de mine, înainte nu eram convins.”
de obicei externalizăm orice fel de responsabilitate și ne așteptăm să fim salvați.
Victoria Iancu says
Nu cumva e tot un articol din seria "sa mergem impotriva curentului pentru vizibilitate crescuta"? E faza a treia din "nu mai sunt multumit cu cei 3200 / 10.000 de vizitatori unici si trebuie sa fac ceva!" E ipocrizie aici.
Otilia Machedon says
da,sau poate acesta-i ultimul gap din piata. si-o retorica veche de cand lumea. plus un sambure de adevar.
Sararu Georgiana Laura Silvia says
experienta, indelunga observare a comportamentelor celorlalti si a modului de a gandi, stiu foarte bine in ce mediu traiesc si ma invart de atata timp, de asta cred ceea ce cred, slatina pt mine e "la tara", nu oras, televizorul ii prosteste intr-un mare fel. ei traiesc cu frica sa nu li se intample ceva din ce aud la televizor, am studiat suficient cat sa stiu despre ce vorbesc aici
Mihai Rosca says
Interesant articol, pana la un . Articolul tau imi aminteste de acei MEDICI care incep sa vorbeasca despre cat de mult bine au facut , cate operatii reusite, cate persoane au salvat, apoi prin te miri ce chestie devin AVOCATI, CONTABILI, PREOTI, SCRIITORI si o sa spuna ca de fapt asta e pasiunea vietii lor, ca ceea ce faceau atunci era ok, dar nu era ok la superlativ cum e acum, ca de fapt acum ajuta mult mai multi oameni.
Dezvoltarea personala ajuta, cartile citite ajuta. Tu hotaresti cat de mult. Daca doresti sa acumulezi Doar informatie sau sa aplici informatia. 100 de kg. nu vin peste noapte. Dorm avand 80 kg. si maine dimineata voi avea 100.
Cuvintele tale sunt :
“Eu întotdeauna am fost convins că sfaturile mele de marketing erau bune, DAR MI SE PAREA MIE CA LUMEA NU MA CREDE
AM ZIS CA OAMENII CITESC CARTI, DECI AUTOMAT AM O SANSA SA PRIND CEVA TRAFIC SI POATE IN TIMP SA FAC SI BANI DIN ASTA”.
Interesant articol, pana la un . Articolul tau imi aminteste de acei MEDICI care incep sa vorbeasca despre cat de mult bine au facut , cate operatii reusite, cate persoane au salvat, apoi prin te miri ce chestie devin AVOCATI, CONTABILI, PREOTI, SCRIITORI si o sa spuna ca de fapt asta e pasiunea vietii lor, ca ceea ce faceau atunci era ok, dar nu era ok la superlativ cum e acum, ca de fapt acum ajuta mult mai multi oameni.
Dezvoltarea personala ajuta, cartile citite ajuta. Tu hotaresti cat de mult. Daca doresti sa acumulezi Doar informatie sau sa aplici informatia. 100 de kg. nu vin peste noapte. Dorm avand 80 kg. si maine dimineata voi avea 100.
Cuvintele tale sunt :
“Eu întotdeauna am fost convins că sfaturile mele de marketing erau bune, DAR MI SE PAREA MIE CA LUMEA NU MA CREDE
AM ZIS CA OAMENII CITESC CARTI, DECI AUTOMAT AM O SANSA SA PRIND CEVA TRAFIC SI POATE IN TIMP SA FAC SI BANI DIN ASTA”.
Interesant articol, pana la un . Articolul tau imi aminteste de acei MEDICI care incep sa vorbeasca despre cat de mult bine au facut , cate operatii reusite, cate persoane au salvat, apoi prin te miri ce chestie devin AVOCATI, CONTABILI, PREOTI, SCRIITORI si o sa spuna ca de fapt asta e pasiunea vietii lor, ca ceea ce faceau atunci era ok, dar nu era ok la superlativ cum e acum, ca de fapt acum ajuta mult mai multi oameni.
Dezvoltarea personala ajuta, cartile citite ajuta. Tu hotaresti cat de mult. Daca doresti sa acumulezi Doar informatie sau sa aplici informatia. 100 de kg. nu vin peste noapte. Dorm avand 80 kg. si maine dimineata voi avea 100.
Cuvintele tale sunt :
“Eu întotdeauna am fost convins că sfaturile mele de marketing erau bune, DAR MI SE PAREA MIE CA LUMEA NU MA CREDE
AM ZIS CA OAMENII CITESC CARTI, DECI AUTOMAT AM O SANSA SA PRIND CEVA TRAFIC SI POATE IN TIMP SA FAC SI BANI DIN ASTA”.
Interesant articol, pana la un . Articolul tau imi aminteste de acei MEDICI care incep sa vorbeasca despre cat de mult bine au facut , cate operatii reusite, cate persoane au salvat, apoi prin te miri ce chestie devin AVOCATI, CONTABILI, PREOTI, SCRIITORI si o sa spuna ca de fapt asta e pasiunea vietii lor, ca ceea ce faceau atunci era ok, dar nu era ok la superlativ cum e acum, ca de fapt acum ajuta mult mai multi oameni.
Dezvoltarea personala ajuta, cartile citite ajuta. Tu hotaresti cat de mult. Daca doresti sa acumulezi Doar informatie sau sa aplici informatia. 100 de kg. nu vin peste noapte. Dorm avand 80 kg. si maine dimineata voi avea 100.
Cuvintele tale sunt :
“Eu întotdeauna am fost convins că sfaturile mele de marketing erau bune, DAR MI SE PAREA MIE CA LUMEA NU MA CREDE
AM ZIS CA OAMENII CITESC CARTI, DECI AUTOMAT AM O SANSA SA PRIND CEVA TRAFIC SI POATE IN TIMP SA FAC SI BANI DIN ASTA”.
Daniela Cristea says
Gabi daca ai fost sincer cu cititorii – respectul meu!
Adrian Stepan says
Zic atât: adevărul e pe la mijloc și depinde de om. Dacă omul nu are o direcție, n-ai ce să-l motivezi, că riști să devină dependent de mângâiere și pozitivism… din proprie experiență zic asta. Cu toate astea, găsesc util să citești dezvoltare personală ca să te ajute să depășești obstacol după obstacol.
Luiza Mîrnea says
Asa e!
Luiza Mîrnea says
Eu zic ca nu strica sa citesti carti sau articole de genul, dar daca te rezumi doar la citit, cu asta ramai. Inca un aspect important este sa filtrezi informatia si sa o adaptezi la situatia ta. Daca doar citesti si nu faci nimic, e ca si cum ai avea o boala foarte rara, ai gasi tratamentul si ai sta sa te uiti la el fara sa faci nimic. Ideea e sa actionezi si sa pui in aplicare sfaturile care se potrivesc cu ideile tale, cu sistemul tau de valori si cu ce iti place sa faci. Atunci apar rezultatele. La mine asa a functionat cu toate ca inca mai am multe de invatat.