“Educația este ceea ce îți rămâne după ce ai uitat tot ce ai învățat la școală.” – Albert Einstein.

Chiar nu cred că mai e cazul să ne plângem de educația pe care o primim. De ce? Foarte simplu.

pointing fingers

Suntem în vremurile în care când nu îți place ceva, poți să faci altceva. Nu-ți place să vinzi la tejghea? Nu mai vinde, apucă-te de altă meserie sau pur și simplu caută să vinzi lucruri care ție îți fac plăcere să le cumperi.

Ne plângem că sistemul de învățământ e la pământ, că generațiile care vin sunt din ce în ce mai puțin educate și că suntem din ce în ce mai neputincioși.

Am fost și eu printre cei care au spus asta și mi se mai întâmplă uneori să o mai zic. Dar îmi trag repede o palmă în minte și îmi dau seama că sunt parte din problemă.

Dacă copilul tău se descurcă prost la matematică, vorbește cu el și înțelege de ce nu-i place matematica. Caută informații despre cum poți face matematica mai plăcută. Dacă există oameni care iubesc matematica și ar vrea să îi învețe și pe ceilalți pe gratis, du-ți copilul la acei oameni.

Plătind meditațiile să acoperi o problemă, nu faci decât să o înrăutățești.

Totodată, nu cred că mai e cazul să ne plângem de educație când avem Internetul și piraterie. Sunt 2 fenomene care mie mi-au schimbat viața. Am downloadat ce material am vrut cu scopul de a învăța, ce mi-a plăcut și mi-am putut permite am cumpărat. Ce nu, nu.

Internetul este plin de informație gratuită și utilă. Dacă nu găsești informația liberă pe net, sigur poți să intri în contact cu cineva care deține informația.

Problema noastră nu este că educația este din ce în ce mai slabă, problema noastră este că am luat-o de bună de prima dată și am considerat că o să ne rezolve alte probleme:

  • lenea
  • frica
  • lipsa de curaj
  • lipsa de experiență
  • lipsa de perspectivă
  • anturajul mediocru…etc

Dacă nu ai bani de cărți, fă rost de bani de legitimație la bibliotecă.

Dacă nu ai bani de legitimație la bibliotecă, caută-ți un prieten dispus să te împrumute cu bani de o legimitație sau dispus să-ți împrumute cărți.

Nu ai înțeles ce a spus profesorul? Întreabă, dacă ți-e rușine, întreabă-l după ore. Dacă nu vrea să îți explice, întreabă alt profesor sau roagă-ți un prieten să îți explice sau să-l întrebe pe profesorul lui.

Nu îți convine nivelul școlii unde înveți, schimbă-ți anturajul și după ore împrietenește-te cu copiii de la școli mai bune.

Să zicem că 90% din educație este la pământ. Să zicem.

Asta înseamnă 10% încearcă să recupereze prestigiul pierdut de către ceilalți 90% prin concursuri, olimpiade, diverse competiții, afaceri mici, proiecte personale, voluntariat și altele.

Dacă crezi că totul este defect și putred, oamenii cu care o să lucrezi o să fie aceeași pe care îi blamezi.

PS: cu ocazia inaugurez o nouă rubrică pe site, o rubrică mai subiectivă numită Opinii.

Recommended Posts