Dacă deja citești foarte mult (minim o oră pe zi) pentru plăcerea și educația ta, acest articol nu îți este adresat. Îmi pare rău :P.
Dacă citești când apuci, când ți se spune sau când ești în criză de idei, acest articol ți se potrivește.
Vreau să fiu foarte sincer și direct cu tine.
Eu am 4 motive, mari și late, pentru care citesc. Sunt convins însă că sunt atât de generale încât toată lumea ar putea să se regăsească în acestea.
Acestea sunt cele 4 motive pentru care ar trebui și tu să citești mai mult:
Motivul #1: Ca să înveți lucruri noi.
Principal motiv pentru care eu citesc, este ca să învăț lucruri noi sau să îmbunătățesc cunoștințele actuale dintr-un domeniu.
Aveam o perioadă în care citeam doar cărți de marketing. Acum citesc mai mult cărți de afaceri și de psihologie.
Domeniile diferă în funcție de nevoile pe care le am.
Este o diferență destul de marcantă între informația pe care o primești dintr-o carte și pe cea pe care o primești de la un blogger. Cea din carte are parte de un context mult mai bine stabilit.
În plus informația este selectată cu foarte mare atenție, pentru că acea carte odată publicată, nu se mai poate corecta, decât la următoarea ediție.
Deci cunoștințele sunt ceva mai compacte și mai bine împachetate, pentru că adesea sunt înșiruite într-un mod logic sau are o structură care urmărește educarea cititorului.
Motivul #2: Ca să te distrezi.
Eu mă simt foarte bine când citesc.
Simt că interacționez cu autorul și simt cum primesc energie.
O senzație de bine îmi cuprinde tot corpul de fiecare dată când citesc ceva interesant.
Poate exact senzația aceasta îmi dă și dorința de a citi cărți motivaționale, pentru că mă încurajează să fac ceva pentru mine sau pentru cei din jur.
Motivul #3: Ca să evadezi din realitatea actuală.
Sunt zile în care citesc din simplul motiv pentru că vreau să evadez din cotidian. Vreau să uit de griji, de chestii ce le am de făcut și să mă concentrez pe universul pe care mi-l induce o carte.
Îmi plac biografiile în special, pentru că mă lasă să mă scufund în gândirea altuia și să îmi imaginez ce aș face eu dacă aș fi personajul principal al biografiei.
Poate exact sentimentul ăsta de evadare îl găsesc și cei care citesc multă beletristică, pentru că te lași cuprins total de imaginație.
Motivul #4: Ca să explorezi propria persoană/lumea din jurul tău.
Sunt unele cărți care te face să reevaluezi felul cum te raportezi tu la tine sau la cei din jurul tău. Eu le văd ca pe niște călătorii exploratorii, care îți pun într-o lumină diferită mediul înconjurător și modifică felul cum interacționezi cu tot ce e în jurul tău.
Aceste cărți sunt mai rare, dar de obicei au rolul de a-ți da peste cap felul cum priveai lumea înainte.
Uite 2 exemple de cărți care m-au făcut să mă văd diferit și să îi văd diferit și pe cei din jurul meu: Superficialii și Iraționalitatea Benefică.
Când citești astfel de cărți, ai AHA Moments! și îți vine să fugi pe Facebook să spui tuturor ce ai aflat nou despre tine sau despre lumea din jurul tău.
***
Nu știu sincer care sunt motivele pentru care tu citești, chiar mi-ar plăcea să aud despre ele.
Important mi se pare ca să citești pentru tine, să nu vină cineva să te amenințe ca să te apuci de citit.
Cărțile indiferent că sunt ebook-uri sau în print, încă oferă o valoare pe care blogurile nu le pot oferi. Valoare pe care informația oferită de bloguri și site-uri nu o poate acoperi.
O carte cuprinde conținut gândit și aranjat pe parcursul mai multor ani de zile, un blog se poate scrie zilnic despre ceea ce se întâmplă în mod real. Una nu o bate pe cealaltă, ci mai degrabă sunt complementare.
Dacă citești multe chestii de pe Internet, ar fi frumos ca din când în când să completezi ceea ce știi și cu o carte de specialitate.
Vlad Gargaz says
Eu sincer citesc pentru a ma cultiva, pentru a-mi imbogati vocabularul si cum spui si tu, parca te imbolnavesti de cancan, chiar daca nu-l citesti, el e in aer, trebuie sa ne mai dezlipim de viata cotidiana cititnd carti 🙂
Hai la Bord says
Esti de-al meu. Si eu vad in lectura o forma de distractie si evadez, purtata de imaginatie, direct in paginile cartii. uit de tot si traiesc, practic, in carte. Citesc, in ultimul timp, mai mult de o ora pe zi beletristica si ceva timp petrec si pe bloguri.
Gabriel Nechita says
e foarte obositor la un moment dat să consumi ştiri din-astea cotidiene, mai ales când vezi titluri de genul: "Vezi aici incredibila declaraţie a lui X", "Secretul ascuns a lui Y", "Adevărul despre omul Z". Te disperă şi îţi vine să îi înjuri uneori.
te chinui 30 de minute să dai de o ştire interesantă 🙂 şi după aceea îţi dai seama că de obicei îţi pierzi timpul cu site-urile astea.
Monica Elena Ciuc says
Mi-a făcut plăcere să citesc acest articol. Îmi place foarte mult să citesc. Mereu am o carte in geantă, chiar dacă merg până la bancă să plătesc o factură, sau ies în oraș la un suc. Nu mă pot despărți de ele. Mă bucur că pasiunea mea a început la o vîrstă fragedă, când aveam 11 ani și părinții mei m-au obligat să citesc Cireșarii. Mi-au plăcut atât de mult acele cărți, încât de atunci, cititul a devenit o pasiune.
Roxana Maria Iosep says
Ma bucur!!:)
Roxana Maria Iosep says
" Fara carti as fi avut nevoie de sute de vieti…"
Micu-Otelea Mariana says
citesc pentru ca imi place, evoluez, gasesc mai repede solutii la provocari …… si inca o suta de motive
Le Livre de 30 Pages says
http://www.amazon.com/dp/B00CQGNAUS/
Iuliana Chiributa says
Citesc din obisnuinta, din placere, pentru a evada din cotidianul zilnic, pentru a oferi un exemplu copiiilor mei, pentru autoeducare… o zi fara 2-3 pagini citite e o zi pierduta.